Kung Fu u Beogradu

Osnovni prncipi su isti kod svih podstilova wing chuna , same tehnike su manje bitne ,a nacin izvodjenja zavisi od nacina treniranja , sto opet zavisi od instruktora . zapazio sam da je prva generacija instruktora koja je ucila kod Cheunga i Wong Shun Leunga najmanje za klasu bolja od prve generacije instruktora ostalih Yip Man-ovih ucenika , a razlog je prost , pomenuti imaju bezbroj ulicnih tuca , ostali su salonski borci ( ne svi ali oni najpoznatiji jesu) , i to se odrazilo na nacin na koji se prenosila vestina .Nece isto poducavati covek koji zna kako izgleda dobiti pesnicu u zube i onaj koji to samo predpostavlja . Ne zelim da omalovazim ostale Man-ove ucenike , ima tu ljudi koji su mnogo bolje poznavali i teoriju i tehniku i principe vestine od Wong Shun Leunga ( Cheung radi drugu vestinu pa se to ne da poediti) , ali je ipak on bio glavni borac Man-ove skole i najzasluzniji za poularnost Wing Chuna u Hong Kongu u to doba , i kao neko ko zna sta je tuca je poducavao svoje ucenike , Cheung iako radi drugu vestinu ucenike je poducavao na isti nacin , ucio ih je da se tuku .
Otuda tolike razlike u izvodjenju tehnika u razlicitm skolama wing chuna , svako je vestinu prilagodio sebi , i svome shvatanju borenja . Na kraju , nema bolje ili losije vestine , samo boljih ili losijih boraca .

hm,posmatrac je onaj kome je bilo dozvoljeno da opstane i da se oglasi,dakle pobednik pise istoriju... ili ponekad onaj koji je glasnije.to jest koji se vise dere,...

mada ,ipak ponekad opstane ono sto je najvrednije ... na nasu srecu.

koni1:
moze li neko da mi kaze sajt i adresu nekog kung fu kluba u beogradu,ja zivim u rakovici,tako da sto blize to bolje...
i zanima me koja je razlika izmedju tog wing chu-a i wu shu-a?
kakav je wu shu?
ovo je moj mail koni1@ptt.yu
Pa ovako pod Wu Shu-om se podrazumevaju kineske ratnicke vestine, a Wing Chun je samo jedan od 50-ak stilova, ali svakako najrazvijeniji i najprkticniji jer je i sam sinteza svega korisnog u Kung Fu-u, no to je istorijat vec, da te ne zamaram.
Sto se skole tice mislim da ce uskoro poceti da radi jedna sekcija Tradicionalnog WC u BG, pa ti toplo preporucijem da krenes od toga, jer koliko znam za sada postoji jednimo modifikacija. Pozdrav

ghostprophet:
a u chemu je razlika izmedju go ti ja i wing chung a??? :shock:

Ukratko, Go Ti je vestina koja je stara skoro 5000 godina i iz koje su se razvile sve ostale borilacke vestine u Kini ( tako tvrde kineski istoricari, mada je evidentno da je vestina jako stara) i sadrzi tehnike udaraca rukama i nogama , bacanja , poluge, gusenja , ...
Sto se wing chuna tice imas na Krstarici podforum pod istim imenom pa pogledaj sta tamo pise , imas ukratko objasnjene osnovne principe i odlike vestine.

