KORNJAČE

• Začetnik teme Začetnik teme sonyyyyaaaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
moje kornjace su zivahne dosta tako da mi nikada nije bilo dosadno sa njima. stalno beze (to podrazumeva i pentranje po ivicama ili biljci koja je blizu pa onda izadju), i ne boje se.
i onako...odazivaju se na neke pokrete prstiju...zabavno je sa njima ...naravno ne kao sa psom ili pricom ili mackom, ali valjda svaka nosi nesto svoje sto ga cini jedinstvenim...

Astorela:
Znaci, niko nista ne zna o velikim kornacama :(

suvozemne kornjače prespavaju zimu i ako to čine napolju tj. ako je odgajivač ne sklanja u podrum mnoge se ne probude iz njega jer se smrznu. tako da se preporučuje da vlasnik kornjače otkrivši mesto gde se kornjača ukopava, mesto posebno zaštiti od zime tako što će mesto prekriti slamom.
bolji način je da kornjači pomognemo tako što joj iskopamo rupu obložimo žicom na to stavimo dosta lišća pa preko kornjače opet lišća i žicu pa slamu.
najbolje je kornjaču staviti na sigurno u spec. kutije obložene glinopurom /granulat pečene gline/ jer upija vlagu, tresetom, suvim lišćem i sl.. kutija se prekrije gazom napr. i stavi se u podrum gde je prosečna temp. oko 5 stepeni celz.

bitna stvar sve ovo opširnije i bolje objašnjeno -nolitovo izdanje, mala poljop. biblioteka, za siću kupite za poč. praktičan priručnik "moj akvarijum moja
kornjača".
druga bitna stvar pokušajte da nađete knjigu autora riharda jeriča i zlatka goluba "kornjača u našem domu"

ZeNoN:
JOS JEDAN VAZAN SAVET: NEMOJTE KORNJACU SUNCATI ILI GREJATI SA ONIM KINESKIM LAMPAMA STO SE ZAKACE NA UKVARIJUM (TERARIJUM) ILI POLICU PORED AKVARIJUMA, UPERE U NJIH I TAKO SE GREJU (MISLIM DA SAM VAM OBJASNIO KOJA JE TO LAMPA, KOSTA OKO 150 200 DIN KOD KINEZA), ZBOG TOGA JER SE MENI ZAPALILA I POCELA DA VARNICI, A JEDNOJ ZENI SE CAK I SOBA ZAPALILA JER NIJE ISKLUCILA LAMPU I LEGLA DA SPAVA
:lol: dakle ne mogu da verujem... slična stvar se i meni desila... nije ništa gorelo ali je počelo da se topi i smrdi...

ma najbolje je nabaviti grejač ;)

Hellen:
Јле могу нешто да питам вас, љубитеље корњача?
Шта је то што вас привлачи да их држите?
Стицајем околности добила сам велики тераријум и две мале корњачице, и сад треба да научим нешто о њима, да их чувам, и све то....а не видим баш неку сврху....
Наиме, не знам шта је интересантно у томе бактати се око њих.
Помозите ми да их заволим.
zavolećš ih vremenom.
to su jako mila stvorenja, strašno strpljiva. a nisu dosadne... naprotiv umeju baš da budu lude...
dobro mene nervira što su zatvorene i baš mi ih je žao zato...i što tako zavise od ljudi u tim kutijama ali super su to stvorenja... videćeš ...

gigule:
suvozemne kornjače prespavaju zimu i ako to čine napolju tj. ako je odgajivač ne sklanja u podrum mnoge se ne probude iz njega jer se smrznu. tako da se preporučuje da vlasnik kornjače otkrivši mesto gde se kornjača ukopava, mesto posebno zaštiti od zime tako što će mesto prekriti slamom.
bolji način je da kornjači pomognemo tako što joj iskopamo rupu obložimo žicom na to stavimo dosta lišća pa preko kornjače opet lišća i žicu pa slamu.
najbolje je kornjaču staviti na sigurno u spec. kutije obložene glinopurom /granulat pečene gline/ jer upija vlagu, tresetom, suvim lišćem i sl.. kutija se prekrije gazom napr. i stavi se u podrum gde je prosečna temp. oko 5 stepeni celz.

bitna stvar sve ovo opširnije i bolje objašnjeno -nolitovo izdanje, mala poljop. biblioteka, za siću kupite za poč. praktičan priručnik "moj akvarijum moja
kornjača".
druga bitna stvar pokušajte da nađete knjigu autora riharda jeriča i zlatka goluba "kornjača u našem domu"

Hvala puno, ne znam sta radim, uvece je unosim u kucu, ona se danju sunca u basti, a nocu zakopava. Naci cu joj mesto da prespava zimu :)
hvala!

