Kragujevac: Preduzetnik se ubio pred sudskim izvršiteljima

Daj, o cemu pricas? Prvo, nije pitanje da li je pozitivno poslovao vec da nije vratio kredit. Kao drugo, svuda u svetu se u slucaju prodaje zbog hipoteke ne stavlja stvarna cena vec poverilac zeli da se namiri a ostalo bas ga briga. Kuca je prodata za 120000, ako je zaista vratio vise od 50% kredita koji je bio 50000 evra, vrlo lako se od tih 120 hiljada odbije dug od 20-25 hiljada i ostalo ide njemu, i nije mi jasno da sa 95-100 hiljada evra nije mogao da se snadje od 2010 kada je kuca prodata... On nie hteo da se iseli, terao je inat...

tvoje vidjenje, tvoj stav. ok, ne slazemo se

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...reduzetnik-se-ubio-pred-sudskim-izvrsiteljima

Vlasnik preduzeća "Freon eko", Milan S. (57), ubio se u sredu oko 11 sati, posle neuspešnih pregovora njegovih advokata i sudskih izvršitelja, koji su po nalogu Osnovnog suda došli da mu oduzmu kuću od 600 kvadrata, u kojoj se nalazilo i oko 200 kvadrata poslovnog prostora.
Policija u saopštenju navodi da se Milan ubio posle predočene sudske odluke o iseljenju iz kuće, i to pre nego što je podnet zahtev za pružanje policijske pomoći.
Na toj adresi u sredu prava drama. Komšiluk priča da je ovoj tragediji prethodilo pogoršanje zdravstvenog stanja Milanovoj kćerki.
NISU IRITIRALI I sudski izvršitelji u sredu su ispričali svoju verziju događaja. Oni su preneli da je Milan u jednom trenutku prekinuo razgovore, ušao u svoju kuću i iz pištolja, za koji je imao odobrenje, pucao u sebe. Oni tvrde "da nisu iritirali pokojnog Milana i da nisu krivi za njegov potez".

Komšija Milutin Zarković kaže da je on zvao hitnu pomoć da se pomogne detetu i da u tom trenutku niko nije razmišljao o Milanu. Dok su lekari Hitne pomagali detetetu čuo se pucanj.
Prema rečima advokata Tatomira Lekovića, koji zastupa porodicu, Milan je bio ogorčen jer je imovinu, koja mu se pleni, sud procenio na daleko manju cenu od tržišne. Ovom advokatu je saopštio da je vrednost imovine deset puta manja od realne i da on takvu zaplenu odnosno otimačinu neće dozvoliti ni po koju cenu.

sta reci?
brojna se pitanja namecu, a prvo je - koga je briga za ovo sto se desilo? ima li ko da ovo stavi pod lupu, i da umesane razotkrije, a ima ih izgleda iz cele gradske biznis/politicke strukture
sto se vlada ne oglasi? dal su vazniji privrednici ili banka, sud i izvrsioci. sta ce se onda desiti na kraju? sve ce da otmu? i decu?
losa vest sustize losu vest, a rezim se ceslja i postvlja kamen temeljce

i koji biznis danas uopste pozitivno posluje? mislim na biznis kojim se bave, i treba da se bave, ljudi iz naroda, ne iz rezima, ili mafije

