Крвава Ивица и Марица

Horor filmovi su NISTA u poredjenju sa onim sto nam nude bajke.
Ja ne bih da se mešam u ovdašnje privatne svađe i pokolje, ali mislim da je ovo tačno. Bajke jesu strašno surove i nasilne (mada sam o ovome već razglabala u svom prethodnom postu, pa da se ne ponavljam).
Pada mi na pamet ''Zvezdani dečak'' Oskara Vajlda (čija se dramatizacija - gle čuda - igrala baš u ''D.Radoviću'' i bila je to dobra predstava)... Ta priča je mnogo dobar komentar na bajke...princ je bio zloban i surov (tipično za bajke) pa je za to kažnjen surovim mučenjima (tipično za bajke) pa je shavtio da to ne valja i postao dobar i plmeneuit (tipično za bajke) ALI NIJE ŽIVEO DUGO I SREĆNO JER SU MUČENJA OSTAVILA OZBILJNE POSLEDICE NA NJEGOVO ZDRAVLJE I UMRO JE MLAD....:shock: :D Jedan je Oskar. 8)

Bajke jesu strašno surove i nasilne (mada sam o ovome već razglabala u svom prethodnom postu, pa da se ne ponavljam).
Pada mi na pamet ''Zvezdani dečak'' Oskara Vajlda (čija se dramatizacija - gle čuda - igrala baš u ''D.Radoviću'' i bila je to dobra predstava)... Ta priča je mnogo dobar komentar na bajke...princ je bio zloban i surov (tipično za bajke) pa je za to kažnjen surovim mučenjima (tipično za bajke) pa je shavtio da to ne valja i postao dobar i plmeneuit (tipično za bajke) ALI NIJE ŽIVEO DUGO I SREĆNO JER SU MUČENJA OSTAVILA OZBILJNE POSLEDICE NA NJEGOVO ZDRAVLJE I UMRO JE MLAD.... Jedan je Oskar.

U nekom prethodnom postu si pomenula Devojčicu sa šibicama, mogu ti reći da je i na mene ta bajka
ostavila dubok trag, ali ja sam to doživela na taj način, da je u meni ta bajka probodila samilost i saosećajnost sa siromašnima i usamljenima, znači nikako ne neku tešku ili lošu emociju, o strahu ili panici, nema ni govora.

Uostalom ova tema nije postavljena da bismo razglabali o uticaju bajki (u pisanoj i originalnoj formi) na decu, već je konkretan povod bila jedna rediteljska "vizija", dečijeg štiva, koja je izazvala, kod publike kojoj je namenjena (6+), jako loše reakcije, strah, paniku i vrištanje, možda i nemirne snove, a o daljim mogućim konsekvencama ne bih ovom prilikom da pišem.

Samo bih te jednu stvar upitala: da li će ta deca, nakon ovog iskustva, poželeti ikada više da uđu u pozorište?!

U nekom prethodnom postu si pomenula Devojčicu sa šibicama, mogu ti reći da je i na mene ta bajka
ostavila dubok trag, ali ja sam to doživela na taj način, da je u meni ta bajka probodila samilost i saosećajnost sa siromašnima i usamljenima, znači nikako ne neku tešku ili lošu emociju, o strahu ili panici, nema ni govora.

Bogami, kod mene je izazvala histeričan plač...mučila se, mučila se, mučila i na kraju...umrla. Meni nije sa 6+ ili 6- godina bilo potrebno nešto baš TOLIKO žestoko da mi izazove samilost i probudi socijalnu svest, hvala lepo. To ti ionako sam život probudi kasnije.

Uostalom ova tema nije postavljena da bismo razglabali o uticaju bajki (u pisanoj i originalnoj formi) na decu, već je konkretan povod bila jedna rediteljska "vizija", dečijeg štiva, koja je izazvala, kod publike kojoj je namenjena (6+), jako loše reakcije, strah, paniku i vrištanje, možda i nemirne snove, a o daljim mogućim konsekvencama ne bih ovom prilikom da pišem.

