Krštenje deteta - sveti čin ili sveti zločin?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Хехехе... Одлично.

Још кад се дода да је Деда Мраз производ паганизма, дакле нижег нивоа вјеровања у онострано у односу на хришћанство, онда такви ставови посебно изгледају смијешни.

Али ваљда настају као последица вјеровања да је и то производ "супериорне" англосаксонске културе, па се стартују окидачи рајинског сервилног менталитета спрам насилника.

bold-:rotf::rotf::rotf:
Reci im Dinarac...

И Деда Мраз такође награђује, зар не?:mrgreen:
Вот из д дифрнт?

Naravno i to paketicem, kako dolikuje!
Salu na stranu, moja reakcija na post o obezglavljenim bebama koje nekrsteno lete po paklu i zovu mamu do vecnosti koja ih nikada nece cuti, je jedna prica dok je vera nesto sasvim drugo.
Kontam da vernik nikada nece druge ubedjivati, posebno ne na silu, kako je on u pravu i kako je njegova vera najbolja, posebno nece davati sebi za pravo da se stavlja u polozaj Mesije, misonara koji je nacuo glas da treba nepozvan drugima da pojasni sustinu religije, ma koje religije. Svi smo odrasli ljudi koji su nacinili krajnje svestan izbor i to sto je meni Bozic izgovor za prezderavanje i film ne znaci da drugima treba da bude ali da se ne lazemo, ako bi majka usla i krenula da baca slamu i orahe po coskovima mislim da bi je iskicmili od zahebancije jer mi u osnovi nismo pravoslavni vernici. I to je ok. Kao sto je ok da neko jeste te njemu ta slama znaci puno ali meni ne pada na um da sedim u crkvi i teram se da osecam nesto sto ne osecam. Ne bi nama skodilo nesto tolerancije sa obe strane. Iskreno me ne zanima da li neko krsti decu sve dok mene ne tera na bilo koji nacin da se povinujem njegovoj zelji jer ako me makar bude jednom recju ubedjivao branicu se sto smatram zdravim za jedno drustvo. Najgora opcija koja moze da zadesi jednu sredinu je da svi misle iz iste glave.

Vazdušasta, ne uzrujavaj se, samo pusti Molonlabea da pretsavlja pravoslavlje... Za sada mu sjajno ide... :mrgreen:

Ma znamo se mi poodavno sa drugog pdf-a...nego sad, ozbiljno, ja mislim da zbog takvih (nista licno kolega) balvana (ponovo nista licno) nastaju sva sr..nja koja nastaju na svetu. U svakoj religiji i drzavi koja moze da bude sila, se nadja grupa nadobudnih i neobrazovanih tupsona koja zamislja da su oni samim tim sto se deo te vere ili te drzave stavljeni u poziciju iznad drugih vera i drugih drzava pa pocnu da seju "pravdu" po svetu u vidu ubedjivanja drugih da misle, klanjaju se, poste na identican nacin kao sto to sami cine. Svaki rat, svako klanje, svaki "humanitarni" napad za demokratiju dosad u istoriji je bio opravdan nekim boljim svetom, boljom verom, boljom buducnoscu koju neretko nevernici, siromasi, pogresni vernici, liberali, studenti i ostala "bagra" nije kvalitetno postovala ili se sa njom nije upoznala pa ce oni na silu da je upoznaju. Toliko je krvi na rukama svih krupnih religija da mene zbilja crkva kao institucija odbija. Ko se nalazi kao vernik super, ali na mene deluje odbijajuce iako turistiscki ulazim u svaku od njih a kontam da sama verujem u neku kosmicku pravdu dok, eto, o crkvi (katolickoj, muslimanskoj, jevrejskoj, pravoslavnoj svejedno) imam poprilicno lose misljenje jer se iza uvek do sada krila zelja za politickom dominacijom.

