Kriptovalute

Da, ali sta vam znaci taj BTC ATH? Ne kapiram. Imate 2x of 10k do sada. Aj da imate $10m u BTCu pa da vas razumem.
Poenta - necete se od BTC-a leba najesti ako vec niste bogati.
S druge strange, DeFi shitcoin-ovi daju po 10x u danu (mada ima i dosta prevara naravno) :lol:
Predlazem da se izbacuju i novosti iz DeFi oblasti ovde a ne samo BTC BTC BTC...boring.

Da, ali sta vam znaci taj BTC ATH? Ne kapiram. Imate 2x of 10k do sada. Aj da imate $10m u BTCu pa da vas razumem.
Poenta - necete se od BTC-a leba najesti ako vec niste bogati.
S druge strange, DeFi shitcoin-ovi daju po 10x u danu (mada ima i dosta prevara naravno) :lol:
Predlazem da se izbacuju i novosti iz DeFi oblasti ovde a ne samo BTC BTC BTC...boring.

Primera radi, API3 drugari.

https://www.dextools.io/app/uniswap/pair-explorer/0x4dd26482738be6c06c31467a19dcda9ad781e8c4

kupio sam ga pre neki dan kad je pokrenut coin, za 0.3...pa vi racunajte povracaj na investiciju s trenutnom cenom......

Novine na Volstritu: Stižu kriptovalute
Njujork -- Optimizam se vratio u svet kriptovaluta.

Razlozi su povećani interes institucionalnih investitora, prihvatanje od strane sve više kompanija i platnih sistema, kao i ponovna vera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima.

Bitkoinom se ovih dana trguje po cenama vrlo bliskim najvišem nivou ikada, a porast cene zabilježile su i gotovo sve druge vodeće kriptovalute.

Dodatni optimizam ulagačima u kriptoimovinu možda će sada dati i najava američke kompanije S&P Dau Džons Indajsez. Oni su poznati po svojim berzanskim indeksima koji već decenijama odražavaju sentiment i kretanja tržišta kapitala, a uskoro će u njihov portfelj indeksa biti uvršteni i oni koji prate kretanja na tržištu kriptovaluta.

U proračune će ulaziti cene više od 550 aktivnih kriptovaluta, a u kompaniji se nadaju da će njihovi indeksi pružiti ulagačima bolje podatke o kretanjima cena, ali i otvoriti ovo tržište brojnim novim ulagačima zainteresovanim za kriptovalute. Na ovaj potez odlučili su se jer smatraju da je sada pravo vreme za to – digitalna imovina postaje sve značajniji deo imovine ulagača, pa je potrebno imati nezavisne, pouzdane i lako shvatljive pokazatelje, poručuju iz S&P Dau Džons Indajseza.

Za izradu indeksa i praćenje njihovih kretanja koristiće se tržišni podaci o kriptovalutama američke kompanije Luka. Osim stabilnih i pouzdanih informacija, pokretanje indeksa trebalo bi da pruži veću sigurnost ulagačima i da smanji rizike ulaganja, te da ih učini ravnopravnom imovinom za ulaganje s obveznicama, deonicama i drugim vrednosnim papirima na berzama.

Prvi berzanski kriptoindeksi premijeru bi trebalo da imaju sledeće godine.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=12&dd=06&nav_id=1775792

Pljuvačka i Džegi kadar nevera :eek:

XRP je 2017 počeo na 0.6¢, danas je 100x vredniji. Bitkoin je 2017 počeo na 1000$, sada je 19x vredniji.
Ala si lupio :)
https://coinmarketcap.com/currencies/xrp/

Znaci 2017 u ovo vreme, na danasnji dan je bio oko 0.26$ a sada je oko 0.6$ dok je BTC bio oko 14k a sada oko 19k.
Ako tako gledas BTC je manje rastao al ako gledas od najevce vrednosti ikada XRP je pao sa preko 4$ na 60centi a sa 20k dosao opet do 20k. sto znaci da je XRP izgubio 85% svoje vrednosti....

Ala si lupio :)
https://coinmarketcap.com/currencies/xrp/

Znaci 2017 u ovo vreme, na danasnji dan je bio oko 0.26$ a sada je oko 0.6$ dok je BTC bio oko 14k a sada oko 19k.
Ako tako gledas BTC je manje rastao al ako gledas od najevce vrednosti ikada XRP je pao sa preko 4$ na 60centi a sa 20k dosao opet do 20k. sto znaci da je XRP izgubio 85% svoje vrednosti....
Ja napišem "počeo 2017" a ti odgovoriš sa "2017 u ovo vreme" i ja sam lupio?

