Kotao na Pelet

Pa ja sam cuo dosta drugacijih prica. Cak i oko servisa da ga treba servisirati svake sezone. Takodje od tih istih ljudi pocev da alfa plama - preko radijator-a i sl da je servis minimum oko 4000- 5000 din. Plus to je redovan servis. Ode grejac, zoves ga i cekas ga po 10 dana da dodje i zameni + iz dzepa. Ode nekakav kondenzator - servis pa iz dzepa. Nahvata se kondenz (vlazan pelet, pumpa za vodu, ventilator sta li), zoves i cekas. Dok ne ukvacis caku proci ce nekoliko sezona pa ce verovatno biti nesto jeftinije. Pricam o iskustvima drugih kako prolaze. Tebe je ubolo - super. Mada kao sto rekoh gore cela ta fama oko peleta mi deluje kao nekakav fan klub ljudi koji udju u tu pricu i imaju vremena da listaju prospekt i citaju po forumima da joj udju u caku.
Jednostavno je - gas, odvrnes i zavrsnes.
Jedino sto dajem peletu u odnosu na drva i ugalj je sto je cistije i zdravije. Ali mislim da proizvodjaci treba da se potrude bolje. Da izbace mentalitet "Zastave i yuga". Sklepano i sklono lakom kvarenju.

Slažem se sa tobom. Ja sam verovatno imala sreću što mi je izvođač radova za uvođenje grejanja ujedno i ovlašćeni serviser alfe.
Sa druge strane, isprobali smo 6-7 vrsta peleta i većina je pravila probleme pri radu i jako prljala ceo sistem, zagušivalo se...ali to probaš dva džaka , pa tek onda kupiš par tona.
Dve vrste nam savršeno odgovaraju i držimo se toga, kao i saveta za održavanje.
A bila nam je opcija i gas, pa je matematika odlučila na dugoročnom proračunu.

pozdrav svima
da ne otvaram novu temu, ako moze neko strucan ili sa iskustvom pomogne malo.
hocu da uzmem kotao na pelet
kuca grejna povrsina prizemlje 40m2 + sprat 100m2
nesto sto sam gledao da uzem
TOBY 24
Radijator compact 25
KEPO AC/MC 20
jel moze neka preporuka na osnovu kvaliteta i prakticnosti kotlova?

Pozdrav. Radim centralno grijanje i porodicno smo se odlucili na pelet jer nam je dosta vise rezanja i cijepanja drva (gas u crnoj gori ne postoji kao kategorija).
Kuca ima 140 kvadrata (prizemlje i potkrovlje). U nedoumici smo koji kotao na pelet da uzmemo. Nude nam centrometalov 25KW za 2400 evra sto je ogromna svota novca. Medjutim nasli smo u Alfa Plam Commo Compact 24KW za 1500 evra (u Crnoj gori). Da li neko ima iskustva sa ovim kotlom, da li neko moze da da neki savjet, ili da predlozi neki drugi kotao. Zar je cijena ovog centrometala koji je 1000 eura skuplji opravdana? Hvala.
Ja sam vlasnik kotla Alfa plam commo compact 23 KW moje iskustvo sa njim je od samog pocetka nikakvo. Dobio sam preporuku za njega od majstora za parno grejanje, gde sam kasnije ukapirao da od njih ima procenat. Inace taj model je najgora varijanta od svih koji postoje na nasem trzistu, a navescu i razloge. Kupovao sam od najskupljeg do najjeftinijeg peleta i svaki je bio serviseru razlog njegovog loseg rada, jer je mnogo trosio, ili preliva pelet preko case gde se vrsi sagorevanje, koje serviser ni dan danas nije uspeo da resi, ili se gasi u radu. Casa sa sagorevanje nije pravilno dimenzionisana pa pelet preskace preko i upada u pepeljaru ispod gde naknadno sagoreva bez efekta, jer u tom delu ne moze zagrevati tecnost, vec pali podnozje fijoke za pepeo, koja je i onako lose uradjena sa veoma tankim limom. Dihtovanje fijoka je uradjeno sa azbesnim snjurom koji je samo zalepljen losim lepkom i koji nakon prve godine odtpadne, pa imate prisustvo dima u prostoriji, a i pec pocne jos lose raditi. Za razliku od ostalih kotlova ovaj kotao mora da se cisti svaki drugi dan, a to je tek blagi horor, jer i pored zastitnih rukavica, usisivaca morate biti prljavi do laktova od garezi, koji je veoma tesko oprati. Tj. od kad njega imam u toku zimske sezone nokti su mi konstantno crni. Pored pepeljare iako bude prazna morate naci isto toliko pepela gde mu nije mesto. Kanali gde ide plamen iz case se moraju cistiti svakodnevno i zahtevaju da zavucete ruku do lakta u unutrasnost kotla, gde su vam dali celicnu cetku od 60cm koju treba da ugurate u vertikalne cevi koje se nalaze u gornjem delu kotla, i ima ih 5. Kada njih cistite cetkom sav pepeo vam pada direktno na ruke, a da ne pominjem da morate da kleknete i zavucete pola glave u gorionik da bi videli gde se uopste nalaze te rupe. Nakon toga lose resenje je ciscenje vertiklanih dimnih spirala gde vam je obezbedjena zakacka sa kojom morate da udarate spirale iy najvise tacke do najnize, gde na taj nacin ostecujete unutrasnji samot koji otpada svaki put dok se posle par godina u unutrasnosti totalno raspadne. Najgori deo je jos jedna fijoka za pepeo koja si cisti na svakih 4 dana. To je fijoka za ciscenje pepela do ventilatora i ne moze se nazvati fijokom jer na dnu samo ima jednu ravnu plocu a stranice ne postoje, pa pepela ima vise sa strane nego na toj takozvanoj ladici. Taj deo jedino moze da se icisti usivacom i cetkom kelececi na kolenima gde vam glava mora biti do samog poda da bi videli sta radite. Sistem zatvaranja te fijoke nije resen nekim bravicama, vec morati odvijati dve matice M8, pa zamislite svaki cetvrti dan da morate da odvijate navoj od 30 krugova pored milion resenja zabravljivanja. Na vratima kotla postoji malo staklo za kontrolu plamena gde plamen mozete videti jedino do drugog paljenja kotla i nakon toga ce biti crno i totalno zapuseno pepelom. Tako da racunajte da ce te biti crni kao odzacar u toku zimske sezone,a i prostorija u kome se on nalazi. O losoj elektronici cu tek u narednom postu.

