KRAV MAGA – Izraelska borilacka vestina

Direktor IKMF Srbije, Jovan Manojlović zajedno sa veteranima 63. Padobranske brigade. bio je u radnoj poseti Izraelu sredinom septembra. Tokom ove sedmodnevne posete, koje je imala izuzetan značaj sa jačanje prijateljskih odnosa dva naroda, delegacija iz Srbije je, izmedju ostalih aktivnosti, bila i gost u domu Eyala Yanilova – prvog čoveka Internacionalne Krav Maga Federacije. Svakako da je Krav Maga Centar Srbije počastvovan sto je imao svog predstavnika u ovoj delegaciji i da će i ubuduce podržavati aktivnosti veterana 63. Padobranske brigade.

www.padobranci.net

www.sozeb.org

Kompletan tekst o poseti biće uskoro objavljen u renomiranim časopisima Kalibar i Odbrana.

P.S. Tokom posete uspešno je realizovan i seminar koji je vodio gospodin Manojlović.

Poslednja izmena:
Tokom 2 dana Krav Maga radionice, 24. i 25 oktobra, održanoj u velikoj sali sportskog centra Vojne akademije u Beogradu, više od 60 učesnika imalo je priliku da se upozna sa velikim delom materijala golorukog borenja i samoodbrane. Radionicu su vodila dvojica instruktora iz Izraela, Šahar Klarfeld (20 godina na funkciji najvišeg autoriteta za Krav Magu u okviru izraelske vojske) i Tal Kvoreš (tokom vojne službe bio je glavni Krav Maga instruktor u padobranskim jedinicama izraelske vojske; trenutno je glavni instruktor u Madjarskoj).

Prvi dan Radionice, nakon predstavljanja instruktora i zagrevanja, bio je predvidjen za različite tehnike odbrane od davljenja. Pre nego što se prešlo na glavnu temu za taj dan, učesnici su imali priliku da provere svoje udaračke sposobnosti i odlučnost tokom različitih vežbi sa fokuserima.

Drugi dan Radionice bio je drugacije organizovan od prvog. Nakon zagrevanja, učesnici su bili podeljeni u dve grupe. U jednoj grupi su bili oni koji su imali vrlo malo ili nisu uopste imali iskustva vezano za Krav Magu, dok su drugu grupu činili učesnici koji su iza sebe imali godinu i više dana treniranja.

Tokom prvog dela drugog dana starija grupa je radila sa Tal Kvorešom i tada su obradjivane različite situacije odbrane od napada palicom, kao i defanzivna upotreba palice. Za to vreme mladja grupa je imala prilike da savlada tehnike odbrane od napada nožem. Nakon kraće pauze starija grupa je prešla na različite situacije odbrane od pretnje pištoljem, dok se mladja grupa upoznavala sa radom s palicom.

Za kraj Radionice, kao i prošle godine, organizovan je završni dril koje je podrazumevao upotrebu naučenog u ''svakodnenim'' prilikama. Radionica se premestila iz velike sale u hodnike i ostale prostorije sportskog centra kako bi učesnici mogli što bolje da provere stečeno znanje.

Nakon završnog drila, učesnicima se ispred IKMF-a Srbije obratio direktor Jovan Manojlović, koji se zahvalio svima na učešću, kao i Vojnoj akademiji koja je dala punu podršku organizaciji Krav Maga radionice. Posle gospodina Manojlovića, učesnicima se obratio i zamenik načelnika sportskog centra Vojne akademije, prof. dr Dragan Strelić, koji je izrazio zadovoljstvo što je Vojna akademija imala prilike da ugosti instruktore iz Izraela i što su studenti Akademije takodje učestvovali tokom dva dana radionice. Radionica je završena uz konstataciju da ovakav vid saradnje treba i ubuduće praktikovati.

Cao

Evo na ovom baneru imas tacnu adresu

graphic11.jpg

Sto se tice razlike...Krav Maga je moderan sistem koji je fokusiran na to kako da sto pre savladas napadaca i pobegnes iz zone opasnosti...sa druge strane JJ je tradicionalna japanska vestina koja isto tako radi na tome da savlada protivnika na vise nacina, ali je ipak ostala u okvirima tradicije.

