kraljevsko vencanje

Поновно успостављање монархије у Србији захтева шири друштвени консензус и јавну дебату.
Ипак, нама Србима је драго што се ЊКВ вратило у родну земљу.

Zamisli kako bi to delovalo na Engleskom dvoru da princ Čarls nezna da bekne engleski jezik. A da govori nekoliko stranih, na primer Srpski kao jedan od nekoliko ???

А замисли да су родитељи Принца Чарлса прогнани из Британије, да се он родио у изгнаству и у њему провео већи део живота, какав би његов енглески био ?

Ako bude srece da jednog dana obnovimo monarhiju :kafa:
Do tada, srecno mladencima..

Даће Бог!Срећно младенцима!

- - - - - - - - - -

Поновно успостављање монархије у Србији захтева шири друштвени консензус и јавну дебату.
Ипак, нама Србима је драго што се ЊКВ вратило у родну земљу.

Добро кажеш НАМА Србима

А замисли да су родитељи Принца Чарлса прогнани из Британије, да се он родио у изгнаству и у њему провео већи део живота, какав би његов енглески био ?

A zar se nisu mogli malko potruditi da nauče svoj jezik. Naveo sam primer, kako je mogao amerilčki ambasador Skot da nauči jezik. I ako sa američkim akcenotm, on srpski jako dobro govori. Ili kraljevič nema kapacitet i pored ogromnog truda da nauči jezik.

Боле, није тачна ова тврдња о не знањиу језика.
Тачно је да имају тежак акценат, али то су две одвојене и различите ствари.
Међутим оно како се то злоупотрељава је проблематично.
Срби немају разлога да буду цинични јер имају итекаквог удела ( мада Србе нико није ни питао ништа) у судбини Карађорђевића после промене власи и државе Југославије на крају рата.
Чин одузимања држављанства и забрани повратка у земљу читавој фамилији је био чин чин обести, ароганције и освете нове титоистчке власти и није нешто чиме се треба хвалити, а нарочито не данас у самосталној држави Србији.

Срби немају разлога да буду цинични јер имају итекаквог удела ( мада Србе нико није ни питао ништа) у судбини Карађорђевића после промене власи и државе Југославије на крају рата.
Чин одузимања држављанства и забрани повратка у земљу читавој фамилији је био чин чин обести, ароганције и освете нове титоистчке власти и није нешто чиме се треба хвалити, а нарочито не данас у самосталној држави Србији.
Slažem se sa vama o političkom progonu dinastije Karadjordjević posle 1945-e godine. Medjuim od 1991 godine, njima je povratak u Srbiju dozvoljen i prestalo se sa ličnim progonom. Već 26 godina porodica prestolonaslednika ima mogućnosti da boravi ne ometano u Srbiji. Medjtuim, oni to nisu znali da iskoriste, deca, Petra KAradjordjevića. neznaju ni da beknu Srspki jezik i ako nisu proganjani ni na koji način. Baš mladoženja Filip, ne govori Srpskim jezikom i ako je imao svega 10 godina kada je njegovoj porodici dozvoljen povratak u Srbiju. Za 17 godina od kako je prestalo progonstvo, kraljeviči se nisu upristojili da govore Srpskim jezikom.

Takav slučaj nije sa Tomislavom Karadjordjevičem, koji je pokojni i njegov unuk. Koji govori Srpskim jezikom, nije savršen izgovor, ali se u potpunosti razume i može da komunicira sa svakim Srbinom i svakog da razume ako treba. Svaka mu čast.

Око овога можемо да се потпуно сложимо. да није напраљен довољан напор , мада он Пресолонаследнику није недостајао, и то се мора да призна., али таленат за језик очигледно недостаје.

Pa upravo i stavljam naglasak na ono što je bitno za jednog prestolonaslednika. Najpre da voli svoj narod, njegovu kulturu i njegov jezik. Evo još jedan prilog kako izgleda onaj koji zaslužuje presto i ako nema pravo na njega.

Bio bi isti kao i sada. Britanska kraljevska porodica je nemačkog porekla.

A za "našu" : niko od njih nije vaspitan da se oseća kao Srbin, ako nisu bili u državi ne znači da nisu mogli da se vaspitavaju kao Srbi.

Za Srb su počeli da se zanimaju kad su videli da se od nje može nešto dobiti.

Tu isključujem Tomislava Karadjordjevića.

Bio bi isti kao i sada. Britanska kraljevska porodica je nemačkog porekla.

