Kult drveca

Borovi i Jele su najbolja drva!
piramidalni oblik, shamani, nova godina, bozic.. neka neko dopise vise, nemam vremena..

Glog je najgora vrsta drva :cool:

Orah je originalno dosao na zemlju sa Oriona, a vuce korene jos od Oroborosa i boginje neba Nuit (Nut -Orah).

Hrast je ocigledno povezan sa Hristom.

* etimologija je put ka istini.

Kad je glog u pitanje, grijesis!

Na osnovu tih lekovitih moci su stari narodi i postovali te biljke. Nije cudno da su ti narodi imali bozanstva za odredjene vrste drveca koja su im uticala na zivot ako su ziveli u podrucju suma ili su imali bozanstva za odredjene vrste biljaka, od kojih su im zivoti zavisili, npr morali su da znaju koje su biljke otrovne a koje lekovite, pa su ovim otrovnim biljkama pripisivali da u njima zive vestice a ove lekovite su postovali pa su cak verovali da se koren tih biljaka ne sme cupati iz korena jer su smatrali da su u tim biljkama ili drvecima duhovi njihovih predaka.

Dobro, to mi dodje prihvatljivo...Neke su bile lekovite - tu su dobri duhovi, a u onim otrovnim - zli duhovi.Ali to su prastari kultovi dok ljudi jos nisu bili dobro obrazovani...Sa savremenom naukom, to ispada iz opticaja?

Borovi i Jele su najbolja drva!
piramidalni oblik, shamani, nova godina, bozic.. neka neko dopise vise, nemam vremena..

Glog je najgora vrsta drva :cool:

Orah je originalno dosao na zemlju sa Oriona, a vuce korene jos od Oroborosa i boginje neba Nuit (Nut -Orah).

Hrast je ocigledno povezan sa Hristom.

* etimologija je put ka istini.

m'da, a kolac za grofa drakulu? :confused:

I lipa je sveto drvo. I drvo srece. Na njoj ne zive vestice, vec bozanstva. Zato u lipu ne udara grom :D ! Ziva vatra (oganj) se pali lipovim drvetom. Stiti od uroka, duhova, zlih demona i ostalih necastivih sila. Lipa je i medonosna i lekovita i, brate, lepo mirise.

Посебан однос и поштовање указивано је живом дрвећу које растући у вис стреми ка висинама где "живе" богови. Колика је словенска духовност била усаглашена са елементима природе говори о њиховој дубокој вези са природом коју су поштовали верујући у бројна божанства, препознавајући их у свим природним појавама, а посебно у дрвећу. Словени су обележавали своја насеља посебно видним белезима, углавном моћним стаблима дуговеких дрвета као што је храст, орах, липа, буква, дуд и друга. Овако моћна стабла су заветно чувана и штитила цело насеље и заједницу од злих сила, болести и других недаћа. Често је постојао главни запис који се налазио најчешће у средини насеља као споменар а простор око њега се називао молитвиште или порта а дрво је представљало духовно колективно биће целе заједнице. Преко тога се одржавала веза са прецима који су заузимали почасно место као ослонац, као корени и стубни камен живих. Обичаји одигравања свечаности опште сеоске славе -заветина и ношење литија, за опште добро у српском народу задржао се до данашњих дана, као несумљиви предхришћански култ.

http://www.svevlad.org.rs/knjige_files/konferencija/damnjanovic_hrast.html

Iz raznih izvora sam dobila informaciju o blagotvornosti grljenja drveća i od kada sam prvi put probala, uvek to radim, naravno kad me niko ne gleda jer može da izazove podozrenje i kojekakve asocijacije kod slučajnih prolaznika. Čak i u Tai Chi-u ima vežba gde se grli imaginarno drvo. Meni lično najviše prija Breza, ali mislim da svaki pojedinac treba da uspostavi lični kontakt sa ''svojim'' drvetom. Ono prosto preplavljuje ljbavlju i divnom energijom koju mu naravno uzvraćamo.

Back