Kriptovalute

IMG_20180209_225148_521.jpg

А шта стоји иза биткоина мајкети, какво покриће?

Antminer S9 koji kosta od $3500-4000 dolara, i proizvodi bitkoine je najjaca masina za proizvodnju istog.

Sa procesorskom snagom od 13 TH/s daje ti profit od $6.23 dolara dnevno ili 0.001137 BTC-a

Za godinu dana sa ovom jednom masinom, i to da tezina kopanja ne raste mozes da proizvedes 0.41 BTC-a . Znaci da bi sa ovom masinom proizveo jedan treba mi 2.5 godine na nivo trenutne tezine i da ulozim $4000 u masinu

Vise o svemu ovde

https://www.cryptocompare.com/minin...sumption=1293&CostPerkWh=0.12&MiningPoolFee=1

Znaci da proizvedem jedan treba mi 2.5 godine rada ove masine , i za struju cu da potrosim $1359 dolara za godinu. To je da bi proizveo jedan ulaganje u $4000 u masinu plus , $3400 dolara troska za struju.

Kao sto vidimo, fiksni trosak je $7400 dolara da proizvedes jedan, i da cekas 2.5 godine . I to je rizik jer Antminer firma daje za S9 Asic garanciju od 6 meseci. Sta ako ti masina crkne posle godinu dana ili 7 meseci? Onda si na gubitku . Trenutna cena bitkoina na berzi je $9002 dolara

Tako da gledano sa proizvodne tacke gledista realna cena jednog bitkoina je makar $15.000 u odnosu na nivo tezine proizvodnje i cenu kostanja iste.

Jer taj neko slozices se , mora nesto i da zaradi , u odnosu na svoj ulozen rad, vreme, i rizik koji ima.

E zato ja kupujem bitkoin. Svaki kosta burazeru mnogo da se proizvede, glavna je kriptovaluta u trgovini, i samim tim mora da ima vrednost. Koliku - to odredi trziste u datom trenutku. Ali ce je uvek imati.

Zato bitkoin koristim da sacuvam kapital koji imam od inflacije i propadanja , kojeg imas , ako stedis u dinarima, evru, dolaru.

Kamatna stopa je manja od stope inflacije na malo sto znaci da se tvoj kapital obezvredjuje.

Poslednja izmena:
Tako da trenutno gledano na osnovu tezine proizvodnje, i cene kostanja, po meni realna cena za 1 bitkoin je oko 14.000 dolara

Jer taj neko ko ga proizvodi treba i da zaradi nesto za tih 2.5 godine proizvodnje koliko mu treba da ga proizvede da bi imao racuna da se time bavi.

Sto znaci da je trenutno cena bitkoina podcenjena debelo.

Ali tako je uvek u januaru/februaru

Antminer S9 koji kosta od $3500-4000 dolara, i proizvodi bitkoine je najjaca masina za proizvodnju istog.

Sa procesorskom snagom od 13 TH/s daje ti profit od $6.23 dolara dnevno ili 0.001137 BTC-a

Za godinu dana sa ovom jednom masinom, i to da tezina kopanja ne raste mozes da proizvedes 0.41 BTC-a . Znaci da bi sa ovom masinom proizveo jedan treba mi 2.5 godine na nivo trenutne tezine i da ulozim $4000 u masinu

Vise o svemu ovde

https://www.cryptocompare.com/minin...sumption=1293&CostPerkWh=0.12&MiningPoolFee=1

Znaci da proizvedem jedan treba mi 2.5 godine rada ove masine , i za struju cu da potrosim $1359 dolara za godinu. To je da bi proizveo jedan ulaganje u $4000 u masinu plus , $3400 dolara troska za struju.

Kao sto vidimo, fiksni trosak je $7400 dolara da proizvedes jedan, i da cekas 2.5 godine . I to je rizik jer Antminer firma daje za S9 Asic garanciju od 6 meseci. Sta ako ti masina crkne posle godinu dana ili 7 meseci? Onda si na gubitku . Trenutna cena bitkoina na berzi je $9002 dolara

Tako da gledano sa proizvodne tacke gledista realna cena jednog bitkoina je makar $15.000 u odnosu na nivo tezine proizvodnje i cenu kostanja iste.

