Крај велике преваре у Међугорју

..@Danice Čvorović... zheno Ilijina... bash te ponelo... vidish da stvarno ima neke natprirodne moqi... sreqa te ste utekli na vreme... ne smem ni da pomislim na to shta bi se desilo da si postala chasne swestre... pu, pu pu... dalekobilo.... :worth:

Pa i ja kažem, ali mogu ti reći, sugestivno to mesto u pi.ku mate.rinu....:mrgreen:

Према саопштењу Ватикана издатом у недељу, 26. јула 2009, папа Бенедикт Шеснаести рашчинио је католичког свештеника Томислава Влашића, одговорног за успостављање култа Богородице у херцеговачком Међугорју. То је било први пут да, после 28 година од првог међугорског приказања, Ватикан званично реагује на међугорски случај. Зашто је Ватикан тако дуго занемаривао ово питање,има ли нови папа нека нова сазнања када је Међугорје у питању, питали смо Мајкла Џонса, аутора две светски познате књиге о овој теми: „Међугорска обмана“ (1977) и „Међугорје: неиспричана прича“ (1998), обе објављене у Америци.

– Не, мислим да већ најмање десет година није било никаквих нових информација о Међугорју. Основна разлика је у папама. Када сам се 1988. године срео са тадашњим редовником мостарско-дувањске дијецезе, бискупом Павлом Занићем, рекао ми је да се кардинал Рацингер, садашњи папа Бенедикт Шеснаести, потпуно слаже са тим да су такозвана приказања у Међугорју превара диригована од стране одметничког реда фрањеваца у његовој дијецези. Бискуп Занић ми је рекао и да је исте доказе предочио папи Јовану Павлу Другом. „И шта је рекао папа?” питао сам. „Папа није рекао ништа”, одговорио је Занић. Ово потврђује оно што сам сазнао када сам се сретао са кардиналом Рацингером. Од самог почетка је био уверен да је Међугорје обмана.

Рашчињавање је најстрожа казна коју црква изриче за најтеже злочине. Да ли папина одлука значи да је Ватикан решен да пресече читаву међугорску причу или само да казни једног од њених виновника, једног великог фрањевачког бизнисмена?

Сматрам да је ово први корак у борби Ватикана да Међугорју врати званичан статус који му припада. Сви који су упознати са причом знају да су приказања била дело два фрањевачка свештеника: Томислава Влашића и Јозе Зовка. Светски покрети који доносе приходе вредне на милионе долара годишње нису дело деце.

Шта очекујете да ће се даље десити?

Кад изађе на видело истинита прича, бискупи широм света ће почети да прогањају „видовњаке” из својих дијецеза. Ово се већ десило у дијецези Џолијет крај Чикага. Иван Драгићевић не може више да се појављује у парохијама и да гули кожу лаковерним католицима.

А како очекујете да ће реаговати хрватска бискупија?

Хрватски бискупи ће углавном рећи да налази о Влашићу потврђују њихову пресуду о „несталној натприродности” коју су изрекли 1990. године. Бискуп Ратко Перић ће рећи да рашчињавање оца Влашића потврђује оно што су он и покојни бискуп Павле Занић непрестано говорили. Међугорје је био изум отпадничких и побуњеничких група фрањевачких свештеника које су се богатиле од ове преваре по цену јединства цркве и добрих односа са православцима.

У случају Међугорја дошло је до злоупотребе психолошког и духовног стања људи који су имали проблеме, којима је било лако манипулисати.Речје и о огромном новцу који се сливао у касе многих укључених у работу лажних приказања. Много је верника који су чак цркви тестаментом завештали своја наслеђа, лишавајући истих своје потомке. Како ће се овај проблем решити?

Ако говорите о поклонима датим бунтовним фрањевцима из Чапљине, Широког Бријега, Међугорја итд., они се налазе код фрањеваца којима је поверена управа црквом и могу да дођу у посед мостарског бискупа. Друго је питање да ли се та средства могу вратити људима који су их дали у заблуди. Међутим, овде се не ради о црквеном закону. Ради се о примени закона од стране полиције. Када је бискуп Перић отишао у Чапљину да разговара са бунтовним свештеницима, био је физички нападнут. Ни Ватикан, ни бискуп немају полицијску моћ да спроведу закон.

На основу сазнања добијених из приватних разговора са Хрватима и неких писања могло би се закључити да је Међугорје масован покрет који, на несвесном нивоу, оправдава крвава недела почињена, у првом реду, према Србима, али и Ромима и Јеврејима, нажалост, од стране извесног броја Хрвата познатих као усташе. Каква је Ваш став о томе?

