Kriptovalute

Samo ga ti vozi do nule jer već znaš budućnost, mi ćemo da se divimo tvom umeću. Jedva čekam tvoje screenshotove.

Neko je kupio na 20k, neko je kupovao na 1$, pojedinci su nebitni u ovoj priči.

Samo ga ti vozi do nule jer već znaš budućnost, mi ćemo da se divimo tvom umeću. Jedva čekam tvoje screenshotove.

Neko je kupio na 20k, neko je kupovao na 1$, pojedinci su nebitni u ovoj priči.
Pa šta si hteo da dokažeš time da ja Šortujem i Skrinšotujem.

Kao, ja to uradim na $7000, a ono ode na $14000, što dokazuje da si ti u pravu? Pa to se već desilo u suprotnom smeru.

Sve što ti ovde radiš je da izigravaš baba Vangu proricanjem propasti kriptovaluta, a argument ti je "ja sam mnogo pametna i znam".

Dokaži se, nemoj samo da sama sebe hvališ. Nemoj da nam objašnjavaš šta se desilo, pokaži nam da znaš šta će se desiti.

Sve što ti ovde radiš je da izigravaš baba Vangu proricanjem propasti kriptovaluta, a argument ti je "ja sam mnogo pametna i znam".

Dokaži se, nemoj samo da sama sebe hvališ. Nemoj da nam objašnjavaš šta se desilo, pokaži nam da znaš šta će se desiti.
Ne mogu da znam te oscilacije, jer se one nalaze u slobodnoj volji Budala.

Recimo ako neki ludak ima 8000 dolara, otkud ja znam da li će da mu večeras dune da toliko ponudi za BTC.

Ali znam da BTC nema nikakvu upotrebnu vrednost, prema tome vremenom će se ti isti kupci dozvati pameti i pokušati da izvade bar $100.

Svi Jamini eksperti i njihova predviđanja:
Screenshot_20191121_215332.jpg

Nit je bitkoin "biznis" niti su kriptovalute uporedive sa lalama. Ali kada smo kod lala, kako stoje stvari nakon tog balona? Holandija je jedina država na svetu koja zgrće lepe pare na njima, zar ne? Slično se dogodilo sa balonom oko izgradnje pruga u Engleskoj, sa telekom kompanijama 90tih, sa internet kompanijama u dotkom balonu - tokom balona se uz pažnju dobije i novac za izgradnju infrastrukture na kojoj se nakon pucanja balona gradi realan biznis. Tokom 2017 su ljudi obratili pažnju na kripto, sa novcem iz balona je građena osnova tokom 2018 i 2019, šta sledi nakon toga? Budale će se uvek slepo držati svojih stavova i zbog toga će propustiti priliku da učestvuju u nečemu što im može doneti mnogo dobiti.

Da, ali lalu možeš da staviš na rever itd.

Bitkoin nema nikakvu upotrebu. Kreg Rajt je odvalio sledeće: "Mi smo kao paun koji bez potrebe ima jarko perje, i time dokazuje svoju vrednost. Naime mi spaljujemo resurse bez potrebe, i to dokazuje da je bitkoin vredan."

Ja kažem: "Gledaj, spaljivanje para uopšte ne dokazuje vrednost."

Ma ti nemaš problem da svemu zakačiš "intrisinčnu vrednost", čak i banana zalepljena za zid koja košta 120.000$ je ok, samo ne možeš da prihvatiš da novac koji ne zavisi od države, koji ne može da se doštampa ili konfiskuje a istovremeno je dostupan u svakom kutku sveta može da bude vredan.

Objektivnost 0%

Ma ti nemaš problem da svemu zakačiš "intrisinčnu vrednost", čak i banana zalepljena za zid koja košta 120.000$ je ok, samo ne možeš da prihvatiš da novac koji ne zavisi od države, koji ne može da se doštampa ili konfiskuje a istovremeno je dostupan u svakom kutku sveta može da bude vredan.

