Krit - ko je bio?

dobar je krit ne sumnjam al ja iz principa ne idem tamo gde se traze vize.

kako znaš da je dobar kad nisi bio? jer, ako si bio, morao si da vadiš vizu.. ili si bio pre, kad nije bilo šengena...mada, i tada si morao da vadiš grčku vizu...a i gluplji argument nisam čuo...kao, neću u grčku jer treba viza, pa odo onda u hurgadu...ili bečiće...ili možda zadar...jbš festos, knosos, gortin, spinalongu, moni arkadi, haniu...

42-17512353.jpg

Evo da se iskupim .....

Gortin se smatra kolevkom pravnih zakona, ne samo za Grčku, nego i za celu Evropu.

Na fotografiji su uklesani zakoni na starom, Dorijanskom Grčkom, negde oko 450-te godine pre nove ere ....

Kakve su cene po restoranima? :lol:

Našla sam ovo, pa copy/paste, mrzi me da pišem, ali potvrđujem da je realno ....Možda još nekome zatreba ova informacija .....

Uobičajna cena za Giros pitu je 1.90 eur, za mene je to sasvim dovoljna porcija, iako sam krupan. Recimo, količina mesa adekvatna pljeskavici u čuvenom "Leskovcu" ispod hotela Moskva u Beogradu. Mislim da je standard 150 grama mesa, somun, pomfrit i besplatni prilozi.

Porcija tipa bečke šnicle sa svim prilozima je u restoranima 5 eur. Ni kod nas nema jeftinije.

Kokteli tipa Singapore sling, Sex on the beach, su uglavnom 5 eur, i mislim da je to otimanje para. Video sam i po 7, a najjeftiniji je 3,90.

Pivo je standardno 2 - 3 eur. Iako se na prvi pogled čini mnogo, Haineken nije ni u beogradskim kafanama jeftiniji. Soft drinks su 1-2 eur. Glavna otimačina je na frapee-ima, uglavnom 3 eur za jednu-dve kašikice nesskafe sa malo šlaga i mleka. Obrazloženje je da je ta cena zbog Grka, koji uz jednu kafu sede i po dva sata i zauzimaju mesto.
Za Grke je taj frape VIŠE od pića, to je prilika za druženje, ali nećemo sada ulaziti u sociološke teme.

Da, zaboravio sam smeštaj....To je vrlo diskutabilna tema. Zavisi pre svega od PERIODA.
Najskuplje je u Avgustu, jer tada i Grci i Italijani imaju kolektivni godišnji odmor. NIKADA neću shvatiti zašto Italijani dolaze u Grčku na letovanje, ali ima ih MNOGO.

Elem, ja plaćam stan svega 250 eur mesečno, na samoj obali mora, bojim se kad je bura, da mi ne odnese kuću. Sve sa erkondišnom i tv-om. Struja i voda uračunati.

Dnevni najam takvog apartmana je od 25 eur u predsezoni, pa do normalnih 60 u avgustu, a kad više nema mesta traže i 100. Pod tim se podrazumeva CEO apartman za dve osobe. Veći su samo malo skuplji, recimo 30-70-120.

Isplati se, ako možete da dobijete vizu na mesec dana, da dodjete recimo ceo jun ili ceo septembar, koji je ovde ubedljivo najlepši mesec i da iznajmite ceo veliki apartman za 300 - 400 eur, za CEO mesec, da dobro ste čuli, ceo mesec. Jedino, morate nekoga poznavati da vas preporuči gazdi. U protivnom, plaćate depozit još toliko, a vrate vam kad odlazite ako niste razbili tv itd...

Phantom, upravo sam hvalila na osnovu vaših priča jednoj drugarici Krit, pa sam ostala u obavezi da joj dojavim gde je super za provod. Ona bi išla sa drugaricom, i nije za ludi provod sa pijanim englezima, nego, neki "normalniji".

Hvala unapred! Cmok! :heart:

Izbeći Engleze je moguće tako što ne treba ići u Maliu i Sisi. Ima ih i na drugim mestima, ali tamo su u mnogo većoj koncentraciji, nego što su u Londonu. Možda ću preterati, ali 95 % .....
Leže po ulici .....ma jednom rečju KATASTROFA !

Ako tražimo nešto normalnije, a da opet bude super provod, onda je najbolji izbor Hanja.

Agios Nikolaos je, mada predivan, učmao i penzionerski. Jedina uteha je Elunda na 6 km odatle.

Iraklio je skroz bezveze. Naravno da ima dobrog provoda, ali su plaže 5-10 km od grada ....

Retimno i Hersonisos i kompletna južna obala, počev od Ierapetre su skroz OK za provod, i dobro rešenje za one koji ne vole velike gradove.

