>>>KUPUJEM NOVE SLUSALICE NEMOGU DA SE OPREDELIM<<<

Dobro, sad se bolje razumemo... Međutim, ne valja ti taj test, jer ja ne mogu da znam šta tvoj CD radi sa tim signalom. Ti kažeš da ga pušta napolje "verbatim bit-by-bit", ali ja ne mogu da budem siguran, barem ne 1000 evra siguran. :lol:

Ali imam drugi predlog, još bolji, koji bi tu mogućnost isključio iz jednačine.

Uzmemo master CD. Ja ripujem jednu numeru po tvojoj želji u WAV i sačuvam je tako (to je original, jel?), ali je i pretvorim u FLAC. Onda taj FLAC vratim u WAV. Po tebi, taj WAV bi imao gubitak informacije (zašto, nemam pojma, al' ajde da ti verujem, ti tvrdiš da FLAC nije lossless, a ovde bi imao dve konverzije, dakle upropastio bi fajl načisto).
Onda uzmemo drugi CD, i na njega narežemo dvadeset puta slučajnu kombinaciju originalnog WAV-a i drugog "FLAC-WAV"-a...

Onda ti pustiš CD na čemu god hoćeš, slušaš ceo dan ako hoćeš, i kažeš "numere 1, 3, 5, i 7 su originali, a 2, 4, i 6 su bile kompresovane"...

Eto.

aj pre no sto odem nekoliko saveta: sta je najvaznije za sto kvalitetniju reprodukciju audija sa digi formata?

1. minimalni i teoretski nistavan jitter koji se postize izuzetno preciznim clock-om.
2. vrsta digitalne konekcije...ako je pogon xlr balansirani signal je preduslov za vrhunske performanse... kabl do 20pf najvise.. ako je klasican integrisan uredjaj postojece linije stampe treba ukloniti i spojiti signal ka d/a vrhunski tankim flexi koaksijalima izuzetno niske kapacitivnosti.
3. nacin kako je resen low pass filter posle d/a konvertera...ako je pasivan i izveden sa kvalitetnim induktivitetima i kondenzatorima nebitno je dal imate 16 ili 24 bita jer i 1541 ima da zvuci kao cudo nad cudima....
4. bafer sekcija...preferiram cevnu a tu ima dosta varijanti...najbitnije da cela linija posle d/a nema fidbeka i da imaju minimlani izlazni otpor od nekoliko oma. kablovi ka preampu ili ampu zavise da li idu direktno ili u neki pasivni volume...

5. vrsta signala... moze biti hidef cd, standardni cd, moze biti i sizifov flac ili apple-ov aac... sto je bolji i kompleksniji signal cela linija posle njegovog izvora mora biti kvalitetnije uradjena. ako kupujete uredjaje koji to omogucuju budite spremni na dublji dzep da ga praznite, ako odradjujete sami, kupujte samo vrhunske uparene komponente i gde god mozete izbegavajte stampu u analognoj sekciji.

za slusalice ko sto rekoh sennheiser 600 ili neki grado napr sr60 koje i nisu skupe...

Dobro, sad se bolje razumemo... Međutim, ne valja ti taj test, jer ja ne mogu da znam šta tvoj CD radi sa tim signalom. Ti kažeš da ga pušta napolje "verbatim bit-by-bit", ali ja ne mogu da budem siguran, barem ne 1000 evra siguran. :lol:

Ali imam drugi predlog, još bolji, koji bi tu mogućnost isključio iz jednačine.

Uzmemo master CD. Ja ripujem jednu numeru po tvojoj želji u WAV i sačuvam je tako (to je original, jel?), ali je i pretvorim u FLAC. Onda taj FLAC vratim u WAV. Po tebi, taj WAV bi imao gubitak informacije (zašto, nemam pojma, al' ajde da ti verujem, ti tvrdiš da FLAC nije lossless, a ovde bi imao dve konverzije, dakle upropastio bi fajl načisto).
Onda uzmemo drugi CD, i na njega narežemo dvadeset puta slučajnu kombinaciju originalnog WAV-a i drugog "FLAC-WAV"-a...

Onda ti pustiš CD na čemu god hoćeš, slušaš ceo dan ako hoćeš, i kažeš "numere 1, 3, 5, i 7 su originali, a 2, 4, i 6 su bile kompresovane"...

