KREMIRANJE....

Grof Vronski

Legenda
Poruka
60.495
Mnogi se testamentalno odlučuju na takav vid sahrane.
Sve je češća pojava da ljudi ne žele biti sahranjeni na tradicionalan način.
Da li je u pozadini strah od zatrpavanja još živog čoveka ?
Morbidno ?
Prilično.
Ali, i to je život.
U velikim svetskim gradovima odavno se tako sahranjuje !
Ko bi obezbedio toliko terena za gradska groblja !?

Šta o svemu mislite ?
Jeste li za "lomaču" ili ne ?

Poslednja izmena od moderatora:
Људи се на кремацију све више одлучују из финансијских разлога и то је цела прича, какав страх од затрпавања и бакрачи.
А што се тиче одржавања, па ваљда наследници требају повремено и да обиђу и места полагања урне, осим ако не мисле да се романтично проспу у оближњу реку, а и то не може тек тако, без дозволе, а и треба новац, или да замисле себе у урни која стоји на полици у дневној соби, е то је већ мени морбидно...

Људи се на кремацију све више одлучују из финансијских разлога и то је цела прича, какав страх од затрпавања и бакрачи.
А што се тиче одржавања, па ваљда наследници требају повремено и да обиђу и места полагања урне, осим ако не мисле да се романтично проспу у оближњу реку, а и то не може тек тако, без дозволе, а и треба новац, или да замисле себе у урни која стоји на полици у дневној соби, е то је већ мени морбидно...

Ја желим да ме проспу у Дунав, са Панчевачког моста.

Ја желим да ме проспу у Дунав, са Панчевачког моста.

И после неко твоје постхумне остатке поједе.
Тако што купи сома на пијаци којих има много испод Панчевца, све оне немани од 2 метра, ту се крију, а ту је и највише пецароша :))))

Тако што купи сома на пијаци којих има много испод Панчевца, све оне немани од 2 метра, ту се крију, а ту је и највише пецароша :))))

Одлично, бар нека корист од мене.

Kremacija kosta koliko i sahrana!Drugo,nas tupavi zakon kaze da se za urnu mora zakupiti grobno mesto:dash:
Tako su bar meni rekli kada sam se raspitivala.Inace sam ZA !

e upravo zbog toga ne jedem rečnu ribu,ko zna šta sve plovi pod vodom,
a kremacija,pa ne baš,ne volim vatru,a i ko zna koga sve utrpaju u te
urne,ne spaljuju samo jedan leš....

Kremacija kosta koliko i sahrana!Drugo,nas tupavi zakon kaze da se za urnu mora zakupiti grobno mesto:dash:
Tako su bar meni rekli kada sam se raspitivala.Inace sam ZA !

Гробно место је место у гробу, парцела + споменик, уобичајено, ако га нема + сви радови, а урне се полажу у типске заједничка места са малим, засебним местом прпстора величине једне саксије са именом и през. покојника.
Одавно већ породичне гробнице у БГ коштају колико и гарсоњере.
Гробно место се плаћа на 5 година, вероватно и тај простор за урне се плаћа у том периоду, ал сиг. мање, па га можда тако зову погребници

Гробно место је место у гробу, парцела + споменик, уобичајено, ако га нема + сви радови, а урне се полажу у типске заједничка места са малим, засебним местом прпстора величине једне саксије са именом и през. покојника.
Гробно место се плаћа на 5 година, вероватно и тај простор за урне се плаћа у том периоду, ал сиг. мање, па га можда тако зову погребници

Ja sam u početkom marta sahranila tatu, i zakup grobnog mesta su naplatili za 10 godina unapred. :think: Možda ima više opcija, pa kako kome odgovara.
Inače, kremacija mi nije naročito bliska kao ideja. Šta znam... Ja ne bih tako rado neko bliskog kremirala, tj. ne bih uopšte, osim ako me jednog dana zakon prisili. Ne bih ni sama volela da budem kremirana.
Mada kontam da nije daleko dan kada će klasično moći da se sahrane samo oni koji imaju grobno mesto ili grobnicu, a da će ostali, po sili zakona, morati biti kremirani.

На то се и мисли, наравно.

Ja sam u početkom marta sahranila tatu, i zakup grobnog mesta su naplatili za 10 godina unapred. :think: Možda ima više opcija, pa kako kome odgovara.
Inače, kremacija mi nije naročito bliska kao ideja. Šta znam... Ja ne bih tako rado neko bliskog kremirala, tj. ne bih uopšte, osim ako me jednog dana zakon prisili. Ne bih ni sama volela da budem kremirana.
Mada kontam da nije daleko dan kada će klasično moći da se sahrane samo oni koji imaju grobno mesto ili grobnicu, a da će ostali, po sili zakona, morati biti kremirani.

Ма најбоље на сеоском гробљу, ту нико не дира покојнике, док зуб времена не узме данак.

Baš me zanima šta Crkva kaže o kremiranju...

Meni je to kremiranje malo surovo, mada s druge strane, nerviraju me oni obredi kad neko umre. Dva dana sjede pored pokojnika, pa zovu 100 ljudi na sahranu, pa donose priloge, pa nešto kukaju, ketering se ubi od posla, pop čita pola sata molitve...To mi je sve veliko maltretiranje! Volio bih da se moja sahrana održi u stogoj tajnosti, nekad u sred noći, da niko ne zna osim porodice i par prijatelja.

Back