krv u stolici??

Easy_Ride

Zainteresovan član
Poruka
486
Moja baka je jako bolesna :( danas je bila u WC-u i kaze da je kakila krv,zivim sam s'njom pa se plasim da nije mozda kancer ili nesto tako ozbiljno.Da nije mozda zbog hemoroida jer ona to ima i to ima bas one ozbiljne unutrasnje,patila je mnoogo muka pre od toga...Bila je kod lekara ali on joj daje upute neke za bolnicu,tako je i ranije bilo,bila je vise puta u bolnicu ali prestane joj neko vreme i opet ista prica.Zna li neko kako moze se ublaziti to? Hvala vam unapred.

Вероватно да су проблем хемороиди. Они дају повремена крварења. Мој покојни деда је користио неку маст против хемороида. Постоје и ректални чепићи,распитајте се.

Можда је пошаљу и на нека снимања

П.С. Ако је крв црвена,свежа,крварење је или из хемороида,или било ког дела танког или дебелог црева,а ако је црна,боје катрана,онда је крварење из желуца.

Срећно баки,поздрав.

Moja baka je jako bolesna :( danas je bila u WC-u i kaze da je kakila krv,zivim sam s'njom pa se plasim da nije mozda kancer ili nesto tako ozbiljno.Da nije mozda zbog hemoroida jer ona to ima i to ima bas one ozbiljne unutrasnje,patila je mnoogo muka pre od toga...Bila je kod lekara ali on joj daje upute neke za bolnicu,tako je i ranije bilo,bila je vise puta u bolnicu ali prestane joj neko vreme i opet ista prica.Zna li neko kako moze se ublaziti to? Hvala vam unapred.

Mogu da budu hemoroidi, ali moze da bude i rak.......

Kod hemoroida su krvavljenja obicno manja, a kod raka obilnija...

Za to mora baka da ide HITNO na pregled kod specijaliste.

Na osnovu tvojih podataka ne moze se dati sigurna dijagnoza.

Вероватно да су проблем хемороиди. Они дају повремена крварења. Мој покојни деда је користио неку маст против хемороида. Постоје и ректални чепићи,распитајте се.

Можда је пошаљу и на нека снимања

П.С. Ако је крв црвена,свежа,крварење је или из хемороида,или било ког дела танког или дебелог црева,а ако је црна,боје катрана,онда је крварење из желуца.

Срећно баки,поздрав.
E sad mi laknulo,krv joj je sveza,nije jaka crvena,znaci zbog hemoroida.

E sad mi laknulo,krv joj je sveza,nije jaka crvena,znaci zbog hemoroida.

Ne znaci da je od hemoroida. Samo znaci da nije iz gornjih delova gastrointestinalnog trakta, nego iz donjih, ali to ne znaci da su uzrok hemoroidi. Postoji vise oboljenja koji mogu da izazovu taj simptom - hemoroidi, kancer, ulcerozni kolitis, Kronova bolest....
Ako je pre dobijala uput, sigurno su morali da je pregledaju specijalisti, a meni zvuci kao da nju prodje i onda ona i ne ode na pregled, sto je katastrofalno! Obavezno da ode i da joj urade analize, pa da zna sta je, a ne da joj dijagnozu pravimo preko foruma.

Jel ima lazne pozive na stolicu?

Ne znaci da je od hemoroida. Samo znaci da nije iz gornjih delova gastrointestinalnog trakta, nego iz donjih, ali to ne znaci da su uzrok hemoroidi. Postoji vise oboljenja koji mogu da izazovu taj simptom - hemoroidi, kancer, ulcerozni kolitis, Kronova bolest....
Ako je pre dobijala uput, sigurno su morali da je pregledaju specijalisti, a meni zvuci kao da nju prodje i onda ona i ne ode na pregled, sto je katastrofalno! Obavezno da ode i da joj urade analize, pa da zna sta je, a ne da joj dijagnozu pravimo preko foruma.

Jel ima lazne pozive na stolicu?
Ima,vise puta na dan.Prica mi da cim pojede neku tesku hranu nju potera,ali dzaba.

Veoma informativan clanak.

