Krstenje :)

losted

Obećava
Poruka
91
Znam da verovatno negde ima ovakva tema, ili barem slicna, ali nisam bas sklona pretrazivanju, listanju. a i lekse mi je kad pitam, nego kad trzim odgovore "izmedju redova" . :)

E pa ovako.
Najbolja drugarica me je pitala da je krstim. E sad, mene interesuje koje su moje obaveze, sta ja treba da radim, sta kupujem, placam...
Sigurno nije kao na krstenju deteta, sobzirom da obe imamo po 23 godine :D

Moji su malo podigli frku sa recenicom "jaaaao, pa ne znam, negde sam cula da mlada devojka ne bi trebala da bude kuma" :confused:

Ko god ima sta da kaze, od onih babskih prica, pa do danasnjih pravila i obicaja, neka kaze, sve dolazi u obzir, sve moram da znam. :)

Unapred da se zahvalim na pomoci. :)

Odeš kod popa u crkvu u kojoj misliš da kumuješ i raspitaš se. U ovoj novoj ekumenističkoj SPC svaki vladika vodi svoju politiku i malte ne u svakoj crkvi je različit običaj. :roll:

Napomena: u bilo kojoj pravoslavnoj crkvi u Sbiji će da tvoju kumu krste NEPRAVILNO oblivanjem, što nije dozvoljeno crkvenim kanonima. Jedino pravilno krštenje je podronjenjem, tj. potapanjem čitave osobe u bazen ili reku, ali pravoslavna crkva se je odavno odrekla pravoslavlja, tako da sve što vas dve budete radile sa popom će biti samo POKUŠAJ krštenje, ali neće biti krštenje. :(

jesam, krestena sam. u skoplju gde mi je i krstenica, i nemam kako da je prikazem, jer tesko da ce mi verovati na rec. :whistling:

drugarica je pitala popa sta i kako treba nas dve, sta pogotovo ja treba da radim i dobila je odgovor "pa raspitajte se"...i ja se raspitujem.:confused:

A zna li drugarica zašto se uopšte krsti?:confused:

ne krsti se iz pomodarstva, ne krsti se jer joj je prdnulo i ima slobodnog vremena, vec su ona i brat (8god stariji) resili da se krste. tj.oni su to godinama unazad planirali, ali nije bilo moguce, i evo tek sad se ukazala prilika. tata *********, razvod, ratovi, besparica, bolesti u prodice, svasta ih je sprecavalo da se krste. oboje to od kad znaju za sebe zele, i sad imaju priliku.
uostalom, oni znaju sta treba da arade, ja ne znam :)

drugarica je pitala popa sta i kako treba nas dve, sta pogotovo ja treba da radim i dobila je odgovor "pa raspitajte se"...i ja se raspitujem.:confused:

Ahahaha kako jak pop ahahah

Kada se jedan moj poznanik krstio, stavio mu svestenik onaj peskir na glavu i vice: "U ime oca...", a poznanik onako pognut izgovara ime svog oca: "Milisav...". Pop nastavlja: "... i sina... i svetoga duha...."...
Kakvo je to cepanje bilo....

Nije da sam ti pomogao nesto postom, al eto....

pa da bi mogla da se uda u crkvi :lol:
bože, i ti svašta pitaš! :roll:
:)
A i to što kažeš... sram me bilo...:rumenko::mrgreen:
Ahahaha kako jak pop ahahah

Kada se jedan moj poznanik krstio, stavio mu svestenik onaj peskir na glavu i vice: "U ime oca...", a poznanik onako pognut izgovara ime svog oca: "Milisav...". Pop nastavlja: "... i sina... i svetoga duha...."...
Kakvo je to cepanje bilo....

Nije da sam ti pomogao nesto postom, al eto....

:cepanje::cepanje::cepanje:

Ne pamtim kad sam se ovako na glas ismejala u kancelariji...:hahaha:

jesam, krestena sam. u skoplju gde mi je i krstenica, i nemam kako da je prikazem, jer tesko da ce mi verovati na rec. :whistling:

