Ja sam vlasnik kotla Alfa plam commo compact 23 KW moje iskustvo sa njim je od samog pocetka nikakvo. Dobio sam preporuku za njega od majstora za parno grejanje, gde sam kasnije ukapirao da od njih ima procenat. Inace taj model je najgora varijanta od svih koji postoje na nasem trzistu, a navescu i razloge. Kupovao sam od najskupljeg do najjeftinijeg peleta i svaki je bio serviseru razlog njegovog loseg rada, jer je mnogo trosio, ili preliva pelet preko case gde se vrsi sagorevanje, koje serviser ni dan danas nije uspeo da resi, ili se gasi u radu. Casa sa sagorevanje nije pravilno dimenzionisana pa pelet preskace preko i upada u pepeljaru ispod gde naknadno sagoreva bez efekta, jer u tom delu ne moze zagrevati tecnost, vec pali podnozje fijoke za pepeo, koja je i onako lose uradjena sa veoma tankim limom. Dihtovanje fijoka je uradjeno sa azbesnim snjurom koji je samo zalepljen losim lepkom i koji nakon prve godine odtpadne, pa imate prisustvo dima u prostoriji, a i pec pocne jos lose raditi. Za razliku od ostalih kotlova ovaj kotao mora da se cisti svaki drugi dan, a to je tek blagi horor, jer i pored zastitnih rukavica, usisivaca morate biti prljavi do laktova od garezi, koji je veoma tesko oprati. Tj. od kad njega imam u toku zimske sezone nokti su mi konstantno crni. Pored pepeljare iako bude prazna morate naci isto toliko pepela gde mu nije mesto. Kanali gde ide plamen iz case se moraju cistiti svakodnevno i zahtevaju da zavucete ruku do lakta u unutrasnost kotla, gde su vam dali celicnu cetku od 60cm koju treba da ugurate u vertikalne cevi koje se nalaze u gornjem delu kotla, i ima ih 5. Kada njih cistite cetkom sav pepeo vam pada direktno na ruke, a da ne pominjem da morate da kleknete i zavucete pola glave u gorionik da bi videli gde se uopste nalaze te rupe. Nakon toga lose resenje je ciscenje vertiklanih dimnih spirala gde vam je obezbedjena zakacka sa kojom morate da udarate spirale iy najvise tacke do najnize, gde na taj nacin ostecujete unutrasnji samot koji otpada svaki put dok se posle par godina u unutrasnosti totalno raspadne. Najgori deo je jos jedna fijoka za pepeo koja si cisti na svakih 4 dana. To je fijoka za ciscenje pepela do ventilatora i ne moze se nazvati fijokom jer na dnu samo ima jednu ravnu plocu a stranice ne postoje, pa pepela ima vise sa strane nego na toj takozvanoj ladici. Taj deo jedino moze da se icisti usivacom i cetkom kelececi na kolenima gde vam glava mora biti do samog poda da bi videli sta radite. Sistem zatvaranja te fijoke nije resen nekim bravicama, vec morati odvijati dve matice M8, pa zamislite svaki cetvrti dan da morate da odvijate navoj od 30 krugova pored milion resenja zabravljivanja. Na vratima kotla postoji malo staklo za kontrolu plamena gde plamen mozete videti jedino do drugog paljenja kotla i nakon toga ce biti crno i totalno zapuseno pepelom. Tako da racunajte da ce te biti crni kao odzacar u toku zimske sezone,a i prostorija u kome se on nalazi. O losoj elektronici cu tek u narednom postu.