Dize se fama oko besmislica... Mogao je da se ubije jos pet puta, njegova stvar... Kad je znao da uzima kredite, neka ih i vrati... Uzmu ljudi kola na kredit, pa nemaju da ih otplate, pa moraju da ih vrate... Sta sad... Toliko njih nema ni krov nad glavom, nema ni desetak svojih kvadrata, a ovde treba da zalimo nekog ko licitira sa 600 kvadrata... Kuca od 600 kvadrata... I sta sad, on da uzima kredite, da dize tolike kuce, a kad dodje naplata da se pravi blesav... Drugi da vraca ono sto on uzme... A njemu da ostane kuca od 600 kvadrata... Kakva je to kuca... Posten covek zivi u 50, 100, 200 kvadrata... A u 600 mogu da zive samo lopovi... Niti znam o kome se radi niti me briga, ali umiru ljudi u Kragujevcu i od mraza... Smrzavaju se jer nemaju gde da prespavaju... Amputiraju im se prsti na nogama jer nemaju ni par kvadrata gde da se ugreju... Gladuje dobar deo Kragujevca jer je ostao bez posla... Posle mnogo godina rada, dobar deo ljudi je sada na ulici... I zabole nekog za sve te ljude... A ovde se dize fama jer de ubio neko ko se kurcio sa kucom od 600 kvadrata... Jer nije hteo da vrati pare koje je uzeo... Njegova stvar, licno me zabole za njega...

Dize se fama oko besmislica... Mogao je da se ubije jos pet puta, njegova stvar... Kad je znao da uzima kredite, neka ih i vrati... Uzmu ljudi kola na kredit, pa nemaju da ih otplate, pa moraju da ih vrate... Sta sad... Toliko njih nema ni krov nad glavom, nema ni desetak svojih kvadrata, a ovde treba da zalimo nekog ko licitira sa 600 kvadrata... Kuca od 600 kvadrata... I sta sad, on da uzima kredite, da dize tolike kuce, a kad dodje naplata da se pravi blesav... Drugi da vraca ono sto on uzme... A njemu da ostane kuca od 600 kvadrata... Kakva je to kuca... Posten covek zivi u 50, 100, 200 kvadrata... A u 600 mogu da zive samo lopovi... Niti znam o kome se radi niti me briga, ali umiru ljudi u Kragujevcu i od mraza... Smrzavaju se jer nemaju gde da prespavaju... Amputiraju im se prsti na nogama jer nemaju ni par kvadrata gde da se ugreju... Gladuje dobar deo Kragujevca jer je ostao bez posla... Posle mnogo godina rada, dobar deo ljudi je sada na ulici... I zabole nekog za sve te ljude... A ovde se dize fama jer de ubio neko ko se kurcio sa kucom od 600 kvadrata... Jer nije hteo da vrati pare koje je uzeo... Njegova stvar, licno me zabole za njega...

I posle svega što si napisao ti i dalje ostaješ pri tvrdnji da se diže frka ni oko čega....?

Mediji su preneli ovu vest a ja sam u prethodnom postu naveo jednu od stotina hiljada sličnih sudbina o kojima se ćuti, ignorisane su od strane medija.

Tek tu i tamo nešto promrse na tu temu konkretno.

I veoma grešiš kad kažeš da nema razloga žaliti nekog ko je imao kuću od 600 kvadrata jer je nema više.

Kuća je prodata pa je po svemu sudeći stradao još jedan beskućnik.

Kao što rekoh, sit gladnom ne veruje a relativizovati nečiju tregediju navođenjem mnoštva drugih tragičnih primera nije ništa drugo do infantilni cinizam.

Ako hoces da kazes da je covek koji ima kucu od 600 kvadrata gladan, onda ok, ja sam cinican... Ako hoces da kazes da je covek koji ima 200 kvadrata poslovnog prostora u toj kuci gladan, onda ok, ja sam cinican...

Mada, mene mnogo vise brinu oni gladni koji nemaju ni jedan jedini kvadrat... Onaj ko se nakrao za 600 kvadrata, nece sigurno ostati gladan... Moze da ostane bez 600 kvadrata, i ja verujem da je to strasna tragedija... Ali ipak, makar malo mu je bolje nego onima koji nisu mogli ni da sanjaju da dobiju kredit od banke... Ni hiljadu evra, a ne neki veci... I da ponovim, sto se mene tice, mogao je jos pet puta da se ubije...

Ako hoces da kazes da je covek koji ima kucu od 600 kvadrata gladan, onda ok, ja sam cinican... Ako hoces da kazes da je covek koji ima 200 kvadrata poslovnog prostora u toj kuci gladan, onda ok, ja sam cinican...