Ja volim da razglabam o uticaju bajki. Uostalom, to je mnogo zanimljivija tema za razglabanje nego o upravnicima i njihovim političkim vezama i vezicama koje uništavaju bg pozorišta - pa to svi znamo već godinama i možemo samo da prežvakavamo jedno te isto.

Samo bih te jednu stvar upitala: da li će ta deca, nakon ovog iskustva, poželeti ikada više da uđu u pozorište?!

Ko pita ne skita, ali što baš mene to pitaš?? Ja nisam branila odluku da se takva predstava prikaže deci. Rekla sam da ja hoću da je gledam.
Ali kad već pitaš - nemam pojma, ja sam totoalni antipedagog, uopšte ne umem s decom, tako da znam samo kako je na mene nešto delovalo kad sam bila mala. A mene je (pored ''Devojčice'') strašno isprepadala i ''Snežna kraljica'' u ''Bošku Buhi'' (to je bila neka stara postavlka, jer sam ja jedna matora koka) kada sam bila 6-, ali koliko se sećam nije bila kriva predstava nego to što je meni opet ta priča bila jezivo strašna. Neko vreme sam se plašila pozorišta ''Boško Buha''. :) Međutim, šta sve deca mogu da vide tokom dana na 6.800 TV kanala i u video-igricama teško da je gore od onoga što su mogli da vide u toj predstavi, pa opet ne prestaju da gledaju TV i igraju igrice. (Daklem, ne branim prikazivanje ove predstave deci, samo pokušavam da odgovorim na ova složena psihološko-pedagoška pitanja za koja nisma baš najkompetetnija).

Milena Markovic(Slobodan Unkovski) je postavila tekst predstave "Brod za lutke" u JDP-u na osnovama bajki koje su ustvari jezive price i ima osnova da se u tom pravcu razmislja, ali je to na vecernjoj sceni (za odrasle).
Ovde je tema otvorena u pravcu loseg uticaja na decu i stoga mislim da je suvisno raspravljati da li vec tako strasne price treba pothranjivati odsecanjem ruku i ostalim bolesnim, patoloskom idejama u jednom decjem pozoristu:!::?:

Ko pita ne skita, ali što baš mene to pitaš?? Ja nisam branila odluku da se takva predstava prikaže deci. Rekla sam da ja hoću da je gledam.
Ali kad već pitaš - nemam pojma, ja sam totoalni antipedagog, uopšte ne umem s decom, tako da znam samo kako je na mene nešto delovalo kad sam bila mala. A mene je (pored ''Devojčice'') strašno isprepadala i ''Snežna kraljica'' u ''Bošku Buhi'' (to je bila neka stara postavlka, jer sam ja jedna matora koka) kada sam bila 6-, ali koliko se sećam nije bila kriva predstava nego to što je meni opet ta priča bila jezivo strašna. Neko vreme sam se plašila pozorišta ''Boško Buha''. :) Međutim, šta sve deca mogu da vide tokom dana na 6.800 TV kanala i u video-igricama teško da je gore od onoga što su mogli da vide u toj predstavi, pa opet ne prestaju da gledaju TV i igraju igrice. (Daklem, ne branim prikazivanje ove predstave deci, samo pokušavam da odgovorim na ova složena psihološko-pedagoška pitanja za koja nisma baš najkompetetnija).

Ovo pitanje je bilo više moje glasno razmišljanje, nego direktno upućeno tebi, ali nisam bila najpreciznija... :wink:

Mada priču ne treba skretati sa pravog koloseka i razglabati o bajkama generalno.

Milena Markovic(Slobodan Unkovski) je postavila tekst predstave "Brod za lutke" u JDP-u na osnovama bajki koje su ustvari jezive price i ima osnova da se u tom pravcu razmislja, ali je to na vecernjoj sceni (za odrasle).
Ovde je tema otvorena u pravcu loseg uticaja na decu i stoga mislim da je suvisno raspravljati da li vec tako strasne price treba pothranjivati odsecanjem ruku i ostalim bolesnim, patoloskom idejama u jednom decjem pozoristu:!::?:

Tako je. To je poenta.

