Kuća na moru raj ili pakao za vlasnike?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
I ja sam oduvek maštala o kući na moru...Kao što i pišu u tekstu dole...Negde možda i može da se nađe jeftiniji stan, kuća na moru, blizu mora...Možda u Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji...Ne znam...samo mislim...

Međutim ima realnosti u ovome što pišu...

Prvo letuje se uvek/ugavnom na jednom mestu, drugo cela rodbina dolazi tamo, treće, treba to i održavati...
Kakva su vaša iskustva ako ih imate...ili šta mislite da li vredi takvo ulaganje uopšte?

Svaki Srbin mašta o KUĆI NA MORU, a ovaj čovek tvrdi da je to KAZNA BOŽIJA: "Uvaljuju se, a za sobom neće ni da počiste, a ne da neki račun plate"

AG0k9kpTURBXy9kNGJhODQ0Mjc1MTYwYWFjYWNiOGU2MmZhNGFkNDM3Ny5qcGeRkwLNAp4AgaEwBQ

"Kuća na moru ti je kazna božija, em ceo život letuješ na istom mestu, em se ne možeš kurtalisati familije i prijatelja koji se uvaljuju, a za sobom neće ni da počiste, a ne da neki račun plate", pisalo je u jednoj objavi na Tviteru koja je, naravno, podstakla raspravu u komentarima. Jedno su aminovali, drugi pokušavali sve da opovrgnu.

"Kuća na moru je raj na zemlji, a za uvaljivače, štrokavce i stipse, treba ti samo malo veća inteligencija nakon prvog lošeg iskustva sa njima", "Daj je meni ako ti ne valja, izboriću se sa gore pomenutim problemima, a tebe ću rešiti muke", "Bože, daj mi kuću, lako ću sa ostalima", bili su neki od komentara zgranutih Tviteraša, očigledno nesvesnih mana koje jedna takva primaljiva nekretnina nosi sa sobom ako ne znate jasno i glasno da kažete nekome "ne", po cenu da nakon toga "zakrvite" na krv i nož.

I to su uglavnom bili oni sanjari koji maštaju da sebi sviju gnezdo negde na primorju. Iskustva vlasnika kuća u priobalnim gradovima saglasna su sa prvobitnim tvitom.

"Ja vec godinama ne idem kod mojih u vikendicu jer mi nije odmor biti "kod kuće". Ali uredno sve plaćam, jer moji roditelji sa srpskim penzijama ne mogu finansirati kuću u Hrvatskoj. Sad mi je stres i trošak da se krov popravi do 15.06. Bukvalno rupa bez dna", "Kada su sagradili kuću na moru davnih 70-ih, moja majka je odredila ko i kad može da ide. Bilo je povuci-potegni u početku, a posle više nisu pitali. Ali, ona je imala argument: kad su pitali je l' hoće neko da se istali kad su gradili kuću, niko se nije prijavio", "Kad sam jednoj dosadnoj rođaci spomenula da treba da ponese svoje peškire i posteljinu, dobro me nije ubila. Očekuju, sobaricu, kuvaricu, čistačica se podrazumeva i neko ko će decu da im zabavlja, jer oni zaboga moraju da se odmore. To je bio kraj našeg druženja", pisali su dalje ljudi svoja negativna iskustva.

Imam i ja primer svoje baba Slavice iz Budve koja nekada nije mogla da se otrasi gostiju preko leta jer nema rodbine (uključujući i moju porodicu) koja na smenu nije letovala kod njih.

Pa sad zamislite da leti po onoj žegi i vrućini idete na posao, a kada se vratite kući iscrpljeni, kuća puna gostiju.

Pa koliko god da nekog volite, posle tri dana vam presedne. A ljudi bezobzirni i bezosećajni neće ostati nedelju dana, nego minimum dve, pa i više. Jer Bože, pa besplatan je smeštaj.

Nakon što sam odrastao, bilo je perioda kada Budvu leti nisam zaobilazio. Ali bih uvek iznajmio smeštaj, babu posećivao i odlazio na kafu ili pivo, ali kao najavljeni gost u prolazu. Ne kao parazit u njenom stanu.

