Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
33ucphh.jpg

„… Па зар није аскетизам једне мајке која би хтела уморна, сирота мученица да се одмори мало, а дете се разболи и мора целу ноћ да га држи на рукама. Или онај тамо неће да учи, па мора са њим да учи. Па муж нервозан, па свекрва оваква, па онако па… Она се нон-стоп подвизава! И можда се и више подвизава него неки други који се овако званичније подвизавају. :)
Подвиг, то је… Немојте само да гледате класичне форме оног што ми зовемо подвигом. ГДЕ ГОД ЈЕ ЉУБАВ, ТУ ЈЕ ПОДВИГ!
Кад сам ја био студент, и одем у Енглеску једне године и упознам митрополита Антонија Блума. И дивно мене прими Блум тамо код њега. Ја сам био овако момак, нисам се био још определио ни вамо ни намо – ни да л` да се женим или калуђерим, тако, размишљам.
И питам ја њега: Кажите ми високопреосвећени, шта је сад суштина живота овог и оног?
Каже он: Слушај дечко! СУШТИНА ЖИВОТА ЈЕ ДА НАУЧИШ ДА ЖИВИШ ЗА ДРУГЕ! А ако не научиш да живиш за друге, ако се не разапнеш, ти си промашио свој живот, где год био, како се год звао, и коју хаљину носио. Ако научиш да живиш за друге, ТИ СИ ОСТВАРИО СВОЈ ЦИЉ У ЖИВОТУ. Па сад може овамо, може онамо.
И то је овако некако за мене остало упечатљиво...“

ОТАЦ ВЛАДИМИР ВУКАШИНОВИЋ

"Спасење душе треба да ти буде важније од свих блага овог света, важније од неба и земље и све славе овог света. Јер ће душа без свега тога отићи у вечност, и ништа неће са собом понети, као што ништа није донела у свет. Понеће са собом само или спасење или погибију."

Светитељ Тихон Задонски

De Mello: "Dok niste svjesni samog sebe nemate pravo dirati bilo koga, niti se upustati u mijenjanje bilo čega u svijetu. Kada pokusavate promijeniti ljude ili stvari postoji opasnost da to činite zbog vlastite koristi, ponosa, dogmatskih uvjerenja i misljenja, ili samo zato da ispraznite svoje negativne osjećaje. Imam negativne osjećaje i zato se morate promijeniti tako da se ja osjećam dobro. Prvo se pobrinite za svoje negativne osjećaje tako da, kada krenete mijenjati druge, nećete biti potaknuti mrznjom ili negativnim osjećajima nego ljubavlju."

То што се не старамо о сопственој деци, уноси расуло у читаву васељену; бринемо се о њиховом иметку, а душу њихову занемарујемо, што се показује као крајње безумље.

Свети Јован Златоусти

Сматрај свога злотвора увијек као слабијег од себе, па као што се не светиш слабом дјетету, не свети се ни злотвору. Јер он није злотвор по снази него по слабости.

Свети владика Николај

"Љубав је способност давати све што имаш, па и самог себе; способност прихватати другог са свим његовим различитостима, онаквог какав је, прихватати га са поштовањем, радосно, благочестиво. Љубав је и способност давати живот за ближње своје; способност живети жртвено."

Преподобни Антоније Сурошки

"Гониоци Христа, пребројте се! Данас вас је више него за време незнабожачких царева. Нека вас је милион милиона, ипак је један хришћанин јачи од свију вас, јер Бога у себи носи, јер се Бог из њега бори са вама. А ко ће Бога победити, ко ће хришћанина богоносца победити? Нека се деси и то чудо, да сви пређу у табор Христових гонитеља и да у свету остане само један хришћанин, ипак ће он један однети победу над свима њима, јер је у њему Непобедиви Победник Господ Христос. Пошљи хиљаду смрти против њега, и он ће их све сатрти. Пошљи легион ђавола, и Он ће их све у прах развејати."
Св. Јустин Ћелијски

Две јабуке....(НЕ СУДИ)

Мала слатка девојчица држала је две
јабуке у рукама....
Мајка јој је пришла и са осмехом је упитала: -
"Душо мала, можеш ли ми дати једну јабуку?"

Девојчица је погледала а онда је брзо загризла
једну јабуку, а затим и другу. Осмех на мајчином
лицу као да се смрзао, покушала је да прикрије
своје разочарaње. Помислила је: - "Где сам то
погрешила у васпитању свог детета".

Девојчица је пришла, умиљато погледала