A vidite kakvu sam ja kuću napravila za kornjaču (ovo desno je voda, levo je pesak) i ona je ladno pobegla odatle!!!
IMG_0029.jpg

samurai, meni slicno izgleda...i stalno ''beze''...
nego zao mi malog prostora u toj posudici i sad planiram lepo da kupim panj ili poveci kamen i oko toga voda ... mislim da je i prakticnije u svakom slucaju...i od onih ostrvca sto kao imaju da se kupe...meni ono plitko isuvise, ovako mogu da sipam vode vise, one mogu da plivaju, rone, da se penju, i posto je panj po mogucnosti u sredini - nece izlaziti...cesto..nadam se...strecam se kad ih nema!

e ja mislila gigule, kao gile, kao goran! :lol:

jeele:
samurai, meni slicno izgleda...i stalno ''beze''...
nego zao mi malog prostora u toj posudici i sad planiram lepo da kupim panj ili poveci kamen i oko toga voda ... mislim da je i prakticnije u svakom slucaju...i od onih ostrvca sto kao imaju da se kupe...meni ono plitko isuvise, ovako mogu da sipam vode vise, one mogu da plivaju, rone, da se penju, i posto je panj po mogucnosti u sredini - nece izlaziti...cesto..nadam se...strecam se kad ih nema!

e ja mislila gigule, kao gile, kao goran! :lol:
Ma ova moja lujka nije mnogo ni bila u vodi. Stalno se zabadala u pesak pa onada ne mogu da je nadjem. Meni se činilo da je celu godinu u hibernaciji. Bila je baš opičena za tako malecko stvorenje. I na kraju je stvarno pobegla. A ova njena kuća na slici je drvena gajbica i stranice joj uopšte nisu niske, a još kolicka je bila ova kornjačica, mislim nije mi jesno koji je problem ona imala. Ja je jedamput tražila po pesku a nje nema nigde kad ona, ladno se popela na kaktus!!!! Na koju foru, ne znam ali ona nije bila čitava!!!!

Hvala i drugi put :) pokusacu da nadjem tu knjigu. Postavili smo zemlju i lisce u jednu veliku dvenu kutiju i ona se tamo ukop[ala. Sada je u podrumu. Treba li da joj ostavim hrane? Nemojte se smejati, ali nemam pojma, dok ne nadjem knjigu. Budi li se u toku zime?

Ajde neko da mi objasni tacno:
1 Sta i kako da uradim da bi napravio pravo mesto za hibernaciju.
2 Gde tu kutiju (saksiju) sto joj napravim mogu da stavim
3 Ako mogu da je stavim u sobu da li cu je buditi povisenim tonom ili usisivacem
4 da li uopste smem da je stavim u hibernaciju? ona je oko 5-6 cm i koliko dugo da tu bude?

ZeNoN:
Ajde neko da mi objasni tacno:
1 Sta i kako da uradim da bi napravio pravo mesto za hibernaciju.
2 Gde tu kutiju (saksiju) sto joj napravim mogu da stavim
3 Ako mogu da je stavim u sobu da li cu je buditi povisenim tonom ili usisivacem
4 da li uopste smem da je stavim u hibernaciju? ona je oko 5-6 cm i koliko dugo da tu bude?
Posto mi niko nije odgovorio samo da kazem da sam stavio ipak kornjacu u hibernaciju na sl nacin a vi mi recite da li sam ispravno uradio ili pogresio:
U jednu plasticnu providnu posudu precnika oko 12 cm stavio sam sitno iseckane novine (malo vece od konfeta) pomesane sa zemljom.
Stavio sam kornjacu na vrh te gomilice i ona se polako zavukla ispod tako da se uopste nevidi.
Vec 2 dana je unutra i spava danas sam je izvadio cisto da vidim dal je ziva i vratio i slucajno je probudio ali je bez problema ponovo zaspala zavukavsi se u tu gomilu.
Kornjaca je u mojoj sobi koja je inace malo hladnija i nalazi se u cosku. 15 dana pre ovoga nije nista jela kao sto sam i procitao da tako treba da bude, a nije jela zato jer joj je bilo hladno pa je odbijala hranu. Ima oko 7-8 meseci i precnika 5-6 cm
Recite mi da li njoj smeta eventualna buka u sobi pri zimskom snu i da li smem i posle koliko da je probudim

