AleksBGD
Aktivan član
- Poruka
- 1.377
Da li je moguce da jedan roditelj ima A+ krvnu grupu, drugi B+ a da dete ima 0+ krvnu grupu? I kako je to moguce? 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li je moguce da jedan roditelj ima A+ krvnu grupu, drugi B+ a da dete ima 0+ krvnu grupu? I kako je to moguce?![]()
kako je moguce da moja majka ima plave oci, otac ima plave oci, a ja isti komsija?
Malo sale na racun krvnih grupa...mm kad posizi na naseg sina kaze,jel on moja ja mu odgovorim izvoli brate na analizu DNK valjda se tako zove pa ces da vidis...inace mm ima AB ja O+ Inace oba deteta imaju moju krvnu grupu
![]()
Ja sam nulta+, keva je a iil b, nisam sigurna,cale je bio ab. Brat je isto nulta pozitivna. Niko u porodici nije nulta grupa, sem nas dvoje
Nista meni ovo nije jasno. Hvatam donekle, pa odnekle ne kontam nistaA i B su dominantni aleli a O je recesivni alel. Svaki roditelj ima dva alela. Kada se roditelji spare i nastane dete svaki roditelj ce dati jedan svoj alel tako da dete nasledi jedan alel od svakog roditelja. Dominantni alel ce da savlada recesivni i da se iskaze kao karakteristika individue.
Npr tata je A grupa i ima gene A i O , logicno je da je tata A grupa jer je O recesivni ne dominantni alel a A je dominantni alel.
Npr mama je O grupa , mama mora da nosi alele O i O zato sto je O ne dominantni alel i u svakoj drugoj kombinaciji bi bio nadvladan.
Tata ima gene A i O mama ima gene O i O
Dete moze da bude pa sada kombinujemo AO=A OO=O
Tata ima gene A i B = AB krvna grupa (oba su dominantna alela)
Mama ima gene = A i O = A krvna grupa
Dete moze da nasledi A i A = A , A i O = A, B i A = AB B i O = B
Eto tako to ide
Lepo se provedite.
Proveri svoju krvnu grupu jos jednom roditelj AB i drugi roditelj A ili B ne mogu da daju dete sa O krvnom grupom. Ili je mozda nesto drugo u pitanjuhe he
Ja sam 0+, a i decko. Jel ispadnu normalna deca?Proveri ti ponovo te krvne grupe. Ako je muz AB mora da nosi gene A i gen B i nikako drugacije. Ako si ti O ti moras da nosis gene O i O nema boga da bude drugacije. Znaci jedine moguce kombinacije za vasu decu mogu da budu po ovome A i O = A , B i O = B sto ce reci da deca mogu da vam budu A ili B krvna grupa i nikako ne mogu da budu O krvna grupa.
Ili je postar bio mnogo dobar frajer, ili treba da proverite ko ima koju krvnu grupu jos jednom![]()
Ja sam 0+, a i decko. Jel ispadnu normalna deca?
Deca mogu da budu samo O grupa i nikako drugacijeAli ti bi mogla da proveris svoju krvnu grupu jos jednom ako si sigurna u krvne grupe roditelja
![]()
Ima na netu blood type calculator koji računa moguće kombinacije, ali se ne slaže sa ovim što je Milgred pisao - recimo za kombinaciju A+ i O+ daje da dete ima mogućnos A ili 0 + ili -
Ne radi link kad ga tu stavim - nemam pojma zašto, ali lako se nađe ako se u Google ukuca blood type calculator
Pa slaze se kako se ne slaze.