Krimski rat 1853-1856

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
178.059
Pismo francuskog vojnika sa Krima: Protiv Rusa uzaludno je boriti se!

Kada je Rusu u ruci puška sa bajonetom i drvetu bih savetovao da se skloni, napisao je vojnik svom prijatelju Morisu tokom Krimskog rata 1853.-1856.

„Naš major kaže da su oni (Rusi), po svim pravilima vojne nauke davno trebali da kapituliraju. Na jedan njihov top dode naših pet, na jednog njihovog vojnika dode naših deset. A da im vidiš oružje! Verovatno su naše dede koje su jurišale na Bastilju imale bolje oružje. Nemaju municije. Svako jutro žene i deca izlaze na bojno polje i skupljaju u džakove topovska zrna i municiju. Mi pocinjemo da pucamo. Da. Ovo navodi jedan francuski vojnik sa Krima u svom pismu prijatelju Morisiju u Parizu, koje je napisao tokom Krimskog rata 1853.-1856. godine.

480817_opsada-sevastopolja-franz-roubaud_ls.jpg

"Nemoj se cuditi što pucamo na žene i decu, jer ta municija koju skupljaju je namenjena nama! A oni ne beže, žene pljuju na našu stranu a deca nam se plaze. Nemaju šta da jedu. Gledamo kako male komade hleba dele na petoricu. Odakle im snaga da se bore? Na svaki naš juriš oni odgovaraju kontra jurišem i prisiljavaju nas da se vratimo u utvrdenja. Morise, nemoj se smejati našim vojnicima, oni nisu plašljivi, ali kada je Rusu u ruci puška sa bajonetom i drvetu bih posavetovao da mu se skloni sa puta. Ja dragi Morise više ne verujem majoru, cini mi se da se ovaj rat nikada nece završiti".

"Juce pred mrak smo cetvrti put išli na juriš i cetvrti put odstupili. Ruski mornari (vec sam ti pisao o tome sišli su sa brodova i sada brane utvrdenja) pojurili su za nama. Ispred svih je jurio jedan mali cvrsti mornar, sa crnim brkovima i mindušom u jednom uvetu. Dvojicu naših je oborio, jednog bajonetom, a drugog kundakom i krenuo na treceg kada ga je šrapnel pogodio, ruka mu je odletela, a krv šiknula iz rane kao vodoskok. Napravio je još nekoliko koraka i pao baš ispred našeg rova. Uvukli smo ga kod nas i kako-tako prevezali mu rane i ostavili u zemunici. Još je disao: ”Ako ne umre do jutra, poslacemo ga u bolnicu, rekao je podnarednik, sada je kasno da ga nosimo.”

"Nocu sam se iznenada probudio, kao da me je neko gurnuo u snu. Dugo sam nepomicno ležao i nisam mogao da zaspim. Iznenada sam u uglu zacuo šuškanje. Upalio sam šibicu i neceš verovati ranjeni ruski mornar je dopuzao do bureta sa barutom i u ruci koja mu je ostala držao kresivo i kremen. Bled kao platno, sa stisnutim zubima pokušavao je poslednjim silama jednom rukom da izazove iskru. Malo je falilo da svi mi zajedno sa njim odletimo u vazduh. Skocio sam, išcupao mu iz ruku kremen i poceo da vicem neprirodnim glasom. Zašto sam vikao, kada je opasnost prošla? Veruj mi Morise, prvi put za vreme rata sam se uplašio. Ako se ranjeni iskrvareni mornar bez jedne ruke ne predaje vec pokušava da sebe i protivnika digne u vazduh – onda treba prekinuti rat. Protiv takvih ljudi je uzaludno boriti se”, završio je pismo vojnik.

Tako se bore Rusi. Do zadnjeg, do kraja, zrtvuju sve, ne predaju se nikad .

Zato ih niko nikad nije pobedio ....

Jer niko ne moze da istrpi sto Rus moze....

Koliko bese ono Napoleon poveo na Rusiju? 800.000 cini mi se a vratilo se kucama 20.000

Po prirodi Rusi su kako po fizickoj snazi tako i psihickoj najaci narod na svetu. Duhovno su najaci narod na svetu a pored svega sto je najbitnije nisu okupatori, brane jedni druge, brane svoju Zemlju, jednom rijecju narod koji nikome zlo nije ucino ako to neko ne ucini njima. Bog je uz taj narod i to se pokazalo kroz citavu istoriju. Ovo pismoje jos jedan od hiljadu dokaza o hrabrosti i veri Ruskog naroda.

Po prirodi Rusi su kako po fizickoj snazi tako i psihickoj najaci narod na svetu. Duhovno su najaci narod na svetu a pored svega sto je najbitnije nisu okupatori, brane jedni druge, brane svoju Zemlju, jednom rijecju narod koji nikome zlo nije ucino ako to neko ne ucini njima. Bog je uz taj narod i to se pokazalo kroz citavu istoriju. Ovo pismoje jos jedan od hiljadu dokaza o hrabrosti i veri Ruskog naroda.

Pa da, bog je uz Ruse. Zato im je dao komunističku revoluciju, hlodomor, Staljina, i 27 miliona mrtvih u II svetskom ratu.

Po prirodi Rusi su kako po fizickoj snazi tako i psihickoj najaci narod na svetu. Duhovno su najaci narod na svetu a pored svega sto je najbitnije nisu okupatori, brane jedni druge, brane svoju Zemlju, jednom rijecju narod koji nikome zlo nije ucino ako to neko ne ucini njima. Bog je uz taj narod i to se pokazalo kroz citavu istoriju. Ovo pismo je jos jedan od hiljadu dokaza o hrabrosti i veri Ruskog naroda.

