Krema za suncanje/ "gorenje" na suncu

Miljke

Obećava
Poruka
93
Imam jako osetljivu kozu (sto se tice sunca) odnosno veoma lako izgorim. Zanima me koja je najbolja krema (tinejdzer sam) i kako se koristi, odnosno da li se namazem jednom cekam da mi koza upije pa udjem u bazen pa moram opet da mazem kremu ili kako to vec ide?

I jos nesto, da li se moze izgoreti groz prozore i u vodi, i da li se moze pocrneti kroz prozor i u vodi.

Hvala unapred, pozdrav!

A како то иде што се тиче мазања? Да ли морам сваки пут кад изађем из воде да се намажем, или једном само (па ми траје цео дан) ? :)
Не, заштитне креме се не мажу кад се изађе из воде него бар пола сата пре изласка из апартмана.
Кожа мора да упије крем. А то мазуцкање на сред сунца нема баш много ефекта. Изгорећеш тако 100% са све мазањем фактора. :)

Imam jako osetljivu kozu (sto se tice sunca) odnosno veoma lako izgorim. Zanima me koja je najbolja krema (tinejdzer sam) i kako se koristi, odnosno da li se namazem jednom cekam da mi koza upije pa udjem u bazen pa moram opet da mazem kremu ili kako to vec ide?

I jos nesto, da li se moze izgoreti groz prozore i u vodi, i da li se moze pocrneti kroz prozor i u vodi.

Hvala unapred, pozdrav!

Ako vec imas tako osetljivu kozu na Sunca..
Moras pazaiti i u koje se doba dana izlazes Suncu..
Da te podsetim..
Ujutro do 10h izlazi na Sunce i po podne posle 17h uz zastintnu kremu..naravno...

Za zastitnu kremu ti je vec objasnila Sofija..

Hrana za "ne gorenje" ako je istina da li neko moze malo da mi pojasni? :dontunderstand:

Ja ovom pitam zbog bazena (koji radi od 10:00 - 18:00) tako da bih ja mogao da idem samo 1h :S

Putujem nekih 30 min do bazena, da se namazem pri polasku, i to mi je dovoljno za ceo dan (na bazenu)?

Hvala svima, pozdrav! :)

Kad je vec otvorena tema da i ja objasnim moju situaciju i pitanje...:D U nedelju sam proveo 4 sata na jakom Suncu (9-13h) vozeci bajs i izgorele su mi ruke i manje-vise lice... Inace nikad ne gorim a skoro uvek pocrnim, sada za ova dva dana nekad su ruke crne a nekad se svetle k'o novogodisnje lampice na jelki (crvene:mrgreen:) Ovo mi je mozda drugi ili treci put da izgorim u zivotu pa sam se malo uplasio jer nameravam i leti (jul, 11h, 35C:dash:) da vozim bajs i ne znam da li da stavljam neku kremu vec sada a i ubuduce naravno i da li zracenje Sunca na normalnu kozu (mislim na rukama bez mladeza) moze da izazove, daleko bilo, rak koze... Ni na moru nikad nisam stavljao kreme, ali sam se sada vec zapitao jer su ozonske rupe povece i zracenje je vec sada u maju koliko vidim dosta jako...a mogu da zamislim letos u julu-avgustu....

Poslednja izmena:
Ne izazivaju sve, skoro sve. :) A da su Sunce i UV zraci štetni ljudi bi nestali kao vrsta od raka kože još pre mnogo hiljada godina. :)
Ljudi pre mnogo hiljada godina nisu imali potrebu da se izlažu suncu višečasovno zarad "lepog" tena nalik na pregoreli tost baš kao što nisu ni imali mogućnost da idu u solarijum :D Potpuno je besmislena i neuka opaska o raku pre mnogo hiljada godina. Naravno da su i tada umirali samo, da li se tada znalo za rak i da li je ikoga interesovao razlog smrti :D:D:D