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:424058-Od-hemoroida-do-kancera

"- U gastroenterologiji postoji pravilo da je svako krvarenje iz digestivnog trakta karcinom, dok se drugačije ne dokaže - objašnjava profesor dr Dino Tarabar, gastroenterolog-onkolog Vojnomedicinske akademije u Beogradu. - Tom porukom pokušavamo da skrenemo pažnju da ne treba brzo donositi dijagnozu i da pacijenti koji imaju krv u stolici, pogotovo ako imaju dodatne tegobe, moraju da urade i pregled debelog creva. Jer, na samo pet centimetara od hemoroida, pacijent može imati i karcinom."

znaci, opet dajes dijagnozu na prazno? ja nisam bez razloga pitao o tim cestim laznim pozivima na stolicu. ovo mora dobro da se ispita, hemoroidi su najbolja varijanta. i raspitaj se sta sve izaziva hemoroide pre nego sto sledeci put resis da ispadnes pametan. i budi malo manje drzak u svom neznanju

mojoj majci je skoro bilo tako....KS joj je katastrofa,gvozdje pogotovu,hemoglobin uzas,secer 8,bakterija klebsiella-enterobacter,pa helikobakter...suljevi takodje.radila i kolonoskopiju.ima jedan polip,i treba da radi polipektomiu rektuma...:(
totalno je promenila ishranu,i za mesec dana secer doterala na 4,5,bakterije `ubila` antibioticima,ks se za mrvicu popravila,ali i dalje losa,hemoroidi se skroz smirili....odugovlaci sa ovom polipektomiom,a mora to neizostavno da uradi

znaci, opet dajes dijagnozu na prazno? ja nisam bez razloga pitao o tim cestim laznim pozivima na stolicu. ovo mora dobro da se ispita, hemoroidi su najbolja varijanta. i raspitaj se sta sve izaziva hemoroide pre nego sto sledeci put resis da ispadnes pametan. i budi malo manje drzak u svom neznanju
ne hvala prema tebi cu biti drzak i izaziva sedenje i ne krettanje kao losa ishrana i nemoj da mi seres da to nije tacno iako za info nisam ko ti isao na net

evo samo da odgovorim glupanderu nadobudnom i zavrsio sam

Najčešći uzroci koji doprinose nastanku hemoroida su nasleđe (genetska predispozicija), trudnoća, preterano sedenje, hronični zatvor, učestale dijareje, naprezanje prilikom pražnjenja creva, dizanje tereta, starenje... Hemoroidi su veći ili manji čvorići proširenih vena, na granici kože i sluzokože, pri analnom otvoru. Mogu biti spoljni, vidljivi oko analnog otvora, oni krvare samo ako puknu, ili unutrašnji koji izazivaju bezbolno krvarenje prilikom pražnjenja. Simptomi su - osećaj trajnog pritiska u analnom predelu, svrab, peckanje, bol, jače ili slabije krvarenje koje može biti i obilno.
Ko može dobiti hemoroide?
Hemoroidi su vrlo česti i kod žena i kod muškaraca. Polovina populacije iznad 50 godina ima šuljeve. Incidencija ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. Posebno su česti kod trudnica, gde se venski splet oko anusa proširi prilikom trudnoće i porođaja usled pritiska materice i dečje glavice na vene karlice. Takođe, na meti su i osobe koje dobar deo dana provode sedeći, osobe koje se nepravilno hrane i malo kreću. Nastanak i razvoj hemoroida mogu pogoršati: nedovoljna količina vlaknastih materija u ishrani, sedeći način života, premalo kretanja, vrele kupke, gojaznost, pušenje, zatvori, dugotrajan kašalj, naprezanje i podizanje teških predmeta, trudnoća i porođaj...
Simptomi
Hemoroidi nisu opasni, i u većini slučajeva ne ugrožavaju život. Simptomi unutrašnjih hemoroida su: stolica prekrivena svetlom krvi, krv na toalet papiru ili na WC šolji. Takođe, oni mogu da se pojave i izvan anusa i tada počinju da budu jako bolni. Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju bolno oticanje i bolan deo oko anusa. Celo područje je osetljivo, bolno i svrbi.
Dijagnoza
Pažljiv pregled i ispravna dijagnoza važni su prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog creva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predelu anusa naći će se otečeni krvni sudovi, a i potrebno je da doktor napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg creva prstom) tražeći abnormalnosti. Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizuelizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizuelizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopija (celog rektuma).
Terapija
Blagi slučajevi hemoroida mogu se lečiti konzumiranjem veće količine tečnosti, hrane bogate vlaknima i redovnom probavom. Hemoroidalne kreme ili čepići mogu pomoći u smanjenju otoka i bola. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primena kupki nekoliko puta dnevno s čistom, toplom vodom. Ponekad je stanje takvo da zahteva hiruršku intervenciju, a u upotrebi je i laserska koagulacija hemoroida. Često se u terapiju uključuju i blagi laksativi jer je pražnjenje creva kod ovih pacijenata veoma otežano.
Idealna hrana
Bolesnici koji pate od hemoroida vrlo su osetljivi i nervozni. Ishrana treba da sadrži dosta celuloze, koje ima u voću i povrću. Takve osobe treba da jedu crni hleb i da izbegavaju soljenu i ljuto začinjenu hranu. Za njih nisu suvo meso i premasna hrana. Oni treba da izbegavaju i alkoholna pića. Kao posledica produženog krvarenja, može nastupiti anemija zbog nedostatka gvožđa.
Prevencija
Ponovni nastanak hemoroida moguće je sprečiti promenom stila života, u smislu promene ishrane (više voća i povrća) i unosa puno vode (osam do devet čaša dnevno). Takav način ishrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje creva i smanjenje krvnog pritiska, koji, kad je povišen, pogoduje nastanku hemoroida.

