Krsto Zrnov Popović, juče je obilježena godišnjica njegove smrti

Ma kakvih 17%? Ako mislis nakon prvo srpskog ustanka, varas se.
Ukoliko mislis na 1680. god, ili kasniji austro-turski rat, tj "Drugu seobu", to da. U zapadnoj Srbiji, ne da nije 17% ostalo, nego mozda ni 4%.
Po istrazivanju Ljubomira Pavlovica 1907. godine, kada je popisao porodice i rodove Valjevske Podgorine i Kolubare, otkrio je da je oko 96% stanovnistva doseljeno pocetkom XVIII veka, i to najvecim delom iz stare Hercegovine i Polimlja. Da ne pricam za "crnogorski srez" sa centrom u Kosjericu izmedju Valjeva i Uzica, i uopste celu zapadnu Srbiju.
Tako da, meni kao Valjevcu mozes da spominjes nase JUNAKE (bez znakova navodnika), jer su SIGURNO VECI JUNACI OD IJEDNIH U CRNU GORU!!
Jer su jedini ustali i tukli se sa carskim vojskama na tri strane, na tri vezira. A nicu cucali blizu mletacke granice, pa imali 1 planinu i 10 sela okolo, i vikali kako su junaci.

Kad je u Crnu Goru izginulo 50% muskaraca, vojno sposobnih junaka??
E u Srbiji je vise puta. Zato ne lupetaj mnogo o junastvu.......

Dakle, tvoj zakljucak je da su Crnogorci doseljeni u Srbiju veci junaci od Crnogoraca iz Crne Gore? :per: :hahaha: :klap:

Slavene, tebi pozdrav, drago mi je da si jos posle toliko godina aktivan i u kondiciji ;)
Mora biti u kondiciji kad mu je to u opisu posla, placen je za to.

Poslednja izmena:
Dakle, tvoj zakljucak je da su Crnogorci doseljeni u Srbiju veci junaci od Crnogoraca iz Crne Gore? :per: :hahaha: :klap:

Sumnjam da se tada neko iz stare Hercegovine zvao "Crnogorcem" :per:

U to vreme, mi (doseljeni) smo bili ono sto i danas, Srbi :worth:
Taj kraj Hercegovine tek ce posle 150. godina od tih seoba da udje u Crnu Goru :per:

Koliko znam, taj narod stare Hercegovine sam knjaz Nikola naziva Hercegovcima cak i u tim danima kada se oslobadjao Niksic, Grahovo itd, kada im se obraca na govorima, i poziva ih da sa svojom bracom Crnogorcima (misleci na Cetinje i Katunsku nahiju) itd itd.

P.S. Svedok sam jedne pojave, nekog Igracica, Ruvima, Cipira isl, tj jednog bolesnika iz CG koji je 5 godina pre nezavisnosti CG pisao ovde neke pamflete i lagarije tipa "Nema Srba u Crnu Goru nikad i nigde!", i mnoge druge.....Pa su mu ljudi to komentarisali i ismevali ga, ali je on slepo i dalje dolazio na forum, iako ga uvek isamaraju dokazima istorijskim :) Za njega jedino verujem da je bio placen :D

Crnogorci naravno, oni su svi i svuđe su.

Nisam te upitao ko su domoroci, vec sto.

Uzgred; otkud Crnogorci u Niksicu, prije nego sto se crnogorsko ime prosirilo na tu oblast u drugoj polovini XIX stoljeca? :think:

I oni su tako mislili no su im se želje izjalovile. Sva infrastruktura koju su osvajači načinili je bila jedino u cilju pokoravanja i držanja u pokornosti osvojenih zemalja. Jedino ako se novopriključene zemlje integrišu u društveno i političko biće osvajača nema više potrebe za znfrastrukturom presije i počinje razvoj sad već integralnih djelova. To kod Crne Gore nije bio slučaj. na primjeru grada Anagastuma, kasnije Onogošt još kasnie Nikšića okuparorska vojsk je bez prekida pola milenijuma održavala utvrđeni vojni garnizon uz čije je zidine bila omanja varošica življa isključivo u funkciji osvajačkog garnizona, dok su domorodci bili na 4-5 kilometara u daljeni u varoši Trebjesa. Slična stvar je i sa Spužom, Barom, Podgoricom, ... i tako vjekovima bez integrisanja domoroaca u okupacionim strukturama.

Posmatras sve ahistorijski; preslikavanjem danasnje situacije, na proslost; vise puta sam ti zamjerio za to do sada ako se sjecas.
To je ocigledno i iz tvoje percepcije istocnog dijela Hercegovine - kao Crne Gore - iako ona to nikako nije bila prije rata 1876-78. godine.