Ja sam vlasnik kotla Alfa plam commo compact 23 KW moje iskustvo sa njim je od samog pocetka nikakvo. Dobio sam preporuku za njega od majstora za parno grejanje, gde sam kasnije ukapirao da od njih ima procenat. Inace taj model je najgora varijanta od svih koji postoje na nasem trzistu, a navescu i razloge. Kupovao sam od najskupljeg do najjeftinijeg peleta i svaki je bio serviseru razlog njegovog loseg rada, jer je mnogo trosio, ili preliva pelet preko case gde se vrsi sagorevanje, koje serviser ni dan danas nije uspeo da resi, ili se gasi u radu. Casa sa sagorevanje nije pravilno dimenzionisana pa pelet preskace preko i upada u pepeljaru ispod gde naknadno sagoreva bez efekta, jer u tom delu ne moze zagrevati tecnost, vec pali podnozje fijoke za pepeo, koja je i onako lose uradjena sa veoma tankim limom. Dihtovanje fijoka je uradjeno sa azbesnim snjurom koji je samo zalepljen losim lepkom i koji nakon prve godine odtpadne, pa imate prisustvo dima u prostoriji, a i pec pocne jos lose raditi. Za razliku od ostalih kotlova ovaj kotao mora da se cisti svaki drugi dan, a to je tek blagi horor, jer i pored zastitnih rukavica, usisivaca morate biti prljavi do laktova od garezi, koji je veoma tesko oprati. Tj. od kad njega imam u toku zimske sezone nokti su mi konstantno crni. Pored pepeljare iako bude prazna morate naci isto toliko pepela gde mu nije mesto. Kanali gde ide plamen iz case se moraju cistiti svakodnevno i zahtevaju da zavucete ruku do lakta u unutrasnost kotla, gde su vam dali celicnu cetku od 60cm koju treba da ugurate u vertikalne cevi koje se nalaze u gornjem delu kotla, i ima ih 5. Kada njih cistite cetkom sav pepeo vam pada direktno na ruke, a da ne pominjem da morate da kleknete i zavucete pola glave u gorionik da bi videli gde se uopste nalaze te rupe. Nakon toga lose resenje je ciscenje vertiklanih dimnih spirala gde vam je obezbedjena zakacka sa kojom morate da udarate spirale iy najvise tacke do najnize, gde na taj nacin ostecujete unutrasnji samot koji otpada svaki put dok se posle par godina u unutrasnosti totalno raspadne. Najgori deo je jos jedna fijoka za pepeo koja si cisti na svakih 4 dana. To je fijoka za ciscenje pepela do ventilatora i ne moze se nazvati fijokom jer na dnu samo ima jednu ravnu plocu a stranice ne postoje, pa pepela ima vise sa strane nego na toj takozvanoj ladici. Taj deo jedino moze da se icisti usivacom i cetkom kelececi na kolenima gde vam glava mora biti do samog poda da bi videli sta radite. Sistem zatvaranja te fijoke nije resen nekim bravicama, vec morati odvijati dve matice M8, pa zamislite svaki cetvrti dan da morate da odvijate navoj od 30 krugova pored milion resenja zabravljivanja. Na vratima kotla postoji malo staklo za kontrolu plamena gde plamen mozete videti jedino do drugog paljenja kotla i nakon toga ce biti crno i totalno zapuseno pepelom. Tako da racunajte da ce te biti crni kao odzacar u toku zimske sezone,a i prostorija u kome se on nalazi. O losoj elektronici cu tek u narednom postu.
Kotao na pelet Alafa plam commo compact ima italijansku elektroniku, tj. sva automatika nije proizvedena u Vranju vec je verovatno kupljena licenca od Italijana. Vranjanci svuda navode garanciju na 5 godina sto je laz. 5 godina je samo na kotao koji je takodje losih limova i varova, a elektronika ima garanciju samo 2 godine , gde nakon tog perioda odmah kece da crkava. Posle tacno 2 godine pregoreo mi je grejac za pelet. Da bi njega zamenili morate bukvalno rastaviti pola kotla, pa cak i motor za puz koji ubacuje pelet, oba bocna poklopca i gornji poklopac gde se nalayi displej, sto je totalno lose konstrukcijsko resenje inyenjera koji su projektovali ovaj kotao. Nakon 3 godine pojavio mi se problem da kotao nece da predje u work rezim, prijavljuje da nema peleta ili da nije upalio plamen. Pozvao sam ovlasceni servis, koje je nauka dobiti, slobodno ocekujte da vas automat ukljuci nakon 40 minuta cekanja uz muziku koja ubija u mozak, serviser mi kaze da pokusam ponovo da pozovem i dobijem servisera koji ima veca iskustva, tako da sam opet cekao centralu pola sata za ukljucenje. Dobio sam konacno servisera koji zakljucuje da mi je pregorela sonda za merenje temperature izduvnih gasova. Narucio sam senzor da mi stigne pouzecem i to je bilo u cetvrtak popodne. Dispecer iz servisa mi je rekao da oni salju postu samo utorkom i cetvrtkom, tako da je ispalo da moram cekati da mi stigne paket sa rezervnim delom za 6 dana. Proslo je 6 dana ali paket nije stigao, pozivom servisa navode da je velika guzva i da ce paket krenuti u cetvrtak. Cekao sam 8 dana do isporuke bez grejanja u celoj kuci a spoljna temperatura - 6 C. Najgore tek sledi. Opet morate da rastavite sve moguce poklopce na kotlu nalazite sondu na izlaznom delu kotla ka odzaku koja je zavucena kroz rupu u sitem izduvnih gasova. Sonda neema sistem srafljenja na odzak vec kada je provucete kroz cev morate silikonom okolo da lepite da ne bi dim izalzio u prostoriju, sve zamenim prikacim istu na elektroniku i ponovo nista. U oba slucaja duzim pritiskom na dugme 2 temeperatura izduvnih gasova bude nula. zovem servisera, kaze moguce da je i onova sonda losa, salje drugu, koju cekam jos 7 dana, naravno placam i jednu i drugu. Kacim i trecu sondu, opet sve isto 0C temeteratura u izduvnim gasovima, dok merim Fluke mernim instrumentom temepratura dostigla 50 C i kotao ide u laram jer nema signal od sonde. Na kraju zakljucak da je pregorela ploca, ne popravlja se vec mora nova, koju cu verovatno cekati jos 10 dana. Jedina dobra stvar sto sam ustedeo pelet, jer sam skoro mesec dana bio bez grejanja u sezoni. Toliko o ALfa plamu.