nadao sam se da se neces ponasati detinjasto, ali to je ocigledno bilo vise nego optimisticno. ja cu sada dati sve od sebe da sto prostije objasnim neke stvari kako bi ti shvatio sta pokusavam da ti kazem i kako ne bi opet planuo kao trogodisnjak kada mu uzmu lizalicu.

hemoroidne vene su venske anastomoze (veza izmedju 2 venska spleta) izmedju vena pritoka donje suplje vene i vene porte koja ulazi u jetru. kada god postoji povisen pritisak u veni porte (a to mogu biti oboljenja jetre ili tromboze i slicno u samoj veni, ili da nesto pritiska venu spolja i tako dalje) tada se krv, koja bi inace prosla kroz doticnu venu i zatim kroz jetru, prebacuje preko tih hemoroidnih vena u donju suplju venu i dalje ka srcu. kada se to desi, hemoroidne vene postaju prosirene. znaci, o ovome sam govorio kada sam rekao da saznas sta sve moze izazvati hemoroide i da ne nastaju samo zbog sedenja i lose ishrane.
to je sto se tice hemoroida. ali ti si (namerno ili slucajno?) promasio sustinu onoga sto sam ti napisao: hemoroidi su najmanji problem! ne mozes nekom ko ti kaze da ima svezu krv u stolici da kazes "opusteno, to su hemoroidi, moras vise da setas i bolje da se hranis." prosto ne mozes to da kazes, jer, kao sto pise u tom tekstu koji si kopirao, to moze, i cesto i jeste takav slucaj, da ukazuje na tumor creva. i sad zamisli lekara koji postupi kao ti, pa se ispostavi da je tumor, pa onda u Blicu na naslovnoj strani fontom 80 ispisano masnim slovima LEKAR UBICA!
procitaj gore ponovo sta sam napisao pa ces videti da sam ti upravo na to ukazivao, da ne dajes tako olako nekom dijagnozu na osnovu toga sto si za hemoroide cuo, a sa ovim ostalim nisi upoznat.
poenta je da on mora svoju baku da odvede kod lekara sto pre i da utvrde sta je uzrok. ako su hemoroidi, super, sredice se. ako nisu hemoroidi, vazno je da se sto pre ustanovi sta je da bi se blagovremenim lecenjem sredila situacija.
mozda zvucim nadobudno, mozda i jesam nadobudan, to ne mogu sam da prosudim, ali ako i jesam - mogu da budem, jer sam dobro upoznat sa materijom o kojoj se prica. a sto se tice toga da sam glupander, uvek sam spreman da ti i ja odemo na neki IQ test da vidimo ko ce bolje proci. sve najbolje!

Poslednja izmena:
Ovo sto georgenije napisao je tacno,mojoj baki su rekli da ne sme mnogo da sedi i mora biti stalno u pokretu,isto i da sedi na toplij podlozi.Hrana je isto bitna jer ona cim pojede nesto tesko njoj izadju hemoroidi

Tek kada odradi kolonoskopiju znace se sta je tacno. Krvarenej mzoe biti iz hemoroida, ali moze biti i drugi uzrocnim. Napamet se ne mzoe nikako pricati, a bez kolonoskopije sa sigurnoscu konstatovati. Pogotovo sto je ona stara. Tu se obavezno rade kolonoskopije kod krvarenja. Najveca greska lekara je da misli da je krvarenje zbog hemoroida.

Tek kada odradi kolonoskopiju znace se sta je tacno. Krvarenej mzoe biti iz hemoroida, ali moze biti i drugi uzrocnim. Napamet se ne mzoe nikako pricati, a bez kolonoskopije sa sigurnoscu konstatovati. Pogotovo sto je ona stara. Tu se obavezno rade kolonoskopije kod krvarenja. Najveca greska lekara je da misli da je krvarenje zbog hemoroida.

Hvala na glasu razuma

tako je.i ja gore opisah da je isto bilo mojoj majci,ali je kolonoskopija bila-pod obavezno

uzgred...ko to radi privatno-tek da zna,cene su prilicno sarolike...ali ja ne bih bila greba da nisam nasla najjeftinije:lol:

Back