Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Када су протојереја Василија упитали: "Баћушка, да ли је било страшно у логору?", он је одговорио: "Наравно, било је страха када смо се окупљали тајно на ноћну литургију у логору: да ли ће нас ухватити и повећати дужину казне? Али, почиње литургија и - Небо се отвори! Господе, мислиш, нека и казну повећају, само да што дуже не дође зора. Понекад ми се чак чинило, да смо ми, сужњи Христови, слободнији од оних који су нас чували. Како то објаснити? Дух је био слободан, дух је горео. Био је са нама један обичан монах и често би говорио: " Погледајте, ко је на Голготи? Христос, Мајка Божја. И римски војници - они раде свој посао, а ми свој".

(Из књиге "Оптински новомученици")

apf3uki.jpg

Тешко ономе ко је окружен ласкавцима; а благо ономе око кога су простосрдачни људи, који не скривају истину, чак и када је непријатна, на пример, разобличујући наше слабости, погрешке, страсти, промашаје.

Свети Јован Кронштатски

Никада нико није узалуд поред тебе. Он је тамо с Божијим знањем, да би му ти помогао или да би се ти користио. Користиш се, јер можда он има већу силу духа. Или му ти помажеш, y смислу да га подносиш. Велика је грешка, када прекоревамо једнога и другога! И тога Бог трпи, и зато га је поставио теби на путу, да би га и ти трпео и овенчао се!

Старац Арсеније Папачок

Љубљени, љубимо једни друге; јер је љубав од Бога, и сваки који љуби од Бога је рођен, и познаје Бога. Који не љуби не познаде Бога.јер Бог је љубав... Бога нико никада није видио: ако љубимо једни друге, Бог у нама пребива, и љубав је Његова савршена у нама... Бог је љубав, и који пребива у љубави, у Богу пребива, и Бог у њему (1.Jн. 4,7; 8-16)

Најомиљенији ученик Господњи, Свети апостол Јован говори: Ако ко рече: Љубим Бога, а мрзи брата свога, лажа је; јер који не љуби брата свога кога види, како може љубити Бога, кога није видио? И ову заповест имамо од њега: Који љуби Бога, да љуби и брата свога (1.Јн.4,20-21)

Настој да достигнеш детињу простоту у поступању са људима и у молитви Богу. Простота је највеће добро и вредност човека. Бог је савршено прост, зато што је савршено духован, савршено добар. Нека се ни твоја душа не двоји на добро и зло.

Свети Јован Кронштатски

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back