kupiti stan za izdavanje??

giani3

Početnik
Poruka
1
zivim na zapadu i u zadnjih 10,12 godina sam uspeo neku kintu da ustedim i spreman sam te pare nekako da investiram, samo se dvoumim gde i kako ustvari lose poznajem stanje u srbiji. radi o sumi oko 25000€. te pare su naravno nista ako bi hteo neku nekretninu u zemlji gde zivim da kupim.
prosle godine me rodjak u srbiji naveo na ideju da kupim garsonjeru u centru (u nekom vecem gradu) i da je izdajem za nekih 120€ mesecno. razmisljao sam dugo o toj ideji, i ako je to stvarno tako odma bi kupio neki manji stan i izdavao ga. i to iz par razloga: ulozio bih negde pare (da ne leze u banci), imao bi nesto i 20, 30 kasnije naprimer ako se odlucim penziju u srbiji da provedem i mogucnost taj stan, nadamo se, kad bude bolja situacija bila opet da ga prodam, znaci imam kapital za svaki slucaj. spreman sam naravno nesto i da rezkiram posto nista nije sigurno u zivotu.

Sta vi mislite, koji u srbiji zivite, na tako nesto? jel se kirija uredno uplacuje? jel stan mora u centru biti?

zahvaljum se unapred za vase odgovore i mozda druge predloge.

Идеја је лоша.
Најпре, цене издавања станова су пале и у Београду, а могу мислити како је у мањим местима где има мање пара, нема студената итд, издати за 120€ стан који вреди 25000 је по мени потпуно нереално.
Затим, издавање значи ризик да вам закупци остану дужни за комуналије, да оштете нешто у стану, поготово ако их не контролишете јер сте далеко. Поправке свега овога, плаћање туђих режија, а поготово проналажење новог закупца кад стари реши да оде (значи биће вам стан празан и нећете имати вајде од њега) је чист губитак.

А ако упоредите банкарксе камате данас са ценом издавања стана, чак иако не узмете у обзир ризике о којима сам малопре писао, биће вам јасно да бисте са орочењем у банци далеко више профитирали.
Тренутне камате у Србији су 6% минус 10% пореза на капиталу добит, дакле нето 5.4%. На 25.000 евра то дође 1350 евра, верујте ми да те паре на годишњем нивоу нећете добити од кирије, а о расту цена станова нема говора, у наредном периоду, како ствари стоје, цене могу само да падјау, и то поготово у унутрашњости..

Mislim da se ne isplati.
Ne znam za BG, ali u Novom Sadu ako kupite stan od 25.000e, nećete ga sigurno izdati za 120e.
Takođe, tu u igru ulaze i ostali faktori izdavanja stana, amortizacija (koliko će vam ti stanari pohabati stan), konstantnost izdavanja (ako izdate studentima u septembru recimo, postoji velika verovatnoća da se oni u junu pokupe i ostave stan prazan, a onda treba neko vreme za nalaženje novog stanara dok stan zvrji prazan), problemi sa računima (trenutno je standard da se za "kauciju" ostavlja jedna kirija unapred, a ako vam stanari ne palte račune par meseci i onda jednostavno odu, nećete sigurno tom jednom kirijom pokriti neplaćene račune).
Svi ovi problemi se uvećavaju činjenicom da ne živite ovde i da ne možete da reagujete momentalno na probleme ili eventualne zloupotrebe stanara, ne možete da prisustvujete prilikom izdavanja stana tj odabira novih stanara itd.

Тренутне камате у Србији су 6% минус 10% пореза на капиталу добит, дакле нето 5.4%. На 25.000 евра то дође 1350 евра, верујте ми да те паре на годишњем нивоу нећете добити од кирије, а о расту цена станова нема говора, у наредном периоду, како ствари стоје, цене могу само да падјау, и то поготово у унутрашњости..

Teško može baš tolika kamata da se nađe, eventualno kada neka banka ima neku promo akciju, i to je onda u pitanju ograničen rok, ali svakako je realno nekih 4.5% - 5% neto, tako da se slažem sa Vama da je isplativije umesto kupovine stana za izdavanje dati ove pare u banku i uzeti nekih ~1200e godišnje bez ikakvih problema ili rizika koje izdavanje donosi, a i sama cifra je tu negde ili čak i viša od onog što bi se dobilo.