Jer taj neko slozices se , mora nesto i da zaradi , u odnosu na svoj ulozen rad, vreme, i rizik koji ima.

E zato ja kupujem bitkoin. Svaki kosta burazeru mnogo da se proizvede, glavna je kriptovaluta u trgovini, i samim tim mora da ima vrednost. Koliku - to odredi trziste u datom trenutku. Ali ce je uvek imati.

Zato bitkoin koristim da sacuvam kapital koji imam od inflacije i propadanja , kojeg imas , ako stedis u dinarima, evru, dolaru.

Kamatna stopa je manja od stope inflacije na malo sto znaci da se tvoj kapital obezvredjuje.

Добро, погурио сам се под ценом машине, ајд да видимо сад шта та машина ради?

pa resava matematicke zadatke u potrazi za zadatkom koji sadrzi # tj blok

Taj ko nadje # u zadatku dobija nagradu po bloku . E sad posto je to preobiman i pretezak posao za jednu masinu ljudi udruzuju procesorsku snagu pa dele zadatke. Onda dele profit procentualno , prema odnosu procenta procesorske snage koliko su doprineli u resavanju tog zadatka

U sustini i nije bitno sta i kako radi ono sto je bitno jeste da sa ovom masinom , koja je najbolja na trzistu za proizvodnju bitkoina ti treba 2.5 godine da proizvedes jedan i sve te to kosta minimum $7500

I to u najboljem mogucem slucaju, da ti ta masina ne crkne za 2.5 godine, a garanciju ti daju samo 6 meseci...

Zato i kazem minimum ,jer konstantno novi igraci ulaze na trziste , kupuju masine , podizu tezinu proizvodnje cime se smanjuje profitabilnost svima....

I sad ce meni Saliva ili bajker da kaze da bitkoin vredi 0

Pa proizvedi ga za 0 ako vredi toliko

Oces sutra.

Zato pametni ljudi ove planete koriste bitkoin kao "store of value" tj sredstvo za cuvanje vrednosti. Jer im je jasno da ako ga kupe po $7500 ili nize , ko sto su ga kupili neki sada kad je pao bio na 6000 i nesto, jasno im je da kako vreme prolazi to sto kupe moze da vredi samo vise nikako manje

Jer na ovoj planeti nema bas toliko budala spremnih da uloze $7500 u nesto , da cekaju 2.5 godine pa da ga prodaju za $4000 npr

Ista ti je analogija sa zlatom

Unca zlata kosta da se proizvede preko $1000

A prodaje se tipa na berzi za $1200 tj prodavala se u trenutku pisanja ovog teksta

https://blog.providentmetals.com/fa...-to-produce-an-ounce-of-gold.htm#.Wn7BFOjwaUk

I sam znas da ga niko nikad nece prodavati ispod $1000, i da zlato nikada ne moze da vredi nula

Ne zato sto ga niko nece hteti, vec zato sto jednostavno ne moze da se proizvede ispod te cene...

Isto kao i bitkoin

Poslednja izmena:
Jos kineska kompanija Antminer vara ljude i za garanciju od 6 meseci.

Evo ovde iskustava korisnika koje su prevarili i nisu im uvazili garanciju tj poslali novu masinu ili zamenili kvar

https://bitcointalk.org/index.php?topic=1620979.0

Znaci rizik od crkavanje je gotovo kompletno na strani korisnika masine

Cak i da hoce da ti uvaze garanciju, mora da platis postarinu za slanje masine nazad u kinu sto kosta najmanje par stotina dolara jer je ova masina dosta teska.

Pa onda kad ti je vracaju nazad nasa carina ne uvazava da ti je jednom carinila tu masinu , nego ti je carine opet 30% od procenjene vrednosti

Kazem lako je vama da mrsomudite, kad o ovome ne znate nista, cini vam se to je lako samo ukljucis u struju i prijatno, al ko sto vidite ima tu mnogo problema i rizika

A sta npr ako vam se desi pozar u server sobi pa sve izgori, ili pregore sve masine od strujnog udara ko sto se desavalo u proslosti? Pojeo vuk magarca.

