Култне слике

15

Rusalke

U mitologiji Istočnih Slovena demonska bića zamišljana u liku dugokosih lepih mladih devojaka, koje u noćima mladog Meseca igraju na proplancima, ovenčane zelenim vencima. Neprijateljski su raspoložene prema ljudima. Često mame prolaznike, zadaju im različite zagonetke ili ih ubijaju glasnim smehom. To su, u stvari, duše umrlih devojaka, prvenstveno utopljenica ili onih koje su umrle nasilnom smrću. U nedelju posle Duhova one izlaze iz vode, hodaju po polju ili se penju na drveće. Opasno je da se te nedelje bilo ko kupa u reci ili jezeru, jer ga rusalke mogu odvući u dubinu. Razni običaji pokazuju da su rusalke tesno povezane sa vodom i rastinjem, ali i sa svetom mrtvih.

Fala Cika Ljubo...
Samo zbog tebe svratih; da kazem hvala. ;)
I da ti poklonim graficicu;
nije "najbolje" sto je Bosko Karanovic u svojoj dugoj i plodnoj stvaralackoj
karijeri svijetu ostavio, ali je mom srcu draga...
( vrlo sam sretna sto jedan otisak posjedujem; tiraz je bio izuzetno mali... :D ).

Bosko-Karanovic-bez-naziva.jpg
Hvala ti, vragolice... na poklonu... :lol:

... i, ne zameri, navire mi nekakva zavist, srećom ne prejaka, što ne beše još koji otisak... ;)

Poz.

Sad ja vidim shto ti mrzish NS... :mrgreen:

Pa ne moram bit ********* da bih mrzeo NS ... :lol:
Iako gotivim marksističku teoriju,ni to ne pije vodu...kao i svaka dobra ideja,ona će živeti samo kao takva...sve ostalo,dosadašnji i budući pokušaji,nisu i neće biti ni nalik na utopiju ili šta god...
Svejedno,fotka je mnogo jaka...simbol pobede,pre svega simbol slobode,iako je ona postojala samo na trenutak...

još jedna kultna fotka:

che%20guevara%20kakou.jpg

Back