Kraljevina Jordan

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.151
Kraljevina Jordan arapska je država na Bliskom istoku .Granici se sa Saudiskom Arabijom,Irakom, Sirijom,Palestinom i Izraelom. Za razliku od svojih arapskih suseda, Jordan nema gotovo ni kapi nafte, od prirodnih bogatstava postoje samo rezerve fosfata i potaše, od svih bliskoistočnih država Jordana ima najveće probleme sa pitkom vodom. Skoro 70% teritorije Jordana čini besplodna pustinja, a izlaz na more u zalivu Akabe dug je samo 26 kilometara (izlaz je bio i manji, ali je kralj Husein 1965. ustupio 6000 kvadratnih kilometara pustinje Saudijskoj Arabiji u zamenu za 12 kilometara obale).
Sa Izraelom deli obale Mrtvog mora, a obale zaliva Akaba sa Crvrniom morem sa Izreaelom, Saudijskom Arabijom i Egiptom. Jordan se strateški nalazi na razmeđi Azije, Afrike i Evrope. Glavni grad, Aman, najmnogoljudniji je grad u Jordanu, kao i ekonomsko, političko i kulturno središte zemlje.

Clip2.jpg


Jordan je ustavna monarhija.Kralj je Abdulah II.Kraljica je Ranija a sin naslednik je Husenin koji je ime dobio po dedi kralju Huseinu.

79371_kraljica-ranija-instagram-2_iff.jpg


Jordanska ekonomija spada u srednje u arapskom svetui..Izvozi fosfat, voce i povrce i zadnjih godina turizam je sve znacajniji u koji Jordan ulaze sve više i vise. Aman je prepun blistavih novih hotela i zgrada u kojima su smeštena predstavništva svih vodećih svetskih kompanija i banaka, putevi su izvanredni, turizam sjajno organizovan.

Reke Jordan odvaja Jordan od Izraela. Najviša tačka u zemlji je Džabal Ram (1734 m), a najniža je Mrtvo more (-408 m). Jordan se smatra delom "kolevke čovečanstva".Klima u Jordanu je suva i vruća, jer je zemlja uglavnom pustinjska.Srecom da je klima suva bez vlaghe pa se visoke temperatire koje znaju da idu i do 50 stepeni uz stalni lagani vetar lakše podnosi. Među značajnijim gradovima su prestonica, Aman,Irbid, Az Zarka, Aklaba ,Džeraš, Madaba, i Petra.

Jordan je poznat i po dva mora,Mrtvom i Crvenom. Pustinja Vadi rum postala je poznata po Lorensu od Arabije, pukovniku i arheologu, kome je ovo čudesno mesto pružilo utočište tokom Prvog svetskog rata. Ovaj Veliki kanjon Istoka nalazi se 300 km od glavnog grada Amana i na putu je do istorijskog grada Petre. Važi za najvrednije prirodno bogatstvo zemlje. Po peščanoj površini od oko 100 km razbacane su ružičaste i terakot stene zadivljujućeg oblika, koje pejzaž čine vanzemaljskim. Iako pustinja, Vadi rum je najvažniji snabdevač vode za ceo Jordan. Beduini koji žive na ovim prostorima potomci su antičkih ratnih plemena, ali i mnogobrojnih kultura koje je ovuda vodio Put začina. Petra je od davnina veliki ponos Jordana, a prema BBC-ju, jedno od 40 mesta koje se mora videti u životu.. Mrtvo more je svetski fenomen i spa raj. Ovo jezero, koje oduvek nazivamo morem, dele dve države ,Izrael i Jordan. Na jordanskoj strani prilaz moru je načičkan hotelima i spa centrima. Kozmetička industrija doprinela je da Jordan postane poznat po spa turizmu. Najkvalitetniji preparati od lekovitog blata prave se upravo ovde.