Значи та машина решава некакве измишљене математичке проблеме, ради посао који никоме није потребан, и који троши огромне ресурсе.

И ти се онда појавиш и кажеш да биткоин због тога има покриће, смејурија.

Значи та машина решава некакве измишљене математичке проблеме, ради посао који никоме није потребан, и који троши огромне ресурсе.

И ти се онда појавиш и кажеш да биткоин због тога има покриће, смејурија.

Ocito da radi posao koji je potreban kad je u bitkoinu investirano nekoliko stotina milijardi dolara ljudskog kapitala.

Da bitkoini nikome ne trebaju ne bi toliko novca bilo ulozeno za proizvodnju istih + ne bi ih niko kupovao.

Ti samo ne razumes kako sve ovo funkcionise , zarobljen ti je mozak u proslosti, i pored moje sve dobre volje da te edukujem. Skeptican si prema svemu sto je novo kao i vecina Srba, zato pare prolaze pored vas....

Ocito da radi posao koji je potreban kad je u bitkoinu investirano nekoliko stotina milijardi dolara ljudskog kapitala.

Da bitkoini nikome ne trebaju ne bi toliko novca bilo ulozeno za proizvodnju istih + ne bi ih niko kupovao.

Ti samo ne razumes kako sve ovo funkcionise , zarobljen ti je mozak u proslosti, i pored moje sve dobre volje da te edukujem. Skeptican si prema svemu sto je novo kao i vecina Srba, zato pare prolaze pored vas....

Оно што даје вредност биткоину, као и свим другим криптовалутама је искључиво поверење људи у исте, а не некакав бесмислени рад који иза тога стоји, то је оно што ти никако да схватиш.

- - - - - - - - - -

Сутрадан, ако се деси да људи изгубе поверење, болеће некога много дупе колико је струје потрошено за неку тамо бројку на екрану.

:think:

The head of the World Bank compared cryptocurrencies to “Ponzi schemes,” the latest financial voice to raise questions about the legitimacy of digital currencies such as Bitcoin.

“In terms of using Bitcoin or some of the cryptocurrencies, we are also looking at it, but I’m told the vast majority of cryptocurrencies are basically Ponzi schemes,” World Bank Group President Jim Yong Kim said Wednesday at an event in Washington.

Оно што даје вредност биткоину, као и свим другим криптовалутама је искључиво поверење људи у исте, а не некакав бесмислени рад који иза тога стоји, то је оно што ти никако да схватиш.

- - - - - - - - - -

Сутрадан, ако се деси да људи изгубе поверење, болеће некога много дупе колико је струје потрошено за неку тамо бројку на екрану.

To je to.

Samo bi dodao da racunaju na kontrolisanu nestasicu, kao jedan od mehanizama ocuvanja vrednosti.

imas li nesto da potkrepis takvu tvrdnju

ulaganje "nekoliko stotina milijardi dolara"

znaci najmanje 2 stotine ili vise stotina posto govoris u mnozini

daj neke materijalne cvrste podatke, da je neko ulozio 200 milijardi ili vise stotina milijardi

nemoj da se vadis na price, rekla kazala, da pocnes da pricas leve price opet

daj konkretne podatke, ili prestani vise da siris neistine

- - - - - - - - - -

:mrgreen:

To je to.

Samo bi dodao da racunaju na kontrolisanu nestasicu, kao jedan od mehanizama ocuvanja vrednosti.

Алгоритам емисије није тајна, све ће зависити од понуде и потражње, ако се деси нешто што ће потражњу свести на нулу никога неће занимати ни то да ли је број ограничен на 21 милион, нешто мање или нешто више.

Државни новац може да пропадне ако пропадне држава (рецимо имам пар новчаница покојне РСК), у супротном држава наметне обавезу у смислу законског средства плаћања и у фиат новац не мораш да имаш поверење, али си присиљен да га користиш.