U tome sto si napisao - sam si sebe porekao. Ocigledno je da osvajac nema cilj da istrebi onoga drugoga - zapravo, Turcima nije bilo u interesu da istrebljuju stanovnistvo, zato sto su im hriscani bili ogroman finansijski izvor, kao i vojna pomoc. Postojale su odredbe koje su zabranjivale nasilnu islamizaciju. Onda, Crnogorci su u Turskoj carevini bili vlasi, sluzili su joj u borbama protiv Mlecana u Boki kotorskoj. Zbog cega bi Turci istrebili ono sto je branik prema jednoj stranoj sili?

Kao sto vec objasnih, da su Turci zeljeli da istrebe ili asimiluju Crnogorce - oni bi to ucinili. No, ko bi onda za sultana u Grblju dobavljao sol? Ko bi drzao strazu prema Venecijancima? Ne, njima to nikako nije bilo u interesu. Da im je bilo u interesu, ne bi na Balkanskom poluostrvu u znacajnijoj mjeri do integrisanja doslo samo u Bosni i kod (veceg dijela) Arnauta.

Pa svakom živom stvorenju je potreban životni prostor. Ovdje se ne radi o prostoj tritoriji već parvu na životni protor pravu na sredstva kojima se obezbjeđivao život, ne o teritoriji u smislu savremenih osvajača sih i svakog.

FORMICe, prosla ideologija koja je govorila o zivotnom prostoru, bila je nacisticka (lebensraum). Hitler je bio veliki borac za ono za sta se ti zalazes...
Ne postoji 'pravo na teritoriju na zivotni prostor' kao bilo kakvo medjunarodno-normirano pravo, a ni logicki razmatrajuci nema nikakvog smisla, izvan onog konteksta u kojem ga upotrebljavaju neonacisti...

Nijesam znao da je Sv. Sava imao imovinu, to mi djeluje malo nemoguće i ruši ugled tog mudrog svetog čovjeka. Ako se ne varam on je kao makanja napuštio očev dvor odrekavši se sega i otišao u Svetu Goru. Kakvo sad svetosavsko vojvodstvo, to mi sve nekako liči na svremenu amfilohijevu izmišljotinu od prije koju godinu, stim da ne zaboravimo da je i njegov tajo tu zemlju oteo od nekog i dao je makanji Rastku dase igra upravljanja kao mali kako bi naučio taj zanat u praksi.

FORMICe, govorim o Vojvodstvu Svetoga Save; drzavi koja je postojala od prve polovine XV stoljeca sve dok ga nisu Turci osvojili, padom Herceg-Novoga 1482. godine.

Naravno da Crnogorci nikad nijesu osvajali Crnu Goru nego su se o jadu zabavili da je odbrane od izvanjaca raznorodnih i istorodnih, koji do danas ni targa ne ostaviše i ostaše zaboravljeni.

Pa zasto si ih onda naveo kao primjer osvajaca Crne Gore koji ni traga u Crnoj Gori ne ostavise i do danas ostadose potpuno zaboravljeni??? :eek:

Od strane sve braće iz okruženja koja bez trunke zazora ismišljaju opravdanja kako bi zalomile cujelu ili makar veći dio Crne Gore njezine istorije i kulture.

Upravo tako. :)
Samo Crnogorci koriste pravedno i ne lazu, a svi ostali krivotvore. :)
Sta li tu ne stima..? :think:

Nemoj me shvatiti pogresno, al' izgdleda da si isuvise zaslijepljen nacionalizmom bojim se...slika koju u glavu imas ti je mnogo drukcija od one kakva je postojala u stvarnosti.

Dobro priznajem da je Pol Pot jedan od svjetlijih likova, ali zaista ne bih bio krvoločan poput njega. Ja bih da se nauka zaista bavi naukom. Jesi li proimjetio koliko se izdvaja novca za naučna istraživanja "Koliko puta se šuplje može presuti u prazno"? Nažalost današnja nauka je toliko izmanipulisana da postaje svoja suprotnost. Ne mogu se oteti utiku da medicina zapravo iznalazi bezbroj načina kako bi razboljevala ljude i izvlačila iz njih pare do zadnjeg tračka života, Ne možeš poreći da sve tehničke nuke nijesu najviši doprinos dale svim mogućim načinima uništenja ljudi na najbezdušnije načine (najprije je napravljena atomska bomba pa tek poslije 20 godina prva nuklearna centrala koja je izgleda jednaka ko i atomska bomba samo ne ruši infrastrukturne objekte). Zar se sva pravna nauka ne trudi da od čovjeka napravi neslobodnu osobu koja već danas može u nekim stvarima zavidjei roblju antičkog svijeta. Zar istorija, mjesto da se bavi svojim poslom utvrđivanja nepokolebljivih storijskih činjenica, zapravo ne izvrće te iste činjenice po volji savremenih vladajućih elita obezbijeđujući im timme izgovor za njihove postupke koji nemaju veze sa racionalnošću ali imaju sa profitom, uostalom kao i u svimprijethodnim slučajevima. Naravno da nesmijemo prenabregnut gigantske napore vrijednih naučnih pregaoca koji u ovako opisanim uslovima (neuporedivo grđim od srednjevjekovne inkvizicije koja je makar i formalno zapisnički osuđivala jeretnike jer ovi danas ubijaju na hiljade blistavih naučnih umova bez ikakvog zazora) uspjevaju dostići do naučnih istina. To su pravi junaci savremenog doba za koje niko nezna.
Narvno ti si moj drug do čijeg mišljenja mi je puno stalo.