Velika je razika izmedju samih wing chun skola , a jos veca izmedju wing chuna i go ti stila . Prilicno je tesko opisati vestinu u par reci ali da probam . Wing Chun pripada juznim skolama kung fu-a odlikuje se visokim stavovima kojih ima od tri do sest u zavisnosti od skole , za sve skole wing chuna je karakteristican princip centralne linije , koji ima razlicita tumacenja ali je princip u sustini isti , udarci rukama su pravolinijski , borba se vodi na bliskoj distanci , karakteristican vid treninga je Chi Sao ili slepljene ruke , stil insistira na ekonomiji pokreta , nozni udarci su niski , retko idu preko visine struka , nogom se brani od noge uvek kad je to moguce , postoji svega nekoliko bacanja i poluga , parter ne postoji,
Go Ti stil poseduje veliki fond tehnika , i pravoliniskih i kruznih , kako noznih tako i rucnih , veliki broj bacanja , i poluga , razvijen sistem borbe u parteru . Bogatstvo tehnika ne znaci automatski da je stil bolji . Go ti zahteva prilicnu snagu , dok wing chun po svojoj koncepciji ne zahteva snagu vec pre brzinu i reflekse . Na zalost ja nisam previse upucen u Go ti stil pa ne mogu da dam neke opsirnije informacije , sto se wing chuna tice mogu da kazem da je to prava nauka borenja , koja zahteva puno koriscenje kako fizickih tako i intelektualnih kapaciteta praktikanta , jer je teorija wing chuna prilicno komplikovana i jako razvjena i mogu slobdno da kazem da nisu svi sposobni da dostignu visok nivo vestine .

Pozdrav svima.
Ti zuti care koliko sam procitao na vise yu foruma, treniras godinu dana wing chun a puno znas o toj teoriji. cak i taj tvoj trener sto sam skontao da je pod avatarom Panter, i on ne trenira duze od 5 godina. Jel citate puno knjiga ili sta? u cemu je fora? sta je sa prakticnim delom?
Pozdrav ,
Ich jemanden muerbe machen von mit blossen haenden!
Ja lomim golim rukama!
M.

Kako rece moj prijatelj bilder ,, levom ubivam a od desne se i sam plasim" , inace , tenirao sam ranije wing chun nesto preko dve godine , a pored toga imam nekoliko godina kartatea ( tu sam stigao skoro do majstorkog zvanja) par godina djudoa i nesto malo taekwondoa tako da nisam bas nespreman za tucu . Inace mogu bez lazne skromnosti da kazem da imam vise iskustva u borenju od bilo koga ko posecuje forum , par ljudi sa foruma zna o cemu se radi , ali to necu iznositi javno.Sto se citanja tice , tu si u pravu , citam mnogo , biblioteka moje porodice ima nesto preko 1000 knjiga , od toga je stotinak vezano za borilacke vestine , ostalo je uglavnom strucna literatura ( hemija i ekonomija) i gomila istorije i epske fantastike
pozdrav

hmmmmmmmm...
ako sam dobro razumeo oba stila su podjednako dobra s tim shto go ti zahteva da bash budesh zver (koja se bori xD~) dok je wing pistupachniji obichnim ljudima...
ako izuzmemo to da je svakom njegova veshtina najbolja i najmilija,po tebi su obe jednake...
da li sam u pravu??? :shock:

Koliko ja znam na ovom forumu ima ljudi kojima nebi stao na zulj a kamoli se upustao u borbu.
prvenstveno mislim na mastera wing chuna si fu-a Koviljac Nenada koji se takmicio i po Yugoslaviji ai u inostranstvu i ima mnooogo iskustva a tu su i gospodin Jovanovic pa Freelander koji trenira "moje" Novosadjane, zato Zuti care ne iznosi takve pretpostavke, ustvari ovo je forum pa svako moze da pise bilo sta! Ipak...
Pozdrav.
M.

Pa Freelander zna da ja ne pricam gluposti , a kad sam rekao borenje mislio sam na najsire znacejne te reci , ne samo na borilacke vestine . I nigde nisam tvrdio da sam najbolji , ili najveci majstor necega , to bi bilo jako nepristojno sa moje strane . Na zalost sam pogresno shvacen , ali to je moja greska jer nisam bio dovljno precizan , a sa druge strane ne mogu da budem odredjeniji , bar ne javno , a pokusao sam da odgovorim na pitanje . Izvinjavam se ako sam nekom "gurnuo prst u oko " nije mi to bila namera .

Back