У криптовалутама тога нема, присиле нема, остаје само поверење, између осталог зато и толико осцилују.

- - - - - - - - - -

ali to je uzrocno posledicna veza

Da nema proizvodjaca ne bi bilo ni novcica za kupovinu.

Kao jabuke na primer. Mozes ti da zelis koliko hoces da kupis jabuke, ako ih niko ne proizvodi - nemas sta da kupis.

Ljudi imaju poverenje da nesto vredi, ako to nesto kosta novac da se proizvede

Razumes?

Znaci ako te 1 milion novcica kosta 0 dolara da ih proizvedes, logicno malo je ljudi koji ce uloziti u to

- - - - - - - - - -

imas li nesto da potkrepis takvu tvrdnju

ulaganje "nekoliko stotina milijardi dolara"

znaci najmanje 2 stotine ili vise stotina posto govoris u mnozini

daj neke materijalne cvrste podatke, da je neko ulozio 200 milijardi ili vise stotina milijardi

nemoj da se vadis na price, rekla kazala, da pocnes da pricas leve price opet

daj konkretne podatke, ili prestani vise da siris neistin

:mrgreen:

https://coinmarketcap.com/

Trenutna kapitalizacija sviuh kriptovaluta ja 435 milijardi dolara. Bitkoin ucesce 34%

Oko 150 milijardi

Na vrhuncu ulaganja u novembru i decembru kad je kapitalizacija bila 800 milijardi, u bitkoinu je bilo plasirano oko 300 milijardi dolara.

https://coinmarketcap.com/

Trenutna kapitalizacija sviuh kriptovaluta ja 435 milijardi dolara. Bitkoin ucesce 34%

Oko 150 milijardi

Na vrhuncu ulaganja u novembru i decembru kad je kapitalizacija bila 800 milijardi, u bitkoinu je bilo plasirano oko 300 milijardi dolara.

ponovicu na srpskom jeziku, ako zelis prevescu ti na neki drugi jezik koji razumes bolje od srpskog

nisam te pitao koliki je market cap, ne interesuju me vremenski uslovi na antarktiku

lepo sam ti rekao da ne pocnes da mi pricas leve price

finansije su precizna nauka nema mesta tvom izmisljanju i pricama o babama i zabama

izneo si tvrdnju

kad je u bitkoinu investirano nekoliko stotina milijardi dolara ljudskog kapitala.

daj dokaze da je investirano nekoliko stotina milijardi dolara u bitkoin

znaci najmanje 200 ili vise stotina milijardi

ili si lazov, ili je ovo istina

daj dokaze da je istina

Koliko covek treba da bude glup da citira CEO-a Svetske Banke, MMF-a ili Goldman Sacha u vezi kriptovaluta

Pa u njihovom direktnom interesu je da sve kriptovalute propadnu, jer gube mogucnost da nam uvaljivanjem dolara i evra bez pokrica , izvlace kapital iz dzepova....

Svi ti njihovi placeni ekonomisti direktan imaju interes da kriptovalute propadnu jer ih sve placaju Rotsild i Soros.

- - - - - - - - - -

ponovicu na srpskom jeziku, ako zelis prevescu ti na neki drugi jezik koji razumes bolje od srpskog

nisam te pitao koliki je market cap, ne interesuju me vremenski uslovi na antarktiku

lepo sam ti rekao da ne pocnes da mi pricas leve price

finansije su precizna nauka nema mesta tvom izmisljanju i pricama o babama i zabama

izneo si tvrdnju

daj dokaze da je investirano nekoliko stotina milijardi dolara u bitkoin

znaci najmanje 200 ili vise stotina milijardi

ili si lazov, ili je ovo istina

daj dokaze da je istina

Ja ga krstim a "ONO" prdi

Pa neznalico jedna, marketcap ti upravo definise tuj vrednost ulozenog kapitala u kriptovalute...

Tebi bilo sta pokazivati je uzaludan posao.