Eto.

da shvatam sta hoces da kazes ali nije to tako prosto... pazi ja tretiram cd signal kao wav jer je on to da budemo realni... osim ako nije 24 bitni hidef ili sta znam...moj predlog za studio je upravo to sto ti predlazes... ne treba nista da ripujemo jer u studiju sa 6, 12 ili 96 kanala preko miksete odlazi definitivni sugnal u memoriju...digitalni 10101010... posle obrade oni ga masteruju za cd isto 10101010... nema razlike na papiru.... tako treba da bude ako je bit na bit...ali u praksi ima...to je ono sto **** celu pricu....zato i dadoh one savete...da li je master masina uradjena elektronicki bolje pa je clock bolji od reprodukcionog uredjaja, da li se van teorije nesto izgubi u presovanju sto je apsurd ali znas da ima nekoliko vrsta materijala koje danas koriste i postoje i bolji i skuplji cd-ovi od komercijalnih koji bolje zvuce...ja ne znam... od toga kad napravis flac i udenes usb flash negde na miksetu ili nagru i pustis uvek ces imati degradaciju... da li su kola koja obradjuju taj signal sa flesa ili konacno ako je na hardu nebitno, sam flac ne zvuci isto kao original... 90 posto ljudi ce reci ybg meni ovo isto...ali nije...

bas zbog takvih idiotarija danas cveta ponovo presovanje analognih lp ploca onih 180 granmskih gde svaka kosta vise od 50 dolara...jer taj zvuk jos, ako je na top uredjajima, ne moze nijedna digitalija da zameni... ne toliko zbog detalaj ili brzine, pravilnog crtanja harmonika ... vec zbog kompletnog utiska a tu merni instrumenti dragi moj sizife samo smetaju...

- - - - - - - - - -

levinson ne boji signal niti ga upgrajduje ako to mislis :lol:

meni je uvek zlo kad pogledam preko koliko elektronike signal prolazi u digitalnom deomenu i to mi nikada ne uliva nadu da je ono sto izadje kako treba ma koliko bio skup uredjaj...

- - - - - - - - - -

evo ti jos jedan dojkaz... na pirat bay-u a ranije na demeonoidu koji je bio zakon za audio fajlove mozes da nadjes milione uploada na flac sa mastera... zans koliko sam flacova skidao za isti stvar i uporedjivao? nebrojeno... vidis da svaka konverzija drugacije zvuci, da ne pricam o falju gde svaki ima drugu memo mapu i bitnu velicinu...

naravno, to se i meni dešavalo, da skinem FLAC za koji kad pustim vidim da nema veze sa originalom.... ali razlog za to nije faličnost FLAC-a, već očigledno postoje pajseri koji uzmu totalno syeban signal i od njega naprave FLAC. a ne može se od go*ana pita napraviti. To što ima extenziju FLAC ne znači ništa, jer ga je lik mogao pustiti kroz tečin Sony ekvilajzer iz 1983-će, pa snimiti u FLAC:

Ovde ja pričam o drugoj stvari - uzmeš neki svoj WAV, pretvoriš ga u FLAC, vratiš ga u WAV, i početni i krajnji WAV imaju isti hash, dakle isti su 100%, u bit.

- - - - - - - - - -

a uradiš to sa bilo kojim lossy formatom, makar i na 500kbps, i dobiješ djoku... naravno da ne mogu biti isti WAV-ovi ni teorijski.

naravno, to se i meni dešavalo, da skinem FLAC za koji kad pustim vidim da nema veze sa originalom.... ali razlog za to nije faličnost FLAC-a, već očigledno postoje pajseri koji uzmu totalno syeban signal i od njega naprave FLAC. a ne može se od go*ana pita napraviti. To što ima extenziju FLAC ne znači ništa, jer ga je lik mogao pustiti kroz tečin Sony ekvilajzer iz 1983-će, pa snimiti u FLAC:

Ovde ja pričam o drugoj stvari - uzmeš neki svoj WAV, pretvoriš ga u FLAC, vratiš ga u WAV, i početni i krajnji WAV imaju isti hash, dakle isti su 100%, u bit.
pa dobro ali mozes da napravis i vrhunski mp3 i pustis pa 50 posto njih ako ne i vise nece da primeti razliku..jos ako saznaju da mot+ze vise mjuza da mu stane na karticu, jao bre.... :lol:

teoretski ne sme da bude, to znam i ja..ali u zvuku ima...radio sam drugu stvar...kopiras cd... kontas, napravis wav i pravis bootleg svoje izdanje...i pustis i jedan i drugi na napr sonijevom ili marantz jeftinom plejeru i oni zvuce isto... na krelovom ili levinsovom ovaj drugi krklja ko da mu se treci krajnik upalio.... jednom ga ispljunuo napolje kaze na displeju vadi to djubre napolje a bio bas cd najbolji za audio spec. nabavljen komaptibilan sa svim uredjajima a ja kad napravinm master ne radim ko te dileje sto uploaduju...... pa ti meni objasni onda

nije to samo u pitanju korekcija greske vec kako se radi master i na kom uredjaju.

Back