Krijumčarili radioaktivnu spravu kod Sombora

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
67.462
Šta će bilo kome glava gromobrana? Čemu to uopšte može da služi?

Hrvati krijumčarili radioaktivnu spravu kod Sombora – Carinici i policajci završili u BOLNICI!

vrh-radioaktivnog-gromobrana-gp-bezdan-.jpg

Glava gromobrana pronađena je prilikom kontrole na graničnom prelazu Bezdan u prtljažniku automobila „audi“, na izlazu iz Srbije.

Trojica hrvatskih državlja osumnjičena su za krivično delo nošenje opasnih materija i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Uhapšeni L.M. (1974), D.T. (1987), A.T. (1983) su zadržani i saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

Osnovno javno tužilaštvo u Somboru predložilo je sudu da odredi pritvor trojici državljanina Hrvatske.

JP Nuklearni objekti: Izvor jonizujućeg zračenja smešten na sigurno

Izvor jonizujećeg zračenja koji je otkriven u ilegalnom predmetu na graničnom prelazu Bezdan predat je 6. marta na skladištenje u objekat Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, sapšteno je iz tog preduzeća.

JP „Nuklearni objekti Srbije“, koji je nosilac licence za skladištenje radioaktivnog otpada, naveo je u saopštenju za Tanjug da je izvor jonizujućeg zračenja smešten na siguran i bezbedan način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

Milovanović: Prve analize ne ukazuju da kod policajaca ima posledica zračenja

Milovanović je naveo da su im urađene i specifične analize parametara krvi čiji će se rezultati znati u ponedeljak ili utorak. On je precizirao da su urađene specijalne analize mikronukleusa i hromozomske aberacije i da će se na osnovu njih tačno znati da li je došlo do eventualnih poremećaja.

On je rekao i da je predložio da se uhapšena trojica stranih državljana podrvrgnu takođe adekvatnim pregledima.
Direktor Instituta za medicinu rada Aleksandar Milovanović rekao je danas da je devet policajaca koji su na graničnom prelazu Bezdan otkrili glavu gromobrana iz Sombora prebačeno u taj Institut gde su im urađeni pregledi i analize i da nema znakova da kod njih ima posledica zračenja.

On je za Tanjug rekao da se policjaci osećaju dobro i da su posle preglda pušteni kući.

 
kolika je to radijacija kad su "zarazeni" panduri kako pise u novinama?
i sta je sa tim ko ga je nosio? jel on sad svetli u mraku?
Sumnjam da bilo ko od njih baš svetli u mraku - pošto se za radioaktivni gromobran zna samo da je radioaktivan, a ne piše i koliko (ima velikih varijacija u radioaktivnosti) verovatno propisi zahtevaju da se pregledaju.

Da je to baš toliko radioaktivno da od njega počneš da “svetliš u mraku” neko od njih bi već dobio i opekotine od radijacije - veoma su česte kod ozbiljnijeg ozračivanja. Inače, koliko sam čitao, kad su donešeni propisi o skidanju radioaktivnih gromobrana po Srbiji, “nadležni” uopšte nisu predvideli da ti skinuti gromobrani odmah moraju da se zamene nečim, niti je precizirano odakle bi se to platilo, pa su mnoge zgrade (bar neko vreme) ostale bez gromobrana - sumnjam da se propisi o postavljanju gromobrana tako rigorozno primenjuju. Poznata posledica kopiranja propisa EU, ali samo u delu koji zabranjuje ili ukida nešto…
 
Ima tako tih EU propisa koji nam zaista nisu neophodni, ali u ovom slučaju nije tako. Dugotrajna izloženost radioaktivnosti malog intenziteta neće dovesti do opekotina ili ''svetljenja'', ali je dokazano da se na tom prostoru povećava broj obolelih od raka. Nakon Černobilja je to u Vojvodini itekako bilo izraženo, dok u Dalmaciji recimo ne. Štite ih planine, a i dalji su.
Prema tome trebalo je te radioaktivne gromobrane svakako ukloniti, ali naravno i onemogućiti njihovu dostupnost ''širokim narodnim masama''.
 
Ima tako tih EU propisa koji nam zaista nisu neophodni, ali u ovom slučaju nije tako. Dugotrajna izloženost radioaktivnosti malog intenziteta neće dovesti do opekotina ili ''svetljenja'', ali je dokazano da se na tom prostoru povećava broj obolelih od raka. Nakon Černobilja je to u Vojvodini itekako bilo izraženo, dok u Dalmaciji recimo ne. Štite ih planine, a i dalji su.
Prema tome trebalo je te radioaktivne gromobrane svakako ukloniti, ali naravno i onemogućiti njihovu dostupnost ''širokim narodnim masama''.
Nije problem u propisu, nego što je sproveden samo delimično - poskidali radioaktivne i ostavili masu zgrada bez ikakvih gromobrana.
 