:ok::ok::ok:

Po prirodi Rusi su kako po fizickoj snazi tako i psihickoj najaci narod na svetu.
Rasizam. Nemacki vodja iz 30 i neke se ne bi postideo.
Duhovno su najaci narod na svetu a pored svega sto je najbitnije nisu okupatori, brane jedni druge, brane svoju Zemlju, jednom rijecju narod koji nikome zlo nije ucino ako to neko ne ucini njima. Bog je uz taj narod i to se pokazalo kroz citavu istoriju. Ovo pismoje jos jedan od hiljadu dokaza o hrabrosti i veri Ruskog naroda.
Ma da... nisu okupatori nicega.... Gde je Rusija u srednjem veku bila? Nije dobacivala ni do Urala... pa su onda osvojili sve do Pacifika. Osvojili. I dan danas, osim na primorju, tamo bas i nema previse Rusa.
Bicu jasan i za druge delove sveta, da ne ispadne da sam jednostran - ceo americki kontinent je takodje okupiran, kao i Australija. Tamo vladaju potomci osvajaca.

Sto se tice visokog morala odbrane, to je sasvim normalno da bude tako. Rusi su imali i previse prilika da vezbaju tu osobinu. Nismo ni mi daleko. Ali, to sa druge strane znaci mnogo pogibije.

Ma da... nisu okupatori nicega.... Gde je Rusija u srednjem veku bila? Nije dobacivala ni do Urala... pa su onda osvojili sve do Pacifika. Osvojili. I dan danas, osim na primorju, tamo bas i nema previse Rusa.
Bicu jasan i za druge delove sveta, da ne ispadne da sam jednostran - ceo americki kontinent je takodje okupiran, kao i Australija. Tamo vladaju potomci osvajaca.
Такође? Не бркај бабе и жабе.
Руси јесу освојили Сибир, али нису побили сва племена. Као што кажеш, ту и даље нема превише етничких Руса, али су се и ти, ''окупирани'' Тунгузи борили као лавови против Хителера...

Fizički, najjači i najkrupniji su zapadnobalkanski narodi, uključujući i nas.
Psihički već slabije stojimo.

Po prirodi Rusi su kako po fizickoj snazi tako i psihickoj najaci narod na svetu. Duhovno su najaci narod na svetu a pored svega sto je najbitnije nisu okupatori, brane jedni druge, brane svoju Zemlju, jednom rijecju narod koji nikome zlo nije ucino ako to neko ne ucini njima. Bog je uz taj narod i to se pokazalo kroz citavu istoriju. Ovo pismoje jos jedan od hiljadu dokaza o hrabrosti i veri Ruskog naroda.[/QUOTE

Све док не добијју ПЕСНИЦУ У ЧЕЛО - антируска стока то неће схватити ............

Nemci su mnogo disciplinovaniji ratnici. Isto je važilo i za Japance do skoro.

Шта ти то значи, по гарнизонском извршавању наредба или придржавању тактичке доктрине?
Јесте истина да су, после Срба, били тактички нај вештији уз слободу процењивања и одлучивања на нај нижим формацијским нивоима.
Познато је да на истоку нису могли да поднесу сразмер људских губитака док на западу нису могли да се материјално равњају а тактички нигде нису били поражени осим од стране ЈВуО.

Шта ти то значи, по гарнизонском извршавању наредба или придржавању тактичке доктрине?
Јесте истина да су, после Срба, били тактички нај вештији уз слободу процењивања и одлучивања на нај нижим формацијским нивоима.
Познато је да на истоку нису могли да поднесу сразмер људских губитака док на западу нису могли да се материјално равњају а тактички нигде нису били поражени осим од стране ЈВуО.

Теби, Миткету и Тиксију само фали Слињослав Лажањски за комплетну дискусију

Било је и српских добровољаца на руској страни.

Prema rečima ruskog vojnog istoričara A. Petrova, „Srbija je dala oko 600 svojih građana koji su došli kao dobrovoljci”. Srbi su služili u konjičkom vodu pod komandom zastavnika Đorđa Jelića, bivšeg pripadnika austrijske vojske poreklom iz Crne Gore.

Na kraju rata, 1856, na Krimu se nalazilo najmanje deset Srba. Zabeleženo je, na primer, ime podoficira Luke Jelića. Vasilije Mihajlović bio je odlikovan krstom Svetog Đorđa za pokazanu hrabrost u akciji 5. februara 1855, što je bio najviši ruski ratni orden. Stevan Petrović, prilikom juriša u Sevastopolju zadobio je tešku kontuziju 24. februara 1855. godine – otkriva istoričar Sergej Pinčuk Galani.
http://www.politika.rs/sr/clanak/367793/Srpski-trag-u-Krimskom-ratu

На Криму је, у складу са жељама велике већине срског народа, била и јединица српских добровољаца. Предводио их је ветеран рата за Српску Војводину, пуковник Ђока Влајковић. Влајковић је на Севастопољу изгубио ногу. За храброст га је руски цар одликовао Крстом Св. Георгија.

vlajkovic.jpg

http://politikin-zabavnik.co.rs/pz/tekstovi/sudar

Sto se tice visokog morala odbrane, to je sasvim normalno da bude tako. Rusi su imali i previse prilika da vezbaju tu osobinu. Nismo ni mi daleko. Ali, to sa druge strane znaci mnogo pogibije.

Gde to nema previše Rusa?

Back