Kurs za frizera ili kuvara?

Jedno bure

Obećava
Poruka
94
Imam diplomu, imam i master, imam i solidan posao, ali u poslednje vreme sve više razmišljam kako ovo čime se bavim nije za mene. Imam tu umetničku crtu koju ću da iskoristim kao izgovor što me pravila i kodeksi ponašanja i očekivanja dave i sputavaju. Umorile su me velike kancelarije, računari, filtrirana voda, tim bildinzi i besplatna kafa na poslu.
Odatle mi ideja da nešto promenim. Kurseve nisam odabrala nasumično, volela bih da se bavim i jednim i drugim, ali blagu prednost dajem ipak frizeru. Valjda jer imam frizerskog iskustva na svojoj glavi. :malav:

Koje kurseve preporučujete u Beogradu? Pretraživala sam razne škole i uputila se u cene i plan rada i prvo što sam mogla da zaključim je da će mi biti teško da praksu uklopim u radno vreme, ali o tome ću misliti kasnije.
Za sad me interesuje da li je već neko imao iskustva sa kursevima ovog tipa? Koliko ste zainteresovani i da li se polaznik osposobi za rad? Da li se kurs samo završi i nađe posao ili se i nakon kursa ne smatraš kuvarom odnosno frizerom?

Pa nazoveš bilo koji frizerski salon i pitaš :) jel bi primili "kursistu". Dobro razmisli, znam da nam tuđe djeluje lakše i bolje, pa i kravi je trava iza ograde zelenija ali nije ni posao frizera lagan, otečene noge, iskoče im vene, popucaju pete, slušaju žalopojke po cijeli dan a plaćeni su nikako. Možda da probaš, pa bar za vlastite potrebe, šišaj prijateljice i porodicu :)

Pa nazoveš bilo koji frizerski salon i pitaš :) jel bi primili "kursistu". Dobro razmisli, znam da nam tuđe djeluje lakše i bolje, pa i kravi je trava iza ograde zelenija ali nije ni posao frizera lagan, otečene noge, iskoče im vene, popucaju pete, slušaju žalopojke po cijeli dan a plaćeni su nikako. Možda da probaš, pa bar za vlastite potrebe, šišaj prijateljice i porodicu :)
E a ako otvoris svoj salon ( muski ), sisanje 400-500din, moze recimo 3 osobe na sat da osisa al hajde neka je dve, to je od 800-1000din/sat, neka radi 8 sati to je recimo 60e/dan -1300e mesecno ako ne radi vikendom. Stavi jos jednu stolicu i zaposli nekog, 40% je njegovo to onda dodje blizu 2000e

Znam da nikom nije lako, ali frizeri kod kojih idem su uvek puni i uvek papreno naplaćuju usluge, tako da ne mogu baš da poverujem da slabo zarađuju. Možda upravo "šegrti" i početnici u salonima u manjim mestima, ali generalno fino i posluju i zarađuju. Frizer kod koga sam išla je za jedan dan imao samo mene kao mušteriju i zaradio je 16.000. Dakle, 16.000 za jedan dan, a ja to sa svojim poslom ne mogu, niti ću ikada moći.
Slagala bih kad bih rekla da me ne interesuje zarada, interesuje normalno i naravno da gledam da zarađujem više, ali s obzirom da imam obazovanje kakvo imam i da sam osuđena na rad od 9 do 5, tu niti možeš biti zadovoljan, niti možeš zaraditi.
Ali ono što me je navelo da pomišljam o zanatu je i moje shvatanje da taj korporativni sistem od 9 do 5 nije za mene. Ne mogu da stalno dolazim na posao i nikome ne kažem ni "dobar dan", da nam je komunikacija online i da svaki korak mora biti u skladu sa pravilima. Ovo je sad i druga neka tema, ali odgovaram na to "da je s druge strane trava uvek zelenija".

Nisam razmišljala o tome da zovem frizerske salone, to je dobra ideja i pokušaću sa tim. Čak i jesam jednom pisala poruku da se raspitam, ali su me ignorisali jer su tu obuku namenili ljudima koji su već frizeri.

Ali tu već prelaziš u preduzetnike, ne mož gledati samo prihode nego i troškove, zakup lokala, nabavka opreme i amortizacija, porezi, doprinosi i takse...

---

I ne naplaćuju svi jednako, ima ko po ceo dan guli za puno manje od tih para, mslm, probaj, to nije problem, ali ne očekuj odmah uspeh.

• Podržavam
Reactions: Red
Ne očekujem odmah uspeh. Počela sam sa diplomom i primala platu koliku i radnik u samoposluzi, napustila stalan posao jer nisam mogla da napredujem i došla da radim pod ugovorom i shvatila da nije tu problem napredovanje, već sam posao i sistem. Osim toga, ide mi se iz ove zemlje, a sa ovim obrazovanjem to ne mogu. Ne znam mogu li i kao frizer, ali nemam baš mnogo prostora za isprobavanje zanimanja.

Kako stvari stoje ići ćemo svi u frizere . Tuga..
Ne kažem da je posao lak , ali jeste precenjen , nenormalno precenjen , a i mislim da ti tu leži solidna kinta ako bi to radila dobro . Ofarbaš 5 pramenova i uzmeš dobar deo moje plate.

Zato mi je jedna opcija i kuvar jer znam da se preko može lepo zaraditi i lakše otići nego kao frizer. I može se obići primorje, što je plus. Nego mislim da se tu daleko više radi, ali šta je tu je. Čekam da završim sa nekim časovima na koje trenutno idem, pa da krenem na neki od tih kurseva. Na kraju, ne može da odmogne. Potrošiću možda pare, ali ću bar znati još nešto da radim.