Četiri znaka da je gromobran vaše zgrade radioaktivan i šta treba odmah da uradite
Granični prelaz Bezdan postao je poprište neobičnog incidenta kada je 4. marta u automobilu hrvatskih državljana pronađena radioaktivna glava gromobrana. Policajci su zbog izlaganja opasnom zračenju hitno prebačeni u bolnicu na pregled. Zbog ovoga se postavlja pitanje koliko su gromobrani nad našim glavama zapravo opasni i kako da prepoznate one radioaktivne.
Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije
je naveo da je više od 80 odsto takvih gromobrana (od ukupno 570) i danas na krovovima i parcelama privrednih i poljoprivrednih subjekata, a ostatak na stambenim i javnim zgradama. Iako se ne savetuje da sami proveravate gromobrane i naglašava se da ih nikako ne dodirujete, ovo su neki od načina kako da znate da li je vaša zgrada pod dodatnim rizikom.
  1. Živite u Beogradu ili Novom Sadu
Najveći broj radioaktivnih gromobrana nalazi se u Beogradu i Novom Sadu.
2. Živite u staroj zgradi
Ako živite u zgradama izgrađenim pre 2009. godine, posebno u starim zgradama izgrađenim nakon Drugog svetskog rata bilo bi pametno da proverite gromobrane. U svetu su radioaktivni gromobrani postavljani od 1930. godina, a povlače se od 1980.

3. Živite u blizini napuštene fabrike ili firme

Veliki deo radioaktivnih gromobrana nalazi se pri infrastrukturi starih fabrika ili privrednih subjekata koji su pod stečajem ili se više ne koriste.

  1. Gromobrani na vašim zgradama su vidno stari ili oštećeni
Upravnik zgrade Ljubiša Banovački govorio je za emisiju “150 minuta” o tome kako da prepoznate da li imate radioaktivni gromobran na svom krovu. U obavezi profesionalnih upravnika je da se postaraju da se na zgradi nalazi gromobran u skladu sa propisima. Banovački objašnjava da starost gromobrana može ukazivati da je rizičan, ali da ne treba razmišljati samo o tome da li je gromobran radioaktivan već i da li je ispravan.
Gromobran ne sme da bude pokidan. Mora da bude okrenut na gore. Ne sme da bude oštećen. Gromobrani imaju trake, spojnice i nosače gromobrana koji moraju biti celi. Na svake dve godine licencirane firme treba da proveravaju gromobrane i mere uzremljenje. Na šest godina ide kompletan pregled a cene novog gromobrana mogu ići i do 195.000 dinara, pri čemu taj trošak snose stanari zgrade”, kaže Banovački.

Prava adresa vam je, dakle, vaš profesionalni upravnik zgrade.

"Po pitanju gromobrana i njegovih instalacija, zadužene su određene licencirane firme koje vrše pregled. To jeste u obavezi nas profesionalnih upravnika stambenih objekata da sprovedemo te preglede i šta treba da se uradi na jednom gromobranu. Zakon je tačno definisao šta mi treba da radimo i kako sprovodimo određene procedure", rekao je Banovački.

Nikako ne dodirujte gromobrane​


Važno je napomenuti da je gromobran bezbedan dok je u vertikali. On tada zrači na gore, i on praktično nije opasan po stanovništvo. Međutim, kada se gromobran sruši, on počinje da zrači u svim pravcima, i upravo to je opasno. Još je i gore kada pojedinci pokušavaju sami da ga uklone - kaže profersor Bikit.

Objašnjava da je radioakivni izvor u gromobranu fizički vrlo mali i nestručnom oku faktički nevidljiv, jer mu je to potpuno nepoznato, zbog čega je ušravo i opasan.

- Radiokativni deo gromobrana je manji od prsta, i verovatno pojedinci misle da je zato bezopasan pa ga sami uklanjaju. Dešava se da radiokativni deo čak uzmu i kao suvenir nose ga sa sobom. Tako se neretko dešavalo da se na poseku, opeku. To ne treba nikako da se radi, jer kada dođe do radioaktivne opekotine ili posekotine niko neće umreti tog trenutka, nisu to toliko velike doze, ali je izvesno da će se razviti kancer. Zbog toga takva povreda može da bude fatalna - kaže on.
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/c...utm_medium=social&utm_campaign=blic-page-post
 

Back
Top