Bolime zato sto ce oni posle biti najveci patrioti, ali kada se mi ovde izborimo za bolje sutra. Lako je skloniti dupe u ladovinu i cekati da neko mfrugi resi probleme a onda se samo prisljamciti i izigravati patriotu.

А ко тебе тера да се бориш за боље сутра, ако је већ тако лако склонити дупе у ладовину, што и ти то не урадиш? Него овде изиграваш жртву....

Teško može baš tolika kamata da se nađe, eventualno kada neka banka ima neku promo akciju, i to je onda u pitanju ograničen rok, ali svakako je realno nekih 4.5% - 5% neto, tako da se slažem sa Vama da je isplativije umesto kupovine stana za izdavanje dati ove pare u banku i uzeti nekih ~1200e godišnje bez ikakvih problema ili rizika koje izdavanje donosi, a i sama cifra je tu negde ili čak i viša od onog što bi se dobilo.

Марфин банка, Привредна банка Београд, Универзал банка

http://www.kamatica.com/stanovnistvo-devizna-stednja

Идеја је лоша.
Најпре, цене издавања станова су пале и у Београду, а могу мислити како је у мањим местима где има мање пара, нема студената итд, издати за 120€ стан који вреди 25000 је по мени потпуно нереално.
Затим, издавање значи ризик да вам закупци остану дужни за комуналије, да оштете нешто у стану, поготово ако их не контролишете јер сте далеко. Поправке свега овога, плаћање туђих режија, а поготово проналажење новог закупца кад стари реши да оде (значи биће вам стан празан и нећете имати вајде од њега) је чист губитак.

А ако упоредите банкарксе камате данас са ценом издавања стана, чак иако не узмете у обзир ризике о којима сам малопре писао, биће вам јасно да бисте са орочењем у банци далеко више профитирали.
To je to!

zivim na zapadu i u zadnjih 10,12 godina sam uspeo neku kintu da ustedim i spreman sam te pare nekako da investiram, samo se dvoumim gde i kako ustvari lose poznajem stanje u srbiji. radi o sumi oko 25000€. te pare su naravno nista ako bi hteo neku nekretninu u zemlji gde zivim da kupim.
prosle godine me rodjak u srbiji naveo na ideju da kupim garsonjeru u centru (u nekom vecem gradu) i da je izdajem za nekih 120€ mesecno. razmisljao sam dugo o toj ideji, i ako je to stvarno tako odma bi kupio neki manji stan i izdavao ga. i to iz par razloga: ulozio bih negde pare (da ne leze u banci), imao bi nesto i 20, 30 kasnije naprimer ako se odlucim penziju u srbiji da provedem i mogucnost taj stan, nadamo se, kad bude bolja situacija bila opet da ga prodam, znaci imam kapital za svaki slucaj. spreman sam naravno nesto i da rezkiram posto nista nije sigurno u zivotu.

Sta vi mislite, koji u srbiji zivite, na tako nesto? jel se kirija uredno uplacuje? jel stan mora u centru biti?

Идеја је генерално добра, али има пар препрека за реализацију. Прва је што нисте у Србији, и како рекосте не познајете стање у њој. Нисам сигуран како бисте реализовали куповину (потрага за адекватним станом уме да потраје и пар месеци) а издавање бисте морали да поверите или неком рођаку у кога имате поверења или агенцији која би узимала свој део колача а нисам сигуран колико би водила рачуна о вашој имовини.

Друга је количина средстава којима располажете - нисам сигуран да је 25.000 довољно да купите и наместите лепу гарсоњеру на пристојној локацији, којој не треба реновирање и додатна улагања. Није вам баш у интересу да купите неку рупу у којој ће становати само неко ко нема за боље, или само док се не снађе за нешто боље, и да мењате станаре свака 3 месеца.