Ако ћеш да будеш добар фризер, увек ћеш имати посла.
Ако ћеш да отаљаваш посао, боље га не почињи.
Фризер код кога сам се дуго шишао је шишао увек исто, без обзира да ли је расположен или не, или је спавао два сата или је уморан јер је радио два посла.

Zato mi je jedna opcija i kuvar jer znam da se preko može lepo zaraditi i lakše otići nego kao frizer. I može se obići primorje, što je plus.
Нећеш имати слободних дана, да ли ти је до приморја или до запослења ?
Као кувар нећеш бити свој газда. Као фризер, вероватно да хоћеш.
Nego mislim da se tu daleko više radi, ali šta je tu je. Čekam da završim sa nekim časovima na koje trenutno idem, pa da krenem na neki od tih kurseva. Na kraju, ne može da odmogne. Potrošiću možda pare, ali ću bar znati još nešto da radim.
Најбитније да ли желиш то. Најбољи фризер код кога сам се шишао је курзиста, ако ти то значи. Дакле најбитнија је воља и труд.

Zato mi je jedna opcija i kuvar jer znam da se preko može lepo zaraditi i lakše otići nego kao frizer. I može se obići primorje, što je plus. Nego mislim da se tu daleko više radi, ali šta je tu je. Čekam da završim sa nekim časovima na koje trenutno idem, pa da krenem na neki od tih kurseva. Na kraju, ne može da odmogne. Potrošiću možda pare, ali ću bar znati još nešto da radim.
Шта би на крају ?

Imam diplomu, imam i master, imam i solidan posao, ali u poslednje vreme sve više razmišljam kako ovo čime se bavim nije za mene. Imam tu umetničku crtu koju ću da iskoristim kao izgovor što me pravila i kodeksi ponašanja i očekivanja dave i sputavaju. Umorile su me velike kancelarije, računari, filtrirana voda, tim bildinzi i besplatna kafa na poslu.
Odatle mi ideja da nešto promenim. Kurseve nisam odabrala nasumično, volela bih da se bavim i jednim i drugim, ali blagu prednost dajem ipak frizeru. Valjda jer imam frizerskog iskustva na svojoj glavi. :malav:

Koje kurseve preporučujete u Beogradu? Pretraživala sam razne škole i uputila se u cene i plan rada i prvo što sam mogla da zaključim je da će mi biti teško da praksu uklopim u radno vreme, ali o tome ću misliti kasnije.
Za sad me interesuje da li je već neko imao iskustva sa kursevima ovog tipa? Koliko ste zainteresovani i da li se polaznik osposobi za rad? Da li se kurs samo završi i nađe posao ili se i nakon kursa ne smatraš kuvarom odnosno frizerom?
Mislim da su ove dve stvari nebo i zemlja,kuvar uci dok je ziv,sishati moze i zena vlasnika salona bez kursa

Znam da nikom nije lako, ali frizeri kod kojih idem su uvek puni i uvek papreno naplaćuju usluge, tako da ne mogu baš da poverujem da slabo zarađuju. Možda upravo "šegrti" i početnici u salonima u manjim mestima, ali generalno fino i posluju i zarađuju. Frizer kod koga sam išla je za jedan dan imao samo mene kao mušteriju i zaradio je 16.000. Dakle, 16.000 za jedan dan, a ja to sa svojim poslom ne mogu, niti ću ikada moći.
Slagala bih kad bih rekla da me ne interesuje zarada, interesuje normalno i naravno da gledam da zarađujem više, ali s obzirom da imam obazovanje kakvo imam i da sam osuđena na rad od 9 do 5, tu niti možeš biti zadovoljan, niti možeš zaraditi.
Ali ono što me je navelo da pomišljam o zanatu je i moje shvatanje da taj korporativni sistem od 9 do 5 nije za mene. Ne mogu da stalno dolazim na posao i nikome ne kažem ni "dobar dan", da nam je komunikacija online i da svaki korak mora biti u skladu sa pravilima. Ovo je sad i druga neka tema, ali odgovaram na to "da je s druge strane trava uvek zelenija".

Nisam razmišljala o tome da zovem frizerske salone, to je dobra ideja i pokušaću sa tim. Čak i jesam jednom pisala poruku da se raspitam, ali su me ignorisali jer su tu obuku namenili ljudima koji su već frizeri.
Ja sam upravo u toj situaciji:) nisu mi produžili ugovor i smucio mi se office i sva ta veštačka poslovna atmosfera , imala sam sreću da mi je drug jedan od najboljih frizera u gradu, papreno naplaćuje i zarađuje mnogooo para za nas standard . Lepo ga pozvala, on više ne može sam, ne želi gotovog frizera iz škole, jer ima svoj sistem rada i napravili smo dil da me obučava i da ostanem da radim sa njim. Ne znam sta si ti uradila od 2022. , ali meni je prezabavno i kreativno i mislim da će mi vrlo lepo leći taj posao , iako se nekada nikako nisam videla na sličnom radnom mestu

Sto se kuvanja tiče, po struci sam hotelima, radila sam i u kuhinjama, tata mi je šef kuhinje, ja sam radila i kao roštilj majstor isto je pregotivno , ali opada kosa od kape i vrućine, nokte nikad nemaš, šminku i da ne spominjem kad se razmrlja posle smene

Za zanate je potrebno iskustvo. Na kursevima možeš da naučiš osnove,
ali se mora uporedo i praktikovati. Koliko se posvetiš praksi, toliko ćeš i
naučiti.
Nije tebi toliko do sertifikata. Već imaš posao. Za početak možeš naći
na jutjubu neke besplatne savete iz obe oblasti. Pa ako vidiš da možeš
da odvojiš dovoljno vremena da se time zanimaš, onda upiši i neki
kurs. Bar ćeš posle znati šta da pitaš dok si na kursu.

Back