napisala sam ti da pogl. taj forum
nema veze. treba joj temp. oko 7 step. celzijusa
ja mislim da treba da se probudi sama a to zavisi od topote napolju i dužine dana- duži dani više sunca i te fore ... to ja ovako laički.
za buku ne znam.

čitala sam kako životinje zbog global. otopljavanja imaju probleme... one što treba da uđu (jel se ulazi ili šta već... ???) u hibrernaciju nikako to da učine jer je još uvek toplo... ptice selice odlažu put u toplije krajeve i taaako...

ZeNoN:
Samo da kazem da sam stavio ipak kornjacu u hibernaciju na sl nacin a vi mi recite da li sam ispravno uradio ili pogresio:
U jednu plasticnu providnu posudu precnika oko 12 cm stavio sam sitno iseckane novine (malo vece od konfeta) pomesane sa zemljom.
Stavio sam kornjacu na vrh te gomilice i ona se polako zavukla ispod tako da se uopste nevidi.
Vec 5 dana je unutra i spava danas sam je izvadio cisto da vidim dal je ziva i vratio i slucajno je probudio ali je bez problema ponovo zaspala zavukavsi se u tu gomilu.
Kornjaca je u mojoj sobi koja je inace malo hladnija i nalazi se u cosku. 15 dana pre ovoga nije nista jela kao sto sam i procitao da tako treba da bude, a nije jela zato jer joj je bilo hladno pa je odbijala hranu. Ima oko 7-8 meseci i precnika 5-6 cm
Recite mi da li njoj smeta eventualna buka u sobi pri zimskom snu i da li smem i posle koliko da je probudim i jos da pitam da li joj smeta u hibernaciji sto je na sobnoj temperaturi
Ima li jos neko sta da mi kaze na ovo :?

ZeNoN:
Ima li jos neko sta da mi kaze na ovo :?
Samo nemoj da je diraš. Ona će tako da bleji neodređeno vreme. To može da bude mesec- dva, zavisi kako joj dune. Buka, nema šanse da joj smeta. Uzmi pa joj pobacaj one račiće tu po njenom terarijumu ako se slučajno istripuje pa se probudi,pa da malo glocne. Mada, mislim da će ona sad da kunta, ti nemoj da je diraš, budi siguran da je živa. Opet, kornjača ni ovako nije nešto preterano aktivna. Kad se bude probudila jednog dana opet će se dešavati da ti se uštekuje tamo u zemlju da spava. Ali ozbiljno, nemoj sad da je diraš da proveravaš da li je živa, tako je uznemiravaš!

samuraijack:
Samo nemoj da je diraš. Ona će tako da bleji neodređeno vreme. To može da bude mesec- dva, zavisi kako joj dune. Buka, nema šanse da joj smeta. Uzmi pa joj pobacaj one račiće tu po njenom terarijumu ako se slučajno istripuje pa se probudi,pa da malo glocne. Mada, mislim da će ona sad da kunta, ti nemoj da je diraš, budi siguran da je živa. Opet, kornjača ni ovako nije nešto preterano aktivna. Kad se bude probudila jednog dana opet će se dešavati da ti se uštekuje tamo u zemlju da spava. Ali ozbiljno, nemoj sad da je diraš da proveravaš da li je živa, tako je uznemiravaš!
Hvala samo jedno pitanje gde da joj stavim posudu u kojoj je ako joj treba 7 stepeni jer napolju je mnogo hladno a u sobi ima oko 18-20 stepeni C.
I da da li ono za vreme hibernacije non stop spava ili se nekad i probudi?
To pitam jer sam juce cuo kako se pomera a vec 7 dana je "zakopana" u zemlju i papirice.
Pre se nije cula

Back