Krtice u dvorištu, baštama..?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
24.259
Kažu da tamani štetočine u zemlji, ali zato napravi pravi džumbus od dvorišta, vrtova, bašta.. Da je to negdje u na nekim livadama i pašnjacima pa haj, mada i tamo nije dobro došla ali, roviti po dvorištima koja su uredjena sa dosta truda i ljubavi, stvarno je velika šteta i prava napast.

OIP.jpg

Kažu da terijeri mogu da ih iskopaju i potamane, ali i njima valja doći do nje, valja (opet) roviti, kopati.. jedan kolega je ostao zatečen kad su mu u apoteci rekli da nemaju konkretno ništa za krtice.. inače, ima veoma lijepo i veće dvorište i krtice mu stvaraju velike probleme.
Možda je neko rješenje u ogradama sa malo dubljim temeljima ali i to je pitanje? Jedno od mogućih rješenja je i posipanje nafte u krtičnjake ali tim činom se zemlja zagadjuje..
Ne znam, nekih konkretnih rješenja baš i nema ili neko ko je već imao problema sa krticama, možda zna neki način kako ih "istjerati" iz svog dvorišta?

Meni je keva veliki ljubitelj bašte i cveća, znam da je kupila neki preparat u poljoprivrednoj apoteci. Nabaca se oko rupa i taj miris ili šta već ih odbija. Ima neki radijus od 100 metara, i posle toga nema rupa. A i ne ubija krtice, tako da niko nije na gubitku.. :) mogu da proverim kako se to zove, pa ću ostaviti komentar.
ajde molim te...zanima i mene...semena od ove biljke gore sam kupila tek sad, tako da jos ne znam jel deluje kako treba.

nama je preko puta kuce suma i komsija do nas i mi imamo duboko betoniran temelj za ogradu
ne sto kopaju prosle i ove godine u nasim bastama, nego sto su sumu citavu prekopale
i to tamo gde je zemlja debelo utabana i prozilena korenjem pedesetogodisnjih ogromnih borova
i nista ih to ne sprecava da kopaju
ali ne mogu da vam opisem koliko je to prokopano
negde sam procitala da krtica kradu bebe iz drugih legla i onda ih drze kao svoje robove kopace, sa svom hijerarhijom i kaznama ako ne rade kako treba
kao cigani sa belim robljem koje mora da prosi za njih
mi smo digli ruke, s jedne strane dobro je, prekopali su zemlju i provrteli je, oksigenizovali..sklonimo visak, natabamo lopatom nazad i to je sve
prosle godine smo prikljuceno crevo sa vodom drzali u rupama citave dane, da bi im voda poplavila kanale, da se uruse posle i odu odatle
ali ne vredi, samo su se popele nivo iznade u bastu kod komsije, rovale kod njega i kod nas se vratile posle nekoliko meseci

Kažu da tamani štetočine u zemlji, ali zato napravi pravi džumbus od dvorišta, vrtova, bašta.. Da je to negdje u na nekim livadama i pašnjacima pa haj, mada i tamo nije dobro došla ali, roviti po dvorištima koja su uredjena sa dosta truda i ljubavi, stvarno je velika šteta i prava napast.

Pogledajte prilog 867763

Kažu da terijeri mogu da ih iskopaju i potamane, ali i njima valja doći do nje, valja (opet) roviti, kopati.. jedan kolega je ostao zatečen kad su mu u apoteci rekli da nemaju konkretno ništa za krtice.. inače, ima veoma lijepo i veće dvorište i krtice mu stvaraju velike probleme.
Možda je neko rješenje u ogradama sa malo dubljim temeljima ali i to je pitanje? Jedno od mogućih rješenja je i posipanje nafte u krtičnjake ali tim činom se zemlja zagadjuje..
Ne znam, nekih konkretnih rješenja baš i nema ili neko ko je već imao problema sa krticama, možda zna neki način kako ih "istjerati" iz svog dvorišta?

Zar opet krtice?!
Pa Aruena je ekspert za krtice :lol:

Pogledajte prilog 867763

jel si probao da napraviš "vrteške" od flaša? :)
vibracija ih tera
slikaću ti sutra po danu, napravila sam dve

ne mogu ni da zamislim kako to izgleda, ajde molim te 🌹
IMG_20210321_211258.jpg

IMG_20210321_211306.jpg

evo iz ptičije perspektive
IMG_20210321_211239.jpg

flaša od litar ipo
štap na koji su montirane sam kupila u džambu. verovatno ima i kod plastiičara i u cvećarama. na dnu flaše rupa da se flaša lako vrti ni prevelika ni tesna. nabidena flaša na šipku na visini 1-2 cm od zemlje
kao što se da primetiti, vremenom ih vetar deformiše.
napraviću nove

p. s. izvinjavam se zbog veličine ali nisam uspela da provalim (po novom) kako da ubacim slike u spojler

Pogledajte prilog 887383

Pogledajte prilog 887385

evo iz ptičije perspektive
Pogledajte prilog 887380

flaša od litar ipo
štap na koji su montirane sam kupila u džambu. verovatno ima i kod plastiičara i u cvećarama. na dnu flaše rupa da se flaša lako vrti ni prevelika ni tesna
kao što se da primetiti, vremenom ih vetar deformiše.
napraviću nove

p. s. izvinjavam se zbog veličine ali nisam uspela da provalim (po novom) kako da ubacim slike u spojler
Ekstra!!! i to treba da se postavi kod svake rupe?
Hvala ti mnogo
005.GIF

Izludela sam danas kad sam videla kako mi je preorao dobrih 15m posađenog cveća. Taman bebice krenule iz semena, zalivam ih svaki dan i plevim, ne dam da im nedostaje bilo čega... i sad kao da je preriljano!
Prvo sam kidisala na ukućane, reko' kojoj budali je palo na pamet da mi dira moju dečicu-kad ono i u bašti isto!

Je l' efikasna ova Detia wuhlmausgas?
Ove flaše su mi ružne, šta će mi to u dvorištu... a i šta, kad ih jednom sklonim ove štetočine opet navale?
Jaaao... šta će biti sa mojim cvećem?
Da li je sve izgubljeno? :rida::rida::rida:
E, jada, valjda neće kiša da vidim da spasim neke izdanke posle posla...
Kakav zlotvor, hej!

Izludela sam danas kad sam videla kako mi je preorao dobrih 15m posađenog cveća. Taman bebice krenule iz semena, zalivam ih svaki dan i plevim, ne dam da im nedostaje bilo čega... i sad kao da je preriljano!
Prvo sam kidisala na ukućane, reko' kojoj budali je palo na pamet da mi dira moju dečicu-kad ono i u bašti isto!

Je l' efikasna ova Detia wuhlmausgas?
Ove flaše su mi ružne, šta će mi to u dvorištu... a i šta, kad ih jednom sklonim ove štetočine opet navale?
Jaaao... šta će biti sa mojim cvećem?
Da li je sve izgubljeno? :rida::rida::rida:
E, jada, valjda neće kiša da vidim da spasim neke izdanke posle posla...
Kakav zlotvor, hej!
Ja te razumem....ali istoooooooooooooooooo sam prosla kao ti....identicno...jos neko redje cvece posadila sto sam dobila iz Holandije...pa prvo sam pripremila zemljiste, pa posadila pa sve redom kao i ti...kad ono...krtica prosla ali bas tuda...redom...gde sam zasadila 😭

Nisam probala...drugarica mi rekla da su njoj pomogle one neke solarne lampe za rasterivanje krtica....Planiram da ih porucim :(

Back