- Poruka
- 49.291
СУС мотор има искоришћеност од око 40%... Електро мотор је на 97-98%, ако се добро сећам.Da, ali recimo ako se voziš trolejbusom svakako ćeš uočiti da oni bolje ubrzavaju od običnih autobusa. Stalno raspoloživ maksimalni obrtni moment je presudan. Na strani elektromotora je i mnogo veći stepen iskorišćenja. Druga je stvar što je cela ta tehnologija još uvek skupa i često nedovoljno pouzdana. Međutim, vozne karakteristike su definitivno na njihovoj strani.
Са једне стране, деривати нафте не извиру из земље, него се прво буши, прерађује, превози, па тек онда дођемо на пумпу. Загађење је веће него само оно што аутомобил произведе сам по себи.
А опет, ни струја није безгрешна. Најлакше је ако је из хидроелектране. Добро је и ако је из нуклеарке, ако се може прерадити потрошено гориво. Соларно и од ветра нема сталан капацитет, што уме да буде проблем. Код термоелектрана... не морам да објашњавам (а ми смо у већини такви).
Извори обновљиве струје захтевају материјал да би се направили.
Ефикасност јесте на страни електро мотора, али ти мораш да имаш барем 200 кила батерија са собом... Не знам који је однос тежине СУС мотора према електро мотору (неки аутомобили имају један, неки имају по 2... чак и сва 4). Ту се може испеглати део тежине... Мада батерије умеју да буду и 500 кила.
Јављају се замерке за звук - пошто је електро погон тих, све се чује... Звукови који су класично прекривени па их нисмо свесни. Па опет, претерана звучна изолација значи да не чујемо ништа из спољног света... То не мора да буде добро. А и чини ми се да ауто на тај начин буде задихтован. Са више путника у кабини, ваздух се може потрошити, ако се паузе не праве довољно често.