Krštavanje deteta ako jedan od roditelja to ne želi

HappyFuneral

Domaćin
Poruka
4.545
Zanima me da li može jedan roditelj da krsti dete bez saglasnosti drugog?

Radi se o tome da jedan od roditelja, koji nije vernik ili je druge veroispovesti, ne želi da nameće bilo šta svom detetu koje nije sposobno da razume o čemu se radi...

Smatra da čovek sam treba da odluči da li će da se krsti ili ne, da li će da veruje u nešto ili ne kada bude sposoban o tome da razmišlja, a ne da roditelji odlučuju umesto njega...

Sa druge strane, drugi roditelj želi da krsti dete po svaku cenu...
Šta se dešava u tom slučaju?

Može li jedan roditelj da krsti dete bez saglasnosti drugog?

Ima li kakvih pravila?

Radi se o tome da jedan od roditelja, koji nije vernik ili je druge veroispovesti, ne želi da nameće bilo šta svom detetu koje nije sposobno da razume o čemu se radi...

Smatra da čovek sam treba da odluči da li će da se krsti ili ne, da li će da veruje u nešto ili ne kada bude sposoban o tome da razmišlja, a ne da roditelji odlučuju umesto njega...

Ima li kakvih pravila?

Koliko su dece babe krstile dok su im roditelji bili na partijskim sastancima...
Ne, dovoljan je jedan roditelj, ne oba. O tome su trebali da vode rauna kada su ulazili u medjukonfesionalan brak ili u brak s osobom koja nije/jeste ateista. To su oni problemi koji nastaju kada se dve osobe raylicitih verskih pogleda vencaju.

Koliko su dece babe krstile dok su im roditelji bili na partijskim sastancima...
Ne, dovoljan je jedan roditelj, ne oba. O tome su trebali da vode rauna kada su ulazili u medjukonfesionalan brak ili u brak s osobom koja nije/jeste ateista. To su oni problemi koji nastaju kada se dve osobe raylicitih verskih pogleda vencaju.

Taj roditelj koji je vernik je recimo više tradicionalista... Ne ide u crkvu svake nedelje, već ponekad kada su veći praznici. Posti samo kada je Veliki petak i slično :)
Različite veroispovesti nisu nikad bile problem, jer se ne radi o nekim ekstremnim vernicima u svakom slučaju (do odluke o krštenju)...
Na kraju krajeva, druge stvari su tu koje su privukle jedno drugom, pa onda ne moramo ni da pričamo o tome što nisu razmišljali, da li su životinje i slično... Moglo je i odjednom da kvrcne roditelju... Da ima prosvetljenje ili šta već... :)

Zaista ne znam šta bi želeo da znaš.
Pitao si da li jedan roditelj može da da saglasnost za krštenje i odgovor je da može.
Zašto je došlo do razmimoilaženja u stavovima oko toga to samo njih dvoje znaju.
Mada na jednoj temi pisah baš o tome šta sve može da utiče na jedan brak gde su supružnici različite veroispovesti.
Za dobar brak ljubav samo nije dovoljna već i slaganja oko nekih suštinskih životnih pitanja.

Babe i slicna krstenja 'krisom' su mogla da se tolerisu jer su se precutno razumeli i verovatno slagali sa roditeljima. Ovakvi slucajevi gde se roditelji ne mogu dogovoriti sta da urade su malo delikatniji, najbolje da razgovaraju i postuju tudje misljenje sta je za dete najbolje. Roditelji od svega mogu da naprave lepo iskustvo sta god da se odluce, malo putovanje po manastirima i razgovorima sa svestenim licima moze samo da koristi i jednom i drugom i mozda da ih jos vise zblizi u tom procesu.
Svakako ne treba da zure, vreme ce odraditi svoje.

Ima li kakvih pravila?
Mozda da vidis kakav je zakon po tom pitanju.
Potrazi Pravni savet

Ima li kakvih pravila?

Svakako treba oba roditelja da se saglase sa činom krštenja.

Mozda da vidis kakav je zakon po tom pitanju.
Potrazi Pravni savet

Zakon o Crkvama i verskim zajednicama se n bavi ovim pitanjima. A ni ustav niti bilo koji drugi zakonski dokument. Eventualno bi nasilno pokrstavanje od strane trece osobe oglo da spada u neki od clanova krivicnog zakonika ali posto su oba roditelja i staratelji deteta onda je saglasost jednog dovoljna. Taodje, iako nije zakonom propisano ali jeste zakonska prakda, osoba od 16 godie moze samostalno da odluci o svojoj veroispovesti (npr. da se krsti uz protivljenje oba roditelja) jer od 16. godine mladi mogu samostalno da pristupaju politickim partijama pa se i verska pripadnost gleda na slican nacin.