Pa ostavimo po strani konkretne pojedince koji ispolitizuju naucna saznanja ili ih stvaraju u politicke svrhe i nemojmo sve generalizirati sve na nauku kao pojavu...besmisleno je. Bez nauke, hajdemo da unistimo sve gradove, internet, jezik kao sredstvo komunikacije; hajde da zivimo kao pecinski ljudi koji se sporazumijevaju neartikulisanim zvucima, pesnicama i silovanjem? :mrgreen:

:hahaha: Ada ne, nijesam uopšte opterećen etničkim,nacionalnim, vjerskim, opredijeljenjem i porijeklom. U suštini sam anacionalan čak mi se sviđa komunistička ideja brastav i jednakosti "Proleteri svih zemalja ujedinite se!", Ustaajte prezrenii na sveetuu, vi suužnji koje mori glaaad...To su plemenite ideje.
Pa što ćemo kad je Crna Gora izvan standarda. Što ćemo što smo takvi odkad su se slovenska plemena Bodrica i Ljutica došla u Prevalitaniju srodila sa romanizovanim Ilirima i stvorili Crnu Goru koja je tu od tad do sad, vazda ometana u razvoju kakva je i danas, vazda prezirana i mršikana svojatana gažena i paljena, rušena i ubijana a opet eto je tu za inat svima. Ništo vanzemaljsko nema u njoj već odviše zemaljskog odviše oskudice i nemaštine, neznanja, slabih snaga, ali za inat posojana i želi na svome da bude. Crnogorci su vro "zemljani" ljudi niti lete u nebo niti bježepod zemlju ali ako ih dirneš kao u osinjak da diraš, svi kao mravi ne žaleći za svoj život u ime svoje slobode i svoje domovine polažu živote na njezin oltar ne prepanuti ni snagom ni veličinom neprijatelja. tako je mara do sad bilo, a nema razloga da ne bude i po sad.

Na pocetku naglasavas da uopste nisi opterecen - a u nastavku pises o fiktivnoj specificnosti Crne Gore u odnosu na ostatak zemaljske kugle? I jos dodas tradicionalni mit nacionaliste o tome kako je njegov narod vecito mucen i kako je prosao kroz vatru i vodu... ;)
Pa kako li to zvuci? :think:

Vec smo raspravljali o toj fabrikaciji 'Bodrica' i 'Ljutica' koji dolaze u Prevalitanu; na kraju si se cak i sam slozio da je ta teza najvjerovatnije bez ikakvih osnova! Ona se bazira na metodologiji akademika prof. dr Jovana I. Deretica. :lol:
Cak i da je hipoteticki govoreci moguce, te da je bilo nekakve toboznje seobe Bodrica i Ljutica (a nije), stavimo to na papir - to ni tako ne zvuci logicno. Sto su bili Bodrici i Ljutici, neki Marsovci koji su izdvojili teritoriju Crne Gore (zacrtanu 1945. godine) iz sistema okolnjeg svijeta, te su nastavili da se razmnozavaju iskljucivo medjusobno i odvojeno od svih u iducih 1.500 godina? :hahaha:

Ne nije to upravo podržava jedno drugo To je kao stubovi koji drže krv. Krov bi bez stubova pao jednako kao što bi najmanji povjetarac srušio stuove da im krov ne daje krutost.

Ja pocinjem da mislim da ti zaista uopste ne pratis diskusiju. Hajde, citiracu ti sve redom opet:

Petar II Petrović iz Njeguša zaista je zagovarao najprije ujedinje srpske vjere (kako se tad nazivalo pravoslavlje ) jer je bio siguran da sa Latinima (pripadnicima rimokatoličke crkve) neće ići lako oko ujedinjenja a za turke (pripadnike muslimanske vjere nije ni vjerovao daće ih biti) tad je i napisao lepo, lijepo,lipo, latice su jednog cvijeta... Radi se o ujedinjenju Srba pripadnika srpske crkve ili pravoslavnih, jednako kao što su Latini i Turci isti narod (ili možda drugi) ali druge vjere. To je prosto.

