Ne znam kakvo je srpsko shvatanje košarke (ja inače ne volim te kolektivizme, svako ima svoje mišljenje) Ja je shvatam kako je shvatam i to sam već nekoiko puta napisao.Logicno je u toj situaciji da trazis rupe u sistemu a ne greske igraca o tome se radi
Sta mislis jel poenta sistema da kljucni napad uvijek resava najbolji igrac ili da kljucni napad rijesi onaj koji se prvi nadje u situaciji da napadne kos nebitno koji je to igrac u sastavu.U Srpskom shvatanju kosarke mladi momci ne preuzimaju odgovornost za kljucne napade nego uvijek 2 igraca resavaju tipa Jokic i Bogdanovic,jel tebi to normalno,jel tako funkcionise jedan tim sa sistemom ?
Kada ti mladi momci stasaju a bili na klupi ili su igrali a nikada resavali kljucne napade sa 19,20,21 godinom kako ocekujes da ce imati samopozdanje i klasu da to rijese sa 25 godina kada vec su zreliji igraci itd
Srpsko shvatanje kosarke je isto kao i shvatanje politike.Kosarka to je Jokic,Bogdanovic a Politika je Vucic i niko bolji od njega i on ima resenje za sve isto kao sto oca dvojica u kosarci imaju resenje za svaki napad i uvijek oni dobijaju loptu kada je gusto
Kod Srba su odredjeni idoli nezamjenjivi,i onda da Vucic nije na vlasti Srbija propala bi,da Jokic ne igra Srpska reprezentacija ne bi imala pojma itd
Svaki sport, svaka životna aktivnost ima svoj sistem, sistem je jak onoliko koliko su jaki njegovi delovi ili kao što je popularno reči koliko je jaka njegova najslabija karika.
Isto tako, košarka dopušta (još uvek) improvizacije i iskakanja od sistema u pojedinim trenucima meča kada vrhusnki igrači mogu da reše meč nasuprot postavljenim zamislima trenera.
Vidim da si opčinjen Španijom, i to je OK. Mada nema samo Španija sistem, imaju ga i Grci na primer i igraju ga decenijama. Imaju manje uspeha pa prolaze malo ispod radara. Imamo i mi svoj sistem, ali ranije smo imali i igrače koji su improvizovali. Setimo se samo Divca, Kukoča, u NBA je takav bio Kobe, Medžik i ostali asovi. Poštuju trenerske šeme i postavke, ali istovremeno čitaju i igru, pa ako vide rupu u protivničkoj odbrani to iskoriste.
I da bi skratili ovu debatu - ne sekiraj se, biće Španija ponovo dobra, izbaciće igrače koji igraju na visokom nivou, koji prate sistem ali koji će rešiti neku utakmicu i sami