Zaista ne znam šta bi želeo da znaš.
Pitao si da li jedan roditelj može da da saglasnost za krštenje i odgovor je da može.
Zašto je došlo do razmimoilaženja u stavovima oko toga to samo njih dvoje znaju.
Mada na jednoj temi pisah baš o tome šta sve može da utiče na jedan brak gde su supružnici različite veroispovesti.
Za dobar brak ljubav samo nije dovoljna već i slaganja oko nekih suštinskih životnih pitanja.

Pa već sam pitao ono što bih želeo da znam i ok. Odgovor je da može...
Ja sam odgovorio na drugi post jer kao što kažeš, milion razloga može da bude što su ljudi zajedno, pa da ne bismo raspravljali o tome da li je trebalo ili nije trebalo da stvaraju porodicu...
Uglavnom, zna li neko kanone po kojima se dozvoljava tako nešto ili ne dozvoljava? Kapiram da svako ima svoje mišljenje, ali i dalje postoje neka pravila...

Pa već sam pitao ono što bih želeo da znam i ok. Odgovor je da može...
Ja sam odgovorio na drugi post jer kao što kažeš, milion razloga može da bude što su ljudi zajedno, pa da ne bismo raspravljali o tome da li je trebalo ili nije trebalo da stvaraju porodicu...
Uglavnom, zna li neko kanone po kojima se dozvoljava tako nešto ili ne dozvoljava? Kapiram da svako ima svoje mišljenje, ali i dalje postoje neka pravila...

Kanoni se ne bave tim stvarima. U pravoslavlju i katolicanstvu je bitan kum. Roditelji uopste ne moraju da budu ni krsteni, ni hriscani.

Treba zakonom zabraniti krštenje dece u svim sektama. Pod ovim mislim i na islam i na sve denominacije u hrišćanstvu. Detetu se mora dati pravo na njegov izbor. Kada odraste da se samo zainteresuje da li će da se krsti ili ne. Nametanje detetu bilo koje religije mora biti kažnjavano kao krivično delo mentalno zlostavljanje dece!

Znaci da je pop moje zeznuo samo da bi uzeo vise para.Kada su moji mene trebali da krste,sto je bilo jako davno,otac jeste ali majka nije bila krstena.Pop je rekao da je preduslov da i majka bude krstena ali da ce on to da odradi u istom ritualu i za majku i za dete.Tako i bi
Ljudi cekaju po 4-5 sati u cekaonici i opet cute kad udju kod doktora na pregled. Ne moze se ljudima ni zazmeriti.
Zamisli sad da mislis da ti pop odlucuje jel ides u raj ili pakao. Ima brale da radis sta ti se kaze i ima da vices kako je u pravu. :)
A i to sto je pop uradio je skroz logicno. Video covek da su pogubljeni pa ih izveo na pravi put. Cudi me da im nije trazio i da se prvo vencaju u crkvi. :)

Treba zakonom zabraniti krštenje dece u svim sektama. Pod ovim mislim i na islam i na sve denominacije u hrišćanstvu. Detetu se mora dati pravo na njegov izbor. Kada odraste da se samo zainteresuje da li će da se krsti ili ne. Nametanje detetu bilo koje religije mora biti kažnjavano kao krivično delo mentalno zlostavljanje dece!
Ja bih se pre zalagao za da se kaznjava izopstavanje. Malo je blize realnosti cini mi se.

Tako možemo da idemo iz krajnosti u krajnost.
Šta je onda sa narodnim običajima i tradicijama? Ili nacijom? Treba li sve to zabraniti jer je nametanje nečega o čemu može dete da odlučuje kada odraste?
Nisam za to da se ide toliko daleko. Svako ima pravo dete da vaspitava bilo kako dokle god to ne ugrožava dete ili okruženje.

Sve to treba da bude stvar kompromisa i u ovom slučaju je sasvim prihvatljivo da detetu sve bude predočenu i kada bude odlučilo samo da priđe konfesiji koja mu više odgovara senzibilitetu ili ne priđe ničemu...

Ovde je više stvar nametanja nečije volje koja već ugrožava druge. Zbog toga sam i pitao da li je moguće to sprečiti kao roditelj ili si nebitan...

Back