Pozdrav,evo da podelim iskustvo sa vama,imam alfa plam como 15, prezadovoljana sam. Grejemo stan od 58kvadrata,iskreno mislim posto imamo spoljašnju i unutrašnju izolaciju,PVC prozore da je mogla slabija pec ali gotavo sad ... Grejemo negde od18h do 10h ,znaci radi nocu... Smanjili smo temp vode na 50 stepeni,temp u sobu na 22, ostalo je na 1 .... Mogu da vam kazem da je bas toplo ,sto se tice potrosnje oko jednog dzaka dnevno ,ispod 15kg kad kako ali vise nije prelazilo. Do sad nismo imali problema sa kotlom,prva je sezona . Kad cistimo cistimo sve na treci dan. Ne mrzi me da rupice procistim svaki put i itd . Sto se mene tice sve preporuke...

Pozdrav. Radim centralno grijanje i porodicno smo se odlucili na pelet jer nam je dosta vise rezanja i cijepanja drva (gas u crnoj gori ne postoji kao kategorija).
Kuca ima 140 kvadrata (prizemlje i potkrovlje). U nedoumici smo koji kotao na pelet da uzmemo. Nude nam centrometalov 25KW za 2400 evra sto je ogromna svota novca. Medjutim nasli smo u Alfa Plam Commo Compact 24KW za 1500 evra (u Crnoj gori). Da li neko ima iskustva sa ovim kotlom, da li neko moze da da neki savjet, ili da predlozi neki drugi kotao. Zar je cijena ovog centrometala koji je 1000 eura skuplji opravdana? Hvala.
Bole plati vise nego da kupi alfa plam

iskreno strajne od peci

Back