Kralj Mida

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
337.730
Mida je bio kralj velikog bogatstva koji je vladao zemljama Frigije u Maloj Aziji. Imao je sve što bi kralj mogao poželeti. Živeo je u raskoši u velikom zamku sa svojom lepom kćerkom. Mida je mislio da mu je najveću sreću pričinjavalo zlato… Njegova žudnja bila je takva da je provodio svoje dane računajući svoje zlatne novčiće. Povremeno je prekrivao svoje telo zlatnim predmetima, kao da je želeo da se kupa u njima. Novac je bio njegova opsesija.
Jednog dana, Dionis, bog vina i veselja, prošao je kroz njegovo kraljevstvo. Jedan od njegovih pratilaca, satir po imenu Silen se, lutajući pijan po frigijskim poljima izgubio u čuvenim vrtovima oko palate kralja Mide. Tu su ga našli selaci i odveli u dvorac. Mida ga je odmah prepoznao i organizovao gozbu u njegovu čast. Nakon nekoliko dana, odlučio je da ga odvede Dionisu. Ovaj, veoma zahvalan zbog njegove ljubaznosti, obećao mu je da će ispuniti bilo koju želju koju bude poželeo.

Mida je razmišljao neko vreme, a potom rekao: “Voleo bih da sve što dodirnem postane zlato”. Iako je Dionis upozorio kralja da dobro razmisli o svojoj želi, Mida nije odustajao, te je Dionis bio primoran da ispuni svoje obećanje, ali u sebi žalio što mu kralj nije zatražio nešto drugo.
Sledećeg dana Mida se probudio i skočio iz kreveta želeći da vidi da li je njegova želja postala stvarnost. Dodirnuo je stolicu, zatim tepih, vrata, svoju kadu, sto i tako nastavio da trči u svom ludilu širom palate dok se nije iznurio. Bio je presrećan.

Seo je na svoju zlatnu stolicu. U svoju ruku uzeo je ružu, želeći da oseti njen miris. Kada ju je dodirnuo, ruža je postala zlato. Hteo je da pojede malo grožđa, ali se ono takođe pretvorilo u zlato. Isto se desilo i sa parčetom hleba i čašom vode. Iznenada počeo je da ga obuzima strah… Suze su mu ispunile oči, i u tom trenutku njegova voljena kćer ušla je u sobu. Kada ju je Mida u očaju zagrlio ona se istog momenta pretvorila u zlatnu statuu! Zapanjen i prestrašen, podigao je svoje ruke u vis i molio se Dionisu da skine ovo prokletstvo sa njega.
Dionis se čuvši njegove reči i sažalio se na njega. Rekao mu je da ode do reke Paktol i opere ruke, i time svoj dar. Kralj to učini. Kada se vratio svom domu, sve što bi dodirnuo vratilo bi se u svoj prvobitni oblik. Od tog trenutka Paktol postade zlatonosan.
iz grčke mitologije
37616133_230238797618599_4230542997013397504_n.jpg
 
Mida je ustvari Mita, kralj naroda Muški. Piše u persijskim izvorima.

Imao je letnjikovac u današnjoj Makedoniji.
Nije džabe da se svaki treći u tom kraju zvao Mita do pre 100 godina.
 

Back
Top