Ipak, da se vratim na Hanju ....
Tamo imate NAJŠIRI spektar provoda SVIH vrsta. Od koncerata poznatih svetskih grupa, do tradicionalnih lokalnih taverni sa PRAVIM, a ne samo komercijalnom predstavom za turiste, Buzukijem i Rebetikom....Kafići svih vrsta, diskoteke kao u New Yorku....klubovi na obali mora, ili na brdu, sa predivnim pogledom. Uz to, potpuno siguran grad, pa devojke mogu slobodno da šetaju u 4 ujutro....najgore što im se može desiti je da u prolazu dobiju kompliment ....

Javite za koje mesto ste se odlučile, pa ću vam dati moj spisak - predlog lokala za provod ....

nema baš veze sa prethodnom pričom, ali evo krićana koji su zadužili grčko / evropsko kulturno i političko nasleđe:
  • kralj minos, jeste mit, ali je sir artur evens najstariju evropsku civilizaciju nazvao po njemu
  • domenikos teotokopulos - el greco
  • nikos kazancakis, čovek koji je napisao grka zorbu i zadnje hristovo iskušenje (nažalost ne vladam grčkim)
  • elefterios venizelos, čovek čije ime za grke znači državotvornost i ujedinjenje. zaslužio i ulicu u beogradu
mikis teodorakis

pozdrav

Evo ponovo i Juke Box u Agia Galini, jedan od najboljih klubova na celom ostrvu.

Skinuli mi sliku, tražili autorizaciju, ali nisu ni svesni sa kime se kače ....
Sad ću da je objavim na celom netu. A tek kad prijavim gazdi šta su mi uradili ....!

JukeBox-1.jpg

Pozdrav za sve koji su doprineli da ova tema bude korisna i divna... Mada sam se od ovoliko opcija zbunila i ne znam vise za sta bih se odlucila..

Molim da mi neko od poznavalaca Krita preporuci u koji deo da se uputim sa drugaricom pocetkom jula, nas dve same, po 24 god :-)).
Sta nas zanima:
- pre svega lepe plaze,
- pristojan smestaj (do 30-40 E dnevno za obe),
- provod i odsustvo bahatih Engleza..
Mozda cemo samo par dana iznajmiti kola, verujem da je i to bitan faktor za preporuku..

Po onome što želite, preporučujem Hersonisos ili Retimno.
Solidne plaže, ima provoda, a opet nije haos kao u Malji i Sisiju ...

Jedino ....ako dobro shvatam ....nameravate da tražite smeštaj na licu mesta ??
Neka vam je Gospod u pomoći ! To je najblaže što mogu da kažem ....

Po onome što želite, preporučujem Hersonisos ili Retimno.
Solidne plaže, ima provoda, a opet nije haos kao u Malji i Sisiju ...

Jedino ....ako dobro shvatam ....nameravate da tražite smeštaj na licu mesta ??
Neka vam je Gospod u pomoći ! To je najblaže što mogu da kažem ....

Ma kakvi na licu mesta.. Dala sam taj okvir sto se tice cene da bi ljudi mogli lakse da mi daju preporuku. Jel bi mogli da mi ostavite link za neki hotel u navedenim mestima, da se malo informisem, jer cu najverovatnije rezevisati putem interneta.. I jos jedno pitanje;), prevoz BG-Krit, sta je po Vama najbolje (avion+brod ili..).

Hvala puno:-)

Kakav je hotel Star Beach Village u Hersonisosu?

To je ovaj hotel označen crnom linijom, a ovi bazeni i tobogani u okolini pripadaju vodenom parku, za koji se plaća ulaz (16 eur).
Nisam bio u hotelu, ali 4 zvezdice u Grčkoj su ozbiljna stvar !

11.jpg

Zamerka je uska i UVEK prenatrpana plaža, kako ispred hotela, tako i sve ostale u blizini, i naravno, celodnevna cika i vriska iz aquaparka ....

41.jpg
Plaža ispred hotela

chersonissos_star_beach_43.jpg
Aquapark

To je ovaj hotel označen crnom linijom, a ovi bazeni i tobogani u okolini pripadaju vodenom parku, za koji se plaća ulaz (16 eur).
Nisam bio u hotelu, ali 4 zvezdice u Grčkoj su ozbiljna stvar !

11.jpg

Zamerka je uska i UVEK prenatrpana plaža, kako ispred hotela, tako i sve ostale u blizini, i naravno, celodnevna cika i vriska iz aquaparka ....

41.jpg
Plaža ispred hotela

chersonissos_star_beach_43.jpg
Aquapark

H V A L A !!! :)

Kakva je tamo temperatura sredinom maja?

Back