Anagosta je dukljanski grad otud i Onogošt, one povremene ne brojim.
Pa ipak, Niksic nije Onogost, vec je nastao kao turska kasaba - Turci su grad sustinski prakticno podigli sa temelja, samo je kraj isti.

Jesu li to Turci 'okupirali' sami sebe, pa da 'vracaju' taj grad Crnogorcima?
Da tako su to viđeli Turci no ga u Crnu Goru nijesu smjeli priviriti (ono jesu kad su išli za porez). Neobično je da je jedno vrijeme u Crnoj Gori bilo turskih predstavnika vlasti (koji su primali patu od sultana, bilo je uporeo venecijanskih predstavnika vlasti koji su primali platu od dužda i domaći predstavnici vlasti (ne znam jesu li primali ikakvu platu) Sa strane Venecije bi slika bila sasvim drugačija, a nešto treće je sa strane Crnogoraca, te otud oni polažu pravo na sebe i svoje postojanje.
A zasto bi uopste
privirivali sem kada idu po porez ili u svrsi kaznene ekspedicije?

U Srbiji je bilo slicnih krajeva, recimo dijelovi Uzicke Crne Gore. Turci zive zatvoreni u svojim utvrdjenjima; dalje od nahije ne postoji nikakva administrativna jedinica; na lokalu vlast vrsi
lokalna samouprava, u slucaju Srbije, konkretno mislim na knezinsku samoupravu (knezina, na mjesto crnogorskih plemena).
Osmanska imperija je velika; oni samo drze posadu u utvrdjenim mjestima i tamo gdje treba. Ako se ti pitas zasto nije pod Lovcenom podignuta nijedna turska utvrda, vec je Zabljak Crnojevicki bio jedina najbliza, ja ti postavljam kontrapitanje - a zbog cega bi?
A da je samih 'Turaka' bilo i u Staroj Crnoj Gori - zasigurno je bilo, imamo podatke o gradjanima islamske vjeroispovijesti, koji su morali imati i nekakvo mjesto za molitvu; odnosno da je postojao i jedan cetinjski hodza.
Kao sto rekoh; to je nacionalni mit Crnogoraca. Mozemo o njemu raspravljati kao o mitu, ali ne kao o istorijskoj cinjenici...
Povezivanje crnogorskoga sandzakata sa nekom ranosrednjovjekovnom monarhijskom tvorevinom, je ravno tvrdnji da bi Crnogorci trebalo 'vratiti' granicu do Hadrijanova zida i tamo potisnuti Skote (kako li ono kaza Kapicic,
mi smo nasljedje Rimskog carstva 
).
Vazda su bili isti samo su se malo prilagođavali trenutnoj situaciji. Muka je kad sila nagrne, valja umjet preteć i ostat svoj a sili udovoljiti.
A ko to? Mozda me nisi razumio; da se ponovim:
Ne razumijem. Kojim drugima se daje to pravo i ko im ga to daje?
Od svih koji su ikada bili na prostoru Crne Gore, ne pada mi na pamet niko ko je u potpunosti ostao zaboravljen i ko ni traga nije ostavio. Mislim da takav ne postoji...
Pa da, naravno moraju i Kinezi to potpisati. Nacija je isključivo politička stvar koja zadire samo u emocije i ništo drugo.Druga je stvar što se nacija poistovjećuje sa etničkim porijeklom odnosno sa narodom. Danas (ovo si u pravu) se zapravo ne pravi razlika (e sad je to onaj moj imperijalizam) voljno ili nevoljno pretvaranje jedne etničke grupe u drugu i to je genocid za što nije potrebno ubijati ljude najprije jer je to danas prilično skupo, ai džabe trošiš svoje resurse i resurse koji trebaju postati tvoji. Zato je vrlo bistro smišljena ideja nacije koja političkim putem vrši genocid uništavajući cijele nrode a plijen su svi resursi "genocidirane" nacije od ljudskih, preko kulturno-istorijski, do geografskih, hidroloških, botaničkih, zooloških i monetarnih. Sve se to radi preko noći možda ponekad treba i dvije tri noći ali to je to.
No moram ti se ostro suprotstaviti takvom stanovistu, zato sto se sa tobom ne bi slozili ni profesionalni etnolozi i antropolozi, a kamoli sociolozi.
Nacija u prvom smislu podrazumijeva skup ljudi koji je
emotivno privrzen jedan drugima, ili okupljen oko neceg zajednickog - tribalno gledano, nekog kolektivnog mita, ili pak najbitnije, oko
zajednickog jezika. Osoba je
nacionalista ako je privrzen toj naciji na neki rodoljubivi nacin.
Ti si izgleda samo poistovjetio nacija=drzava. Stvar je ipak mnogo komplikovanija od takve, posto u istocnoj Evropi nacije cak nisu ni formirane po principu drzave - srpska nacija je formirana nevezano sa ujedinjenjem Jugoslavije i stvaranjem srpske nacionalne drzave borbom protiv Turaka; poljska opet pak slicno...no da bih ti malo pojasnio stvari, ti moras razumjeti da ni na zapadu nije tako - covjek moze biti dio
nekoliko nacija jer posjeduje
nekoliko identiteta. Uzmimo za primjer nekog Irca iz Sjeverne Irske koji je protestantske vjeroispovijesti - on je pripadnik
britanske i
irske nacije. Ili mozda jedan ljepsi primjer - zamislimo sada da si ti stanovnik u
Algeru. Ti si pripadnik
cak 3 nacije:
*
katalonska
*
sardinijanska
*
italijanska
Iz nekog cudnog, potpuno nerazumljivog razloga, ti si pomislio da jedan covjek moze imati samo jedan identitet, odnosno biti pripadnik samo jedne nacije. Takodje, nije tacnio da je 'zvanicna aklamacija' nesto na osnovu cega mozemo jednostavno da sudimo - tehnicki, irski rimokatolici Sjeverne Irske bi bili pripadnici
britanske nacije - medjutim, oni to nisu! Iako svi ostali drzavljani to jesu, za njih se, imajuci naravno njihove specificne okolnosti, to ne moze nikako rec'. Slican primjer bi mogli biti Baskijci - za razliku od svih ostalih Spanaca, oni nikako ne mogu biti pripadnici spanske nacije, izvan
stroge ogranicene upotrebe te rijeci u kontekstu
national=
drzavljanin.
Kraljevstvo SHS koje je nastalo 1918. godine nastalo je na principu jedne nacije tri imena - srpskog, hrvatskog i slovenackog. No naravno, to je bila samo politicka odluka - naravno da u toj jednoj naciji
postoji nekolicina nacija.
To sto se brkaju pojmovi 'nacija' i 'etnicka grupa' - potpuno je razumljivo. Ti pojmovi se preklapaju, nerazdvojivi su, a mogu biti cak slobodno i potpuni sinonimi...
Uzgred, ja ne mislim da ti mislis na genocid; vec prije nesto blize
kulturocidu. Pa opet, nije ni to; jer prisvajanje
ne znaci unistenje. Prisvojeno se moze i odvojiti, unisteno odlazi na vjecna lovista...
To je malo teže. Najprije jer Crna Gora ne spada niujedan standard, a drugo ponuđena standardna rješenja ne odgovaraju nijednoj situaciji. Tu bi moždatrebalo izmislit neki posebn slučaj. A ako bi se valjalo dlučivati Ivan Crnojević je moj adut iz rukava.
To je moguce jedino ako uspijes da mi dokazes da je Crna Gora bila ustvari nekakvo africko pleme okruzeno Kineskim zidom, u kojem su se ljudi razmnozavali iskljucivo incestom, te i da mi dokazes da na Crnoj Gori postoje razliciti fiziciki zakoni u odnosu na one na ostatku planete.
Naravno, to nije moguce; Crna Gora ima specificnosti - kao sto i svaki drugi kraj na planeti ima
svoje specificnosti...
U svakom slucaju, ustanovili smo da ti smatras da crnogorska nacija nastaje negdje u XV stoljecu. Onda mi reci - kako bi osvajanje podrucja koje je neka politicka tvorevina
pola milenija prije formiranja te nacije drzala pod svojom kontrolom, bilo 'vracanje'?