Los uticaj na decu mogu da vrse roditelji koji se potpisuju palcem (npr tocikica) i gledanje Grand Parade i slicnih gadosti.
A suocavanje dece sa ozbiljnoscu sveta, imali oni 6 ili 16 godina, nimalo nije lose.
Secam se predstave Kiki i Bozo...
Moj sin je po povratku kuci bio nekako vrlo pomiren sa cinjenicom da svi mi na kraju ipak nestajemo...
I bio je zadovoljan cinjenicom da ga neki tamo odrasli ljudi ne lazu da to nije tako...

Bajke treba da budu price, a ne laganje klincadije.

Los uticaj na decu mogu da vrse roditelji koji se potpisuju palcem (npr tocikica) i gledanje Grand Parade i slicnih gadosti.
A suocavanje dece sa ozbiljnoscu sveta, imali oni 6 ili 16 godina:!:, nimalo nije lose.
Secam se predstave Kiki i Bozo...
Moj sin je po povratku kuci bio nekako vrlo pomiren sa cinjenicom da svi mi na kraju ipak nestajemo...
I bio je zadovoljan cinjenicom da ga neki tamo odrasli ljudi ne lazu da to nije tako...

Bajke treba da budu price, a ne laganje klincadije.

Replika -post.dipl.(toliko o potpisivanju).Te jevtine uvrede ce te dovesti dotle da ce te omrznuti ljudi na forumu.

Price su Price, a Bajke su Bajke!(zato i postoji podela).

Def.-Bajka je posebna knjizevna vrsta kod koje se cudesno pripoveda na takav nacin da izmedju prirodnog i natprirodnog,stvarnog i izmisljenog nema pravih suprotnosti. Prisutno је odsustvo psiholoske karakterizacije gde su likovi ustaljeni,prisutan je polaritet dobra i zla i nesputana moc maste i zelje nad stvarnoscu.
Poenta je da decu ne treba vodati po kojekakvim sadrzajima sumnjivog kvaliteta.Posledice po dete mogu biti strasne, a kasnije i po njihov zivot odnosno ponasanje.
Toliko!

Pod jedan -post.dipl.(toliko o potpisivanju).Te jevtine uvrede ce te dovesti dotle da ce te omrznuti ljudi na forumu.
Pod dva - ti nemas dece, jer znam ko si, rekla sam ti.
Pod tri - ne znas ti nista o obrazovanju dece, niti o poznavanju dece, sto se vidi iz tvoje poslednje dve konstatacije.Da imas dece, ne bi ovako razmisljao, veruj mi.

Price su Price, a Bajke su Bajke!(zato i postoji podela).

Def.-Bajka je posebna knjizevna vrsta kod koje se cudesno pripoveda na takav nacin da izmedju prirodnog i natprirodnog,stvarnog i izmisljenog nema pravih suprotnosti. Prisutno је odsustvo psiholoske karakterizacije gde su likovi ustaljeni,prisutan je polaritet dobra i zla i nesputana moc maste i zelje nad stvarnoscu.
Poenta je da decu ne treba vodati po kojekakvim sadrzajima sumnjivog kvaliteta.Posledice po dete mogu biti strasne, a kasnije i po njihov zivot odnosno ponasanje.
Toliko!

Prvo, cinjenica da si post.dipl uopste ne umanjuje moj utisak da si ti olos.
Drugo, ili zaista lupetas ili ti nedostaju informacije.
Trece, ako mi ti kazes da nemam pojma o poznavanju dece, znaci da sam car i da svoje dete vaspitavam bas kako treba.

A sad malo o temi.

Pricamo o pozorisnmo tretiranju bajke a ne o knjizevnosti.
Jasno ti je valjda na kom si forumu...