Koliko znam te kuce na moru su iz perioda SFRJ i uglavnom prodate. Sad je fazon time-sharing, pa se switchujes i imas dve nedelje godisnje.
nebitno koje su...
sada...da li bi ti voleo ili ne da imas nekretninu na moru... :)

Ja maštam o kući na moru ali da ništa drugo ne radim :smeker:
Znači samo ono kuća, more, plaža.
Bez gostiju, bez ikoga, bez odlaska na posao i cimanja oko turista i tome slično
preselio bi se tamo ili bi samo bio tamo par meseci? ne bi ti dosadilo da uvek ides na jedno mesto?

nebitno koje su...
sada...da li bi ti voleo ili ne da imas nekretninu na moru... :)

preselio bi se tamo ili bi samo bio tamo par meseci? ne bi ti dosadilo da uvek ides na jedno mesto?

What is Timeshare?

Timeshare allows you to buy the use of a holiday home for the same week or weeks every year. This concept is a fraction of the price of owning it all year-round. It also takes away the costs and worries of year-round maintenance. In effect, you are buying holiday time. You can buy timeshare and use it yourself, rent your timeshare out, give it away, sell or bequeath it as you wish. Timeshare has many different variations with the same basic concept. Other names include vacation ownership, holiday ownership, and club time. This is just the beginning in understanding timeshare.

Timeshare is one of the fastest growing sectors of the holiday industry. Furthermore, thanks to big brands such as Marriott Vacation Club, Diamond Resorts, and Hilton (to name but a few), the image of timeshare has changed.

What is Timeshare?

Timeshare allows you to buy the use of a holiday home for the same week or weeks every year. This concept is a fraction of the price of owning it all year-round. It also takes away the costs and worries of year-round maintenance. In effect, you are buying holiday time. You can buy timeshare and use it yourself, rent your timeshare out, give it away, sell or bequeath it as you wish. Timeshare has many different variations with the same basic concept. Other names include vacation ownership, holiday ownership, and club time. This is just the beginning in understanding timeshare.

Timeshare is one of the fastest growing sectors of the holiday industry. Furthermore, thanks to big brands such as Marriott Vacation Club, Diamond Resorts, and Hilton (to name but a few), the image of timeshare has changed.
jasno ali opet se postavlja pitanje...prvo u ovom slucaju ogranicen si vremenski drugo uvek si na istom mestu...

Imamo stan u Bokokotorskom zalivu. Poslednji put sam u taj svoj rođeni stan otišao 2010 godine i to da platim komunalije. Poslednji put sam "odmarao" negde 2008-e čini mi se. Ostao nekih skoro mesec ipo i nisam tri dana sastavio sam, bez nekog od rodbine ili društva. To mi je bilo to otprilike. I od stana i generalno od CG primorja. Radije platim 10-15 dana u Grčkoj nego to besplatno letovanje koje mi presedne brzo. Pa jbt samo zajenbancija sa crnogorskim lokalnim komunalnim službama je dovoljna i bez gostiju.
Danas jedino majka ide u junu i septembru. Sestra je bila par puta sa sestričinom dok je bila mala. Većina familije se zasitila. "Prijatelji,braća,kumovi" bogami plate i to unapred ako žele. Odavno nema "besplatno". Nije se desilo da nije godišnje bilo barem neke štete na stranu troškovi struje,vode,popravki. naučili se davno pameti.
Po meni bespotrebna zajebancija. Dok majka može da ide ići će, posle prodaja. Ni ja ni sestra i ne razmatramo da zadržimo isti.
Da je kuća umesto stana mislim i dalje da bih isto razmišljao.

to uvek na istom mestu, povlaci nizu cenu, ali ako je kuca tvoja uvek imas jos troskove odrzavanja i da brines da
neko bude tamo, sto znaci da treba da se bavis i iznajmljivanjem...
pa da...mada mozda postoji neko ko voli da bude na jednom mestu...
ja bih tako mozda u penziji...pa na miru provedem tamo dobrih 4 meseca...zanimam se oko baste i slicno... :)

za sada mi to deluje privlacno samo ako moze da se dobro izda...