Ma znamo se mi poodavno sa drugog pdf-a...nego sad, ozbiljno, ja mislim da zbog takvih (nista licno kolega) balvana (ponovo nista licno) nastaju sva sr..nja koja nastaju na svetu. U svakoj religiji i drzavi koja moze da bude sila, se nadja grupa nadobudnih i neobrazovanih tupsona koja zamislja da su oni samim tim sto se deo te vere ili te drzave stavljeni u poziciju iznad drugih vera i drugih drzava pa pocnu da seju "pravdu" po svetu u vidu ubedjivanja drugih da misle, klanjaju se, poste na identican nacin kao sto to sami cine. Svaki rat, svako klanje, svaki "humanitarni" napad za demokratiju dosad u istoriji je bio opravdan nekim boljim svetom, boljom verom, boljom buducnoscu koju neretko nevernici, siromasi, pogresni vernici, liberali, studenti i ostala "bagra" nije kvalitetno postovala ili se sa njom nije upoznala pa ce oni na silu da je upoznaju. Toliko je krvi na rukama svih krupnih religija da mene zbilja crkva kao institucija odbija. Ko se nalazi kao vernik super, ali na mene deluje odbijajuce iako turistiscki ulazim u svaku od njih a kontam da sama verujem u neku kosmicku pravdu dok, eto, o crkvi (katolickoj, muslimanskoj, jevrejskoj, pravoslavnoj svejedno) imam poprilicno lose misljenje jer se iza uvek do sada krila zelja za politickom dominacijom.

Видим да ти раде комплекси што сам те интелектуално демонтирао на неколико тема :)

Само настави да вријеђаш, схватио сам да си недорасла озбиљнијој аргументацији... Вјероујем да ти је Биљана Србљановић идол :)

to dal će neko da krsti dete ili ne, toje lična stvar svakog pojedinca
svi imamo slobodnu volju da o tome odlučujemo
to što roditelji odlučuju za dete da li ćebiti kršteno ili ne, ne znači da je detetu ta volja oduzeta, jer dete, usudiću se to reći i nema svoju volju, več potpuno zavisi od volje roditelja
to što je neko krsti dete ili ne...tu se ne ogleda zloupotreba svoje slobodne volje nad detetom.....

Видим да ти раде комплекси што сам те интелектуално демонтирао на неколико тема :)

Само настави да вријеђаш, схватио сам да си недорасла озбиљнијој аргументацији... Вјероујем да ти је Биљана Србљановић идол :)

Mislis na onoj kad si kazao da neozenjenima treba uzeti 5% od plate jer je rasplod jedina svrha boravka coveka na zemlji a ja ti kazala da treba da te stave kao pecinski primer u vitrinu prirodnjackog muzeja? Jesi. Evo priznajem.

Mislis na onoj kad si kazao da neozenjenima treba uzeti 5% od plate jer je rasplod jedina svrha boravka coveka na zemlji a ja ti kazala da treba da te stave kao pecinski primer u vitrinu prirodnjackog muzeja? Jesi. Evo priznajem.

Ма не та. Ту ниси ни покушала да изнесеш неки аргумент. На тој теми си само исказала примитивизам... Као и сада што га дослиједно пројектујеш...

Традиција, религија, Деда Мраз... То су кључне ријечи...

to dal će neko da krsti dete ili ne, toje lična stvar svakog pojedinca
svi imamo slobodnu volju da o tome odlučujemo
to što roditelji odlučuju za dete da li ćebiti kršteno ili ne, ne znači da je detetu ta volja oduzeta, jer dete, usudiću se to reći i nema svoju volju, več potpuno zavisi od volje roditelja
to što je neko krsti dete ili ne...tu se ne ogleda zloupotreba svoje slobodne volje nad detetom.....

Наравно. Али тешко је то програмираним медиокритетима да схвате. Занимљиво, један дио атеиста је сасвим нормалан. Не вјерује у Бога и људи не нападју оне који вјерују. Заиста дослиједни људи. Право слободе избора у пуном смислу те ријечи. То су уједно углавном јако морални људи. Моралнији од већине вјерника.

Занимљива је ова друга врста атеиста. Они користе сваку прилику да напдану вјерујуће, углавном то раде на један примитиван начин, пропраћен медиокритетским образовањем и интелигенцијом. Не знам зашто имају ту потребу. Грижа савјести? Комлекс? Али свакако је та група атеиста бројна.

Наравно. Али тешко је то програмираним медиокритетима да схвате. Занимљиво, један дио атеиста је сасвим нормалан. Не вјерује у Бога и људи не нападју оне који вјерују. Заиста дослиједни људи. Право слободе избора у пуном смислу те ријечи. То су уједно углавном јако морални људи. Моралнији од већине вјерника.