Al evo jos jednom da pokusam , zadnji put

What is "Market Capitalization" and how is it calculated?

Market Capitalization is one way to rank the relative size of a cryptocurrency. It's calculated by multiplying the Price by the Circulating Supply.

Market Cap = Price X Circulating Supply.

How are the prices calculated for the various cryptocurrencies?

Price is calculated by taking the volume weighted average of all prices reported at each market. Sources for the prices can be found on the markets section on each cryptocurrency page. For example, Bitcoin's markets.

What is the difference between "Circulating Supply", "Total Supply", and "Max Supply"?

Circulating Supply is the best approximation of the number of coins that are circulating in the market and in the general public's hands.
Total Supply is the total amount of coins in existence right now (minus any coins that have been verifiably burned).
Max Supply is the best approximation of the maximum amount of coins that will ever exist in the lifetime of the cryptocurrency.

Why is the Circulating Supply used in determining the market capitalization instead of Total Supply?

We've found that Circulating Supply is a much better metric for determining the market capitalization. Coins that are locked, reserved, or not able to be sold on the public market are coins that can't affect the price and thus should not be allowed to affect the market capitalization as well. The method of using the Circulating Supply is analogous to the method of using public float for determining the market capitalization of companies in traditional investing.

What is the difference between a "Coin" and a "Token" on the site?

Mozda unesem malo svetlosti u tu tminu u tvojoj glavi

https://coinmarketcap.com/faq/
Jer si ogranicen kao piksla

Poslednja izmena:
Алгоритам емисије није тајна, све ће зависити од понуде и потражње, ако се деси нешто што ће потражњу свести на нулу никога неће занимати ни то да ли је број ограничен на 21 милион, нешто мање или нешто више.

Државни новац може да пропадне ако пропадне држава (рецимо имам пар новчаница покојне РСК), у супротном држава наметне обавезу у смислу законског средства плаћања и у фиат новац не мораш да имаш поверење, али си присиљен да га користиш.

У криптовалутама тога нема, присиле нема, остаје само поверење, између осталог зато и толико осцилују.

Ok je sve sto kazes, ali dok ima vrednost, nestasica omogucava da valuta bude malo (vise) precenjena.

Koliko covek treba da bude glup da citira CEO-a Svetske Banke, MMF-a ili Goldman Sacha u vezi kriptovaluta

Pa u njihovom direktnom interesu je da sve kriptovalute propadnu, jer gube mogucnost da nam uvaljivanjem dolara i evra bez pokrica , izvlace kapital iz dzepova....

Svi ti njihovi placeni ekonomisti direktan imaju interes da kriptovalute propadnu jer ih sve placaju Rotsild i Soros.

- - - - - - - - - -

Ja ga krstim a "ONO" prdi

Pa neznalico jedna, marketcap ti upravo definise tuj vrednost ulozenog kapitala u kriptovalute...

Tebi bilo sta pokazivati je uzaludan posao.

Al evo jos jednom da pokusam , zadnji put

Mozda unesem malo svetlosti u tu tminu u tvojoj glavi

https://coinmarketcap.com/faq/
Jer si ogranicen kao piksla

konju

ne, market cap, i ono sto je neko izvadio iz dzepa i investirao apsolutno nije isto.

ti si pricao da wall street ulaze, banke, trilijarde, 500,000 ce da vredi

sada pricas da im je u interesu da propadne zbog dolara

daj odluci se za koju teoriju si

ja ih citiram jer su to ljudi iz finansijske struke, bave se time

ili bi ti vise odgovaralo da citiram karleusu i mitra mirica za ekspert misljenje, to je vise tvoj nivo jel da?

vec smo te provalili da lazes nebrojeno puta, vise i ne znas sta si i gde lagao

mrzi me vise i da pitam ista, samo odgovaras nebuloze i zamenjujes teze

klasicno laganje

pa ti si taman tu na nivou karleuse i mitra mirica barem sto se tice ove teme.

