kritika

Treba da uradim neku kritiku kritike kao predispitnu obavezu, a pošto mi fali materijal, dajte neki predlog kritike, a i link ne bi bio zgoreg :mrgreen:

Kritiku čega? Ne znam baš za neki konkretan materijal, trebalo bi da iskoristiš sve što znaš iz književne teorije i istorije. Naravno, možeš da koristiš sve što je objavljeno o toj knjizi, piscu... Vjerovatno je najbolje da počneš od biblioteke na tvom odsjeku.

kritiku neke književne kritike, a ja tražim ovde predlog književne kritike :)

Čekaj, rado bih ti pomogao, ali i dalje mi nije sasvima jasno. Ako treba da uradiš kritiku kritike nečega, vjerovatno je dobra ideja da to bude kritike neke knjige koju si i sam pročitao. Mislim, kako da kritikuješ kritiku, ako ne poznaješ predmet kritike. Pretpostavljam da bi dobra ideja bilo da potražiš kritiku neke knjige koju si pročitao, koju dobro poznaš i imaš neko mišljenje o njoj, pa to iskritikuješ.

Ja imam mnogo toga u računaru, ali praktično sve na engleskom.

Otvori časopis Polja: http://polja.eunet.rs/ (već smo ga pominjali).
Izaberi bilo koji broj i siđi u rubriku Razmena darova. Tu se objavljuju kritike savremene književnosti, uglavnom domaće, pa uzmi nešto.

U starijim izdanjima klasičnih romana, često imaš predgovore, pogovore i td. Računa li se i to u kritiku? Msm, to je svakako pozitvna kritika, a ti možeš da se, sa ove distance, kao, ne složiš u pojedinim delovima...;) Šta misliš?:think:

U starijim izdanjima klasičnih romana, često imaš predgovore, pogovore i td. Računa li se i to u kritiku? Msm, to je svakako pozitvna kritika, a ti možeš da se, sa ove distance, kao, ne složiš u pojedinim delovima...;) Šta misliš?:think:

Razmišljao sam o tim predgovorima i pogovorima, treba naći neki dobar koji se baš bavi analizom a ne samo hvalospevom pisca, ali to je svakako dobra ideja :)

Jedan moj drug je radio analizu Kafkinog Procesa, i ovo je koristio

[1.] Günther Anders, Kafka – Pro et contra, Rogoz, Beograd, 1985.
[2.] Branimir Donat, Kafka u »Procesu« i drugi eseji, OOUR Centar za dijafilm i izdavačku delatnost

Inače potraži u univerzitetskoj biblioteci, imaš i na netu da searchuješ :) npr ukucaš nekog autora ili delo i on ti izbaci sve što oni imaju vezano za to

U redu je da pročitaš kritiku nekog dela...ili pogovore i predgovore...najbolju ćeš krutiku dati ti sam....ukoliko ne otaljavaš posao....sedi, čitaj, analiziraj, zapisuj....možda baš ti primetiš nešto što niko pre tebe nije primetio....moć zapažanja je bitna....i prave kritike su analitične.....ne mora po pravilu ni da kude ni da hvale.....i u pravu si trebaš izučiti i pronići u stilove nekih kritičara, šta i kako oni to rade.....ali budi svoj.....ima tu mesta za svakoga i svačiju kritiku....i to je oblast koja zavređuje pažnju...

Ne znam koliko imaš godina, šta čitaš ni čime se baviš, ali mislim da Čas anatomije Danila Kiša može da ti pomogne.
I Vinavera potraži.
A toj profesorki koja je zabranila Skerlića se duboko klanjam.

Sad se setih, Pantić ima neke, kako reče moja mentorka, dobre kritike... pročešljaj to, ne znam o kome je pisao ali rečeno mi je da je valjano odradio posao, i da su mu te kritike i eseji mnogo bolji od priča :mrgreen:

921433-a-row-of-beer-pints.jpg

:mrgreen:

Back