Занимљива је ова друга врста атеиста. Они користе сваку прилику да напдану вјерујуће, углавном то раде на један примитиван начин, пропраћен медиокритетским образовањем и интелигенцијом. Не знам зашто имају ту потребу. Грижа савјести? Комлекс? Али свакако је та група атеиста бројна.
'ebiga, nađoh se u ovoj prvoj grupi, ne svojom voljom, tajo mi bio vojno lice, učio me da se ljudi dele samo na dobre i loše, 'ebeš sve ostalo, opet, valjda mu ostalo od vaspitanja,uvek mi govorio-"ma prihvati šta pričaju, možda leče grešnu dušu, a tebi ništa, ali prihvati njihovu muku, možda im olakšaš:)

Molonlabe, zasto intelektualno superioran Dinarac stavlja ljude na ignore?:think:

Mislim, malo mi je to nelogicno...Intelektualno sam superiorniji, ali necu da gledam sta neko pise da se ne bih iznervirao:think::think:[/QUOTE
Nemoj se ljutiti, ali objasni mi kriterijum, po kome se ljudi dele na superiornije i #manje superiornije#, hvala unapred:)

Nemam pojam, to pitaj ovoga sto je intelektualno superiorniji.

Ма не та. Ту ниси ни покушала да изнесеш неки аргумент. На тој теми си само исказала примитивизам... Као и сада што га дослиједно пројектујеш...

Традиција, религија, Деда Мраз... То су кључне ријечи...

Dete sve sto kazes jeste. Bokte, kao iz istog kazana da vas vade, tacno po modli...jadni mi sa takvom omladinom ko sto ste vi. Ko za omladinca ima starca taj je osudjen na propast.

Molonlabe, zasto intelektualno superioran Dinarac stavlja ljude na ignore?:think:

Mislim, malo mi je to nelogicno...Intelektualno sam superiorniji, ali necu da gledam sta neko pise da se ne bih iznervirao:think::think:[/QUOTE
Nemoj se ljutiti, ali objasni mi kriterijum, po kome se ljudi dele na superiornije i #manje superiornije#, hvala unapred:)

Да није било тебе Аја не бих ни знао да Ками и даље трчкара за мном. Мада сам претпостављао да то ради. Па ево, ред је да га удостојим одговора.

Ками ти си на листи за игнорисање не зато што ме нервираш, већ зато што сам процијенио да ништа паметно, ново или оригинално не могу чути кад си ти у питању па штедим себи вријеме не читајући твоје писање.

Dete sve sto kazes jeste. Bokte, kao iz istog kazana da vas vade, tacno po modli...jadni mi sa takvom omladinom ko sto ste vi. Ko za omladinca ima starca taj je osudjen na propast.

Након покушаја да кажеш нешто смислено, остале су ти само увреде :) Ниси ми одговорила, је ли ти Биљана Србљановић идол? :)

Пошто спомињеш казане, ово је казан којем ти припадаш, отуд си и развила толико инфериорне комплексе.

http://www.nspm.rs/kulturna-politika/imidz-i-rajinski-mentalitet.html?alphabet=l

Molim vas da prestanete sa prepucavanjem i vratite se na temu.

Извини Катарина што сам им одговорио.

Него, кад је у питању тема, јесмо ли се напокон усагласили да је сасвим нормална ствар да родитељ крсти дијете уколико сматра да је тако добро и обрнуто да га не крсти ако сматра да то није добро за дијете?

Или треба још појашњавања? :)

Poslednja izmena:
Него, кад је у питању тема, јесмо ли се напокон усагласили да је сасвим нормална ствар да родитељ крсти дијете уколико сматра да је тако добро и обрнуто да га не крсти ако сматра да то није добро за дијете?

Или треба још појашњавања? :)

Mislim da nije potrebno.

Mi koji smo decu krstili imali smo svoje razloge za to i niko se jos na temi nije javio sa izjavom da se zbog toga pokajao a pogotovo nije se javio neko ko bi naveo razloge tog kajanja.
Oni koji smatraju da decu nije potrebno krstiti ostali su pri svome stavu koji ni u kom slucaju nisu uspeli preneti na druge kao sto naravno nisu prihvatili ni njihovo misljenje .

Znaci svako ostaje pri misljenju koje je imao i pre ucesca na temi a tema se post po post pretvara u pravo zariste slicno onima na politici ili religiji. Da bi izbegli takvo sto, zakljucacu temu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back