Ja zahvaljujuci kriptovalutama zaradjujem hiljade dolara/evra svakog meseca a ti budi tvrdoglav dok radis negde u nekoj firmi za 300 evra

A ti nastavljaj i dalje da pokusavas da me ubedis da si ti pametan a ja glup

Evo juce bas podigoh 3000 evra na bankomatu koje sam dobio prodajom kriptovaluta

Virtuelni su koliko i tvojih 35.000 u firmi

Poslednja izmena:
Evo juce bas podigoh 3000 evra na bankomatu koje sam dobio prodajom kriptovaluta

3000 evra nisi mogao nikako da podignes na bankomatu jer postoje dnevni limiti i oni se krecu do 200K dinara (ovako veliki limit je odobren samo posebnim klijentima, recimo platinasta kartica) uz to postoji i limit koliko puta mozes podici novac sa bankomata u toku dana (mislim da je 5 transakcija limit) i na sve to i uslov da se moze uzeti najvise 30 - 40 novcanica po jednoj transakciji u zavisnosti od bankomata, s tim sto do 200K mozes podizati samo pod uslovom da imas poseban status i to samo na odredjenim karticama i samo u odredjenim bankama. Novcanice od 5000 dinara ima skupa 10-tak bankomata u Beogradu po ostalim mestima najveca novcanica je 2000 dinara.

Poslednja izmena:
3000 evra nisi mogao nikako da podignes na bankomatu jer postoje dnevni limiti i oni se krecu do 200K dinara (ovako veliki limit je odobren samo posebnim klijentima, recimo platinasta kartica) uz to postoji i limit koliko puta mozes podici novac sa bankomata u toku dana (mislim da je 5 transakcija limit) i na sve to i uslov da se moze uzeti najvise 30 - 40 novcanica po jednoj transakciji u zavisnosti od bankomata, s tim sto do 200K mozes podizati samo pod uslovom da imas poseban status i to samo na odredjenim karticama i samo u odredjenim bankama. Novcanice od 5000 dinara ima skupa 10-tak bankomata u Beogradu po ostalim mestima najveca novcanica je 2000 dinara.

kad imas karticu telenor ili mts banke mozes da dignes i 20.000 dnevno

Ja sam digao 3000 iz udarca.

I to devizno

Ocito da si nedovoljno informisan.

Tako da trenutno gledano na osnovu tezine proizvodnje, i cene kostanja, po meni realna cena za 1 bitkoin je oko 14.000 dolara

Jer taj neko ko ga proizvodi treba i da zaradi nesto za tih 2.5 godine proizvodnje koliko mu treba da ga proizvede da bi imao racuna da se time bavi.

Sto znaci da je trenutno cena bitkoina podcenjena debelo.

Ali tako je uvek u januaru/februaru

tihi, moja deca su ulozila po 20 eura, i posle izvesnog vremena su dobili po, mislim 187.000 eura, da su drzali do momenta kad je bitkoin bio 20.000 imali bi po nekoliko miliona. sad pitanje za tebe: kako se isplatilo NEKOME da pravi te bitkoine kad mu je cena bila nekoliko centi?

tihi, moja deca su ulozila po 20 eura, i posle izvesnog vremena su dobili po, mislim 187.000 eura, da su drzali do momenta kad je bitkoin bio 20.000 imali bi po nekoliko miliona. sad pitanje za tebe: kako se isplatilo NEKOME da pravi te bitkoine kad mu je cena bila nekoliko centi?

Lakše se kopao, običnim računarom mogao si da dnevno iskopaš nekoliko desetina bitkoina.

vrlo prosto

na poceyku kad je cena bila mizerna 10000 puta manje ljudi je ucestvovalo u procesu proizvodnje novih novcica

Samim tim su dobijali u istom procentu vise novcica.

Npr danas ti treba sa najjacom masinom 2.5 god da proizvedes jedan

Tada u yim prvim danima ljudi su proizvodili na stotine i hiljade sa par grafickih kartica

Shvati nagradu za balazenje bloka kao tortu

Tada se torta delila na par stotina ljudi danas se deli na par stotina hiljada

Back