Kum/a

Primetili ste da se nisam nesto javljala u poslednje vreme, vec da sam pritajeno, stidljivo cutala. Sigurno ste se pitali zasto. Pojavio se veliki problem u mom zivotu.
Ja sam strogo i patrijarhalno vaspitana. Ucena sam da cenim ljude, sebe, svoje postenje, biljke i zivotinje. Posebno mi je uvek naglasavano da cenim svoju porodicu. U mom zivotu je kumstvo sveto.
Razgovarala sam prekjuce sa svojom koleginicom, koju jako volim. Ona mi je i jako dobra drugarica. Ona je u vezi sa jednim deckom oko dve - tri godine. Iako je on njoj veran, ona se cesto smuva sa nekim, ali mislim da ga jako voli. Izmedju ostalog, mislim da on planira da je zaprosi, jer me je propitivao sta je potrebno za tradicionalno, crkveno, srpsko vencanje, posto zna da ja drzim do tradicije i domacinskog duha. Moglo bi se, dakle, reci, da je to prilicno ozbiljna veza.
Medjutim, koleginica mi se poverila da je otkrila da ce je on zaprositi. Na pitanje kako, ona je rekla: "Spavala sam sa buducim kumom." Ja sam se zgrozila, jer mi je kumstvo jedna od najbitnijih stavki u zivotu u drustvena pojava, koju uzasno cenim. Nisam htela da je osudjujem, jer svi smo gresni, ali mislim da to nije lepo sto je uradio taj njen buduci kum. Mislim, da nije trebalo da otkriva da ce je ovaj decko zaprositi.
Sta vi mislite o kumstvu? Mislite li da je moralno imati seks sa kumom/ kumom (zenski rod)? Koga biste odabrali za kuma/-u? Da li ste se nekada nabacivali svom kumu/ svojoj kumi? Sta za vas kumstvo uopste znaci? Da li je to za vas neka vrsta incesta?

E, neka si se ti nama vratila! Nista bez tebe na forumu!:)
Po meni je veza sa kumom definitivno incest i takve price su mu bolesne:(

ja sam baš staromodna. ja i njegove drugove ne gledam kao muškarce. meni su sve to osobe iz njegovog živote.
a, da. i ne varam generalno. za mene i nije bitno s kim. prevara je prevara. ali ima nešto krajnje podlo u varanju sa partneru bliskim ljudima.

ili što bi rekla ona stara pesma:
dođe kum na svadbu
sav je unezveren
pogleda pevaljku
totalno usmeren

pevaljka je dobra
dobri su i čvarci
al kad vide mladu
prođoše ga žmarci

aaaaj daj mi mladu daj
da kum prvi ljubi
pravilo je znaj