Kupovina dobrog polovnjaka

U zadnjih nekoliko decenija se ne priča o otkazivanju kočnica tako da nemoj da brineš o tome.
U slučaju da se tako nešto desi, ako nije opasna situacija, polako se uspori auto menjačem i blagim povlačenjem ručne.
U slučaju da je potrebno naglo kočenje onda teško da ima pomoći osim ručne i eventualno munjevitih refleksa da se auto vrati u drugu na primer.

Što se tiče proklizavanja, ako trenje gube zadnji točkovi a pogon je na prednjim, treba namotati u pravcu proklizavanja i malo dodati gas.
Ako je zadnji pogon u pitanju treba isto namotati u pravcu proklizavanja i oduzeti gas.
Ako je pogon na svim točkovima pomoliti se :p

Ako trenje izgube prednji točkovi mislim da je najbolje ne dirati ništa.

A sada da vas malo pripitam o bezbednosti.
Sta raditi u slucaju napr ne daj Boze otkazivanja kocnice? Spustati i podizati naizmjenicno rucnu?
I kako regovati u slucaju proklizavanja?
Evo sta sam pronasla ne znam koliko je istinito "U slucaju da ne mogu na kocnicu da zaustavim auto da ubacim menjac u drugu i ugasim na kljuc. To mi je objasnjavao za slucaj proklizavanja na snegu"
Problem s tim gašenjem motora je u tome što može da ti se zaključa volan, a tek onda će biti zlo i naopako.

U zadnjih nekoliko decenija se ne priča o otkazivanju kočnica tako da nemoj da brineš o tome.
U slučaju da se tako nešto desi, ako nije opasna situacija, polako se uspori auto menjačem i blagim povlačenjem ručne.
U slučaju da je potrebno naglo kočenje onda teško da ima pomoći osim ručne i eventualno munjevitih refleksa da se auto vrati u drugu na primer.

Što se tiče proklizavanja, ako trenje gube zadnji točkovi a pogon je na prednjim, treba namotati u pravcu proklizavanja i malo dodati gas.
Ako je zadnji pogon u pitanju treba isto namotati u pravcu proklizavanja i oduzeti gas.
Ako je pogon na svim točkovima pomoliti se :p

Ako trenje izgube prednji točkovi mislim da je najbolje ne dirati ništa.
Moj citronko ima pogon na prednjim tockovima hahhaa
A zasto je lose kad se ima pogon na svim i kako da znam koji tockovi proklizavaju?
U svakom slucaju kocnicu u tom trenutku proklizavanja ne dirati?

Oduzimaš gas i šaltaš manju brzinu dok ne stigneš do druge onda polako dižeš ručnu dok se ne zaustaviš malo pre toga ugasiš motor.

Kočnice otkazuju kada se spuštaš nizbrdo u leru i kočiš. Kočnice otkazuju kada su dotrajale prednje pločice. Kočnice otkazuju kada je staro kočiono ulje. Kočnice otkazuju kada pukne dotrajao disk. Kočnice otkazuju kada pukne trulo ispucalo kočiono crevo. Dakle servisiraj redovno auto i kontroliši vizuelno kočioni sistem.

Svaki put kada je kod majstora pitaj da ti proveri vizuelno vitalne elemente.

Oduzimaš gas i šaltaš manju brzinu dok ne stigneš do druge onda polako dižeš ručnu dok se ne zaustaviš malo pre toga ugasiš motor.

Kočnice otkazuju kada se spuštaš nizbrdo u leru i kočiš. Kočnice otkazuju kada su dotrajale prednje pločice. Kočnice otkazuju kada je staro kočiono ulje. Kočnice otkazuju kada pukne dotrajao disk. Kočnice otkazuju kada pukne trulo ispucalo kočiono crevo. Dakle servisiraj redovno auto i kontroliši vizuelno kočioni sistem.

Svaki put kada je kod majstora pitaj da ti proveri vizuelno vitalne elemente.
Znaci rucna radi posao i kad se motor ugasi?

Radi posao ali ako je mala brzina. Zato šaltaš u manju brzinu i uporedo kočiš ručnom. Ne cimneš je odmah do kraja jer zablokiraju točkovi i može da zanese. Dižeš je zub po zub.

Kada auto prokliza samo šaltaš u niži stepen i kočiš motorom. Zimi jako polako voziš i nema problema. Uvek dobre gume i prati ostale učesnike u saobraćaju. Držiš odstojanje i nema zime.

