Kurkuma čini čuda za varenje

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.127
688z387_colorful-spices-pile-high-adding-indian-heat-generated-by-ai.jpg

Kukruma zlatni standard dobrog rada creva i sistema za varenje uglavnom zbog sposobnosti kurkume da se bori protiv upala, a sve zahvaljujući kurkuminu primarnom jedinjenju u začinu.

Kurkumin pomaže u zaštiti sluznice creva smanjujući upalu. Takodje je dobra jer stimuliše proizvodnju žuči, žuto-zelene tečnosti koju proizvodi jetra.
„Žuč je ključna za razgradnju masti i apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K”, kaže dr. Lorenc.

Pored toga, „povećan protok žuči pomaže u održavanju zdravog mikrobioma smanjenjem štetnih bakterija u tankom crevu i podržavanjem varenja. Uprkos ovim pogodnostima, vredi pomenuti nijanse prednosti kurkume u crevima.

Za početak, kurkuma se koristi u tako malim količinama u hrani, a njeni pozitivni efekti na creva su kumulativni, a ne trenutni. Što je još važnije, uz korišćenje začina važan je i unos vlakana, hidratacija, kontrola stresa i raznovrsnost ishrane. Kao začin, kurkuma bi trebalo da se koristi u malim količinama. Možete je dodavati u smutije, salate, soseve, kada pravite humus, pomešajte je sa kuvanim pirinčom. Zanimljiv predlog je i da kurkumu dodate u umućena jaja ili u testo za kiš.link

Stalno citam o kurkumi i njenim prirodnim blagodetima.
Moja drugarica svako jutro uzima kašicicu kurkume sa vodom ili jogurtom..
Nikada je do sada nisam koristila ni u kuhinji ni ovako.
Da li neko ima iskustvo sa kurkumom?

Da li neko ima iskustvo sa kurkumom?
antioksidativno djelovanje, antineplastično, antiinflamatorno, antimikrobno, kardioprotektivno, hepatoprotektivno, antikoagulantno, kao i imunostimulativno djelovanje.
https://www.alivitpharm.com/sr/turmeric/

iz licnog iskustva: pomaze kod reume, artritisa, da kazem smanjuje upalu na/za pola, ali je problem sto je ne leci, a na duzi rok sta dobijam? sada razmatram, jod, druga tema

a kurkuma jeste zdrava, ja je sunem odokativno u sos, a dejstvo joj pojacava biber [piperine]; medjutim, ono sto rekoh da sam osetio protivupalno - antiinflamatorno dejstvo, to sam pio i uvek imam, je EKSTRAKT koji je najjaci, ima cak 95% tih kurkuminoida koji su zapravo ono sto nam treba
curcumin, standardized to 95% curcuminoids

ja sam uzimao i gde ne pise 95% i da ti kazem da ga nisam osetio da mi pomaze, i onda ljudi idu na kolicinu, strpaju u jelo celu kasicicu, ili kao ta drugarioca, a ovaj 95% je dovoljna samo 1 kapsula, pomaze isto kao i aspirin, a ja ne uzimam nikakve aspirine/brufene itd jer nisu zdravi

znaci pomogla mi je dosta kada sam imao upalu kolena, ali eto vise je ne uzimam redovno, te kapsule, a i ne kuvam sosove svaki dan da je dodajem
\jod je ono sto mi je resilo problem da kazem vec 85%, koleno jos samo malo osecam, i pozdravljam se sa reumom, pocinje nova mladost za mene, verovali ili ne

Poslednja izmena:
Za početak, kurkuma se koristi u tako malim količinama u hrani, a njeni pozitivni efekti na creva su kumulativni, a ne trenutni.
pazi, ako neko uzme standardizovani ekstrakt 95%, dejstvo je momentalno, kao aspirin kada se popije, deluje odmah, pa nekoliko sati traje to dejstvo, znam jer sam je uzimao godinama vec

a sto se tice dodavanja, pa dodaje se razne neke pahuljice kao prirodna boja, umesto vestackih koje cemo nadamo se sada da proteramo sa kenedijem

ima tu istine, i gresi ova ninina drugarica koja uzima kasikicu ujutro na prazan stomak
Moja drugarica svako jutro uzima kašicicu kurkume sa vodom ili jogurtom..
neko je postavljao neke preparate za mrsavljenje isto su afektovali jetru, ali je stvar u 12-opalacnom koje moze da ima cir, ili upalu samo, i onda se sve prenosi na jetru,. te zato ja kazem zacin i u jela, ili bar kada jedem masnu supu/juhu pilecu ili koju god... takodje buduci da deluje sa biberom, i on moze da iritira, znaci ne moze se preterivati, i zato rekoh da su najbolje kapsule i koje sam uzimao, i sada ponekad - deluju momentalno, ali je pitanje koliko i koja je svrha

upalna reakcija je odbrambeni mehanizam, zariste nije bez razloga, mozda postoji infekcija neka, a kurkuma deluje parcijalno, ne suzbija zapaljenje 100% vec da kazemo mozda 50%, po meni deluje kao aspirin, ali ne leci, i u tome je moja poenta da se ide ka onome sto zaista leci, sta zaista ubija patogene, pa sam ranije uzimao srebro, a sada jod, dobri su oba minerala, samo prvi valja samo koloid zaista [sto je posebna tema, a probao sam i bakar. zlato, platinu itd]

znaci kurkuma samo sa ruckom uz jaku supu kapsula ili u sos neki da se sune po ukusu plus biber, to je moja poslednja kako treba sa njom, ne sme na prazan stomak sa vodom, i nema ni logike da se tako konzumira, nije losa, ali ja je vise ne uzimamm svaki dan, a mnogo drugog uzimam

Poslednja izmena:
ko ima zapaljenje 12-erca mora da pazi i sa aspirinom i sa antibioticima, pa takodje i sa kurkumom, tako da je upozorenje

lapsi na mestu, moze sve da se prenese i na jetru​

ko nema zapaljenje 12-erca i nema cir na 12-ercu, moze da uzima kurkumu, samo rekoh ja je sunem u paradajzican sos gde dodam i biber i bosiljak i svasta nesto od zacina, i tako bude ukusno jelo, ili pak uzmem uz supu 95% standardizovan ekstrakt kurkume u kapsuli gde vec ima piperine [bibera], i opet osetim olaksanje upale kolena, a takodje je zdrava i za viskozitet krvi, i jos svasta nesto, pise iznad vec, i jeste istina
antioksidativno djelovanje, antineplastično, antiinflamatorno, antimikrobno, kardioprotektivno, hepatoprotektivno, antikoagulantno, kao i imunostimulativno djelovanje.
https://www.alivitpharm.com/sr/turmeric/

Back