Kung Fu u Beogradu

Na zalost Kyokushinkai se pretvorio u nesto sto nije originalna zamisao njegovog tvorca . Jos jedan problem sa Kyokushinom je tragicno losa obucenost instruktora i jako slabo poznavanje karatea kao vestine uopste . Kyokushinkai je nastao kombinovanjem Goju ryu -a i Shotokana , repertoar kata pruza dobru osnovu vestini ( postoje kihon kate sa specificnim nacinom disanja i kontrakcijom misica , kate brzine i kate snage) , ali na zalost se kate jako zapostavljaju , i danasnji "majstori " ih smatraju nepotrebnim i suvisnim . Kyokushinkai dalje ima veoma sof isticiran nacin treninga koji se bavi svakim aspektom vestine do najmanjih pojedinosti -snaga , brzina , kondicija , psiholoski trening , sparing , tehnika , taktika borejna , sve je ovo do tancina obradjeno i postoji metode po kojima se to radi , na zalost ne i kod nas . Kyokushin je jedna komletna i prakticna vestina , ali na zalost kod nas se pretvorila u nesto sto ne znam kako da nazovem . Evo linka sajta gde se radi najbolji Kyokushin kod nas :

http://www.masoyamaclub.com/

Freelander-u , JKD koji je radio Brus Li jako lici na wing chun . Danas ce JKD da lici ne razne stvari , u zavisnosti od coveka koji ga radi

Na zalost Kyokushinkai se pretvorio u nesto sto nije originalna zamisao njegovog tvorca . Jos jedan problem sa Kyokushinom je tragicno losa obucenost instruktora i jako slabo poznavanje karatea kao vestine uopste . Kyokushinkai je nastao kombinovanjem Goju ryu -a i Shotokana , repertoar kata pruza dobru osnovu vestini ( postoje kihon kate sa specificnim nacinom disanja i kontrakcijom misica , kate brzine i kate snage) , ali na zalost se kate jako zapostavljaju , i danasnji "majstori " ih smatraju nepotrebnim i suvisnim . Kyokushinkai dalje ima veoma sof isticiran nacin treninga koji se bavi svakim aspektom vestine do najmanjih pojedinosti -snaga , brzina , kondicija , psiholoski trening , sparing , tehnika , taktika borejna , sve je ovo do tancina obradjeno i postoji metode po kojima se to radi , na zalost ne i kod nas . Kyokushin je jedna komletna i prakticna vestina , ali na zalost kod nas se pretvorila u nesto sto ne znam kako da nazovem . Evo linka sajta gde se radi najbolji Kyokushin kod nas :

http://www.masoyamaclub.com/

Freelander-u , JKD koji je radio Brus Li jako lici na wing chun . Danas ce JKD da lici ne razne stvari , u zavisnosti od coveka koji ga radi

Freelander1111:
Recimo da se bavim TWC-om vec deset godina i da zanm da je u najmanju ruku "slican"

joj stvarno smaras sa tvojim bavljenjem twc-om

mozda je u pocetku JDK licio na twc...ali to je bilo samo na pocetku...posto Bruce Lee jeste potekao iz twc...ali onda je poceo da se menja i to mnogo zato sto je Bruce skapirao da jedna vestina ne moze coveku sve da pruzi i bla bla bla...

to moze da se primeti u njegovom cuvenom intervjuu...kada prica o tome da ne treba da postoji forma...i njegovo poredjenje sa vodom i casom itd...bla bla

tako da jdk jeste nekada imao vece sa twc...ali danas def nema

i vrlo vazna stvar...jdk dodje mozda prvi MMA

gnjec:
...tako da jdk jeste nekada imao vece sa twc..
...jdk dodje mozda prvi MMA

JKD jeste prvi MMA , originalno Brus li je pored Wing Chuna koristio tehnike i principe Evropskog boksa i rvanja , macevanja , Tae Kwon Do tehnike , kao i tehnike Okinavljanskog karatea i nekih stilova Ju jutsu-a , kao i tehnike jos nekih vestina , ali ne mogu sad da se setim kojih . Brusovi naslednici i generacije posle su nastavili da vestinu menjaju i prilagodjavaju svojim potrebama . Inace Brus nikada nije radio TWC , nego ono sto ljudi koji rade TWC zovu modifikovani Wing Chun . Brus li je JKD bar u pocetku napravio da podseca na TWC u nekim elementima ( osnovni stav , postavljanje prema protivniku , neka kretanja , raspored tezine... ), on to naravno nije znao , jer je umro pre nego sto je Cheung poceo da javno poducava twc . Mada ,istorijski gledano , prvi MMA je Wing Chun .

