Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Позивамо наше младе да се смире пред светињом и озбиљношћу живота, јер живот није забава, односно живот се не може свести само на забаву. Живот је стална борба са свим оним што нас од Господа одваја, једна стална борба за "слободу од греха", а не за "слободу за грех", која се данас назива "еманципацијом" или некаквим тобожњим "напретком".

Патријарх Павле

21314_975631185804236_3175053240513655444_n.jpg

Хулне помисли или неверје долазе директно од ђавола. Молите се, чините за време јутарњих и вечерњих молитава по три поклона са речима: Господе, оснажи ми веру јер ме враг смућује, сејући помисли неверја.
И даће Господ.

Свети Теофан Затворник

Требало би да знате да је живот пут очишћења. Без нашег Господа Исуса Христа живот на земљи нема никаквог смисла. Без обзира како Ви гледате на то, живот је све само не логичан.

Свети Нектарије Егински

Ходај пред Господом у простоти, а не у лукавости ума. Простота доноси веру; лукава и компликована размишљања доносе таштину; а таштина нам доноси напуштање од Бога.

Свети Исак Сирин

Зашто се људи уче кроз бол и страдање, а не кроз задовољство и срећу?
Врло једноставно, зато што задовољство и срећа навикавају човека да се задовољава стварима које су дате у овоме свету, док бол и страдање подстичу човека да трага за много дубљом срећом изван граница овога света. Ја се сада налазим у болу и призивам Име Исусово, али не да бих се нужно ослободио тог бола, већ да би Исус, у Коме јединоме надилазимо овај свет, био са мном током овога бола, и да се Његова воља испуни у мени. Међутим, у задовољству ја Га не призивам, јер задовољан сам оним што имам и мислим да ми ништа више и није потребно.

Преподобни Серафим Роуз

* Kad bi Bog kažnjavao za svako učinjeno zlo, ne bi na zemlji ostalo nijedno živo biće.

* Uvijek svi znaju za nesreću i zlo, samo dobro ostaje skriveno.
* Nije važno što ne činimo dobro, važno je da ne činimo zlo.
* Više je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Mnogo više! Samo se zli dalje čuju i teže osjećaju. Dobri ćute.
* Svijet se sastoji od nesavršenih ljudi. Sve drugo je laž. Ili smrt. Savršeni ljudi su u grobu. Pa i to više nisu ljudi. A kod živih je malo više zla ili malo više dobra, pa ponekad pretegne jedno, ponekad drugo. Ali zlo češće.
* Zlo se samo snagom dokazuje, sve ostalo pameću.

* Nezadovoljstvo je kao zver:
nemoćna kad se rodi, strašna kad ojača

Mesa Selimovic.

Не критикујте и не осуђујте људе који вас окружују; гледајте на људе као на анђеле, оправдавајте њихове грешке и слабости, а само себе осуђујте као последњег грешника. Од свега што је неопходно у духовном животу, ово је прво.

Јеромонах Серафим Роуз

И себи и другима кажем: мене може да понижава ко год хоће, ал‘ да ме понизи нема човека на овом свету, сем једног, а то сам ја. Кад то зна, човек има стабилност.

Патријарх српски господин Павле

" ...Molitva za pokazivnaje

Jednom u razgovoru sa mnom, jedan monah se pohvalio u prisustvu posednute:
“Eto, otac se juce molio od devet do devet!
”Kasnije, za vreme napada, zli duh se setio tog slucaja i radovao se:
“To je po nasem! (Imajuci u vidu pokazivanje svojih podviga). Dobro bi bilo kad bi se jos pozalio da je Sluzba duga, i da mu je tesko da stoji jer je – umoran, toboze”.

Jos se secam kako je zli duh vikao: “Zasto ucis da skrivas molitvu? Kako mi se svidja kad idu sa brojanicama i molitvenikom!”(?)

Svako vidno ispoljavanje svojih trudova bez preke potrebe, cini ih besplodnim.

O Svetom Pismu

Zli duh je rekao:
“ Ne volim Psaltir – jer se njime oprastaju gresi”.
A onda su ga upitali:
“ A Jevandjelje?
” – “Sam Gospod govori…Ne mogu da izdrzim!”

Ако се човек стално сећа Бога, он ће се радовати. И псалмопојац Давид каже: сетих се Бога, и обрадовах се (Пс. 76, 4). Јер, када се ум узвесели сећањем на Бога, он заборавља на муке овога света, полаже наду на Њега и више није ни забринут, нити узнемирен.

Свети Петар Дамаскин

Разуман када се наљути седи и тихује, да умири срце своје, да га не опхрва гнев, да би остао свој господар. Гнев, када му се да на вољу, мути чистоту ума и бистрину мисли и води у заблуду.

Свети Нектарије Егински

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back