Kuda ide ovaj svet?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Au bre, al zujite kao osice od jutros :mrgreen:

Svako malo se pojavi slična tema, kao da neko namerno hoće da čačka...

Zašto niko ne piše o silnim ljudima koji su usled tranzicije ostali bez poslova a na vrhuncu
radne sposobnosti? O tome kako oni izdržavaju svoje školarce, kako plaćaju stanove...
Danas u Srbiji, posebno u unutrašnjosti, gde su jedna ili dve fabrike hranile ceo grad i okrug,
ima mnogo takvih slučajeva.
U Srbiji ima ljudi koji su u njoj rođeni i rasli, i dalje su podstanari....
Bez želje da osporim ili omalovažim ali, zbog čega se stalno nameću ljudi koji su došli iz bivših
republika, zar samo oni imaju problema?

Neko već reče, rat je odavno gotov... Iako ga nije bilo na ovoj teritoriji, svi smo ga dobro osetili...
Pa se i dalje borimo i radimo, ne kukamo čekajući da nam drugi nešto daju.

Au bre, al zujite kao osice od jutros :mrgreen:

Svako malo se pojavi slična tema, kao da neko namerno hoće da čačka...

Zašto niko ne piše o silnim ljudima koji su usled tranzicije ostali bez poslova a na vrhuncu
radne sposobnosti? O tome kako oni izdržavaju svoje školarce, kako plaćaju stanove...
Danas u Srbiji, posebno u unutrašnjosti, gde su jedna ili dve fabrike hranile ceo grad i okrug,
ima mnogo takvih slučajeva.
U Srbiji ima ljudi koji su u njoj rođeni i rasli, i dalje su podstanari....
Bez želje da osporim ili omalovažim ali, zbog čega se stalno nameću ljudi koji su došli iz bivših
republika, zar samo oni imaju problema?

Neko već reče, rat je odavno gotov... Iako ga nije bilo na ovoj teritoriji, svi smo ga dobro osetili...

Pa se i dalje borimo i radimo, ne kukamo čekajući da nam drugi nešto daju.

Zato što ljudi koji su se snašli nisu interesantni, ne povlače se po novinama i televizijama.

Zato što nisu napravili xy dece sa kojom ne znaju šta da rade.

Kad kažem snašli, mislim našli kakav takav posao i izvor prihoda.

Za mene je to strašno neodgovorno - pravi decu, a ne brinuti se o njima i još čekati da ti neko drugi reši problem.
A što se teme tiče, ako postavljačica može, neka im pomogne da nađu posao. Ostalo ima kratkotrajni efekat.

Ja samo ne kapiram, decak nema knjige ali trenirao je sport.. eto danas nemamo rucak ali ima torta sa orasima. :roll: Gde su tu prioriteti? Ne znam njihovu ss ali znam da su se recimo profesori otimali za tezgu na pijaci, pa ima poslova koji nisu ni fizicki ni int. zahtevni, ustvari vecina je bas takvih, nemoj da mi kaze neko da ne moze da se nadje posao u nekoj od mnogih trgovina recimo, narocito ako je veci grad u pitanju. Otac? Zasto on ne radi, koji je njegov razlog/izgovor? Majka ne radi jer ima preko 50 godina? Ne, ne pije vodu. Ovo je isuvise tuzno, zbog dece, i vise izaziva ljutnju kod mene njihova rezigniranost nego ti uslovi pod kojim su dosli u takvu situaciju. Ustvari to vise nisu uslovi nego puki izgovori. E, pa kakav roditelj moze da sedi, smesti decu u podrum i gleda ih gladne?? Pozvala bih tu decu na rucak redovno ali im ne bi dala novac to je sigurno.

Pa zavisi kako za koga.. neko cisti ispred svog praga, i brine o svojoj porodici, bori se, usput dozivljava padove i uspone, ali ustanu, isprave se i otresu prasinu pa ponovo.. a neki zlostavljaju svoju decu, jer je ovo upravo bas to, i greju kauc zadnjicom.. i onda kuda ide ovaj svet? A kuda ide zivot? Hm? ;) Ide, prolazi samo tako, i sta sa njim.. sta sa zivotima dece za koju smo odgovorni.. to se ne pitaju. Hajde da bacimo krivicu na 'svet'. Da da..