Ne, FORMICe, nije tako. Zapravo potpuno je drugacije; po svemu sudeci Njegos je imao stavove slicne Karadzicu, mozda bas i pod njegovim uticajem (Srbi tri zakona). Iako je prisno saradjivao sa Garasaninom i njega podrzavao (npr. i Nacertanije je Njegos, kako da kazem, 'parafirao'), on se nije slagao sa Garasaninom, zbog njegova koncepta Srba kao strogo pravoslavne nacije, koja se okuplja oko pravoslavne vjeroispovijesti. Ovo je pogotovo interesantno ako znamo da je Njegos bio pravoslavni vladika, pa da je cak imao kojekakve (naglasavam kojekakve to zato sto je i sam za sebe isticao da je svetovni vladika, pa se ne odaje utisak da bi taj njegov zar bio nesto isplanirano, vec vjerovatno samo neki rodoljubivi zanos na emotivnom nivou) nekakve ambicije da postane i prvi novi srpski patrijarh u slucaju obnavljanja Crkve.
Naime, Njegos vodi vrlo jaku prepisku i kontakte sa srpskom inteligencijom rimokatolicke vjeroispovijesti. On odrzava zapravo i vrlo dobre veze sa njima; 'srbokatolici' u Boki kotorskoj gledaju na njega kao na neku vrstu zastitnika. Njegos nikada njima nije negirao Srpstvo. Zapravo, nekima Srbima rimokatolicima je posvetio i pjesmu 1834. godine - nazvanu Србин Србима на части захваљује.
Ako se pažljivo sagleda sva Njegoševa zaostavština, na par momenata se može zapaziti da je on i domaće muslimane zvao Srbima (..Srb je turske vjere zbiljski..). Mada, to spada u vrlo rijedak izuzetak, zato što ta granica još uvijek nije bila pređena i još su tada hrišćani i muslimani u Crnoj Gori bili dosta dva podvojena svijeta, a svi znamo da nije Njegoš baš ni lijepo pisao o njima da bi im po svemu sudeći rado priznavao srpsko ime.

Pa zapravo isto govorimo.

Ne FORMICe, ne govorimo isto. Ti si pisao da je za Njegosa Srpstvo nekakvo pravoslavlje, te da bi se srpska nacija trebalo da oformira po pravoslavnoj vjeri - a ja sam ti rekao da uopste nije tako, situacija je sasvim drugacija; Njegos je zapravo kritikovao Garasanina, Milasa i druge koji su imali takve ideje; on je vrlo jasno smatrao da postoje i Srbi rimokatolici, pa cak i (iako ih je stidljivo spominjao) Srbi muslimani.

Ne naprotiv to mi govori koliko jesam u pravu.

Je l' mene ti to zezas il' ti stvarno ne mozes da pratis ne samo mene, vec ni sebe??? :eek:

Pa zar nema? Ideja ga je stvorila i on dalje širi deju, tako funcioniše sve u svijetu.

Tebi je sasvim normalno ako Ivu Andrica nazovem prvim knjizevnikom ili Konstantina Jireceka prvim istoricarem? :eek:
Je l' ti razlikujes pocetak, sredinu i kraj, il' su ti sve to sinonimi?

Da budem iskren ni meni nije jasno ali tako je to sa iluzijama. Iako ih nema imaju fantastični uticaj na nas.

Sada sam tek siguran da ne pratis tok diskusije. :lol: Spomenuo si iluziju iako nikakvog razloga nema, zato sto je tako sa njima? Iluzija te je natjerala? :mrgreen:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Krsto_Popović

Zanima me kakav je stav ovdašnjih forumaša o ovoj kontropverznoj ličnosti iz povijesti Crne Gore.

Četnjaci ga svojataju,crnogorski nacionalisti također,a i komunisti ga nekako simpatiziraju,kao da im je bilo žao ubiti ga.

Mislim da ga ne bi ubili da nije potegao oružje i usmrtio narodnog heroja Raka Mugošu.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Krsto_Popović

Zanima me kakav je stav ovdašnjih forumaša o ovoj kontropverznoj ličnosti iz povijesti Crne Gore.

Četnjaci ga svojataju,crnogorski nacionalisti također,a i komunisti ga nekako simpatiziraju,kao da im je bilo žao ubiti ga.

Mislim da ga ne bi ubili da nije potegao oružje i usmrtio narodnog heroja Raka Mugošu.
Iskenjam im se na grobove obojici.Malo više na grob tog "narodnog heroja".

Krsto o svojim Cetinjanima. Šteta što je Stari banovan, pa ne može da prokomentariše ovo.

Krsto o Cetinjanima.jpg

Back