Jordan je danas razapet između modernizacije i islamske tradicije koja je još uvek veoma jaka. Po ulozi žena u društvu Jordan je daleko ispred većine arapskih zemalja. Jordan danas živi u miru koji deluje pomalo nadrealno u odnosu na ono što se dešava u njegovom okruženju. To je zemlja u kojoj se svaki stranac oseća sigurno, gde je reč welcome verovatno prva koja se uči u školi jer je svi koriste u kontaktu sa strancima
1205529_profimedia0333654272_share.jpg
 
Džeraš
džeraš.jpg


Mesto koje svakako treba obici u Joradanu je Džeraš jedan od najstarijih anticko rimski grad na Bliskom istoku i najbolje ocuvana rimska provincija.
Nalazi se na 50 km od Amana.

kapija600.jpg


Šetnja kroz ovo veliko arheološko nalazište pocinje ulaskom kroz Hadrijanovu kapiju koja je sagrađena u cast cara Hadrijana i 129. godine naše ere. Pored kapije nalazi se Hipodrom koji je izgrađen između prvog i trećeg veka i nekada je mogao da primi 5.000 posmatrača.Put dalje vodi do Ovalnog trga od koga vodi originalno poplocana ulica sa velikim brojem jonskih stubova postavljenih duz cele ulice maksimus..
Oko glavne ulice nalaze se ocuvani amfiteatar, anticko pozorište, trgovi, fontane, Artemidin hram, javna kupatila i cesme.

hipodrom 600.jpg

Na mestu gde su se nalazile tri crkve posvećene Svetom Đorđu, Svetom Jovanu i Kozmi i Damjanu,
zapadno od Artemidinog hrama, nalaze se sačuvani mozaici iz šestog veka naše ere.
 
Planina Nebo

kamen600.jpg


Planina Nebo je visoka oko 800 metara i odatle se pruža pogled na Jordansku dolinu sve do Mrtvog mora.Spominje se u Bibliji kao mesto odakle je Mojsije prvi put vidio obećanu zemlju. Prema Starom zavetu, Bog je Mojsiju rekao: "Ovo je zemlja, za koju sam se zakleo Avramu, Isaku i Jakovu govoreći: Semenu vašem daću je.Gledaj je očima svojim ali u nju uci neces."Tako je i bilo.Mojsije je umro u 120-oj godini života,a u Obecanu zemlju nije ušao.
Mojsije je sa brda Nebo mogao da vidi Jerihon, reku Jordan, kao i mesto gde će kasnije biti kršten Isus Hristos

planina-nebo-6.jpg


Predanje kaže da je Mojsije ovde i sahranjen, a deo na kojem se danas simbolično nalazi njegov štap u obliku zmije, navodno je mesto na kojem je Mojsije izdahnuo. Na mestu gde je, kako se veruje, bila njegova grobnica, sagrađen je manastir. Ova građevina se od 1933. pomno restaurira i iskopava.

štap600.jpg


Nedaleko od planine Nebo nalazi se izvorište, mesto na kojem je, prema predanju, suknula voda kada je Mojsije udario svojim štapom u zemlju.
Bilo kako bilo, interesantno je da je ovaj izvor u zemlji koja kuburi s vodom, i dalje vrlo izdašan.

Ostaci Kapele Majke božije nalaze se u južnom delu crkve i potiču iz prve dekade sedmog veka. Mozaik na podu oslikava gazele, između kojih su motivi biljaka i dva bika, koja ilustruju psalm iz Biblije čiji tekst može da se pročita na zidu iznad.

Planinu Nebo 200 godine posetio je papa Jovan Pavle Drugi na svom putu hadžiluka.
Tada jer zasadio i maslinu pored koje se nalazi ,mermerna ploca sa natpisom.
 