Potrudila se postavljacica ove teme da opise situaciju i dolovi prilike u toj porodici na ovom forumu. Ali izgleda da je previdela da su forumasi i forumasice mnogo mudri, mnogo pametni pa cak i vidoviti ljudi. Odmah su oni skontali u cemu je stvar. Pa tako ta je majka neka uobrazena mrzetina kojoj je ispod dostojanstva da radi prljave i teske poslove. Njen muz je jos gori, prebirljiv i neodgovoran,i naravno da deca pored takvih roditelja moraju da ispastaju.Sigurni smo da ta zena bezeci od rata, nije dozivela nikakve traume,nije bolesna i da je samo onako trazeci lagodni zivot na teret drugih dosla tamo gde je sad. A i sigurno glume kad, kako kaze postavljacica teme, se osmehuju svakom gostu u njihovom skromnom domu. Pa zato mozemo sa lakocom suditi ostalima. Svi lazu i glume da bi se provukli lakse kroz zivot.
Uostalom sta bi se mi potresali oko sudbine tamo nekih. Zar malo mi je mojih muka eto bas danas kad mi je crko laptop...
Setio sam se onog jevrejskog prokletstva...Ne dao Bog nikome to,ali sve se okrece,pa se nikad nista ne zna.

Postavljacici teme:
Draga gospodjo, ucinite koliko mozete ono sto vama vasa savest nalaze, a za ozbiljne stvari ne pitajte forum.Ovde uglavnom vecina ljudi ubija dosadu.

Kuda ide ovaj svet?
U tri lepe...I brzo ce tamo stici kako je krenuo.

Za trenutak zastadoh cesljajuci svoje misli jer ni sama ne znam gde je pocetak ove price..ovako..
Moj sin je upoznao tu devojcicu na jednom sportu koji oboje treniraju..ubrzo potom,poceli smo i da se druzimo sa tom porodicom i van treninga.Pisem sad ovo,jer sam sigurna da u ovoj zemlji ima takvih ljudi i bice ih sve vise jer ih zivot pocinje goniti a oni nemaju kuda.Pre dva dana,rece mi majka od devojcice da su u teskoj krizi..videla sam njihov tezak zivot jos pri prvoj poseti njima,ali siroki osmesi koji ispunjavaju taj dom nisu mi delovali tako alarmantno kao pre dva dana.Zive u podrumskim prostorijama jedne zgrade,dvoje dece i dvoje velikih.Polovina septembra je,decak jos uvek nema knjige,i po svoj prilici ni nece mu ih skoro kupiti,jer imaju precih briga.Devojcica je dobila besplatno knjige za prvi razred.Skupstina stanara im preti da ce ih izbaciti na ulici jer poslednjih 6 meseci nisu platili kiriju za podrumski prostor u kome borave..u devojcicinoj sobi ni nema cak prozora..struju cudi me da im nisu vec iskljucili.
Majka ima skoro 50 god i o ozbiljnom poslu nema ni reci jer ni mladji ga nemaju..zena nema cak ni drzavljanstvo Srbije jer je iz Bosne,odnosno samim tim ni ovdasnje dokumente.Otac je radio i kao vecina malih preduzeca,bankrotirao.
Ucinim sve sto je u mojoj moci,a ni sama nemam novca nekog veceg viska,i krenem da skupljam,zivkajuci telefonom prvo nase zajednicke poznanika a onda i neke samo moje,za koje znam da bi im moglo preteci..pri tome nisam ocekivala da mi ljude daju za njih sume sa nekoliko nula,ali sam mislila os svakog po malo pa barem da plate kiriju zavrsice na ulici..Nisam ni ja neka velika zena sto sam resila da ucinim nesto plemenito,znam ja i sama da je takvih i gorih puna Srbija,ali ove poznajem ja licno..
Cinjenica da deca nemaju tri obroka dnevno,gonila me juce toliko da sam zvala,zvala,zvala..
Uglavnom,osim garderobe nista nisam nasla..Htela sam da urlam i da psujem na njihove ormare koje zele da isprazne misleci da su pomogli.Aman ljudi ce na ulicu,sta ce im onda i vase polovne dronje..
Dajte po malo da im skupimo i odnesemo,aman zaman..Mozda ce sutra njihova deca,pomoci nasoj!!
I nista,nista nisam uradila..Odnecu teskog srca i ukusa u ustima,ovo sto sam ja planirala da odnesem i tu se prica zavrsava..
Ja sam vanbracno dete,jako tesko smo zivele majka i ja.Nikada nije dozvoljavala da nosim tudju garderobu,nikada nismo bile na socijalnim spiskovima..Bilo je jako tesko.Biloo je surovih dana u mom detinstvu.Kucica u kojoj smo zivele nije imala kupatilo.Prvi put sam se kupala u kupatilu kada mi je bilo 12 godina.
Danas,tridesetak godina od tada,zivim i necu dozvoliti sebi da to zaboravim..samo zelim oprostiti svima onima koje ja poznajem koje svrstavm u kategoriju prijatelja a koji su juce bili mali ljudi..
to mi je sad teze nego sto mi je moje detinstvo bilo tesko..

