kung fu

G

goca

Gost
Da li neko zna neki klub kung fu u Beogradu? Ja sam cula da postoji negde na Novom Beogradu ali ne znam gde. Ako je neko cuo nesto javljajte ljudi.

michael76

Zainteresovan član
Poruka
260
Zao mi je sto se na ovu temu o kung fu i razlicitim stilovima diskusije se ne nastavljaju...
Ako je neko za treniranje Ving Čun(ving tsun)kung fu stila neka se javi:
064/185-1463 pamilan@verat.net
Master/sifu/Milan Pavlovic
15g. u borilackim vestinama,pozdrav

Poslednja izmena:

michael76

Zainteresovan član
Poruka
260
-STA JE TO KUNG FU-
Da ste do pre samo nekih 40-ak godina obicnog Kineza pitali da vam objasni i odgovetne taj naziv,mnogo bi se namucio pa cak tesko da bi i uspeo.Sve do 1964g. kada su kineske borilacke vestina javno prikazane izvan Azije.Tada su se na internacionalnog karate sampionatu u Long Bichu(SAD),pojavila se trojica boraca u tradicionalnim crnim kineskim odorama i svojom vestinom zadiveli sve prisutne.Mladici su se zvali:Brus Li,Dzejms Jim Li i Takajuki Kimura.Iste godine i mnogi kineski ucitelji pocinju otvarati vrata svojih kung fu skola izvan Azijskog podrucija i prihvataju taj naziv koji se odomacio na zapadu KUNG FU.Kinezi su do tada za svoje borilacke vestine koristili druge nazive kao recimo nacin borbe pesnicom-chuan fa,ili kuen fut-zakon pesnice,chuan shu...itd.Sam naziv kung fu bi se mogao prevesti kao ČOVEK KOJI RADI,a to moze biti razno:rad na njivi,izrada slika,pravljenje nekih predmeta i drugo.Ono sto je bitno da se ovaj naziv moze prevesti i kao VATRA I VREME.Sto znaci da sada imamo nesto laksu predstavu o nazivu kung fu.Naime covek treba da sagori u nekom teskom radu da bi ga doveo do savrsenstva ili jednostavno postigao neki cilj ili bio zadovoljan samim sobom.
Kung fu postoji i izvan Kine,kod:Mongola,Filipinaca,Burmanaca,Malajaca, Vijetnamaca itd.
Pretrazujuci stare zapise kung fu je star hiljadama godina,Narodi Azije su uterivali strah u kosti nekim pustolovima koji su opsedali Aziju,i sam Buda(tvorac Budizma) jer bio vrhunski majstor u baratanju sa razlicitom vrstom oruzija kao i borbi golim rukama.Kung fu stilovi su najvise nastajali u samim Budistickim hramovima medju samim monasima,mada su neki korigovani ili se razvijali i u samim borilackim skolama.Interesantno je reci mada to vecina ljudi zna da su pod uticajem kung fu-a nastajale borilacke vestine mnogih naroda kao npr. Japanaca i Korejanaca,ili su pak ovi isli u Kinu na usavrsavanje vec postojecih borilackih sistema.

Poslednja izmena:

michael76

Zainteresovan član
Poruka
260
Ima vise podela kung fu stilova,medjutim mi cemo se osvrnuti samo na neke navaznije i najraspostranjenije.
Delimo ih na:
SEVERNE stilove i JUZNE stilove
-Severni stilovi kako i sam naziv kaze severni deo Kine.Kinezi su tamo vise i snaznije gradje sa izrazenim donjim ekstremitetima(nogama),tako da u kung fu dominiraju udarci nogom.Imamo dosta skakanja i akrobatskog kretanja.kao i kruznih pokreta rukama i nogama.
-Juzni stilovi obuhvataju juzni deo Kine granica je reka Jangce.Juznjaci su gradjom mali nabijeni i vecina zive na dzunkama tj. na rekama,zato je kod ovih stilova bila na ceni i ravnoteza.Udarci su kao i tehnike direktni i dominiraju ruke u borbi.Zbog oblacenja koje je bilo oskudnije zbog temperature postojale su i tehnike grebanja,bodenja vitalnih tacaka i slicno.

Jos jedna podela koja se prozima kroz stilove je:
YIN(meki stilovi) i Yang(tvrdi stilovi)
-Yin stilovi su takozvani unutrasnji meki stilovi.Ovde se pokreti crpe iz unutrasnje energije chi(ki).U nekim mekim stilovima naglasak je stavljan cak u preciznost udarca u vitalne tacke gde je iskljucena snagatorska upotreba misica.
-Yang stilovi su spoljni tvrdi stilovi.Dobar deo Shaolinskih stilova pripada ovoj porodici koji koriste kontrakciju tj. stezanje i opustanje misica.Mada danas ova podela nije nacelna vec je vise bitno poznavati princip yin-yang i koristiti ga u praksi.

Navescemo neke poznatije kung fu stilove koje su vise zastupljeni u svetu mada ih ima daleko vise:
Tai chi chuan,Ving Tsun(wing chun),Jeet kune do,Pa Kua,Tai Mantis,Hung gar,Choy lee fut,Chin na,Juzni shaolin,Mok,Lum,Chi Gung,Beli zdral,TigarChou stil,Hsing I,Loi gar,Fu jow pai...i mnogi drugi.
napisao:MILAN PAVLOVIC