Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Ниједно људско срце није у стању да воли људе таквом љубављу каквом нас воли Мајка Божија. Само најчистије срце може да воли све људе, а чистијег срца од Ње није имао нико од људи".

(Свети Јован Кронштатски)

„Свако од нас треба да у личности другога човека види лице Божје, лице свога брата и вечног сабрата. Тада ће срце свакога од нас истински бити витлејемска пећина у којој се Христос увек изнова рађа. И што више буде таквих срдаца, свима ће бити боље и сви ћемо бити бољи.“

Патријарх Павле

3xwrHRi.jpg

Не бојмо се ничега, чега се Бог не боји! Не треба да се бојимо никаквог понижења, осим понижења греха, јер за човека нема већег понижења од греха. У ствари, грех је за нас једино понижење.

Патријарх Павле

Љубав нису уздаси на клупици, ни шетњица на месечини, и љубав није усхићеност једно другим. Љубав је умеће да се носи бреме другог човека. Чак и ако ти је непријатан, учини му добро, пређи преко себе. Подигни онога ко је пао, не размишљај како се пијан ваља. Можда му је позлило од срца. И чак ако је пијан, подигни га, посади на ивичњак. Ми имамо погрешно мишљење да је хришћанство одлазак у цркву и молитва. ...Хришћанство је стално прање судова.

Пјотр Мамонов

"Онај ко се труди да нађе са чиме би упоредио Бога, хули на Бога. Онај, међутим, ко тражи како да га успоштује, воли чистоту у страху Божијем."

"Онај ко, видећи рећи Божије, себе утврђује на тумачењима сопственог разума, не познаје славу Божију и Његово богаство, а онај ко говори: „Човек сам и не знам“, те узноси славу Богу, стиче богаство Божије по сили својој и по помисли својој."

ПРЕПОДОБНИ СТАРАЦ АВА ИСАИЈА

Љубав нису уздаси на клупици, ни шетњица на месечини, и љубав није усхићеност једно другим. Љубав је умеће да се носи бреме другог човека. Чак и ако ти је непријатан, учини му добро, пређи преко себе. Подигни онога ко је пао, не размишљај како се пијан ваља. Можда му је позлило од срца. И чак ако је пијан, подигни га, посади на ивичњак. Ми имамо погрешно мишљење да је хришћанство одлазак у цркву и молитва. ...Хришћанство је стално прање судова.

Пјотр Мамонов

:ok: :hvala:

Више од свих канона и устава је љубав. Ако мрзиш макар и једног човека Бог се одвраћа од тебе. Треба све волети. Но, ако не можеш, макар жели свима добро.
У последња времена људе ће спасти љубав, смирење и доброта. Доброта ће да отвори врата Раја, смирење ће да уведе унутра, а љубав ће да покаже Бога.“

Преподобни Гаврило Грузијски

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back