Kuda ide Evropa?

• Začetnik teme Začetnik teme pusac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako ne znamo vishe shta je istina a shta ne, ako vise nikom nije jasno ko je losh a ko treba da bude uzor, ako oni koji imaju krvave ruke drze lekcije, ako svi mislimo da se tu nista ne moze, ako se nash pogled ka coveku zaustavlja na povrsini, ako radije prihvatamo prvu informaciju nego da se pomuchimo da iskopamo i neku drugu, ako nam se nasilje servira uz dorucak i toplu kafu, ako su nasoj deci nasilne igre deo imidza, ako su nam nasi zivoti toliko dosadni da moramo da gledamo u tudje, ako je piramida ta ciju tezinu osecamo svakog dana, ako je sve manje ljubavi a sve vise usamljenih ljudi, ako se ceo ovaj trend iz godine u godinu pogorsava, onda kuda ta Evropa moze da ide, sa ovakvim gradjanima koji je cine... ??????

Postovane dame i gospodo,

Za re ne mislite da je pre ozbiljne ekspozicije ovog poitanja neophpodno najjpre omedjiti sam pojam Evrope. Sta za Vas znaci Evropa? Ako ptri tom imate u vidu geografski pojam, ili politiku Evropske unije, onda je to na predfilozofskom, zdravorazumskom nivou, i ne potrebuje nikakav filozofski razgovor. Ukoliko pricamo o ideji Evrope, onda je svakako zanimljivo pratiti njen razvitak, sve do projekta globalizacije, koji je, u mnogo cemu, slazem se, uporavo izneveravanje osnovnih pootencija ove ideje.

Stro se tice sukoba svetova (civlilizacija), ako dozvolite da sasvim piojednostavljeno kazem da takav sukob, na idejnom planu, u stvari nije moguc, buduci da je evropski logocentrizam vladajuci u planetarnim razmerama. Mozemo samo razgovarati o unutarnjoj krizi ideje Evrope, i "sudaru" ove ideje sa prisvojenim sadrzajem, iz iskustava Istoka, na primer. Ako je neko zainteresovan za ozbiljno bavljenje ovom temom, neka mi se javi.

furtvengler:
Postovane dame i gospodo,

Za re ne mislite da je pre ozbiljne ekspozicije ovog poitanja neophpodno najjpre omedjiti sam pojam Evrope. Sta za Vas znaci Evropa? Ako ptri tom imate u vidu geografski pojam, ili politiku Evropske unije, onda je to na predfilozofskom, zdravorazumskom nivou, i ne potrebuje nikakav filozofski razgovor. Ukoliko pricamo o ideji Evrope, onda je svakako zanimljivo pratiti njen razvitak, sve do projekta globalizacije, koji je, u mnogo cemu, slazem se, uporavo izneveravanje osnovnih pootencija ove ideje.

Stro se tice sukoba svetova (civlilizacija), ako dozvolite da sasvim piojednostavljeno kazem da takav sukob, na idejnom planu, u stvari nije moguc, buduci da je evropski logocentrizam vladajuci u planetarnim razmerama. Mozemo samo razgovarati o unutarnjoj krizi ideje Evrope, i "sudaru" ove ideje sa prisvojenim sadrzajem, iz iskustava Istoka, na primer. Ako je neko zainteresovan za ozbiljno bavljenje ovom temom, neka mi se javi.

Postovani gospodine :)

Slazem se da globalizacija izneveruje ideju Evrope, ali ako smem laicki da se izrazim, samo u smislu kulture. Sto se tice trgovine, globalizacija je neophodna i svima ( teoretski gledano ) moze doneti korist. Sta podrazumevate pod evropskim logocentrizmom jer inace ne mogu da se slozim sa vama da je preovladjujuci u celom svetu? Naime, opet moram da se vratim na islam jer islam je po svojoj ideoloskoj konstrukciji ( K'uran, serijatski zakoni ) neunistiv i ne pridrzava se osnovnih moralnih normi ( ne ubij ) kada su u pitanju nevernici ( svi ostali ) i ima velike pretenzije da zavlada svetom. Dovoljno je da jednog dana sufisticke vodje pozovu na sveti rat sve muslimane sirom sveta ( kad oni procene da su dovoljno jaki da zavladaju svetom ) i Evropi se crno pise. Evropa se rovari iznutra a krtica su milioni radnika iz drugih delova sveta.
Ne znam da li vi ovo podrazumevate pod ozbiljnim shvatanjem teme, ali evo ja rizikovah.

Back