Krav Maga se konstantno razvija, stalno se dopunjuje...a sa druge strane tehnike su kolko to mogu da budu prirodne, lake za uvezbavanje i vrlo prakticne. Ono sto Krav Maga ima, a drugi sistemi pocinju da preuzimaju tek sad od nje je psiholoski deo obuke...gde se praktikant priprema da reaguje pod stresom koji moze da nastane zbog konfrotacije sa protivnikom.

Pa dobro, moras da shvatis da je ovo KM "soba", te domacini mogu sebi kadkad da dopuste i preuvelicavanja, selektivno informisanje i marketinsku prezentaciju u sopstvenu korist.
Sustinski, mene takve omaske (ako su slucajne, usled neznanja i sl.) odnosno dezinformacije (ako su namerne), mnogo ne uzbudjuju, jer na sinhronijskom planu zapravo nista ne znace, Naime, ako neki metod borenja u datom trenutku ima neki oblik rada i treninga u svojoj metodologiji, zapravo je nebitno otkada je tu, da li je uvezen (i odakle) ili autohtono prisutan itd.
Meni je i inace dosta interesantna upotreba termina autenticno u vezi sa krav magom, koja je nastala kao amalgam tehnika i metoda koje je osnivac pre toga vezbao, mada se naravno ne moze zanemariti ni kasniji autohton razvoj, usled konteksta primene.

Mislim da Gnjecov post ne treba uzeti za "namerno" tendeciozan. Koliko sam ja shvatio on se osvrnuo na verovatno "nase" prostore, gde se mozemo reci vrsi neka vrsta prekomponovanja borilackih vestina, sto marketinski sto funkcionalno.

Naravno da stres trening nije iskljucivi Krav Maga trade mark.

Ja licno pokusavam da ne preuvelicavam ili selektivno informisem, a o marketingu smatram da i neradimo preterano na njemu i da ima mnogo vise stvari koje bi bile marketinski zanimljive ali ih mi ne eksploatisemo za sada. Mnoge stvari ostaju u senci.

Sto se tice "autenticnosti", ta rec se iskljucivo koristi kako bi se odredila cinjenica sta zapravo "Krav Maga" jeste a sta Krav Maga nije.
Mada osim toga u KM ima stvari koje mogu slobodno reci (zbog svog iskustva u BV) jesu autenticne, a to ponajmanje ima veze sa tehnikama.

Sada kada sagledam cini mi se da je KM napravila kompletan evolutivni ciklus, u pocetku od borilackog sporta (pre svega boks i rvanje) preko ulicnih sukoba (sledeca evolucija) do obuke i upotrebe u ratnim uslovima (evolucija) pa do uspostavljanja kao sastavnog dela obuke u izraelskoj vojsci (pun evolutivni tok). Sto je meni veoma zanimljivo.

Krav Maga u svom cistom obliku nema puno veze sa borilackim vestinama (ili onim sto mi smatramo za borilacke vestine).

Inace zaista se desava evolucija u KM trenaznom procesu, sto je i nedavno zavrseni Air Marshal kurs i pokazao.

Ne bih hteo da se i ovo shvati kao nekakav marketing ili ti neki od gore pomenutih atributa, jer to nije.

Pozdrav

Nisam preterano iskusan u borilackim vestinama, osim nekog osnovnog boksa i odredjenog broja sparinga u istom. Ova vestina mi je zapala za oko zato sto se ne fokusira na sportska takmicenja nego na agresivnost i impulsivnost prave borbe, a verujem da vecini ljudi nije na umu da postanu najbolji fajteri vec da se odbrane kad su u opasnosti. I ne verujem da su je bez veze odabrale specijalne jedinice siom sveta, oni kojima od bliske borbe cesto zavisi zivot.