Hahaha
Da neces i MMA nazvati vestinom? Ma daj, kao sto rade i Krav Maga-ovci, samo me cudi da se pozivate na nesto. Ne zelim da raspravljam, ali ono sto je radio Bruce Lee, kao i svoi njegovi ucenici, pocevsi od Paula Vunaka(ako nisi cuo za njega, poslacu ti dvd sa njegovim treningom), koji, pocevsi od rada sa drvenom lutkom, ulaznim tehnikama, rucnim blokovima i jos mnogo cime dokazuje link izmedju Wing Chuna i JKD-a

Kung fu je jako sirok pojam , postoji preko stotinu stilova koji se javno poducavaju , i jos ko zna koliko porodicnih sistema koji se ne prenose van porodice ili u najboljem slucaju mesta u kom se treniraju . Postoje stilovi kung fu-a koji su mnogo brutalniji od Kyokushina i to ovog sto se radi kod nas(pojedini stilovi tigrovog kung fu-a , Stil "drveni majmun" itd) . Pojedini "meki " ili "unutrasnji" stilovi akcenat stavljaju na kontrolu ki enrgije ( Tai Chi , Pa Kua, I Chuan , Liu Ho Pa Fa) .Dobar deo stilova insistira na tehnici( Chang Chuan , i dobar deo severnih stilova) , neki stilovi stavljaju akcenat na brzinu ( juzna bogomljka) . Ipak se ne moze uopsteno govoriti , jer svaki stil ponaosob pored neke karakteristike koja se primeti na prvi pogled , radi i na tehnici , i na brzini , i na snazi , i na unutrasnjoj energiji , samo se neke stvari vise ili manje forsiraju . Sto se Wing Chun-a tice , tu se radi na najvise na brzini i tehnici , na zalost sam primetio da se zapostavlja trening snage ( naravno , ne kod svih) , koja je neophodna da bi borac bio "potpun" .

Freelander1111:
Hahaha
Da neces i MMA nazvati vestinom? Ma daj, kao sto rade i Krav Maga-ovci, samo me cudi da se pozivate na nesto. Ne zelim da raspravljam, ali ono sto je radio Bruce Lee, kao i svoi njegovi ucenici, pocevsi od Paula Vunaka(ako nisi cuo za njega, poslacu ti dvd sa njegovim treningom), koji, pocevsi od rada sa drvenom lutkom, ulaznim tehnikama, rucnim blokovima i jos mnogo cime dokazuje link izmedju Wing Chuna i JKD-a

ne necu nazvati vestinom...zato sto MMA znaci Mixed Martial Arts...tako da je to mesavina vise vestina da bi se dobilo nesto dobro...

ne moras nista da mi saljes...imam original knjige Bruce Lee-a...trenirao sam JKD...itd :D tako da mozda ja malo vise znam o JKD nego ti :D

eh da...ja sma rekao da je JKD na pocetku mozda bio slican...ali def vise nije

ajde mi reci da Dan Inosantno radi nesto slicno twc...ne bih rekao :D

i ne mesaj Krav Magu u ovo...posto je ja nigde nisam pomenuo...i ne vidim zasto bi nju ubacivao u celu pricu

gnjec:
eh da...ja sma rekao da je JKD na pocetku mozda bio slican...ali def vise nije

ajde mi reci da Dan Inosantno radi nesto slicno twc...ne bih rekao :D

i ne mesaj Krav Magu u ovo...posto je ja nigde nisam pomenuo...i ne vidim zasto bi nju ubacivao u celu pricu

Lee started training in Wing Chun at the age of 14 under Hong Kong Wing Chun master Yip Man. Lee was introduced to Yip Man in early 1954 by William Cheung, then a live-in student of Yip Man. Like most martial arts schools at that time, Sifu Yip Man's classes were often taught by the highest ranking students. One of the highest ranking students under Yip Man at the time of Lee's training was Wong Shun-leung, who is understood to have had the largest influence. Yip Man trained Lee privately after some students refused to train with Lee due to his ancestry.[12] Lee would leave before learning the entire Wing Chun curriculum, but Wing Chun formed a base for his later explorations of martial arts.

