Krkanje na groblju - jel to samo ima kod nas ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jel tebi dobro ?
Jel znas ti nesto o spc, znas li njihov stav o tome ?
СУВИШНИ ОБИЧАЈИ
Međutim, u nekim našim krajevima, za pogreb su vezani brojni suvišni, pogrešni i štetni običaji, koji su često, čak i u suprotnosti sa učenjem crkve. Teško je, razume se, u narodu menjati takve običaje, naročito one koji su vekovima prisutni. Ali u novije vreme, zavode se novi običaji, koji se lako mogu menjati. Jedan od takvih je i kupovina venaca za sahranu, zatim darivanje raznim darovima svih koji prisustvuju sahrani. I jedno i drugo iziskuje velike izdatke, a potpuno je suvišno. Mnogo bi bolje bilo, da se novac za kupovinu venaca preda domaćinu, ili toj kući, što bi dobro došlo u snošenju troškova sahrane, Takođe se uobičajila velika i obilna priprema jela i pića za sahrane, pa se dešava, da, kada se gosti najedu i napiju, sahrana se pretvori u gozbu, i učesnici se počnu u pijanom stanju nedolično i neprikladno ponašati, što je nedopustivi greh prema pokojniku i njegovoj rodbini. Protiv ovakvih pojava treba da se bori sveštenik i svi ozbiljni i bogomoljni ljudi u našem narodu.
http://www.spc-altena.de/kyrill/ebene03/eb3_hs5_us09.html

Evo ti malo edukacije ! Posle uzmi jedan bensedin ili sta ti je vec lekar pripisao !

Brate pa sta ja pitam ??? Koji si ti ... odma bi se svadjao ... Jel sam napisao igde da podrzavam ... ccc

''Vidi tata pa to je gospodin Rajkovic!Sta mu je?''
-''Sad mu nije nista.Ubio si ga ko zeca!'';)

BRAT PREGAŽENOG: Ubili mi brata dušmani, samo da ih se dokopam!
LAKI: A što biste vi njega, po kratkom postupku?
BRAT PREGAŽENOG : A ne, ne ja bi njega polako, vezao bi ga u šumi i svaki dan pomalo... (tada izvadi golemu nožinu)
LAKI: (blijed) Izvin'te, moram malo u radionu...

Mnogi paganski običaji su se održali do dana današnjeg. Suprotni su veri, učenju crkve, ali i dalje traju. Doduše, ponešto se i menja, ali su te promene suviše male, nedovoljne. Sahrana treba da bude dostojanstven čin, a ićem i pićem se pretvara u potpunu suprotnost. Mnogo puta hfali još samo muzika pa da ožalošćena rodbina i prijatelji zapevaju. Jedini koji tu stvarno pati je porodica pokojnika.

Ima nešto i kod crkve što mi se nesviđa. Razumem da nešto crkva naplaćuje, venčanja, slavske obrede, osvešćenja kuća, prostorija..... Nije mi jasno zašto naplaćuje kršćenja i opela - i to najskuplje. Kada se rodi dete i odvede u crkvu da se krsti, crkva, vera dobija novog raba Božijeg. Smću, opelom, crkva, vera ga gubi. Ta dva obreda bi po meni morala da budu besplatna.

Jedna maxima kaže - 'dela a ne reči'. Crkva može da priča, propoveda nešto, a onda na delu vidiš da je i njoj najbitniji novac. Vidi se to po sveštenicima naročito u većim gradovima. Najveći respekt imam prema monasima u manastirima. To su ljudi koji su zaista svoj život posvetili duhovnim vrednostima.

Verovatno će biti bolje kada ljudi uvide na nemoraju da idu u crkvu da se mole Bogu, da mu se približe... Svaki čovek je crkva i u samom sebi treba da nađe Boga i sve njegove vrline preuzme.

Crkva može da te ima - ali te nema Bog
Bog može da te ima - ali te nema crkva.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back