A ovo drugo, koji je značaj podatka "najveće vrednosti ikada"? Ja ti dajem duži vremenski period, 4 godine kao osnovu, a ti gledaš pik u trenutku najvećeg ludila?

Ja napišem "počeo 2017" a ti odgovoriš sa "2017 u ovo vreme" i ja sam lupio?

A ovo drugo, koji je značaj podatka "najveće vrednosti ikada"? Ja ti dajem duži vremenski period, 4 godine kao osnovu, a ti gledaš pik u trenutku najvećeg ludila?
Pa ja sam pisao kada su se ljudi kleli u Ripple i kada je vredeo 1.2$, to je bilo pre 3god i kada je pao sa oko 4$, pa su se ovde ljudi i dalje klelu u njega i onda je pao pre ovog skoka na 0.2$.
Uzimati vremenski period kao referencu koji tebi odgovara je glupo jer nema bitnu ulogu u tome da je izgubio 85% vrednosti ( od najvise ikada ). Onda kada je najniza vrednost BTC-a bila oko 3500$ tada je XRP bio 0.3$ sada je btc oko 20k$ ili 5.5x vise a XRP oko 0.6$ ili 2x vise. Dakle BTC se vratio na svoju vrednost skoro a XRP mora da skoci 6.6x da bi bio na istoj vrednosti.

I jedan i drugi koin idu svojim putem, dobro je što nisu vezani. Jednako je bilo glupo kupiti btc na 20k i xrp na 3$, jednako pametno kupiti btc na 3k i xrp na 11¢.

Ja sam kupovao oba i tokom 2017 a i posle, kao i eth. Dobar investitor gleda potencijal, ne ponaša se kao navijač. Dobar trejder takođe. Meni su najveću zaradu doneli šitovi koje ni u ludilu ne bi držao u narednim godinama, ali tu zaradu koristim da akumuliram ova 3 teškaša - sva tri, bez zaljubljivanja u bilo koji.

Svako ko se kleo u XRP niti razume decentralizaciju niti zaslužuje 100x...jeste skocio puno od početka 2017te, kao i sve uostalom, ali je svakako shitcoin a ne teškaš.

@markons82 ta relativna poredjenja su besmislena ako gledas veću sliku

@Muad'Dib BTC/ETH jasno, ali cemu akumulacija XRP-a? Ne slažem se s tim.

U globalu, svaki mini mehur je sansa za 10-100x; ICO mehur 2017te, DeFi mehur 2020te, tako da svakako na shitovima moze da se zaradi. Ali moze i da se izgubi sve ko srlja.

Elem, imam utisak da ljudi na ovom PDFu romantizuju BTC maksimalno. Not my cup of tea.

Šta se podrazumeva pod Bitcoin Cash, jel to bitkoin ili neka druga valuta istog imena?

bitkoin.jpg

Svako ko se kleo u XRP niti razume decentralizaciju niti zaslužuje 100x...jeste skocio puno od početka 2017te, kao i sve uostalom, ali je svakako shitcoin a ne teškaš.

@Muad'Dib BTC/ETH jasno, ali cemu akumulacija XRP-a? Ne slažem se s tim.
Voleo bih da mi definišeš decentralizaciju, jer ne postoji jedan kriterijum decentralizacije već više njih.

Kada gledamo top kriptovalute, svaka ima neku slabost u decentralizaciji. Recimo BTC i ETH imaju veliki problem geografske centralizacije hash snage, taj problem XRP nema. Drugi problem koji XRP nema a ova dva imaju je problem skaliranja, jer se kod XRPa učesnici mreže ne bore za nagradu u svakom bloku kao kod BTC i ETH. Ta borba za nagradu između majnera po samom principu rada usporava funkcionisanje i ne dozvoljava skaliranje.
Postoji problem decentralizacije kod XRPa, a to je centralizacija supply-ja (polovina je u rukama osnivača). To jeste loše, ali nosi i neke prednosti jer imaš kompaniju sa ogromnim finansijskim i ljudskim resursima koja se aktivno bori za adoption, za razliku od majnera koje zanima trnutna zarada i mogu da napuste mrežu čim se pojavi nešto isplativije.