Poslednja izmena:
Hoćeš da kažeš da su UV zraci postali opasni skoro? Ili su ranije ljudi jedva izlazili iz kuće, a polja su se sama obrađivala. I govorimo o Suncu, ne o solarijumu. :)
Naravno da ne ali se niko nije bespotrebno izlagao suncu toliko dugo kao što ljudi rade danas. Sve je bilo svrsishodno a što je još važnije vodili su totalno drugačiji i zdraviji način života. Način života kao i genetska predisponiranost su glavni uzročnici. Kada govorimo o raku kože (što je i tema ove diskusije) onda je besmisleno pomisliti da UV zraci nisu jedan od najvažnijih činioca koji mogu dovesti do raka kože. Logično, ljudi su i tada umirali od ove bolesti. Pitaj ih :)
Ne znam zašto uopšte diskutujem na temu: Da li su UV zraci štetni i da li su faktor rizika. Nauka je za pismene odavno dala odgovor na to pitanje. Treba samo malo pročitati u slučaju neobaveštenosti pa makar to za početak bio Politikin zabavnik ili pogledati neku od stotinu emisija koje su posvećene ovoj temi. Uskoro će početi sezona prevencije pa ćeš moći svaki dan da pogledaš neki prilog na ovu temu.
Inače, to o čemu ti pričaš su parabeni za koje se SUMNJA (nije dokazano) da su jedni od izazivača raka (misli se na rak dojke) a nalaze se kao konzervansi u kremama. Danas na tržištu možeš pronaći OGROMAN broj krema bez parabena ali ne zbog rizika od raka neg zbog toga što su poznati alergeni.
Znaš, u najmanju ruku zvuči smešno i ostavlja utisak jednostranosti kada neko kaže da kreme izazivaju rak :(

Poslednja izmena:
winkler slusala sam jednog americkog dermatologa na tv-u koji tvrdi da su oni koji koriste kreme sa zastitnim faktorom izlozeniji melanomu od onih koji ih uopste ne koriste i da ne treba uzimati veci faktor zastite od 20 + rekao je da je potpuno svejedno koju kremu stavljamo na kozu i da se mozemo mazati i svinjskom mascu isti je efekat... kao za kozu je najvaznije sta jedemo a ne cime je mazemo...nema razloga da laze, ovi koji nam uvaljuju kreme imaju:think:moja mama nikakve kreme ne koristi a odrasla je na moru i nema bora, nema ni nana ali ona ih bas mnogo koristi i to one za bebe a za suncanje maslinovo ulje:dash:...ja sam nekad koristila te sa faktorom 50 ali posle one emisije samo 20 i ne vidim razliku.... sad se setih jedne mamine prijateljice koja je pretila muzu koji takodje nema bora da ce se razvesti pa ce onda da vidi hoce li sebi moci da kupuje neke skupe kreme protiv bora:D...istina je valjda negde na sredini:think:

winkler slusala sam jednog americkog dermatologa na tv-u koji tvrdi da su oni koji koriste kreme sa zastitnim faktorom izlozeniji melanomu od onih koji ih uopste ne koriste i da ne treba uzimati veci faktor zastite od 20 + rekao je da je potpuno svejedno koju kremu stavljamo na kozu i da se mozemo mazati i svinjskom mascu isti je efekat... kao za kozu je najvaznije sta jedemo a ne cime je mazemo...nema razloga da laze, ovi koji nam uvaljuju kreme imaju:think:moja mama nikakve kreme ne koristi a odrasla je na moru i nema bora, nema ni nana ali ona ih bas mnogo koristi i to one za bebe a za suncanje maslinovo ulje:dash:...ja sam nekad koristila te sa faktorom 50 ali posle one emisije samo 20 i ne vidim razliku.... sad se setih jedne mamine prijateljice koja je pretila muzu koji takodje nema bora da ce se razvesti pa ce onda da vidi hoce li sebi moci da kupuje neke skupe kreme protiv bora:D...istina je valjda negde na sredini:think:
Andrea, u redu je :D Ovo o čemu sam pisao su priznati i dokazani rezultati naučnih istraživanja tako da tu nema mesta za besmislene rasprave. Neobično mi je drago što tvoja mama nema ni jednu boru. Javi kakvi su efekti upotrebe svinjske masti :D mada je zdravije da se ispržiš na ulju. Nema holesterola :)

Poslednja izmena:
nije meni lako - mama ne koristi nikakve kreme + pere lice sapunom (smeta joj i tecni sapun) i ima super kozu, tata ne moze bez krema i tecnog sapuna i ima problem, nana koristi kreme i nema problema... e sad, mama kaze da ako se budem mackala kremama postacu zavisna od njih kao tata ali ja imam osetljivu kozu na tatu pa moram...kaze da sam tvrdoglava kao on a ja mislim da sam unapredjena verzija, pokupila sam sve sto ne treba od oboje:dash:

nije meni lako - mama ne koristi nikakve kreme + pere lice sapunom (smeta joj i tecni sapun) i ima super kozu, tata ne moze bez krema i tecnog sapuna i ima problem, nana koristi kreme i nema problema... e sad, mama kaze da ako se budem mackala kremama postacu zavisna od njih kao tata ali ja imam osetljivu kozu na tatu pa moram...kaze da sam tvrdoglava kao on a ja mislim da sam unapredjena verzija, pokupila sam sve sto ne treba od oboje:dash:
Mama je u pravu :D Pa dobro. Koristi kremu koju ti je preporučio dermatolog i nema greške. Običan saun nje najsrećnija varijanta za pranje lica pogotovo ako nema podešen pH.

Poslednja izmena:

Back