Pocicemo od toga da ti svestenik nece traziti dokaz u vidu krstenice jer se opet smatra da u crkvi niko ne bi lagao....
To da mlada devojka ne treba da bude kuma..prvi put cujem.Mislim da su samo bapske price...sujeverje najobicnije.
Kao kuma mislim da treba da kupis platno belo za krstenje,a posto nije u pitanju beba vec odrasla osoba onda mozes i neku belu kosuljicu ili tako nesto...
Svecu mozes sama takodje da kupis i ukrasis.
Za krstenje se obicno poklanja neki komad zlata-ti izaberi sta mislis da je adekvatno,a mozes i neki pokloncic koji ce biti trajnog karaktera,kao uspomena na taj dan...
(ja kada sam krstila svoju drugaricu,napravila sam kolaz od nasih slika od kada se druzimo i uramila u divan ram koji se savrseno uklapa u njenu devojacku sobu!)
Sto se finansijskog angazovanja tice mislim da ne postoji tarifa nego kum ubaci u onu knjigu nesto para.
E sad...najbolje je da se dogovoris sa drugaricom oko tih detalja...
I srecno kumstvo.:)

Pocicemo od toga da ti svestenik nece traziti dokaz u vidu krstenice jer se opet smatra da u crkvi niko ne bi lagao....
To da mlada devojka ne treba da bude kuma..prvi put cujem.Mislim da su samo bapske price...sujeverje najobicnije.
Kao kuma mislim da treba da kupis platno belo za krstenje,a posto nije u pitanju beba vec odrasla osoba onda mozes i neku belu kosuljicu ili tako nesto...
Za krstenje se obicno poklanja neki komad zlata-ti izaberi sta mislis da je adekvatno,a mozes i neki pokloncic koji ce biti trajnog karaktera,kao uspomena na taj dan...
(ja kada sam krstila svoju drugaricu,napravila sam kolaz od nasih slika od kada se druzimo i uramila u divan ram koji se savrseno uklapa u njenu devojacku sobu!)
Sto se finansijskog angazovanja tice mislim da ne postoji tarifa nego kum ubaci u onu knjigu nesto para.
Evo da se nadovežem. Kad sam bila kuma na venčanju morala sam da se cimam do moje matične crkve 200x i da izvadim moju krštenicu od pre 13 godina :roll:
To je jedino što ti sa crkvene strane treba, znači krštenica. I novac. Ko će da plati krštenje, to je vaš dogovor, ili i za to važe običaji, obično od kraja do kraja. Moj tata je pre 2 godine platio krštenje 50e (ne zato što mu je dunulo toliko, nego zato što je tarifa).

ma rekao je da treba krstenica da bi se napravila paralela medju crkvama, jer sam ja grekokatolik, i dodjem izmedju pravoslavaca i katolika, a ako ne nadjem krstenicu, odnecu mu sliku, pa neka gleda i zakljucuje sta treba da zakljuci. :lol:

komsinica, vernik do srzi, je prokomentarisala da kum/a ne bi trebala biti u krvnom srodstvu ili prijatelj. pa ko da bude onda? mene je izabrala jer zna da cu doveka biti uz nju. :)

ok, za platno/kosuljicu i svecu nije frka, za cenu se mogu raspitati i dogovoriti sa drugaricom, jedino me to zlato sad nervira. negde sam procitala da moze dukat da ide umesto nekog nakita, posto je na zlato alergicna (ne u psihickom smislu :lol: ), a svidja mi se ideja i sa tim foto kolazem, i nadam se da se ne bi ljutila ako bih ti ukrala ideju. :rumenko: :D

mojoj kumi nisu tražili krštenicu. ni bratovom kumu nisu. Samo je pop pitao i verovao na reč.
Dalje, kuma je kupila sveću i belo platno. I meni neke zlatne mindjušice, kao, takav je red, mada sam ja bila protiv toga.
Što se finansija tiče, na krštenici piše iznos koji treba platiti, ali, naravno... ko se toga pridržava :roll: Ja sam sve platila, i kumin deo, mada je pop tražio direktno od nje.
I to je sve. :)
Dalje, hoćete li praviti neki ručak, zakusku, ili izaći negde, to je već vaše lično :)

ma rekao je da treba krstenica da bi se napravila paralela medju crkvama, jer sam ja grekokatolik, i dodjem izmedju pravoslavaca i katolika, a ako ne nadjem krstenicu, odnecu mu sliku, pa neka gleda i zakljucuje sta treba da zakljuci. :lol:

komsinica, vernik do srzi, je prokomentarisala da kum/a ne bi trebala biti u krvnom srodstvu ili prijatelj. pa ko da bude onda? mene je izabrala jer zna da cu doveka biti uz nju. :)

ok, za platno/kosuljicu i svecu nije frka, za cenu se mogu raspitati i dogovoriti sa drugaricom, jedino me to zlato sad nervira. negde sam procitala da moze dukat da ide umesto nekog nakita, posto je na zlato alergicna (ne u psihickom smislu :lol: ), a svidja mi se ideja i sa tim foto kolazem, i nadam se da se ne bi ljutila ako bih ti ukrala ideju. :rumenko: :D