Govorim o tvojoj prici da je Crna Gora, za razliku od svih drugih (?) samo 'vracala' u ratovima 1876-1912 ono sto joj pripada, te da bi to trebalo da ide i do rijeke Save..?
Pa zapravo isto govorimo. Petar II je počeo izrati političke igre u kojima je mislio avanzovati i nešto na ličnu korist. On je neđe čak mislio iseliti svu Crnu Goru u Rusiju (to je ona Slavenoserbija u Ukrajini). On je jedan fantstično zanimljiv lik crnogorske istorije (uostalom kao i svi drugi pa bi za svakog valjalo osnovati posebnu nauku koja bi izučavala njihov život i djelo kao što postoji Njegošologija)
Ne FORMICe, ne govorimo isto. Ti si pisao da je za Njegosa Srpstvo nekakvo
pravoslavlje, te da bi se srpska nacija trebalo da oformira po pravoslavnoj vjeri - a ja sam ti rekao da uopste nije tako, situacija je sasvim drugacija; Njegos je zapravo
kritikovao Garasanina, Milasa i druge koji su imali takve ideje; on je vrlo jasno smatrao da postoje i Srbi rimokatolici, pa cak i (iako ih je stidljivo spominjao) Srbi muslimani.
Kao ilistracija načina razmišljanja. Ne mora se sve reći pa da neznam što se iza brda valja, životno iskustvo je odlučujuće, a ono kaže ovako je počelo.
Ne pratim te. Sto je tako pocelo?
Nije odlučujući faktor nizašto, no si ti pomenuo... da s vremenom... a ja ne mislim tako.
A sto sam ja to spomenuo..?
Kako da znam da se ne slazes sa mnom, ako nemam blage predstave uopste sto je u pitanju?
Naravno iluzija našeg svijeta u kojem smo ograničeni trodimenzionalnim prostorom i nesavršenim čulima i umnim alatima.
A koja je onda svrha izdvajanja neceg eksplicitno kao iluziju, ako je ustvari
sve iluzija?
Da savršeno si u pravu. I meni se čini da zapravo političke elite spriječavaju saznavanje istine zarad svojih ličnih interesa jer sam ubjeđen da bi ih bracki narodi i narodnosti govnav++ metlama poćerali na kraj svijeta da se nikad ne vrate. Nesrećni narod nije u obavezi da zna ali jesu u obavezi, oni koji su tu obavezu preuzeli, da ga nauče, no bi tad viđeli njihovu pravu prirodu.
Ma ne bih sirio tu neku teoriju zajvere; vjerujem da im ne odgovara otvaranje bolnih segmenata komunistickoga doba, zato sto bi mozda imali nesto slicno onome sto se dogodilo u Bugarskoj, gdje vec dugo vremena izbija skandal za skandalom zbog otvaranja tajnih arhiva; ovako dalje od toga nema tu neke vece tajne - samo su u globalu vrlo trapavi i nesposobni.