U svakom slučaju XRP jeste teškaš, jedna je od najstarijih kriptovaluta, godinama drži mesto u vrhu i koristi se sve više van užeg kripto sveta. Svrha mu nije da se takmiči sa ETH i BTC, svaka valuta je stvorila svoj usecase i suvereno drži svoju dominaciju u njemu. Kladim se na sve njih.

Zdravo ljudi.

Da li Binance dozvoljava ljudima iz Srbije deposit direktno sa kartice na račun?

Meni iz nekog razloga ne dozvoljava. Inače pokušao sam i na blockchain.com da uplatim i ni oni mi ne dozvoljavaju iz nekog razloga.
Može li neko objašnjenje, pomoć? Hvala

Posle silnih postova ovde ko uopste od kriptonaca tvrdi da je bilo sta od kripto valuta valuta?

-sve kripto valute su samo commodity, nemaju osobine valute, osim sto su platezna sredstva, ali nemaju strukturu da budu valuta.
-ceo monetarni sistem sveta se prihvatanjem kriptovaluta kao valute gubi u novoj strukturi koja nije struktura....to ce tek biti vidljivo
-smisao umetnickog dela je da dobija na ceni i tako uvecava investiciju
-berze su nepovezane bas kao galerije kod umetnickih dela...slicno procenjuju sliku ali ipak cena zavisi od konkretne galerije i trenutka u kom se kupuje
-bez obzira na podelu shitcoin i bitcoin, svaki coin kriptovaluta je shitcoin po strukturi, a zbog zarade mora tako da bude tj zlatna podloga se vise ne koristi ni kod FOREX valuta...a stampa se i ukida po potrebi....ali to stampanje i ukidanje je cak i vise u skladu sa strukturom monetarnog i smislom sta je valuta nego bilo sta kod kriptovaluta

Stoji da su korisne kao commodity, isto kao sto je koristan i zlatan lanac kad idete u neku stranu zemlju....mnogo je koristan...narocito ako nema VISA, dinar vam ne vredi, zlatni lanac radi posao i na ulici u selu sa 5000 stanovnika u sve je ravno Aziji...

Sama strategija i ponasanje ljudi govori da je kriptovaluta commodity, tj namera vecine je ili prenos ili zarada na njemu...

Posle silnih postova ovde ko uopste od kriptonaca tvrdi da je bilo sta od kripto valuta valuta?

Sama strategija i ponasanje ljudi govori da je kriptovaluta commodity, tj namera vecine je ili prenos ili zarada na njemu...
Još uvek nisu valute, možda će biti. Po nekim karakteristikama su bolje valute od fiat valuta, svakako pravednije.

Šta god da su, trenutno su vrlo primamljiva investicija.

Ministar finansija o bitkoinu, porezu, fiskalizaciji i isplati obeštećenja
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Zakon o digitalnoj imovini nešto potpuno novo kod nas.
Izvor: B92, Tanjug utorak, 15.12.2020. | 10:32 -> 11:10

Podeli

Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIĆ

Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIĆ​

Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da zaostaje za svetom, a ovim zakonom reguliše se upotreba digitalnih valuta, od kojih je najpoznatiji bitkoin.

On je na današnjoj sednici Narodne skupštine poručio da je inovativna tehnologija budućnost.

Digitalna imovina

Kako je dodao, Predlog zakona o digitalnoj imovini treba da doprinese pozicioniranju Srbije kao lidera u jugositočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija.

Mali je u Skupštini Srbije, obrazlažući predloženo rešenje, rekao da je glavni cilj zakona otvaranje većih mogućnosti poslovanja privrednika, te da će zahvaljujući njemu privrednici lakše finansirati svoje inovativne ideje. Kako je objasnio, otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti privrednika i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine.

"Digitalna imovina, koja se ponekad naziva i kripto-imovina ili virtualna imovina, u ovom predlogu zakona je definisana kao digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja”, rekao je Mali.

On je podsetio da je najpoznatiji predstavnik digitalne imovine u svetu bitkoin, a najčešća tehnologija na kojoj se digitalna imovina kreira je blokčejn tehnologija.

Mali je naveo da će donošenjem novog zakona, privrednici imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

Zakon o fiskalizaciji

Ministar je u Skupštini Srbije rekao da se predloženi model fiskalizacije zasniva na onlajn režimu koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu u trenutku prometa na malo. To će, prema njegovim rečima, osigurati da se svaki promet dobara i usluga na malo, evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja.