Kada sam napisao da su bajke price mislio sam na to da danas bajke treba scenski ispricati, rastumaciti, oznaciti, akcenotavi neki problem, a ne reprodukovati sve ono sto se inace iz neke bajke zna jer se tako godinama unazad plasira.
Lepo si prepisala definiciju i fino je sto te nije mrzelo ali je krajnje retrogradno cuvati lazne slike o tome da su bajke lisene psiholoske karakterizacije. Posebno danas. To sto ti hoces da guras onako kako te je neko naucio, to je tvoj izbor. Ali to sa pozoristem nema nikakve veze...

A decu treba voditi na sve one sadrzaje koji ce ciniti da se zapitaju, pa da pitaju, pa da promisljaju pre nego sto kazu sta misle (sto je ocito deo vaspitanja koji je tebi nekako promakao)

Ne kapiram sta ste odlepili...
Horor filmovi su NISTA u poredjenju sa onim sto nam nude bajke.
Od vesticarenja preko raznih vrsta sakacenja i zlobe.

Sto se tice pozorista D.R oni konacno imaju profilisaniju repertoarsku politiku: ozbiljni komadi za decu i odrasle.

Kome se ne svidja nek zauvek gleda Pop Ciru i Pop Spiru na Terazijama.

Tu je sve lepo i smesno a ima i malo pevanja.

A sad malo o temi.

Pricamo o pozorisnmo tretiranju bajke a ne o knjizevnosti.
Jasno ti je valjda na kom si forumu...

Kada sam napisao da su bajke price mislio sam na to da danas bajke treba scenski ispricati, rastumaciti, oznaciti, akcenotavi neki problem, a ne reprodukovati sve ono sto se inace iz neke bajke zna jer se tako godinama unazad plasira.

Pa upravo si ti prvi skrenuo sa teme.

Pa upravo si ti prvi skrenuo sa teme.

Pa, nece biti, jer ja pisem o tome sta se na sceni da videti od svega onoga sto bajka moze da ponudi.
Znaci, ako postoji zloba trazimo njeno scensko tumacenje, ne reprodukujemo je zato sto tako pise.

A spominjanje horor filmova je bila usputna stvar namenjena onima koji tvrde da bajke nisu surove.
Sto je opet deo ove teme jer se ona zove Krvavi Ivica i Marica...

Tvoje vredjanje drugih ljudi na forumu je ocigledno lecenje nekih tvojih kompleksa.Koriscenje takvih nepristojnih izraza i izlivi zlobe su krajnje destruktivni.
Vrlo ograniceno gledas na stvari oko sebe i ljudska misljenja nipodastavas, sto ce ti se verovatno i obiti o glavu, ali Boze moj...Tvoje (ne)vaspitanje-tvoja stvar...
Ovo je meni suvise negativne energije sa tvoje strane, pa vise necu komentarisati tvoje odgovore.Nisam te znala kao takvog...to je sve sto mogu da kazem.Vracam se temi...

Tvoje vredjanje drugih ljudi na forumu je ocigledno lecenje nekih tvojih kompleksa.Koriscenje takvih nepristojnih izraza i izlivi zlobe su krajnje destruktivni.
Vrlo ograniceno gledas na stvari oko sebe i ljudska misljenja nipodastavas, sto ce ti se verovatno i obiti o glavu, ali Boze moj...Tvoje (ne)vaspitanje-tvoja stvar...
Ovo je meni suvise negativne energije sa tvoje strane, pa vise necu komentarisati tvoje odgovore.Nisam te znala kao takvog...to je sve sto mogu da kazem.Vracam se temi...

Koliko se meni cini ti si poslednja osoba na ovom forumu koja bi imala pravo da se zali.

Баш ме занима, да ли је ова представа још увек на репертоару овог позоришта и како иде продаја карата?!
Мада имам неке информације да ово позориште генерално кубури са публиком и да уз огромне напоре,
успева да нахвата једва пола сале....

Back