Феномен Међугорја има много нивоа, а један од њих може лако бити колективна кривица коју је село осетило због улоге коју је имало у масакру почињеном у Шурманцима, управо са друге стране брда где су се јављала приказања.
Такође, постоје бројне везе између међугорског огранка фрањеваца и усташа. Лично сам видео слику усташких војника на зиду манастира у Широком Бријегу који сам посетио. Јозо Зовко је прорачунато убризгао политички призвук у приказања када је поставио грб на олтар за време служења мисе у време првих приказања 1981. године.

Шта бисте рекли о томе да су неки високи званичници хрватске власти занемаривали појаву Међугорја или је чак и подржавали? Какав је значај такве политичке подршке?

Међугорје је било кључно за оживљавање хрватског национализма који је довео до распада Југославије. Када се Југославија распала, покојни Фрањо Туђман је отишао у Међугорје. Са националистичке тачке гледишта, није било од значаја да ли су приказања била истинита или не. Битно је било да ли се њима могло политички манипулисати.

Шта ћемо са Међугорјем? Шта ћемо са преваром дугом 28 година?

Све што можемо је да наставимо да указујемо на истину. Надам се да ће признање истине о Међугорју на највишем нивоу Католичке цркве водити помирењу, посебно између католика и православаца на Балкану, и зацељивању рана насталих услед ове преваре.

Оно што сте тврдили пре 20 година и доказали у својој књизи „Међугорска обмана” добило је потврду и са највишег места – Свете столице. Како се осећате због тога?

Верујем да је истина велика и да ће надвладати. Међутим, у међувремену је 28 година пасивности Рима омогућило да лаж ухвати корена у парохијама широм Америке (и Европе). Искорењивање те грешке након толико година нехата биће тежак задатак.

Што се мене лично тиче, живим у дијецези која дозвољава да се ходочашћа у Међугорје рекламирају у бискупским новинама. Живим у дијецези која пише позитивне чланке о конференцијама посвећеним Међугорју које се у њој сваке године одржавају.

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Kraj-velike-prevare-u-Medjugorju.sr.html

Uvek sam znao da ti hrvati imaju neki problem u glavi i da sa njima lako manipulisu :D

Хрватски бискупи ће углавном рећи да налази о Влашићу потврђују њихову пресуду о „несталној натприродности” коју су изрекли 1990. године. Бискуп Ратко Перић ће рећи да рашчињавање оца Влашића потврђује оно што су он и покојни бискуп Павле Занић непрестано говорили. Међугорје је био изум отпадничких и побуњеничких група фрањевачких свештеника које су се богатиле од ове преваре по цену јединства цркве и добрих односа са православцима.

Ova odluka pape kao i u ostalom sve papine odluke je političke prirode i kao što se vidi u citatu ima za cilj otopljavanj eodnosa sa Srbijom i Rusijom.
Takve postupke i slične treba očekivati i nadalje.

Po Katolicizam ova odluka nema nikakav značaj, ali ima veliki politički jer se Vatikan lagano "odriče" Hrvata kao svojih aduta na Balkanu što su bili vekovima, i uskoro se može očekivati da makar delimično se okrene Srbima, tbog Rusije.

jubilarni festivalski susret trajat će sedam dana
Snaga vjere: pedeset tisuća mladih moli se u Međugorju

Na prigodnim molitvama okupljaju se mladi vjernici iz zemalja diljem svijeta
Došli su iz čak osamdeset zemalja širom svijeta da bi sudjelovali na molitvenom festivalu koji traje do 6. kolovoza
piše Marijan SIVRIĆ

Više od pedeset tisuća mladih i oko 500 svećenika iz osamdeset zemalja svijeta okupilo se u Međugorju na jubilarnom, dvadesetom po redu Međunarodnom molitvenom festivalu mladih - Mladifest ‘‘Međugorje 2009’’. Došli su sa svih kontinenata i strana svijeta, iz obiju Amerika, Afrike, Azije...

Ovaj tradicionalni susret mladih, upisan u svjetski vjerski kalendar mladeži, trajat će cijeli tjedan, sve do 6. kolovoza. I ove godine bit će to izuzetno bogat sedmodnevni program tijekom kojeg će biti molitava, predavanja, svjedočanstva, klanjanja, krunica, misnih slavlja, procesija, predstava Zajednice ‘‘Cenacolo’’, koncerata, plesa, te pjesme posvećene Gospi Kraljici Mira i u svijetu poznatom Međugorju. Iako je ovih dana vani temperatura sve samo ne lako podnošljiva (35 stupnjeva Celzijevih), međugorski smještajni kapaciteti su gotovo svi popunjeni i najpopunjeniji su, po procjeni turističkih djelatnika, u ovoj godini.