Ali ima par stvari koji mi nisu jasne pa bih voleo da mi neko upuceniji odgovori:
Iz ovog malog iskustva koje imam, mislim da je sparing veoma bitna stavka u treniranju jedne borilacke vestine, i bez koliko toliko realnog sparinga ne verujem da ijedna vestina moze simulirati realnu situaciju. Tu se vezba da tvojii udarci pogadjaju, a i kako da primas udarce tako da ti taj osecaj nije stran. E sad zanima me posto ovo nije sport kako je sparing realizovan?
I jos jedna stvar sto se tice odbrane od noza. Poznanici koji su trenirali aikido i razocarali se u isti, kazu da su tu napadi previse rezirani, tj da onaj sto se brani tacno zna iz kog pravca ce ovaj napasti i moze se postaviti tako da se zastiti i otme noz. U stvarnosti verujem da bi neko ko krene nozem na tebe mahao kao lud i pokusavao da te ubode brzim zamasima i ubodima sa svih strana. Da li su i ovde napadi dogovoreni kao u aikidu?

Cpt.Price,

svakako da sparing zauzima vazno mesto u programu Krav Maga obuke. Praktikanti, u zaivsnosti od niova obucenosti, rade sparing razlicite tematike 1vs1, 1vs2, 1vs3..., a pored toga se rade i situacije kad ''napadaci'' osim udaraca, koriste i razlicite predmete, tako da svako moze videti kako se snalazi u razlicitim situacijama kada je pod stresom. Osim ovoga, jednom nedeljnom radi se zajednicki sparing treining sa MMA klubom CDS-om, sto predstavlja odlicnu dopunu za Krav Magu, jer se praktikanti mogu oprobati u svim elementima borbe od stand-up do ground-a.

Sto se tice noza i stvarnosti - manje vise to bi tako izgledalo. Stvarnost nikada ne mozes predvideti u tolikoj meri da budes dovoljno siguran. U KM ne postoje dogovoreni napadi. Na osnovu iskustava koja su implementirana u program obuke praktikanata, oni se od jednostavnijih situacija (ako uopste takve postoje kada je u pitanju noz) postepeno obucavaju za snalazenje i u slozenijim situacijama.

Nadam se da su ti sad stvari malo jasnije.

Pozdrav :ok:

Na snimku mozete videti klasican primer zloupotrebe imena Krav Maga i Internacionalne Krav Maga Federacije. Na pocetku snimka gospodin Eyal Yanilov (direktor IKMFa) iznosi cinjenice o izvesnom coveku koji je pokusao da Krav Magu zloupotrebi u Meksiku. Na zalost, sve je vise ovakvih pokusaja da se uz svakakve ''borbene'' sisteme obuke prilepi ime Krav Maga kako bi dobili na kvazi vrednosti...

Poslednja izmena:
Održan Krav Maga seminar u Banja Luci

Internacionalna Krav Maga Federacija Srbije je u nedelju, 13. decembra u sportskoj sali studentskog kampusa u Banja Luci uspešno organizovala i realizovala seminar u trajanju od tri sata. Tokom seminara učesnici, kojima je ovo bio prvi put da se susreću sa Krav Magom, su imali prilike da se upoznaju sa elementima golorukog borenja, odbrane od pretnje i napada nožem, defenazivnom upotrebom palice, pretnje pištoljem, kao i odredjenim oblicima zaštite trećeg lica.

Prvi deo seminara je bio planiran za usvajanje znjanja i savladavanje prezentovanih tehnika i elemenata taktike iz domena samoodbrane , dok je drugi deo seminara pružio priliku učesnicima da stečena znanja provere i primene u stresnim situacijama kroz specifične drilove.

Po završetku seminara učesnicima su uručene diplome za učešće, a sam kraj seminara je protekao u razmeni utisaka i zajedničkoj oceni svih učesnika da će sa zadovoljstvom prisustvovati svakoj sledećoj aktivnosti IKMF-a Srbije u Republici Srpskoj.

izvor: www.krav-maga.rs

Poslednja izmena:

Back