Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

"Лекари нам стално говоре о томе да рак и разне (друге) болести: чиреви, крварење желуца, хипертонија, притисак – изазива душевна напетост. Шта је душевна напетост?
Њен корен је у недостатку љубави. Осећаш у другом свог непријатеља. Не осећаш да сте једно, да смо сви једно. Нисмо непријатељи. Зашто да се растајемо? Чему поделе? Где ћеш за сто година бити ти, и где ћу бити ја? Где ћемо сви бити пред Богом?
Зашто онда да се свађамо? Зашто да се не волимо? Зашто да не опраштамо? Просто смо глупаци! Глупост је не волети другог. А волети – значи имати велику памет, мудрост и светост. Божански је волети."

Архимандрит Андреј Конанос

Можемо да идемо куда хоћемо, радимо шта хоћемо, па опет, није то слобода. Слобода је она Господња слобода - кад је човек ослобођен од тираније мисли. Кад га не тиранишу никакве мисли, када живи у миру.

Отац Тадеј

Горд човек не познаје љубав Божију и далеко је од Бога. Он се поноси тиме што је богат, или учен, или славан, а не зна, несрећник, колико је бедан и пропао будући да не познаје Бога.
Али, оном ко се бори против гордости у себи, Бог помаже да надвлада ту страст.

Старац Силуан

ШТА ЈЕ РАЈ ?

Рај је стање, а не место.
У њега не можеш отпутовати,
У њему јеси или ниси – данас.
Рај није у будућности,
Није временски термин .
У њему нећеш бити ако ниси – данас.
Рај нећеш добити, јер није поклон.
Мораш га створити сам - данас.
Мораш га ткати сам – данас.
Рај не можеш чекати, јер не путује.
Не можеш му отпутовати, јер није станица.
Он је стање твога духа, твоје свести,
Он је одраз твоје доброте,
Он је састављен од твоје љубави,
Он је твоје огледало,
Он је твоја истина,
Он је смисао твог живота.
Створен је од лепоте твоје душе.
Мален је онолико колико је мала и твоја љубав.
Велик је онолико колико је велика твоја љубав за другога,
За однос према свему и свима,
За однос према себи и Богу.

"Смири се.... У противном, прерано ћемо остарити, разболети се, мучићемо се, а то ће имати утицаја на наш организам: почеће главобоље, бол у стомаку, неке мање познате болести, скаче притисак, шећер – настају здравствени проблеми због превеликих брига. Али шта је то брига? То значи да се ми не уздамо у Бога."

Архим.Андреј Конанос

"Истина је, Христе мој, да Те никада нису разумели силници и 'праведници', 'способни' и 'успешни', они који су беспрекорни у својим спољашњим манирима, и они који су 'савршени'. Разумели су Те искључиво они скрушени и понизни, изнурени животом, очајници и страдалници, грешници, блуднице и цариници кроз читаву људску историју, сви они који себе никада нису сматрали достојнима Твога небескога Царства;
искључиво такви су Те препознали, признали и прихватили, јер су претходно прихватили своје промашаје и слабости, ту непробојну таму своје сопствене ледене ноћи.

Већ вековима пак, Христе мој, Ти истрајаваш у томе да волиш оне који, иако у паклу, миришу рајем. Заволео си, Христе, оне које нико никада није волео...."

отац Хараламбос Пападопулос

Столица за разговор са Христом

Једна девојка је замолила свештеника да дође и да се помоли за здравље њеног болесног оца који је био на постељи. Ушавши у собу, свештеник је приметио столицу поред кревета и помислио је да су се спремали за његов долазак.
· Очекивали сте ме? – упита свештеник.

· Не, а ко сте ви? – упита га болесни човјек.

· Ја сам свештеник. Ваша кћерка ме је замолила да се помолим за ваше здравље. Када сам видео празну столицу поред кревета претпоставио сам да сте знали за моју посету.