Sve je vec receno, a ja bih dodala - a, sto je sramota nositi tudju garderobu? Moja deca rastu u tudjoj garderobi, nasledjujemo je od rodjaka kad im omali, naravno, to nije iscepano i isflekano, al' je tudje. I mene uopste nije sramota. I ja posle te stvari prosledim dalje jednoj poznanici, naravno, podrazumeva se, one ocuvane. Ni nju, eto, nije sramota .

Potrudila se postavljacica ove teme da opise situaciju i dolovi prilike u toj porodici na ovom forumu. Ali izgleda da je previdela da su forumasi i forumasice mnogo mudri, mnogo pametni pa cak i vidoviti ljudi. Odmah su oni skontali u cemu je stvar. Pa tako ta je majka neka uobrazena mrzetina kojoj je ispod dostojanstva da radi prljave i teske poslove. Njen muz je jos gori, prebirljiv i neodgovoran,i naravno da deca pored takvih roditelja moraju da ispastaju.Sigurni smo da ta zena bezeci od rata, nije dozivela nikakve traume,nije bolesna i da je samo onako trazeci lagodni zivot na teret drugih dosla tamo gde je sad. A i sigurno glume kad, kako kaze postavljacica teme, se osmehuju svakom gostu u njihovom skromnom domu. Pa zato mozemo sa lakocom suditi ostalima. Svi lazu i glume da bi se provukli lakse kroz zivot.
Uostalom sta bi se mi potresali oko sudbine tamo nekih. Zar malo mi je mojih muka eto bas danas kad mi je crko laptop...
Setio sam se onog jevrejskog prokletstva...Ne dao Bog nikome to,ali sve se okrece,pa se nikad nista ne zna.

Postavljacici teme:
Draga gospodjo, ucinite koliko mozete ono sto vama vasa savest nalaze, a za ozbiljne stvari ne pitajte forum.Ovde uglavnom vecina ljudi ubija dosadu.

Kuda ide ovaj svet?

Nigde ja ne vidim da je postavljacica teme napisala da su muz ili zena bolesni, dal psihicki ili fizicki, da je to razlog sto ne mogu da rade.Jel napisala negde??
Sto se trauma tice, ne daj boze nikom, naravno, ne mozemo mi da znamo kroz sta su oni prosli, ali nit smo slepi nit smo glupi, imamo gomilu rodbine koja je dosla iz rata sa svakakvim traumama i gle cuda, sve koje ja poznajem, svi rade i ne sastavljaju kraj s krajem vec zive zivot normalno.Znas li ti uostalom kad se rat zavrsio pobogu??Dokle vise?!

Ono sto je meni zasmetalo je kad je napisala kako eto mi odavde ocekujemo da nam ljudi koji su izbegli (kako sam shvatila) ribaju pod i rade takve poslove, kao taman posla!:roll: A ovamo nemaju za hleb!Da li je tebi to normalna konstatacija??