Petra

IMG_3765.JPG


Nomadsko pleme Nabatejci poreklom iz Jemena naselilo je plodnu dolinu na rubu pustinje, skrivenu iza surovih planinskih venaca. Izgradili su drevni grad Petru koja je zanimljiva ne samo po svojim gradjevinama isklesanim u stenama vec i zbog samih stena koje se prelivaju od svetlo zute do tamnih nijansi crvene boje. Smatra se da je sam grad podignut između devete i 40. godine nove ere, da ga je posetio i rimski car Hadrijan, a slava mu je izbledela krajem drugog veka kada se centar arapske trgovine praktično preselio u sirijsku Palmiru.U Petru se može ući samo na jedan način, kroz prolaz koji je nastao kada je nekada davno planina pukla i razdvojila se.

IMG_3708.JPG


Prolaz Sik je na nekim mestima širok samo dva, a stene su visoke i do 200 metara. Jedan od spektakularnih prizora jeste izlazak iz kilometrima dugog kanjona i pogled na Hazne (riznica), prvu građevinu na koju se nailazi u Petri. Na vrhuncu moći, grad je brojao više od 20.000 stanovnika koji su svoje domove i svetilišta klesali u stenama, čak i pozorište koje je imalo 8500 mesta. Odupirali su se osvajačima sve do 106. godine nove ere, kada su Rimljani konačno zauzeli grad. Kasnije su se smenjivali vizantijski, islamski i konačno krstaški osvajači, ostavljajući svoje tragove, sve dok u XII veku Petra nije potpuno potonula u zaborav. Naseljavala su je samo nomadska plemena sve dok 1812, švajcarski avanturista Johan Barhart nije zalutao u te krajeve i objavio svetu: "Našao sam Petru, izgubljeni crveni grad."

IMG_3746.JPG


Ono sto je posebnost same gradjevine Riznice a i ostalih objekata u Petri je sto je Riznica klesana u samoj steni odozgo na dole.
Nabatejci su bili vrsni majstori klesari koji su svoj grad isklesali u stenama kao i svoje stanove u stenama i grobnice.

Stene koje su zanimljivih oblika imaju nijanse crvene, žute, crne, sive, plave, a boje se menjaju u zavisnosti od doba dana. Stotine davno uklesanih stepenika vode do vrhova planina na kojima se nalaze svetilišta i građevine u stenama, poput Al Daira (manastira). Veliki broj turista obilazi Petru, i da bi utisak o prolasku kroz Sik i obilazak same Petre bio jači treba poraniti i proći pre gužve.

Do pre par godina moglo se uci u samu Riznicu ali danas to vise nije moguce jer se vrše i dalje arheološka iskopavanja u prostorijama ispod same Riznice.

Plato ili manji trg ispred Riznice je uvek pun turista koji nakon razgledanja Riznice krecu putem do samog grada u kome se nalaze ostaci amfitetatra iz prvog veka, koji je takođe isklesan u steni. Amfitetar ima 33 reda, a nekad je raspolagao sa 3.000 mesta.Tu je i najocuvanija gradjevina za koju se pretpostavlja da je bila dvorac .Inace duz samog kanjona Sik i u samom gradu Petri mogu se videti ostaci vodovoda isklesanih u stenama koji su dovodili vodu do grada i kuca u kojima su ziveli.Zanmimljivo je da su u brdima imali bazene u kojima se skupljala voda koju su filtrirali i tako prociscenu vodu pustali vodovodom u Petru.U produzetku preko 800 stepenica uzbrdo koje treba da se prodju nalazi se grobnica Ad Deir ili u prevodu manastir jer su u njemu u srednjem veku ziveli kaluđeri. Građevina leži visoko na brdu i deluje grandiozno, dok je samo urna nad ulazom visoka devet metara .Slicna je Riznici iako je manja i manje ukrašena , takodje je isklesana u steni.

Danas kada se posmatraju ostaci starog grada Petre koji je isklesan u stenama uz malo maste moze se zamisliti sva grandioznost i velicanstvenost tog grada .

Kroz kanjon Sik ko nece da hoda do starog grada Petre a ima da se hoda poprilicno moze se stici elektricnim automobilima i konjima ko zeli da jase kao Indijana Dzons u filmu koji je snimljen u Petri i prolazu Sik.
 
Poslednja izmena:

Back
Top