· Ах, да, столица… – рече болесник и настави тихим гласом: – Никоме нисам причао о томе…

Сав живот сам ишао у цркву и тамо сам увиек слушао како треба непрестано да се молимо, да молитва човеку даје пуно и да греје његово срце. Но све молитве су ми улазиле на једно ухо а излазиле на друго. Нисам могао да их запамтим, можда и због тога што ме нису дотицале. А потом сам престао да се молим. И тек пре неколико година један добар другар ми је рекао да је молитва просто разговор са Богом. Посаветовао ме је да седнем на једну столицу а на другој да замислим Исуса Христа који седи. Јер Он је рекао: „Ја сам са вама до свршетка света.“ – „А онда Му испричај све што те мучи и пажљиво слушај као што мене сада слушаш,“ – рече ми. Испробао сам и толико ми се то допало, да сам свакодневно по два сата почео да тако чиним. Но, трудио сам се да то не види моја кћерка која би могла помислити да сам полудео.

Свештеник се обрадова за болесника и посаветова га да не престане да води такве разговоре са Богом, затим се помоли за њега, благослови га и оде.

Кроз неколико дана после тог догађаја кћерка је поново дошла и рекла је да јој је отац умро.

Свештеник ју је упитао:

· Како се упокојио?

· Око два сата поподне отац ме је позвао ближе кревету, – одговорила је девојка. – Рекао ми је да ме веома воли и пољубио ме је. Отишла сам у продавницу а када сам се вратила више није дисао. Но, нешто у његовој смрти ми се чини као чудно. Изгледа да је последњих секунди скупио сву снагу, одмакао се од јастука и пришао ка столици која је била поред његовог кревета и на њу положио главу. Управо тако сам га пронашла. Шта мислите, шта би то могло да значи?!

· Дај Боже свакоме такву кончину, – одговорио је свештеник, бришући сузе. – Столица није била празна.

Препусти се увек вољи Божјој и имаћеш мир у својој души. Чини шта ти се заповеда, не твори ништа без благослова, када не знаш, питај, а када немаш кога да питаш, моли се, и Бог ће ти показати добар пут.

Старац Пајсије Олару

T8QvRGW.jpg

Не љути се на грешника и не смеј се над њим, него нека ти његов пад послужи као поука за смерност. Знајући да си и сам слаб и склон злу, говори себи: "Данас је пао он, а сутра ћу ја."

Свети Никодим Агиорит

У време олује и узбуркавања страсти, које ти ремете мир, труди се да не паднеш у униније (разне туге) и очајање, већ прибегни самопрекоревању, кротости и покајању. Уздигни се, не бој се, само веруј! Богу је дражи скрушени грешник који се каје и носи свој духовни крст, него ли непокајани и горди праведник који мисли да се оправда праведношћу.

Поуке старца Макарија Оптинског

Право покајање не значи само жалостити се због учињених греха, него потпун обрт своје душе од таме ка светлости,од земље ка небу,од себе ка Богу.
Покајање без овог потпуног обрта није друго до заигравање с Богом и са својом душом.А с Богом се није играти.Он милује покајника,али бије тешком руком онога ко се никако не каје или ко се неискрено и непотпуно каје.А кад Он рани,рана је дубока,и нико је не може излечити осим Њега јединога.

Кад будеш сматрао да имаш право да осудиш неки догађај или дело које је крајње одвратно - искушај себе: да ли у исто време, осећаш и лични гнев, нервозу, љубомору, непријатељство према људима, жељу да се ругаш и понижаваш? Скоро увек ћеш открити да та осећања постоје. Јасан је закључак који произилази из тога.

Преузето из књиге: "Дневник руског свештеника"

Одвикавајте се од расправљања и препирки: смућујући срце, они нас лишавају мира у души. Свакој свадљивој мисли противстављајте молитву Исусову. Не верујте предрасудама.

Духовне поуке оптинских стараца

"Не љути се на грешника и не смеј се над њим, него нека ти његов пад послужи као поука за смерност. Знајући да си и сам слаб и склон злу, говори себи: "Данас је пао он, а сутра ћу ја."

Св. Никодим Агиорит

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back