"Zakon o fiskalizaciji treba da omogući borbu protiv sive ekonomije. Poslednji zakon o fiskalizaciji donet je pre 15 godina, a u međuvremenu tehnologija je napredovala. Najvažnija izmena u okviru njega je to da Poreska uprava na ovaj način ima kontrolu u realnom vremenu", objasnio je on.

Na ovaj način, istakao je, stvaraju se uslovi Poreskoj upravi za efikasno praćenje i kontrolu poreskih obveznika kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza, kao i povećanje broja poreskih kontrola u samom sedištu poreskog organa, čime se smanjuje potreba za terenskim kontrolama.

Kaže da se zakonom predlaže proširenje obuhvata fiskalizacije na sve obveznike poreza na prihode od samostalne delatnosti i sve obveznike poreza na dobit pravnih lica, koji vrše promet na malo, s tim da je izuzetno moguće pojedine delatnosti izuzeti od obaveze evidentiranja prometa na malo u posebno opravdanim slučajevima.

“S obzirom na to da novi model fiskalizacije može stvoriti troškovi privredi, koji bi bili jednokratne prirode država je preuzela najveći deo tereta na sebe, te je u usvojenom budžetu za narednu godinu izdvojeno 3 milijarde dinara za suvencije privrednicima”, rekao je Mali.

Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIĆ

Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIĆ​

Predlogom zakona se smanjuju troškovi poslovanja na duži rok, ukida nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent, naglasio je ministar.

Kako je dodao, po novom Zakonu od fiskalizaciji, papirnih traka više neće biti, kao ni GPRS modula, što će smanjiti troškove privrednicima budući da će ceo proces biti digitalizovan.

On je naglasio da privrednici neće izdvojiti ni dinara iz svog džepa za sprovođenje novih propisa.

Predloženo je da primena zakona počne 1. januara 2022. godine.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=12&dd=15&nav_id=1780857

Da li ja ovo dobro kapiram ili beogradska bagra lopovska planira od 1. januara da naplacuje PDV na svaku kripto transakciju? z:D

Blumberg: Bitkoin prešao 20.000 dolara
Bitkoin je danas prvi put u istoriji prešao vrednost od 20.000 dolara, prenosi Blumberg.

Najveća svetska kriptovaluta danas je narasla sedam odsto i popodne je vredela 20.787 dolara. Ove godine bitkoin se gotovo utrostručio. Bitkoin kraj godine dočekuje s najvećom vrednosti ikad. Na početku godine to nije izgledalo tako. Od sredine februara do sredine marta vrednost mu je pala za više od 50 odsto – na samo 4.895 dolara.

Nakon kratke faze oporavka cena se dugo kretala blizu granice od 10.000 američkih dolara – sve do pre nekoliko sedmica. U novembru se bitkoin kretao oko 16.000 dolara. Bitkoin je krajem 2017. gotovo dotakao vrednost od 20.000 dolara, ali je onda došlo do pada.

Šta se podrazumeva pod Bitcoin Cash, jel to bitkoin ili neka druga valuta istog imena?

Pogledajte prilog 814264

Bitcoin cash je posebna kriptovaluta koja se "odvojila" od bitkoina tipa u 2018 godini. Prakticno neki developeri su odlucili da bitcoin mainstream ne daje dovoljno i da razvoj treba da krene u nekom drugom smeru.

U sustini posebna kriptovaluta danas . Slicna BTC-u ali i razlicita u isto vreme.

Blumberg: Bitkoin prešao 20.000 dolara
Bitkoin je danas prvi put u istoriji prešao vrednost od 20.000 dolara, prenosi Blumberg.

Najveća svetska kriptovaluta danas je narasla sedam odsto i popodne je vredela 20.787 dolara. Ove godine bitkoin se gotovo utrostručio. Bitkoin kraj godine dočekuje s najvećom vrednosti ikad. Na početku godine to nije izgledalo tako. Od sredine februara do sredine marta vrednost mu je pala za više od 50 odsto – na samo 4.895 dolara.

Nakon kratke faze oporavka cena se dugo kretala blizu granice od 10.000 američkih dolara – sve do pre nekoliko sedmica. U novembru se bitkoin kretao oko 16.000 dolara. Bitkoin je krajem 2017. gotovo dotakao vrednost od 20.000 dolara, ali je onda došlo do pada.

Trenutno je 22.300 dolara

jaguarka na 22.300 respiratora

Back