Ovo je sa Wikipedije. Ako oni lazu lazu i moj eoci koje vide ociglednu slicnost.
Sto se Krav Mag-e tice, ja sam ih umesao, ko je tebe okrivio? I ako je ti nisi pomenuo, ne znaci da ja ne smem, zar ne?

oh yeah..wikipedia :D

you know...when i did some research about juidical review in other law system...there was tons of mistakes about french and i think british system :D soooooo...wikipedia is not always right :D

stop the bullshit...ja znam sta sam citao u knjizi :D koju je on potpisao...a ja da se ne ponavljam...on jeste radio wc...mozda je jkd na pocetku licio na wc...ali je prestao da bude wc sa fancy imenom vec se promenilo u nesto drugo :D tako da PLZ prestani sa tvojim umetanjem wc-a u apsolutno sve...ima jos da cujem da je wc direktno vezan i za odbojku...omg...

e da..mislim da krav maga nema veze sa ovom pricom posto to nije da kazemo...classical martial art...or something like that...it's more system developed for modern real situations...so...leave it from this converstaion :D

ne uci se :D al znam sta pise u knjizi koja se tice jkd-a koju je napisao sam tvorac :D

ajde ovako..najcuveniji udarac bruce lee-a je uzet iz savate-a :D

chasse frontal...samo ga je on radio u skoku ka protivniku :D

al posto ti sve znas necu vise da pisem nista :D at the end you're the one who holds the mysteries of everything ;D

hehe taj Brusov skok je dobar za film :) ,al samo za film i za ona koji stoje da vide sta to on radi,inace nije nikako dobar za prvi udarac...dobar je i za onescescene protivnike al,tada vise i nije vazno...

za ostalo,to je sistem koji nekima odgovara nekima ne i to je to.

Wing chun je praktican,on je stvoren za prakticnost,za prezivljavanje a opet da poseduje dubinu koju bi trebao da ima poznavalac borilackih vestina il da kazemo osoba koja bi imala zadatak da obucava odbranu npr: nekog sela...dakle seljanin bi dobio neko oruzje i poteze koje treba da uvezbava sa njim,to znaci da on ne mora da poznaje ostala oruzja i ceo arsenal goloruke borbe majstor da,jer on pravi svu odbranu pa mora da poznaje razlicita oruzja i principe...

Slicno je sa wing chunom,nema niceg suvisnog,mada je obimnije nego sto se pokaze na nekom kursu tipa:"sakom u glavu" dakle wing chun majstor moze nekome pokazati par udaraca i par blokova i reci mu:"vezbaj to i bice ti dovoljno" svakako dovoljno da se napravi napredak u odnosu na nista... e sad,wing chun je malo obimniji,on je za entuzijaste koji zele da znaju prednosti wing chuna al i eventualne slabosti il da kazem razlike u nacinu rada u odnosu na druge vestine kako bi znao kako da se postavlja u kojoj situaciji i gde su mu plusevi koje mora da forsira...

Ne znam koliko sam bio razumljiv.

Pozdrv od Pantera

pa da,naravno da ga svako drugacije primenjuje,samo je pitanje po kojim principima je sta gradjeno,kao sto nije svaki kik bokser il bokser isti,nije ni svaki wing chun borac isti...

ali ono sto wing chun(tingov il da kazem ono sto mi radimo) karakterise jeste borba u klincu,simultano koriscenje obe ruke u saradnji sa noznim tehnikama,.. tehnika gde ruke brane od ruku,i visoke noge,a noge rade odbrane od nogu... itd...

Back