Ne treba da je u krvnom srodstvu, to i pop sam kaže. Ali prijatelj??? Pa, kum je duhovni otac, tako bi bar trebalo da bude, nego šta nego je prijatelj, i to najbolji!!! :D

Ne treba da je u krvnom srodstvu, to i pop sam kaže. Ali prijatelj??? Pa, kum je duhovni otac, tako bi bar trebalo da bude, nego šta nego je prijatelj, i to najbolji!!! :D

onda sam ja prava osoba za to :flert:

e ljudi, pomogli ste mi koliko toliko, tj.ostaje jos da se izdogovaram sa drugaricom :)

hvala vam :klap:

ako se jos neko necega seti...neka kaze. :whistling:

treba da doneses svoju krstenicu ako ti pop trazi ili ce ti veovati na rec, a sa tim se nije saliti
treba da kupis platno za krstenje
kupi joj poklon
platis krstenje koliko trazi pop ili to placa ona, oko toga se dogovori sa njom, stvar dogovora

Evo da se nadovežem. Kad sam bila kuma na venčanju morala sam da se cimam do moje matične crkve 200x i da izvadim moju krštenicu od pre 13 godina :roll:
To je jedino što ti sa crkvene strane treba, znači krštenica. I novac. Ko će da plati krštenje, to je vaš dogovor, ili i za to važe običaji, obično od kraja do kraja. Moj tata je pre 2 godine platio krštenje 50e (ne zato što mu je dunulo toliko, nego zato što je tarifa).
U nasoj crkvi ocigledano ne postoji nikakav generalni red ni zakon ili se bar svestenici toga ne pridrzavaju..Ako treba krstenica onda treba i ...amin.
Meni su za vencanje trazili(vencala sam se doduse u manastiru,malo su strozija pravila!) a kada sam kumovala na vencanju,svestenik u toj crkvi je poceo pitanjem:Kumovi,nadam se da ste krsteni u crkvi...

dal će ti verovati na reč, to zavisi od popa
mojoj kumi jesu, isto, bilo je nezgodno da odlazi u krštenicu u drugi grad

a taj pop je trebao drugarici i da kaže, prave informacije, ne ovako
možda nije imao vremena ili ga jednostavno mrzelo da objašnjava:lol::mrgreen:

Znam da verovatno negde ima ovakva tema, ili barem slicna, ali nisam bas sklona pretrazivanju, listanju. a i lekse mi je kad pitam, nego kad trzim odgovore "izmedju redova" . :)

E pa ovako.
Najbolja drugarica me je pitala da je krstim. E sad, mene interesuje koje su moje obaveze, sta ja treba da radim, sta kupujem, placam...
Sigurno nije kao na krstenju deteta, sobzirom da obe imamo po 23 godine :D

Moji su malo podigli frku sa recenicom "jaaaao, pa ne znam, negde sam cula da mlada devojka ne bi trebala da bude kuma" :confused:

Ko god ima sta da kaze, od onih babskih prica, pa do danasnjih pravila i obicaja, neka kaze, sve dolazi u obzir, sve moram da znam. :)

Unapred da se zahvalim na pomoci. :)

sacekj 33 mozda ti dodje iz dupeta u glavu , pa budes svoja

U nasoj crkvi ocigledano ne postoji nikakav generalni red ni zakon ili se bar svestenici toga ne pridrzavaju..Ako treba krstenica onda treba i ...amin.
Meni su za vencanje trazili(vencala sam se doduse u manastiru,malo su strozija pravila!) a kada sam kumovala na vencanju,svestenik u toj crkvi je poceo pitanjem:Kumovi,nadam se da ste krsteni u crkvi...

Meni bi to baš prestavljalo problem da imam u planu crkveno venčanje.
Ja sam krštena na Cetinju i nikada mi nisu izdali krštenicu, jenostavno su rekli mi to ne praktikujemo.
Pilala sam jednom prilikom našeg popa kako da dođem do krštenice sa Cetinja (jer kod nas u crkvi traže) a on mi je rekao da oni tamo i ne vode nikakvu evidenciju :confused:
Da želim da se vjenčam u crkvi morali bi da mi vjeruju na riječ ili neka oni provjeravaju jer ja nemam načina da je nabavim.

Back