Imam jednu uzbrdicu gdje se moram kretati jedno par metara unazad. Kako to da izvedem najbolje?
Kad se zaustavim na uzbrdici da bi krenula unazad ubacujem u prvu, pustam polako rucnu a sve vrijeme drzim kocnicu i onda pustam kvacilo doziram kocnicu i manervisem volanom. To je to?

A mogu li u krivine (pricam za one iznad Budve) ako idem trecom ili cetvrtom da samo jednostavno prije ulaska u nju pocnem da blago kocim bez prebacanja u nizu? Shvatam da je samo kocenje lose,znaci ipak moram i motorom?
То може у благим кривинама, кад је довољно да за кривину само мало успориш, у оним будванским серпентинама не. Ако само прикочиш, ући ћеш у кривину у вишој брзини и остати потпуно без снаге, без убрзања, с мотором који само што се не угаси колико су му пали обртаји. Могуће да ти се чак и угаси па станеш, што у кривини никако није згодно због оних иза који не очекују да је неко стао усред кривине...

Takodje imam jednu ovdje ispred zgrade,jedno skretanje za parking i to skretanje je tacno sa vrlo prometne magistrale gdje se brzo vozi.E sad ja malo pred njom krenem da kocim (vozim drugom) ali opet ne uspijevam da smirim auto dovoljno da polako udje u taj zavoj,koji je pritom bas uzak.Osim toga kad usporim toliko da se spustim ispod 20 km na cas krece da kao podrhtava.
Кад ти год обртаји падну толико да су прениски, мотор „кашље” на граници гашења. Не знам која ти је то смандрљотина у коју не можеш ући ни са 15 на сат, али ако већ јесте тако, у прву па полако.

Poslednja izmena:
Hahahaha e ova moja je bas mala hahaha Inace danas sam u brzini promijenila u trecu na 30 na sat i nije htjelo lijepo i glatko da ubaci i prokrcalo.Jel to do toga sto sam trebala da idem brze za trecu:aha:
Ако ти је успјело „помијешати” другу са трећом, ај ти полако вјежбај кретање из друге и не пипај мјењач више... :mrgreen:

A sada da vas malo pripitam o bezbednosti.
Sta raditi u slucaju napr ne daj Boze otkazivanja kocnice? Spustati i podizati naizmjenicno rucnu?
Прво, редовно прегледавати кочиони систем да се то не деси. Осјећај кад стиснеш педалу кочнице а она само „пропадне”... крајње непријатан. Ако имаш времена (не идеш брзо, немаш никог испред себе, ниси пред неком кривином и сл.) мало ручна па шалт у нижу, па још мало ручна и опет у нижу... док се не зауставиш.
Ако је фрка и требало би стати што прије, шалтај у нижу, потегни ручну и шалтај и настави шалтати једну по једну ниже не обазирући се на било какво крчање мјењача. Кад је таква фрка, јебо мјењач, нек крчи колко год оће, то је тад најмање важно.

I kako regovati u slucaju proklizavanja?
Evo sta sam pronasla ne znam koliko je istinito "U slucaju da ne mogu na kocnicu da zaustavim auto da ubacim menjac u drugu i ugasim na kljuc. To mi je objasnjavao za slucaj proklizavanja na snegu"
Почетник (а богами и добар дио „обичних” возача) кад проклиза, најмање штете направи ако не пипа ништа и само се прекрсти. Не шалим се.
Марко ти лијепо рече важну ствар за кључ, не пипати да не закљчаш волан!

Prethodni vlasnik mi je rekao ako se desi da mi zaglavi volan napr u kruznom toku da okrenem kljuc par puta..
Правац код мајстора! То се не смије дешавати! Нек мотор балави, нек једва иде, нек пола цилиндара не ради... али волан (тачније цијели управљачки механизам) и кочнице морају бити тип-топ!

Samo imam jedno pitanjce, kad kocim u drugoj i kad dodjem do 10km na sat pocne da se trese, tad moram na kvacilo. Zato je to tako, zasto ne moze da se iz druge skroz zaustavi pa tek onda da ga saltam, nego mora kvacilo da se pritisne da ne bi podrhtavalo...
Ти би да се зауставиш у брзини без квачила? Може, с тим да ће ти се угасити мотор уз претходно штуцање и подрхтавање. Изгуглај чему служи квачило тј. шта се тачно дешава кад га притиснеш. ;)

Back