Mada, mene mnogo vise brinu oni gladni koji nemaju ni jedan jedini kvadrat... Onaj ko se nakrao za 600 kvadrata, nece sigurno ostati gladan... Moze da ostane bez 600 kvadrata, i ja verujem da je to strasna tragedija... Ali ipak, makar malo mu je bolje nego onima koji nisu mogli ni da sanjaju da dobiju kredit od banke... Ni hiljadu evra, a ne neki veci... I da ponovim, sto se mene tice, mogao je jos pet puta da se ubije...

Ako se gleda iz "Balkanskog ugla", onda je tvoja logika prilicno tacna.
Pogledaj iz jednog drugog ugla:
Neko, ko ima 200m2 poslovnog prostora je neko ko zaposljava veliki broj drugih ljudi. Verovatno nikada nisi bio jedan od njih jer napisano govori o tome.
Svaki posao je vezan sa rizicima, vlastitim kapitalom (kog vecina nema) je lako uposliti druge i izvesno vreme "plivati", kada potraznja produkta ili usluga stagnira,
nosilac rizika ima problem. U razvijenim zemlja je to pitanje daleko bolje reseno...Srbija ne spada u te zemlje.
Ne treba oplakivati "sudbine" pojedinaca koji su nasli i takvo resenje...samoubistvo. Treba razmisliti i malo ozbiljnije shvatiti situaciju koja je ocigledno svakodnevnica Srbije:neutral:

Ako se gleda iz "Balkanskog ugla", onda je tvoja logika prilicno tacna.
Pogledaj iz jednog drugog ugla:
Neko, ko ima 200m2 poslovnog prostora je neko ko zaposljava veliki broj drugih ljudi. Verovatno nikada nisi bio jedan od njih jer napisano govori o tome.
Svaki posao je vezan sa rizicima, vlastitim kapitalom (kog vecina nema) je lako uposliti druge i izvesno vreme "plivati", kada potraznja produkta ili usluga stagnira,
nosilac rizika ima problem. U razvijenim zemlja je to pitanje daleko bolje reseno...Srbija ne spada u te zemlje.
Ne treba oplakivati "sudbine" pojedinaca koji su nasli i takvo resenje...samoubistvo. Treba razmisliti i malo ozbiljnije shvatiti situaciju koja je ocigledno svakodnevnica Srbije:neutral:

U toj istoj drzavi Srbiji, dobar deo radnika kod tih bizmismena koji zive u kucama od 600 kvadrata radi na crno... Radi za jako male pare, jer ih ti bizmismeni ucenjuju... Naravno, kad ima gomila nezaposlenih, uvek vazi pravilo "ako neces ti, ima ko hoce"... Gomila tih radnika nema zdravstveno osiguranje, pa se leci samo kad stigne do hitne pomoci... Tako da, mislim da to skretanje price na njega kao velikog dobrotvora svojih sugradjana, koji im je dao parce hleba nije prikladna...

Koliko obicnih smrnika u Srbiji ima za tri obroka dnevno... Koliko obicnih smrtnika u Srbiji, osim hrane, moze deci da priusti i novu garderobu i letovanje i zimovanje... Koliko obicnih smrtnika u Srbiji moze da podigne kredit od 50.000 evra... Da ne nabrajam dalje, ali ne zelim ni u jednom trenutku da opravdam to da nekoga ko ima kucu od 600 kvadrata treba zaliti... Ko ima 200 kvadrata poslovnog prostora treba zaliti... U tom istom Kragujevcu, Kinezima se za lokal u tom delu grada, i to za visestruko manji lokal uzima po par hiljada evra... To je podatak koji pouzdano znam... 200 kvadrata poslovnog prostora je dobar kapital...