Objektivnost 0%
Kažem ti, ne možeš Niotkuda da udenjuješ pojmove u rečenicu. Recimo ovako:

Osoba A: "Hajde da ti pošaljem SMS-om slovo A."
Osoba B: "A, zašto to radimo?"
Osoba A: "Pa zar nije super poslati nekom zamašnu količinu novca za manje od 10 sekundi?"

Kao što vidimo, ovaj prvi je Niotkuda počeo da zove slovo A "novcem."

To isto vi radite sa BTC.

Zaista smaraš tim glupim poređenjem, zašto si se ućutala kada sam ti tražio da mi daš digitalni ekvivalent koji se ne može umnožavati?

To pitanje i dalje stoji, jer dok slovo A možeš da umnožavaš u nedogled, BTC ne možeš, njihov zbir je globalno uvek isti a supply se povećava matematički kontrolisano. I da, ne možeš da kažeš "napravi novu kriptovalutu" kao što ne možeš da napraviš novu socijalnu mrežu i da ona bude odmah jača od fejsbuka jer mreža je vredna koliko i broj njenih učesnika.

Zaista smaraš tim glupim poređenjem, zašto si se ućutala kada sam ti tražio da mi daš digitalni ekvivalent koji se ne može umnožavati?

To pitanje i dalje stoji, jer dok slovo A možeš da umnožavaš u nedogled, BTC ne možeš, njihov zbir je globalno uvek isti a supply se povećava matematički kontrolisano. I da, ne možeš da kažeš "napravi novu kriptovalutu" kao što ne možeš da napraviš novu socijalnu mrežu i da ona bude odmah jača od fejsbuka jer mreža je vredna koliko i broj njenih učesnika.
OK To sa slovom A nije bio dokaz za činjenicu da "Limited Edition" nema uvek vrednost.

Nego je to sa slovom A bio primer fallacy-ja koji se zove "Nasumično ubacivanje reči Novac u rečenicu."

Jer je junak poređenja rekao sledeće: "Poslaću ti slovo A. Zašto nećeš, zar nije ugodno dobijati velike pare?"

Što se tiče tvog argumenta da je svaki "Limited Edition" automatski vredan, Piter Šif je rekao da on jako ružno crta, pa čak i ako bi se ograničio na samo 1 crtež, ta ograničenost ponude ne bi uopšte značila da "Peter Schiff Original Art" ima vrednost.

Nikada nisam napisao da je "Limited Edition" automatski vredan, nego je tebi zgodno da tako braniš svoj nakaradni stav.

Bitkoin ima karakteristike koje nema nijedna druga valuta, ne bilo koje karakteristike nego vrlo bitne karakteristike. Takođe ima first-mover advantage u toj sferi i ima najmoćniju mrežu koja ga podržava.

Sve to zajedno određuje njegovu vrednost.

Nikada nisam napisao da je "Limited Edition" automatski vredan, nego je tebi zgodno da tako braniš svoj nakaradni stav.

Bitkoin ima karakteristike koje nema nijedna druga valuta, ne bilo koje karakteristike nego vrlo bitne karakteristike. Takođe ima first-mover advantage u toj sferi i ima najmoćniju mrežu koja ga podržava.

Sve to zajedno određuje njegovu vrednost.
Ispričaću jedan sovjetski vic. Odlučili su da osnuju prvi strip-klub u SSSR. Međutim slaba posećenost.

"Da nije problem u striptizeti?"
- "A, ne! Ona je proveren kadar. Član partije već 40 godina."

Znači, ova šala nas uči da nije dovoljno imati "bilo kakvu ekspertizu" nego "ekspertizu u relevantnoj oblasti."

Evo kako se to prenosi na BTC: Nije važno da li je on remek-delo computer science-a, nego je važno da li ima vrednost u smislu para.

Jer sigurna sam da ako bi vam neko rekao: "Vaš BTC je vredan 0 para, ali stvarno je sjajan computer science."
Vi to ne bi shvatili kao pozitivan komentar za btc, jer je vaš cilj bio da on bude vredan lovu.

