KREČITE LI ?

Da li je neko od vas koristio valjak za krečenje ? meni ovo deluje baš zanimljivo :) da li znate gde mogu da se valjci sa lepim šarama ?
vrBD8.jpg

ima ovoga po farbarama videla ja, nisam probala, a nesto sumnjam da bi mi i uspelo, sta ako nestane boje ili izbledi pre kraja zida, kako da nastavim mazanje.... hm.....

onda se pravis da je namerno :D a nastavljanje sare u jednom nizu .....pi..... ne znam....
hhahaha :D da ! kao da sam radila pod dejstvom alkohola.
ja se sećam mojoj babi je dolazila žena iz sela da joj moluje,tako se to govorilo,ne znam da li je taj izraz još uvek aktuelan,;žena je imala drugačije valjkove gde se u nutra sipala farba.Nosila je duge letve i udarala liniju,dve,ja to tad nisam volela,bili su jaki kontrasti na beloj osnovi,ali bih vrlo rado sad eksperimentisala sa sličnim bojama i nijansama.

Ima tih valjkova u Sremu,Vojvodini po manjim selima.Radilo se i sa bronzom na bež osnovi sa mnogo većim razmacima,kao bordure.
Lepo je izgledalo.
Ovo je radjeno gore sa šablonom pa je bojeno,očigledno i svidja mi se.Mislim da je Banat ili Bačka u pitanju.

1kisacc18.jpg

hhahaha :D da ! kao da sam radila pod dejstvom alkohola.
ja se sećam mojoj babi je dolazila žena iz sela da joj moluje,tako se to govorilo,ne znam da li je taj izraz još uvek aktuelan,;žena je imala drugačije valjkove gde se u nutra sipala farba.Nosila je duge letve i udarala liniju,dve,ja to tad nisam volela,bili su jaki kontrasti na beloj osnovi,ali bih vrlo rado sad eksperimentisala sa sličnim bojama i nijansama.

Ima tih valjkova u Sremu,Vojvodini po manjim selima.Radilo se i sa bronzom na bež osnovi sa mnogo većim razmacima,kao bordure.
Lepo je izgledalo.
Ovo je radjeno gore sa šablonom pa je bojeno,očigledno i svidja mi se.Mislim da je Banat ili Bačka u pitanju.
Moj otac je bio jedan od majstora stare škole koji je znao da moluje i pravi "mustre".
Pre dve godine sam sa tavana njegove kuće pobacala gomiletinu tih njegovih rekvizita.
Još i danas se poneka stara kuća moluje i DA, još uvek se koristi taj izraz.
Sećam se da valjke nije kupovao u Srbiji nego se išlo u Mađarsku, ali mislim da sam ih nedavno videla i kod nas.
Bronzom se radilo na bilo kojoj boji osnove i ne samo kao bordura nego i kao gusti uzorak. Praksa da se moluje bronzom relativno brzo je napuštena jer kada se sledeći put okreči soba, čim dođe vlažnije vreme bronza probija kroz nove slojeve boje pa sobe ne liče ni na šta.
Mustre su se radile tako što se odabrao neki uzorak za borduru ili pojedinačni detalj, pa se onda pravilo toliko šablona koliko boja ima uzorak. Odredila se početna tačka radi uklapanja. Šablon za svaku boju se nacrtao na tankom ali čvrstom kartonu a onda isecao skalpelom i makazama. Tako je nastao negativ - mesta gde treba da bude boja su isečena. Gotov šablon se prislonio na zid a onda se čvrstom okruglom četkom u te rupice utapkala vrlo gusta boja. Za sledeću boju se njen šablon postavio na istu početnu poziciju pa opet bojio. I tako do kraja. Šabloni su bili najviše metar dugački i oko 10-15 cm široki pa je majstoru često neko morao da pomogne.
U principu je vrlo jednostavno, i danas bi to moglo vrlo lako da se izvede.

К аја ,баш лепо што си се јавила и поделила ту информацију са нама.
Само штета што си побацала татине реквизите,лепо си могла да их продаш,јер има заинтересованих за куповину.

Сада су можда актуелније и модерније само бордуре да се раде,може и са валјком.
Иначе,то за бронзу нисам знала : )

Ја сам хтела да правим шаблон од оног материјала када се добије снимак од плућа или чега ве,јер сам имала на уму неке тапете којима је цена брло висока.Само не знам колико ћу бити прецизна око исецанја тог пластичног,пластифицираног материјала-то ме мучи,јер ми је то онда шаблон,а он мора да буде тачан ,леп и прецизан.

a pod plasiku moze i da ti curi jer zid verovatno nije ravan kao staklo :)
mislila sam da napravim šablon,iscrtam sa običnom olovkom ili drvenom bojicom imam četkice sintetičke,male,uske,a imam i od prirodne dlake i polako posle radim po šarama.samo bojim.
Jeste da je to spor i pipav posao,ali meni je to super,ja volim te pipave radove,što se kaže :)

Nemoj da radiš valjkom, treba ti mnooogo gušća boja da se ne bi podlivala pod šablon a valjak to ne trpi.
Mislim da ni rtg snimak neće odgovarati jer je mali, tj. ako misliš da praviš borduru duž celog zidu ima da izludiš od stalnog seljakanja šablona.

A, sad tek vidim novi post pa kasnim:zstidljivko:
To što ti planiraš nije moleraj nego slikarstvo, sasvim druga priča. Još ako imaš sigurnu ruku i umetničkih sklonosti ima da bude divno!
Gledajući neke emisije o preuređenju videla sam da takve slikarije rade uz pomoć projektora. Šemu uzorka odštampaju na papir pa projektorom bace sliku na zid. Onda mogu lepo i precizno da iscrtaju konture običnom olovkom, ili ako nije suviše veliko i komplikovano direktno bojom na zid.

nije mi mnogo velika soba,a treba da je prekrečim,samo ne znam kda ,jer sam letos okrečila sobu sa pogrešnim koloritom koji me ubi i naradila sam se pošteno,7 dana me je sve živo bolelo,kao da sam utovarala ugalj :D
A boju sam odredila na osnovu dukserice koja mi se svidja :D tj boji koja mi najbolje stoji :) kao da sam ja deo enterijere :)
hahhaa :)
To sam i mislila da skinem odredjenu šaru,sa interneta,uveličam ,odštampam i uradim na tom snimku,ali to su najčešće šare koje su nepravilnog oblika,polukružne zezalice i vijuge koje se lepo uklapaju.A skalpelom baš dugo nisam ništa sekla tog tipa.Al probaću,bar me ništa ne košta.

uh , kad pomislim na krečenje oblije me ladan znoj !

jer kod mene uvek mora da se skine stari sloj , a koliko god da zavijem nameštaj u najlone , uvek se zavuće prašina od maltera svuda,
i uvek se gura nameštaj po prostorijama tamo ovamo jer nemam gde da ga odnesem van stana.... Uffff

Back