U ovo jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu stigli su, uz mlade Europljane, i oni iz Japana, Meksika, Urugvaja, Kube, Libanona, Hong Konga, Novog Zelanda, Nikaragve, Australije, Kine, Hondurasa, Salvadora, Koreje...

Oni su različite boje kože i različito govore, ali se odlično razumiju. Stoga je pravi praznik za oči vidjeti mlade s cijelog globusa kako su se okupili na ovomu mjestu, s koliko ljubavi i vjere dolaze na ovo, za njih, sveto mjesto.
Petsto svećenika u molitivi

Tema ovogodišnjeg susreta je: ‘‘Što god vam rekne, učinite!’’ (Iv 2,5). Već prvog dana molitvenog festivala u subotu navečer mlade će pozdraviti i predvoditi svečano misno slavlje provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar.

Mladima će se potom obratiti i međugorski župnik fra Petar Vlašić. Internacionalni zbor koji vodi Pero Boras održao je generalnu probu pred skori svakodnevni nastup na ovom skupu mladih.

A koliko je ova tradicija okupljanja zaživjela u svijetu, pokazuje i primjer meksičke katoličke televizije ‘‘Maria Vision’’ koja će svojim gledateljima snimiti ovogodišnji Festival mladih.
Mir i molitva

Molitveni festival mladih nastao je kao plod Gospinih ukazanja u Međugorju; prvi je održan 1990., a njegovi idejni pokretač bio je pokojni dr. fra Slavko Barbarić. U Međugorju se mladi okupljaju svake godine kako bi u Gospinoj školi našli potrebni mir i molitvu.

http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tabid/68/articleType/ArticleView/articleId/64170/Default.aspx

Nemoj tako... Kladim da su Zapadni susjed i Ljubo, minimum nekoliko puta pohodili to sveto mesto...:mrgreen:

ako hoćeš iskreno... ja sam tamo skoro svake godine unazad 10 godina i to barem jednom...

imam takav običaj dok idem baki u Dalmaciju svratim tamo u crkvu u Međugorju i pomolim se....a šta me privlači da na putu ka baki stanem baš tamo..jest taj neki duh MIRA i MOLITVE... ljudi koji dolaze tamo su iz celog sveta i doista mole i to ponizno i skrušeno...i time daju neku energiju i drugima koji tamo dolaze...ono sjedneš u klupu i pored tebe s jedne strane crnkinja a sa druge neki šveđan...i međusobno svi mole svak na svom jeziku...

ljudi koji tamo dolaze su toliko različiti a svi su na istom mjestu da se pomole, zahvale bogu ili da traže oprost il pomazanje... sve ostalo u vezi Međugorja mi je prilično loše i to iz godinu u godinu sve više smeta....od divlje gradnje, do sve večih cena i smeštaja, hrane, suvenira....i sve se više okreće biznisu a sve manje onome što doista to mjesto bi trebalo značiti ....

toliko od mene

al su ovi hrvati neki pametan narod...
ahahahhahahahaha

И, шта сад, као и увек налазе оправдања да је то индивидуални чин, па како су на томе зарадили, а социопатолошки аспект нико не помиње. Није ваљда да су Хрвати били против овог вештичарења, и да ово нема никакве везе са рађањем нације? Католичанство је једини елеменат кохезије Хрвата. Кад би им објаснили да једна нација може да има и више религија, ах не иде..... пробали смо....то је дрво јаворово....

U Medjugorju je super. Cim sam dosla svi su poceli da klece predamnom i da mumljaju: "Zdravo Marijo", na razlicitim jezicima. Poceli su da me pipkaju, a onda je moj telohranitelj uzvadio pistolj i rekao im: "Bando, Pevacica je cedna kao Devica Marija, ali je dosla na koncert. Platite kartu pa mozete da gledate i pipkate." Jedva sam se izvukla.

Haha kakve lazovcine.

Ja se secam kad su doticna "cedna djeca" bila na TV-u i maltene mukala o tome sta im se zbilo, i kao klincu bilo mi je jasno kao dan da lazinjaju. To je jos tad bilo svima jasno, od pape pa na dalje.

Ko bi se drugi tako veselo israo po sopstvenoj veri, bez ikakvog zeniranja, bez i najmanje ustrucavanja, osim brace ustasa iz onog odvratnog kamenjara? Stvarno, da nema Siptara, to bi bili najgori ljudi u celoj Evropi, a i ovako su u plej ofu za finale.

Back