Sve je vec receno, a ja bih dodala - a, sto je sramota nositi tudju garderobu? Moja deca rastu u tudjoj garderobi, nasledjujemo je od rodjaka kad im omali, naravno, to nije iscepano i isflekano, al' je tudje. I mene uopste nije sramota. I ja posle te stvari prosledim dalje jednoj poznanici, naravno, podrazumeva se, one ocuvane. Ni nju, eto, nije sramota .

i moja deca su rasla i rastu u tuđoj garderobi, a i ja imm primimo nešto od odeće, ako je nešto malo, ili veliko ili sl. Mene nije sramota....
nije me sramota da pečem paprike kod komšinice da bi mi ona dala 2 kg pečenih paprika za ajvar, a drugi dan i teglu ajvara....:( jel treba da me bude sramota jer imam završen fakultet, šta? a jel znate pošto je tegla ajvara...misim ne znam što ovo pričam :(

Postavljacici teme:

Kuda ide ovaj svet?
Hvala ranonarioce..
Zaigrecka mecka i pred vratima od ovih sto od jutros vako mudro zbore..A pisah na forumu da prebrojim odnos ovih sto ni o svom jadu se ne bi znale zabaviti duze od jednog dana,al zato tudju muku znaju rasljclanjavati na prsote cinioce..

Hvala ranonarioce..
Zaigrecka mecka i pred vratima od ovih sto od jutros vako mudro zbore..A pisah na forumu da prebrojim odnos ovih sto ni o svom jadu se ne bi znale zabaviti duze od jednog dana,al zato tudju muku znaju rasljclanjavati na prsote cinioce..

Јао, што је ово ружно....:confused:

Нарочито када то каже неко ко позива на солидарност и емпатију према туђој невољи....

Хоћеш ли се јако радовати ако заигра мечка и пред вратима ових што овако мудо зборе?

Hvala ranonarioce..

a kakva si ti to plemenita osoba kad onima koji se ne slazu sa tobom zelis zlo?
Drugo- otkud ti znas da neko od ovde prisutnih nije prosao kroz iste ili slicne patnje,pa jednostavno ne dopusta da ga zivot nosi vec radi i grca i ponasa se odgovorno prema sebi i porodici?

Ja samo ne kapiram, decak nema knjige ali trenirao je sport.. eto danas nemamo rucak ali ima torta sa orasima. :roll: Gde su tu prioriteti? Ne znam njihovu ss ali znam da su se recimo profesori otimali za tezgu na pijaci, pa ima poslova koji nisu ni fizicki ni int. zahtevni, ustvari vecina je bas takvih, nemoj da mi kaze neko da ne moze da se nadje posao u nekoj od mnogih trgovina recimo, narocito ako je veci grad u pitanju. Otac? Zasto on ne radi, koji je njegov razlog/izgovor? Majka ne radi jer ima preko 50 godina? Ne, ne pije vodu. Ovo je isuvise tuzno, zbog dece, i vise izaziva ljutnju kod mene njihova rezigniranost nego ti uslovi pod kojim su dosli u takvu situaciju. Ustvari to vise nisu uslovi nego puki izgovori. E, pa kakav roditelj moze da sedi, smesti decu u podrum i gleda ih gladne?? Pozvala bih tu decu na rucak redovno ali im ne bi dala novac to je sigurno.

Tako je... Iako deluje surovo, slazem se sa tobom.
Ako su roditelji zdravi i fizicki i psihicki (a nigde nije navela da nisu), onda mogu obezbediti bolje uslove svojoj deci... Kad bi svi sedeli i cekali da nam neko pomogne, e onda bi se trebali zapitati kuda ide ovaj svet? :think:
Mozda i ovde ima ljudi sa slicnom situacijom, ali se bore, rade bilo sta sto im se ponudi... Nije sramota cistiti i prati parkete...

Hvala ranonarioce..
toliko o tvojoj plemenitosti...pre bi se moglo reci da si los i licemeran covek nego bilo sta drugo,a nahvali se ti onako bez blama :) :bye:
A sto lepo ne odgovoris i onima koji se ne slazu s tobom vec samo osobi koja se slaze s tvojim misljenjem?Nije lepo...
jer joj je prica puna nelogicnosti i nema sta da odgovori.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back