Konkluzija: umesto airy-fairy izraza kao "mreža," "first mover," napiši kako BTC može da bude koristan u svakodnevnom životu. Spoiler alert: ne može.

Opet nakaradna logika koja ne drži vodu ali se tako opravdavaš.

Bitkoin (+ ETH i XRP) vuku vrednost iz tih specifičnih karakteristika, jer su one bitne.
(BTC,ETH,XRP) - novac koji je nemoguće doštampati? vrlo poželjno.
(BTC,ETH,XRP) - novac koji je nemoguće konfiskovati? vrlo poželjno.
(BTC,ETH,XRP) - novac koji je lako prenosiv? vrlo poželjno.
(BTC,ETH,XRP) - novac koji je globalno dostupan? vrlo poželjno.

dodatne prednosti, ovde se diferenciraju valute novog doba:
(BTC) - novac koji ima otvorenu i fer distribuciju? vrlo poželjno.
(ETH) - novac kojim je moguće definisati finansijske ugovore? vrlo poželjno.
(XRP) - novac kojim je moguće vršiti mikroplaćanja kroz striming? vrlo poželjno.

Alternativa ovakvom novcu ne postoji, to se možda ne dopada vladama i bankama, ali se dopada svima ostalima koje ovi vuku za nos.
Eto odakle dolazi njegova vrednost i zašto ona neprestano raste. Ti na to nemaš odgovor, zato izmišljaš neke glupe komparacije i izvlačiš argumente zanemarivanjem svih karakteristika u paketu, nego izdvojiš jednu pa kažeš "to nije bitno". Sve to u kompletu Jami, tu leži vrednost.

Poslednja izmena:
Evo, opet si ubacio reč Novac ničim izazvan.

Da ja verujem da je Bitkoin novac, nikakva dalje rasprava ne bi bila potrebna.

Tako je jednom Muhamed počeo da piše mirovni sporazum: "Muhamed, poslanik Božiji" a druga strana je rekla: "Čekaj, kad bi mi verovali da si ti poslanik, ne bi ni bilo ove rasprave." On im je onda udovoljio: "OK Piši samo Muhammad ibn Abdillah."

Evo, opet si ubacio reč Novac ničim izazvan.

Da ja verujem da je Bitkoin novac, nikakva dalje rasprava ne bi bila potrebna.

Tako je jednom Muhamed počeo da piše mirovni sporazum: "Muhamed, poslanik Božiji" a druga strana je rekla: "Čekaj, kad bi mi verovali da si ti poslanik, ne bi ni bilo ove rasprave." On im je onda udovoljio: "OK Piši samo Muhammad ibn Abdillah."

Ja verujem da si ti trandza al sta sada...

BTC kao i bilo koji coin je vrsta novca. Da si zaista završila ekonomiju ili bila šta povezano znala bi šta je definicija novca

Opet nakaradna logika koja ne drži vodu ali se tako opravdavaš.

Bitkoin (+ ETH i XRP) vuku vrednost iz tih specifičnih karakteristika, jer su one bitne.
(BTC,ETH,XRP) - novac koji je nemoguće doštampati? vrlo poželjno.
(BTC,ETH,XRP) - novac koji je nemoguće konfiskovati? vrlo poželjno.
(BTC,ETH,XRP) - novac koji je lako prenosiv? vrlo poželjno.
(BTC,ETH,XRP) - novac koji je globalno dostupan? vrlo poželjno.

dodatne prednosti, ovde se diferenciraju valute novog doba:
(BTC) - novac koji ima otvorenu i fer distribuciju? vrlo poželjno.
(ETH) - novac kojim je moguće definisati finansijske ugovore? vrlo poželjno.
(XRP) - novac kojim je moguće vršiti mikroplaćanja kroz striming? vrlo poželjno.

Samo bih te zamolio da u isti kos ne ubacujes Ripple, on je token a ne coin. Pre par godina sam pričao sa je prevara i da je pitanje vremena kada će puci, tada su se pojedini ovde kleli u njega, predviđali svetlu budućnost, tada je vredeo 4$ sada 20x manje...

Back