KORNJAČE

• Začetnik teme Začetnik teme sonyyyyaaaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pre 5 minuta mi je puk'o grejac,na svu srecu kornjacice su prezivele ali da nije moja mama cula vec bi bile . . . . . !!!!!!!!Da li vredi kupovati novi grejac???Bojim se da se ne dogodi opet isto pogotovu ako ne budem bila tu!!!!!!Intresuje me vase misljenje?Ja mislim da nebi trebalo.HITNO MI POSALJITE PORUKU PRE 30 ONDA DO 3-4 RADNJA NE RADI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

naravno da svakoj kornjači bez obzira na veličinu treba grejač...
pukao je zato što je iz tople sredine prešao u hladnu ili obrnuto...u svakom slučaju,nespretno rukovanje je problem,a moj savet je da nabaviš grejač ;)

imam 3 kornjacice.e sad,posto su vec jako dugo jele istu hranu(kupovnu-racice,granule i to)odlucila sam da im uvedem bareno voce(po savetu sa sajta) ali su odjednom pocele naglo da rastu,a najvecoj je oklop bio oko 8,10cm dugacak,ali mu je sad porastao do oko 12,13cm.da li je to normalno za kornjacu starosti 3 godine ili ne?

nije voce nego povrce-sargarepe(obozavaju ih!),paprike,a dajem im i zelenu salatu,maslacak,i onu kupovnu hranu(ali ne sve zajedno).a dajem im od kad sam procitala ovde na forumu,a to je bilo negde krajem novembra.dajem im meso jos od ranije,ali nisam primetila da naglo rastu...

Ako od kraja novembra im dajes,u prevodu dajes im 1 mesec i 10-15 dana a to je jako malo vremena da bi porasle 3-4cm.Ja mojim ne barim i mislim da nema potrebe.Sad mozda nesto vise zna "Fency Killer"

imam dve kornjace...necu da kazem da su mi teret...ali osecam da zasluzuju vise...inace nisu ni bile moje kornjace od pocetka...recimo da sam ih spasila od komsinice koja mi ih je dala posle...
...pocinjem polako da im dajem prirodnu hranu...
mislim da bi im bilo bolje u Obedskoj bari...to mi je blizu...biciklom oko pola sata...
takodje ima jedno zasticeno jezero na Cresu...tu su i beloglavi orlovi tako da je cela oblast zasticena i ljudi se brinu da ocuvaju prirodno staniste...

sta mislite? da li je to dobar izbor?
ako ih ostavim, kako bih mogla da ih "markiram" ...
tesko mi je...ja ih lecila...prate me kad god me vide...bile najbrze na trci kornjaca u novom sadu... XD
uff ... :( :?

imam 3 kornjacice.e sad,posto su vec jako dugo jele istu hranu(kupovnu-racice,granule i to)odlucila sam da im uvedem bareno voce(po savetu sa sajta) ali su odjednom pocele naglo da rastu,a najvecoj je oklop bio oko 8,10cm dugacak,ali mu je sad porastao do oko 12,13cm.da li je to normalno za kornjacu starosti 3 godine ili ne?

to je sasvim normalno...nagli rast je znak da im ishrana suvom hranom nije prijala i znak da im nova zdravija ishrana jako prija i da slobodno možeš da nastaviš u tom pravcu...
nadam se da im pored povrća daješ i meso :wink:

imam dve kornjace...necu da kazem da su mi teret...ali osecam da zasluzuju vise...inace nisu ni bile moje kornjace od pocetka...recimo da sam ih spasila od komsinice koja mi ih je dala posle...
...pocinjem polako da im dajem prirodnu hranu...
mislim da bi im bilo bolje u Obedskoj bari...to mi je blizu...biciklom oko pola sata...
takodje ima jedno zasticeno jezero na Cresu...tu su i beloglavi orlovi tako da je cela oblast zasticena i ljudi se brinu da ocuvaju prirodno staniste...

sta mislite? da li je to dobar izbor?
ako ih ostavim, kako bih mogla da ih "markiram" ...
tesko mi je...ja ih lecila...prate me kad god me vide...bile najbrze na trci kornjaca u novom sadu... XD
uff ... :( :?

ako su crvenuhe kornjače u pitanju,puštanje u prirodnu sredinu bi značilo sigurnu smrt.
obično ako kornjače postanu prevelike ili ljudi jednostavno nemaju više vremena za njih,najbolje rešenje je beogradski zoo vrt...tamo imaju gomile kornjača koje su u jako dobrim uslovima,pa ako želiš da ih ostaviš bolje to učini tamo gde će im biti možda čak i bolje :wink:

Ta vrsta se zove Americka crvenouha barska kornjaca, lat. Psedemys scripta, spada u porodicu Emidida i ona zivi samo u Severnoj Americi. Ovo joj nije prirodno staniste, tako da ne znam koliko bi se snasla u divljini, ali u zoo vrtu je opusteno, tamo ima hranu i nema neprijatelja koji bi je pojeli.
Znam dosta o kornjacama jer sam ih imala kao mala, a i proucavala sam ih dosta, posto studiram biologiju.

Ta vrsta se zove Americka crvenouha barska kornjaca, lat. Psedemys scripta, spada u porodicu Emidida i ona zivi samo u Severnoj Americi. Ovo joj nije prirodno staniste, tako da ne znam koliko bi se snasla u divljini, ali u zoo vrtu je opusteno, tamo ima hranu i nema neprijatelja koji bi je pojeli.
Znam dosta o kornjacama jer sam ih imala kao mala, a i proucavala sam ih dosta, posto studiram biologiju.

Da li znas jednog Gorana ne znam da li jos uvek ide tamo?Sorry sto sam sskrenula sa teme!

E ja sada ne znam kome odgovaram, ali ću odgovoriti na prvo postavljeno pitanje.Kod crvenouhih kornjača je problem što im se ljušti oklop usled nedostatka kalcijuma.To možete sprečiti davanjem im posebnih kapi koje mogu da se kupe u zoo radnjama, mada ja iskreno preporučujem D kapi.One koje se daju maloj deci u prvim mesecima života.Njih možete da im sipate na oklop ili u vodu samo morate da pazite da ne preterate.I voda obavezno mora da odstoji najmanje 24 h jer im i hlor uništava oklop.Naravno neki uslovi su neophodni.Zimi mora da ima grejač i svetlo, kamen na koji će da izlazi i tako to.Morate i da je hranite kvalitetnije tj. ćurećim ili pilećim belim mesom.

Ja zhelim da kupim dve male, slatke kornjachice.
Neke shto netje izrasti vishe od 10 cm.
Interesuje me, da li neko zna kako se kretju cene
tih kornjachica i koliki akvarijum mi treba za njih?

Back