A za "našu" : niko od njih nije vaspitan da se oseća kao Srbin, ako nisu bili u državi ne znači da nisu mogli da se vaspitavaju kao Srbi.

Za Srb su počeli da se zanimaju kad su videli da se od nje može nešto dobiti.

Tu isključujem Tomislava Karadjordjevića.
A zbog čega "interesantan" sam znati?

u sabornoj crkvi u beogradu, u toku je vencanje princa filipa karadjordjevica i danice markovic.
kraljevsko vencanje uzivo prate brojni mediji, princ je neodoljiv a danica blista u prelepoj vencanici.

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2...crkvi-evo-ko-je-danica-buduca-srpska-princeza

navodi me da pomislim koliko je ovo divna ceremonija, za razliku od nekih "vladara" koji se vencavaju u tajnosti, kao da se stide...

kakvi su vasi utisci?

ubistvo kuma je smrtni greh
živeti u kumovskoj kući bez kuma je još veći greh

da Turci nisu naišli svega ovoga ne bi bilo
i Hrbeljanovići bi i dalje vladali mudro i junački Srbijom

Neznanja se pise zajedno...rekao mi ovaj mutavi kralj.
Kojih karadjordjevica.>
Onih sto su napustili narod i pobegli sve sa zlatom i sto su u toj Kraljevsko politicki crkrveno tajkunskoj spregi sisali krv narodu decenijama.
E vidis ono sto zivomo poslednje tri decenije je slika zivota pod Kraljem i njegovom bandom.
Fali ovde jedan Kecun sa ortacima.
Pa zar vernici i cuvari tradicije odrzavaju vencanje na zadusnice sve sa prvim pravoslavcem Patrijarhom .?
Bafra i sljam.
Uvek bili i ostali.

- - - - - - - - - -

A zbog čega "interesantan" sam znati?

On mi je uvek izgledao kao čovek istinski vezan za ovo područje, par puta kad sam ga gledala na tv i imala sam utisak da je to neko ko je konačno "došao kući".

Ne mogu zaboraviti komentar moje drugarice kada smo nezainteresovano uhvatile na tv informaciju o dolasku A, Karadjordjevića : " kuku još jedna usta više".

On mi je uvek izgledao kao čovek istinski vezan za ovo područje, par puta kad sam ga gledala na tv i imala sam utisak da je to neko ko je konačno "došao kući".

Ne mogu zaboraviti komentar moje drugarice kada smo nezainteresovano uhvatile na tv informaciju o dolasku A, Karadjordjevića : " kuku još jedna usta više".

Баш ћемо због неколико уста више да останемо гладни.

Баш ћемо због неколико уста више да останемо гладни.

Naviknute na studenski život tačno smo znale da procenimo ko dolazi sa nekim razlogom, a ko da se ogrebe ... onje na prvi pogled ostavio takav utisak.

Sada bi se moj utisak o njemu sveo na sledeće -kakav je takav je, šta je tu je, neka ga tu gde je.

I na ličnom planu - imam poštovanje prema mojim pretcima koji su duboko lično i tragično prilmili to što su nam ubili kralja,i što su mnogi bukvalno izgubili život "za kralja i otadžbinu" i što moje rano detinjstvo obeležilo to da je "naš kralj" ostao živ svet bi bio druačiji. Pa sam ipak sentimentalna prema njegovim potomcima.

Poslednja izmena:
Naviknute na studenski život tačno smo znale da procenimo ko dolazi sa nekim razlogom, a ko da se ogrebe ... onje na prvi pogled ostavio takav utisak.

Sada bi se moj utisak o njemu sveo na sledeće -kakav je takav je, šta je tu je, neka ga tu gde je.

I na ličnom planu - imam poštovanje prema mojim pretcima koji su duboko lično i tragično prilmili to što su nam ubili kralja,i što su mnogi bukvalno izgubili život "za kralja i otadžbinu" i što moje rano detinjstvo obeležilo to da je "naš kralj" ostao živ svet bi bio druačiji. Pa sam ipak sentimentalna prema njegovim potomcima.

Нема разлога да се ''гребе''.
Национализовано им је толико имовине.
Имали су право да дођу по своје.

Нема разлога да се ''гребе''.
Национализовано им је толико имовине.
Имали су право да дођу по своје.

Od imovine se ne živi, u imovinu treba ulagati.

Jedno je povratiti oduzetu imovinu, a drugo je upravljati njome i zadržati je.

Da li je on sposoban da održava bilo šta od te imovine?

Back