Ali, ovde se ide na to da se sazaljeva covek koji nije hteo da se spusti na nivo velike vecine svojih sugradjana... I tada bi bio finansijski iznad mnogih... On to nije hteo, vec je hteo da se ubije... OK, njegova volja... Koga zabole sta ce on da radi...

Ubijali su se i oni koji nemaju ni jedan jedini kvadrat, koji nemaju ni za obrok dnevno nego idu po narodnim kuhinjama... Konkretno prosle zime je bilo nekoliko slucajeva za koje ja znam da su im u Kragujevcu amputirani prsti na nogama od promrzlina... Pa nekog bas briga za to... A to je mnogo veca muka nego ostati od kuce od 600 kvadrata... Meni je zao zbog njegove uzasno teske dileme, nije lako odreci se tolike kuce i tolikog poslovnog prostora... Uzasna je to sudbina... Ali, sam je izabrao, tako da njegova stvar...

Sve sto o slucaju znam, to je sto sam procitao od vas...postavljaca teme i ucesnika diskusije.
Jedno je sigurno, ono sto sam primetio na tekstovima vecine...mrznja, nemilosrdnost, ogorcenost, zavidnost i radovanje tudjoj nesreci (svaka odluka samoubistvu je nesreca) je svakodnevi nacin komunikacije.
Svojevremeno, kada sam ziveo u svojoj domovini...toga nije bilo, pored najboljeg truda ne mogu shvatiti ove drasticne promene:neutral:

Ne znam za ostale, nit se radujem nit ga zalim... Svejedno mi...

Samo, kao neko ko zivi i radi u Kragujevcu, znam da ima ovde mnogo vecih problema... I o njima se ne prica... To je obicna golja i koga je briga za njih... Oni u zivotu nisu ni usli u neku kucu od 600 kvadrata, pa ko su oni da se o njima prica i pise... I u toj situaciji, gde oko tebe gomila ljudi gladuje a ti se bogatis i zivis u kuci od 600 kvadrata sa 200 kvadrata poslovnog prostora, ocekujes neko sazaljenje... Da je bio sposoban, ne bi do ovde dosao... Sam taj njegov potez povlaci gomilu sumnji kako je uopste sve to stekao... Postenim radom? Jedino on radan i vredan a svi oko njega nesposobni? I sada on tako radan i vredan, kada je trebalo da vrati ono sto je uzeo, ne svidja mu se...

Nije njemu niko prislonio pistolj na slepoocnicu pa da ga zalimo... On je uzeo 50.000 evra... Nije hteo da ih vrati... Mogao je da proda kucu i taj poslovni prostor i da vrati dug i da mu ostane... Da kupi drugu kucu normalne kvadrature i zivi kao i svi ostali... Ne, on to nije hteo... Sta onda, da ga zalimo sto on hoce da zivi u kuci od 600 kvadrata sa tudjim parama... Eto, ja sam zloban i najgori... Cinican i zavidan... Nemilosrdan i ogorcen... Ali ne osecam ni trunku sazaljenja prema ovakvim dripcima...

Sve sto o slucaju znam, to je sto sam procitao od vas...postavljaca teme i ucesnika diskusije.
Jedno je sigurno, ono sto sam primetio na tekstovima vecine...mrznja, nemilosrdnost, ogorcenost, zavidnost i radovanje tudjoj nesreci (svaka odluka samoubistvu je nesreca) je svakodnevi nacin komunikacije.
Svojevremeno, kada sam ziveo u svojoj domovini...toga nije bilo, pored najboljeg truda ne mogu shvatiti ove drasticne promene:neutral:

Знаш, понекад мораш да се запиташ која је сврха стварања овакве вести. Било чија смрт није леп догађај нити му се треба радовати. Али је сто пута горе ту смрт користити у сврху плитких овоизборних потреба.
Овог човека се нико неће сетити два месеца после избора. А најмање они који данас плачу како је то последица режима. Последице су много озбиљније и овакве вести само скрећу пажњу са тих, за Србију у целини, важнијих проблема.

Back