Све ово наравно не значи да је цела ствар неизводљива (погледајте Нацикин пост). Поврат инвестиције који сте зацртали (5,8%) је можда нешто већи него што сада делује реално (4-5%), са садашњим киријама, али ни оне неће довека остати на овом нивоу. У сваком случају боље него да вам паре стоје у банци, пошто је камата коју добијате вероватно нижа од стварне инфлације.

Да додам још - да сам на вашем месту, распитао бих се да ли је могуће за тај новац купити неколико хектара ораница у Војводини (никакви салаши и окућнице) и колико се може добити издавањем у аренду.

И за крај - не заборавите да бесплатни савети на јавним форумима вреде сваку пару коју сте платили! ;)

Bolime zato sto ce oni posle biti najveci patrioti, ali kada se mi ovde izborimo za bolje sutra. Lako je skloniti dupe u ladovinu i cekati da neko mfrugi resi probleme a onda se samo prisljamciti i izigravati patriotu.

Ne shvatam zasto ovde na topiku, a na kome covek jednostavno pita za neki savet, pricas o patriotizmu i o tome kako ces ti nekome resavati
egzistencijalne probleme, da bi taj covek kasnije uzivao u plodovima tvoje bespostedne borbe?

Za postavljaca topika savet:

Nikako ne kupovati nekretnine za izdavanje jer ce biti mnogo,monogo skuplja dara nego maslo.

Mnogo je jednostavnije i isplativije da orocis te pare u nekoj banci u Srbiji i da te ne boli glava.

Uostalom ,te savete si dobio i od nekoliko dobronamernih forumasa pre mene.

Za postavljaca topika savet:

Nikako ne kupovati nekretnine za izdavanje jer ce biti mnogo,monogo skuplja dara nego maslo.

Mnogo je jednostavnije i isplativije da orocis te pare u nekoj banci u Srbiji i da te ne boli glava.

Uostalom ,te savete si dobio i od nekoliko dobronamernih forumasa pre mene.

Q: како се зове човек који слуша финансијске савете на Крстарици?
A: банкрот.

:mrgreen:

Obzirom na devalvacije valuta, možda je kupovina stana mudra investicija. Što se tiče izdavanja, slab je to biznis - daš 25000 €, a dobijaš 100 - 150 € mesečno. Koliko treba vremena da se investicija isplati? Ovo za šumu uopšte nije loša ideja ako znaš šta bi sa njom za nekih 10 godina.

Mislim da racunica 25.000 - 100-150evra ne pije vodu

Naravno da ne pije, zato što u Beogradu ne može baš ništa da kupi za te pare, dok je ulaganje u manje gradove neisplativo ukoliko nije emotivno ili drugačije vezan. Dalje, i da uloži neki veći novac u garsonjeru u Beogradu, u ovoj situaciji kada se izdaje manje od prošlogodišnjih stanova na tržištu je loš potez. U Beogradu stanovi zvrje prazni. Danas svako selo u Srbiji ima fakultet tako da je dugoročno smanjen dolazak studenata u Beograd.

losa je ideja. prvo zato sto su cene kvadrata napucane a kirije su vrlo niske

sam prinos na ulozeno je minimalan , plus imaces mnogo problema sa stanarima koji ti nece placati ostavljace ti dugove, onda ces morati svakih par godina da renoviras stan krecis sredjujes itd sve u svemu ne isplati se nikako

Naravno da ne pije, zato što u Beogradu ne može baš ništa da kupi za te pare, dok je ulaganje u manje gradove neisplativo ukoliko nije emotivno ili drugačije vezan. Dalje, i da uloži neki veći novac u garsonjeru u Beogradu, u ovoj situaciji kada se izdaje manje od prošlogodišnjih stanova na tržištu je loš potez. U Beogradu stanovi zvrje prazni. Danas svako selo u Srbiji ima fakultet tako da je dugoročno smanjen dolazak studenata u Beograd.

dolazak studenata u beograd je smanjen prvenstveno iz finansijskih razloga sto finansiranje jednog studenta u beogradu porodicu kosta najmanje 400-500 evra mesecno

a to je ogroman novac u srbiji i veci od iznosa jedne prosecne plate.

Back