mada i to cimanje, ako nisam lokalno tamo...da li plate, ne plate, u kakvom stanju ostavljaju...pa svaki dan loviti, gledati, moliti da se izda/plati...
opet ako racunam naivno 30 evra po noci, to je godisnje oko 3000 evra...
Pa "loviš" tako što daš nekome odande koga znaš za procenat.Kod nas je to komšinica tamo. Mislim da je centar Budve pa da imaš ludnicu od potražnje nego jbn Baošići :lol: Popunjenost i nije baš 100%.
I odavde koga znaš kad je neko od "naših". Ne preko oglasa sigurno.
Otprilike zarada ti pokrije troškove održavanja,popravke i takse i sl.. Ako pretekne nešto sitno je. Uspeli smo da izdamo mislim jedne godine nekim stanarima van sezone i gorko se pokajali. Nije to Vračar nego mestašce u zalivu, ne možeš naplatiti puno mesečno a što možeš štetu da imaš :lol:
Sve u svemu...ne treba mi to.

Na sreću imam rodbine na moru gde sam dobrodošao a imaju i prostora,tako da nikada ne smetam.
Lično ne bih želeo posedovati kuću na moru.
Više volim planine,šume...

Imao sam kućicu na jednoj planini u okolini Pirota ,ali sam shvatio da je prevelika obaveza.

More,planine ili doline uvek imam rodbine ili kumove ili drugare gde sam dobrodošao a i oni kod mene! :super:

Mladjim generacijama nista nije sveto, isto kao da slusam sto da kuvam kad ima brza hrana,ljudi radili decenijama da sagrade vikendice i dodju deca gotovani prodaju i potrose pare,koja je poenta njihovog mozga,tesko im odrzavanje a,a da zarade sad 100000€ pa to isto kupe nema logike za njih,oni su satro avanturisti nece da letuju na istom mestu,pa k bi dobili

Mladjim generacijama nista nije sveto, isto kao da slusam sto da kuvam kad ima brza hrana,ljudi radili decenijama da sagrade vikendice i dodju deca gotovani prodaju i potrose pare,koja je poenta njihovog mozga,tesko im odrzavanje a,a da zarade sad 100000€ pa to isto kupe nema logike za njih,oni su satro avanturisti nece da letuju na istom mestu,pa k bi dobili
razumem ja tebe, medjutim druga su vremena...

da se ne lazemo iz plate u Srbiji, redovnim radom, nista muckanja i slicno danas tesko mozes kucu da izgradis bilo gde...a svako ko ima kucu zna koliko je odrzavanje iste...

i ne kazem zato sto ja ne volim kuce...i tek kako ih volim...ali i zivim od plate

koliko su mi pricali ranije je svako mogao da izgradi kucu i da je odrzava, neko vecu neko manju...i spremacica i direktor...danas ne moze niko - od regularnog posla

ne znam...iskreno nikada nisam bila niti sam imala zelju... :D
ali ako mi se samo mesto svidja...imam mali plac, kucerak...tu je i more..i cvece...tako mi je svejedno gde je :D
Imam utisak da bi ti jednako uživala i da imaš neku kućicu i zeleniš u Sopotu. (a bliže je, možeš da odeš svako popodne, za razliku od Bugarske!)

U svakom slučaju, ja bih to pre odabrao.

razumem ja tebe, medjutim druga su vremena...

da se ne lazemo iz plate u Srbiji, redovnim radom, nista muckanja i slicno danas tesko mozes kucu da izgradis bilo gde...a svako ko ima kucu zna koliko je odrzavanje iste...

i ne kazem zato sto ja ne volim kuce...i tek kako ih volim...ali i zivim od plate

koliko su mi pricali ranije je svako mogao da izgradi kucu i da je odrzava, neko vecu neko manju...i spremacica i direktor...danas ne moze niko - od regularnog posla
Pa da ali mnogo vise sad vrede pa alava deca bi leba bez motike,danasnja vremena su po svakoj stavci nenormalna,ja nisam 90ih govorio svi morate da slusate turbo folk, nego i dan danas slusam pre bitlse jer to prosto ima smisao neprolaznog postojanja i kvaliteta ,osim kad ih mladje generacije ne upropaste potrosackim drustvom ,samo daj sve i odmah pa nek traje i mesec dana,sad sta ce oni ostaviti svojoj deci,ako su prodali dedovine i kuce koje su im ocevi pravili,nista,golo palamudjenje to ostaje posle njih

Back